O zi din viaţa lui Ianis Hagi. Detalii neştiute despre căpitanul FC Viitorul „Iubesc mingea de fotbal. Cu ea am crescut de mic“

FC Viitorul a prezentat pe reţelele de comunicare ale clubului un material filmat cu Ianis Hagi, căpitanul echipei, despre cum decurge o zi din viaţa tânărului internaţional al României. Fiul lui Gică Hagi a vorbit despre sine, despre FC Viitorul, despre Academia Hagi şi despre echipa naţională, dezvăluind şi amănunte puţin cunoscute despre el.
 
„Salut, sunt Ianis şi astăzi vă voi arăta cum decurge o zi din viaţa mea!”, îşi începe mijlocaşul de 20 de ani povestea, din faţa locuinţei, în drum spre antrenament. Ianis a spus câ în zilele când FC Viitorul are antrenament de dimineaţă, prezenţa jucătorilor fiind la 9.30, se trezeşte cu o oră şi jumătate sau chiar două înainte de acest reper. „Nu-mi place să mă grăbesc. Încerc să ajung cu o oră înainte de prezenţă, ca să am timp să mă pregătesc fizic şi mental de antrenament. Şi înainte de a ajunge în Italia, mă pregăteam înainte de antrenament. În Italia, la Fiorentina, am învăţat însă mult mai bine aceasta şi cum să termini un antrenament. Fac stretching, tot felul de posturi, abdomen. Când începe, trebuie să fiu pregătit“, spune Ianis.
 

„Când plouă, parcă adrenalina e alta“

 
Căpitanul FC Viitorul parcurge drumul de acasă până la Academia Hagi la volanul maşinii sale. Pe drum, atât la dus, cât şi la întors, răspunde la întrebările celui care-l intervievează.
 
- Pe ce timp îţi place să te antrenezi?
- Indiferent de vreme, trebuie să joci, să te antrenezi. Dar când plouă e diferit, e frumos, sincer. Parcă adrenalina e alta.

- Ce i-ai spune unui copil de şase ani care vrea să se apuce de fotbal?
- În primul rând, să iubească fotbalul, sportul. Indiferent de ce face în viaţă, să facă cu pasiune, cu inima. E altfel când joci fotbal cu inima faţă atunci când joci doar cu picioarele. E important să iubeşti meseria pe care o ai.

- Dacă ar veni un copil astăzi în Academie, ce ar putea să înveţe de la familia FC Viitorul?
- Tot ce se întâmplă aici, tot ce se lucrează. Suntem într-un colectiv profesionist. Se ţine cont foarte mult de cum te antrenezi, cum te pregăteşti, cum încerci să ajungi la ora meciului pregătit din toate punctele de vedere. La Academie se lucrează foarte mult la minte, mai ales de la copii şi juniori, încearcă să-ţi schimbe mintea, să fii pregătit pentru nivelul cel mai mare. Crescând aici şi văzând cum se lucrează de la cea mai mică grupă până la echipa mare, pot spune că este un mediu foarte profesionist.
 

Ce muzică ascultă în maşină

 
- Ce părere ai de valul de talente care vin din urmă din Academia Hagi?

- În fiecare generaţie sunt jucători foarte talentaţi. An de an, toate echipele noastre se bat la campionat şi la Cupă, iar, cum le şi câştigi, imediat baţi la uşa echipei mari. Cred că s-a şi văzut în toţi aceşti ani că Viitorul promovează tineri şi, indiferent de schimbarea lotului, ne menţinem în primele şase echipe. Să debutezi an de ani minimum patru - cinci jucători şi să te menţii în plutonul fruntaş e o performanţă foarte mare. Se lucrează foarte bine şi la Academie, iar când vin la echipa mare tinerii sunt pregătiţi.

- Ce diferă acum în creşterea jucătorilor în Academie faţă de când erai tu la grupele mici?

- Nu diferă foarte mult. Sunt zece ani de la primul meu antrenament în Academie, iar tehnologia e alta, analizele la meciuri sunt altele. Academia a încercat să se îmbunătăţească an de an. Dar sistemul şi conceptul sunt la fel.

- Ce îţi place să asculţi în maşină, spre antrenament?
- Depinde de fiecare zi. