O poveste din tinerețe După liceu, Stelian Hașoti, viitor antrenor emerit de tenis de masă, a lucrat la Biblioteca Județeană Constanța (galerie foto)


Antrenorul emerit constănțean Stelian Hașoti, unul dintre tehnicienii de marcă ai tenisului de masă constănțean, dar și românesc, a avut o perioadă de trei ani în care a activat la Biblioteca Județeană Constanța!

Povestea a început în anul 1970, pe când tânărul Stelian avea 19 ani și tocmai ce terminase liceul. A dat admitere la facultate, la București, la Medicină (secția Stomatologie), dar nu a intrat, astfel că, în continuare, până la viitorul examen de admitere, de anul următor, a decis să lucreze undeva. Iar locul de muncă a fost Biblioteca Județeană Constanța! Tânărul urmase fostul Liceu 4, din Constanța, secția uman.

A încercat să-l convingă să dea la Filologie


„O mătușă de-a mea lucra la bibliotecă și i-a spus directorului instituției, Dumitru Zamfir, despre mine. Acesta a fost de acord cu angajarea, dar, pentru început, pe perioada de o lună, de probă. Eu m-am acomodat însă foarte bine, m-am obișnuit și m-am încadrat în colectiv și în cerințele postului, iar apoi, când am plecat, în martie 1973, directorul nu știa ce să mai facă să mă oprească. Mi-a spus să rămân și să dau admitere la Filologie, dar hotărârea mea era luată: Educație Fizică și Sport“, povestește Stelian Hașoti, acum în vârstă de 69 de ani și profesor de sport la Școala Gimnazială nr. 24 „Ion Jalea“ din Constanța.

„Era, de foarte tânăr, un băiat serios și harnic“


La Biblioteca Județeană, care, pe atunci era în clădirea vizavi de fostul hotel „Continental“, pe bulevardul Ferdinand, Stelian Hașoti a lucrat întâi la sala de lectură, apoi la secția împrumut. La bibliotecă a fost coleg, printre alții, cu Claudiu Val, cunoscutul scriitor și jurnalist de sport din Constanța! Acesta vorbește frumos de Hașoti. „Un capitol special, foarte puțin cunoscut: câțiva ani, Stelian Hașoti a fost colegul meu la... Biblioteca Județeană! Era, de foarte tânăr, un băiat serios și harnic!“, arată Claudiu Val.

Capitol foarte frumos din viața sa


Tânărul Stelian nu a intrat nici în al doilea an la facultate, la Educație Fizică (la Constanța), ratând admiterea pentru câteva sutimi. Astfel că a rămas în continuare la Biblioteca Județeană, nerenunțând însă la planul de a intra la Educație Fizică. S-a pregătit în continuare, iar în 1973 a avut succes (cu note foarte mari), astfel că a încheiat activitatea la bibliotecă, punând punct unui capitol scurt, dar foarte frumos din viața sa. „A fost o experiență extrem de plăcută, extraordinară pentru cultura mea generală. Am cunoscut mulți oameni. Atunci erau alte timpuri, se frecventa curent biblioteca, lumea era pe citit. Ceea ce făceam și eu, mă axasem pe anatomie, în perspectiva examenului de admitere la facultate“, povestește Stelian Hașoti.

Prima repartiție, la școala din Viile


Între 1973 și 1976, acesta a urmat cursurile Institutului Pedagogic Constanța - Secția de Educație Fizică, ieșind profesor de sport. Prima repartiție a fost la o școală din județ, din satul Viile (comuna Ion Corvin). „Viile era un sat mare, cu foarte multă viță-de-vie. Am predat trei ani. Stăteam acolo, în gazdă, în cursul săptămânii, venind acasă în weekeend. Apoi, în 1979, am mers la școala din Târgușor, de unde făceam naveta zilnic. La Târgușor am activat până la finele anului 1983“, arată Stelian Hașoti.

A jucat tenis de masă de mic


Din 1984, a ajuns, cu detașare, la Școala Sportivă nr. 2 din Constanța (actualul Liceu cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru“), la catedra de tenis de masă, demarând activitatea sa prodigioasă în acest sport. Lui Stelian Hașoti îi era extrem de familiar tenisul de masă, din moment ce îl și practicase de mic, de la opt ani, cu antrenoarea Irina Shreiber. A fost legitimat la clubul Voința Constanța și a avut rezultate bune ca jucător. La CSS2 (viitorul LPS), a activat între 1984 și 2017, în anul 1987 obținând titularizarea.

