O parte dintre angajaţii CSS1 Constanţa nu şi-au primit salariile pe iunie „E ceva strigător la cer! Ne ajunge cuţitul la os!“ (galerie foto)

La Clubul Sportiv Şcolar nr. 1 din Constanţa a fost convocat ieri consiliul profesoral, în urma situaţiei de urgenţă generate de faptul că o parte dintre angajaţi nu şi-au primit salariile pe luna iunie 2017.
 
S-a ajuns la acest moment delicat în urma problemelor care există cu sala de sport multifuncţională de la CSS1, a cărei construcţie a început în 2009, dar care, ulterior, a fost oprită, întrucât nu s-au mai alocat fonduri de la Ministerul Educaţiei Naţionale. Constructorul a intentat proces, pe care l-a câştigat, iar hotărârea a devenit definitivă şi executorie. În urma acestei situaţii, s-a pus poprire pe conturile bancare ale clubului, în afară de cel de competiţie (după cum au spus cei de la CSS1), iar 11 dintre salariaţi nu şi-au primit banii pe luna iunie. Ceilalţi angajaţi îşi primesc banii printr-o altă bancă.
 
La consiliul profesoral de ieri s-a analizat situaţia şi s-au căutat soluţii. În afară de conducerea CSS1, de profesorii de la secţiile sportive şi de personal auxiliar, au participat şi reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa şi ai Sindicatului Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar Constanţa. De la CSS1 au fost prezente 29 de persoane, dintre profesori nelipsind Magda Rusu (directorul instituţiei), Iulian Popa (director adjunct), Monica Marinescu (liderul de sindicat), Ion Niţulescu, Mirela Szemerjai, Cătălin Meran, Petruţa Marcu, Mădălina Hârbu, Dana Sofronie, Daniel Cojocaru, Ioan şi Coculeana Oltean, Filis Şerif, Nicoleta Copoiu, Mariana Paris, Vasilica Râşniţă, Ion Puşcaşu, Lăcrămioara Ilie sau Roxana Damian.

Povestea a început în 2009 

„În 2009, s-a autorizat construcţia unei săli de sport multifuncţionale în incinta CSS1. Am înţeles că, până în 2012, MEN a trimis banii în timp util către firma constructoare, prin intermediul ISJ. Din 2012 şi până în 2014, banii au sosit cu întârziere, iar clubul nostru, alături de ISJ au făcut adrese către Minister. În 2014, din lipsa unui ordin de ministru, aşa am înţeles, aşa ni s-a spus, nu s-au mai alocat fondurile necesare terminării construcţiei. Vă spun ce mi s-a transmis de la conducerea unităţii. La momentul actual, sala este închisă cu ferestre şi acoperiş, conform proiectului. Constructorul a intentat proces, pe care l-a câştigat. Clubul a făcut apel, care a fost respins, astfel că hotărârea a rămas definitivă şi executorie, punându-se poprire, iar pe 14 iulie, 11 angajaţi nu şi-au primit salariul pe luna iunie“, a spus Monica Marinescu.

„Vrem să tragem un semnal de alarmă“ 

De la ISJ Constanţa, au participat la consiliul profesoral patru persoane, printre care Alina Codreanu (inspector şcolar general adjunct) şi Dragoş Ciucan (inspector şcolar pentru educaţie fizică). „Mă bucur că, la iniţiativa sindicatului, s-a făcut acest consiliu, în urma celor întâmplate în ultima perioadă. Vrem să arătăm tuturor că suntem uniţi. Vrem să tragem un semnal de alarmă. Nu e normal ce s-a întâmplat, cu poprirea pe salarii. În urma acestei situaţii, am făcut toate demersurile către minister şi inspectorat. Am fost, cu o adresă, şi la bancă. Doamna cu care am vorbit s-a mirat şi a spus că s-ar putea să fie o greşeală a departamentului Popriri şi să aşteptăm răspuns oficial în 30 de zile. Doamna noastră avocat a înaintat o contestaţie vizavi de poprirea respectivă, care probabil se va judeca în instanţă, dar e chestie de durată“, a declarat Iulian Popa.

 123.000 de lei de achitat 

„În scurta perioadă de când sunt director al CSS1 Constanţa, pot să vă confirm că s-au făcut toate demersurile juridice în ce priveşte această problemă. Există o decizie definitivă, prin care instanţa a hotărât suma de 123.000 de lei, pe care trebuie să o achite Ministerul Educaţiei Naţionale. Am făcut hârtiile necesare pentru a informa Ministerul. Aceasta este situaţia. Problema se rezolvă în momentul în care este achitată această sumă, stabilită de instanţă“, a spus şi Magda Rusu.

 „Nu se ştie ce va fi luna viitoare“ 

„Cred că, acum, după consiliul profesoral, situaţia este la fel ca înaintea şedinţei. Situaţia nu este rezolvată. Suntem 11 salariaţi care aveam contul la acea bancă, printre care şi eu. Când am auzit de poprire, prima dată am crezut că e o greşeală, că nu se poate întâmpla aşa ceva, după care, când evenimentul a luat amploare, am considerat că cei mai nedreptăţiţi sunt profesorii. Colegii mei mi-au spus şi mi-au certificat faptul că nu vor mai munci. Sunt convinsă că, dacă nu îşi vor lua salariile în continuare şi se va repeta această figură, nu vom mai merge la serviciu. Cei cu contul la cealaltă bancă, surprinzător, au scăpat luna trecută. Nu se ştie ce va fi luna viitoare. Probabil că vom fi mai mulţi profesori afectaţi. Nu avem decât să aşteptăm“, a arătat Monica Marinescu. „În situaţia aceasta, cum putem să mai stăm la CSS1? Ne facem datoria supraomeneşte, n-avem weekenduri, n-avem sărbători, întrucât suntem în performanţă, iar acum ne confruntăm cu această problemă. Să nu ne luăm nici salariul, ne ajunge cuţitul la os! E ceva strigător la cer!“, a spus unul dintre angajaţii clubului.