Cristian Pletea, ultimul nestemat ieșit din mâinile sale


Stelian Hașoti este antrenor emerit din 1995. A scos și a contribuit la formarea multor jucători și jucătoare de tenis de masă, ultimul nestemat ieșit din mâinile sale fiind Cristian Pletea. Alți mari sportivi de care și-a legat numele sunt Emilia Ciosu, Constantin Cioti, Lucian Munteanu sau Mihaela Plăeașu. Plus mulți, foarte mulți alți sportivi pe care i-a pregătit, într-o carieră de 33 de ani în tenisul de masă, în care a activat și la loturile de junioare, juniori și cadeți ale României, dar și la Centrul Olimpic de la Constanța.

Fiul său e medic stomatolog. Vis împlinit!


În 2016, Stelian Hașoti a ieșit la pensie. A mai activat un an la liceul cu program sportiv, iar din 2017 a început activitatea, ca profesor de sport, la Școala Gimnazială nr. 24 „Ion Jalea“ din Constanța. Un vis al său din tinerețe, o carieră în medicină, mai precis în stomatologie, și l-a îndeplinit în cele din urmă, prin intermediul fiului său, Sorin Hașoti, care e medic stomatolog la Constanța!

Imaginile au fost preluate de pe contul de Facebook al lui Stelian Hașoti.

Citește și:

Interviu. Campionul Cristian Pletea şi „scenele ireale“ de la Melbourne „Mai bine un gol urât, decât o bară frumoasă“
https://www.ziuaconstanta.ro/stiri/interviu/interviu-campionul-cristian-pletea-si-scenele-ireale-de-la-melbourne-mai-bine-un-gol-urat-decat-o-bara-frumoasa-679634.html
Stelian Haşoti, Eveline Lisenco şi Robert Diaconescu îşi serbează astăzi zilele de naştere

https://www.ziuaconstanta.ro/stiri/monden/stelian-hasoti-eveline-lisenco-si-robert-diaconescu-isi-serbeaza-astazi-zilele-de-nastere-622608.html
Cristian Pletea, din Constanţa, două medalii de aur la Openul Cehiei (galerie foto)
https://www.ziuaconstanta.ro/stiri/sport/cristian-pletea-din-constanta-doua-medalii-de-aur-la-openul-cehiei-galerie-foto-582564.html
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Interviu. Campionul Cristian Pletea şi „scenele ireale“ de la Melbourne „Mai bine un gol urât, decât o bară frumoasă“

19 Dec 2018 3660

Stelian Haşoti, Eveline Lisenco şi Robert Diaconescu îşi serbează astăzi zilele de naştere

04 Feb 2017 3686

Aur şi pentru Mihaela Plăeaşu Juniorul Cristian Pletea a câştigat Cupa României şi la tineret, şi la seniori! (galerie foto)

20 Dec 2016 4197

Cristian Pletea a bătut la porţile semifinalelor la Campionatul Mondial

07 Dec 2016 3808

Cristian Pletea joacă în optimi la Campionatul Mondial

05 Dec 2016 2303

Stelian Haşoti - „Îşi doreşte foarte mult o performanţă de vârf“ Cristian Pletea concurează la Campionatul Mondial

30 Nov 2016 4145

Echipa LPS „Nicolae Rotaru“ Constanţa, medalie de argint la Naţionale

05 Apr 2016 3387

Cristian Pletea, din Constanţa, două medalii de aur la Openul Cehiei (galerie foto)

15 Feb 2016 2625

Mihaela Plăeaşu, sfert de finală Cristian Pletea, din Constanţa, a câştigat Openul Cehiei

13 Feb 2016 3655

Stelian Haşoti, Eveline Lisenco şi Robert Diaconescu îşi serbează astăzi zilele de naştere

04 Feb 2016 3209

Cristian Pletea a câştigat turneul de consolare de la finala pro Tour, din India

26 Jan 2016 2165

Cristian Pletea începe evoluţiile de la finala Pro Tour, din India

22 Jan 2016 2587

Constănţeanul a câştigat Europa Top 10 „Uraganul“ Cristian Pletea a făcut din nou ravagii (Galerie Foto)

20 Oct 2015 1950

Cristian Pletea a dat lovitura la Campionatul European (galerie foto)

20 Jul 2015 3019

UPDATE 2 - O nouă medalie de aur Cristian Pletea, din nou în finală la Campionatul European

19 Jul 2015 2661