Situaţie mai mult decât neplăcută

La întâlnirea de ieri de la CSS1 a participat şi Mitică Iosif, preşedintele Sindicatului Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar Constanţa. „Situaţia în care se găsesc o parte dintre angajaţii de la CSS1 este mai mult decât neplăcută. Nu ştim ce se va întâmpla cu toţi salariaţii, când va veni vremea să fie plătit salariul şi pe luna iulie. Este neplăcut ca, dintr-o situaţie absolut independentă de tine, să te trezeşti că ai muncit întreaga lună iunie şi nu ţi-ai primit salariul. CSS1 i se poate imputa ceva doar dacă, în momentul în care firma de construcţii a dat în judecată unitatea de învăţământ, nu a făcut ce trebuia din punct de vedere procedural. Nu am văzut dosarul, întrucât nu mi-a fost pus la dispoziţie, deci nu am cum să vă spun dacă CSS1 a urmat sau nu toţi paşii. Am aflat foarte târziu de această problemă, din păcate, colegii mei mi-au adus-o la cunoştinţă abia săptămâna trecută“, a arătat Mitică Iosif.

 „Cred că aceasta e singura soluţie“ 

Liderul SLSIP Constanţa a precizat că a adus această problemă de la CSS1 la cunoştinţa mai multor instituţii. „Săptămâna trecută, i-am prezentat problema domnului prefect, trimiţându-i şi un document scris şi rugându-l să intervină pe canalele pe care le are legal la dispoziţie, pentru a se rezolva problema. Am vorbit cu preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hancescu. De asemenea, i-am trimis două emailuri domnului ministru al Educaţiei Naţionale, Marian Pop, iar astăzi (n.r. ieri) mi s-a confirmat că le-a primit. Deci, la minister, în acest moment, am reuşit să facem cunoscută problema şi vom insista până când MEN va găsi fondurile necesare pentru a stinge datoria care s-a creat, să plătească ce datorează constructorului, iar colegii noştri să-şi primească salariile. În momentul de faţă, cred că aceasta e singura soluţie. Pentru mine însă, mai există o necunoscută: nu ştiu dacă o bancă îşi poate permite, pe legislaţia în vigoare, să golească contul de salarii al unei instituţii. Nu ştiu dacă legal se putea mai mult decât bloca. Şi aici vom vedea ce putem face pentru a rezolva problema“, a mai spus Mitică Iosif.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanţa
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Interviu online cu voleibalista Alexandra Spînoche, de la CSM Constanța Tema este - Căpitan, la echipa orașului natal. Sentimente și motivație

16 Apr 2024 402

Volei Junioarele Under-15 de la CSM Constanța au făcut un turneu perfect și la Tulcea

04 Mar 2024 1007

Handbal Junioarele 3 de la CSS1 Constanța, calificate în Grupa Valoare a Campionatului Național (GALERIE FOTO)

28 Feb 2024 1326

Scrimă Constanța Spade strălucitoare. Pe podium la Campionatul Național 2024, cu două meciuri pentru titlu! (GALERIE FOTO)

25 Jan 2024 1044

CSM Constanța baschet. La 16 ani, Irina Macovei - coș de poveste la senioare „Fiecare partidă este o lecție valoroasă“ (GALERIE FOTO)

19 Jan 2024 1535

Speranțele CSM Constanța încheie anul pe prima poziție, cu șase victorii din șase partide

16 Dec 2023 1027

Gimnastică aerobică CSS1 Constanța, prezențe pe podium și la „Bucharest Open Cup“, întrecere internațională (GALERIE FOTO)

09 Dec 2023 967

Construcția sălii de sport multifuncționale de la Clubul Sportiv Școlar nr. 1 Constanța, reluată (GALERIE FOTO)

29 Nov 2023 1308

Constanța Gimnastele Alexia Vânoagă și Miruna Botez, medaliate la „Top Gym“, concurs internațional în Belgia (DOCUMENTE)

27 Nov 2023 925

Gimnastică aerobică Medalii pentru Constanța la Campionatul European (GALERIE FOTO)

21 Nov 2023 942

Gimnastică aerobică CS Farul Constanța, pe primul loc în clasamentul pe cluburi la Campionatul Național (GALERIE FOTO)

07 Nov 2023 1151

UPDATE. Gimnastică aerobică Campionatul Național s-a desfășurat la Constanța. Rezultate (GALERIE FOTO + DOCUMENTE)

05 Nov 2023 1477

Gimnastică artistică Medalii pentru sportivele din Constanța la Naționale (GALERIE FOTO)

31 Oct 2023 1676

Constanța „Crosul Toamnei 2023 - Alerg și câștig… un prieten“, întrecere cu peste 200 de participanți (GALERIE FOTO)

24 Oct 2023 967

„Ei sunt mândria noastră“ Gimnasta Andreea Preda și rugbystul Dragoș Ser, diplome de merit din partea Primăriei Costinești (GALERIE FOTO)

13 Oct 2023 1273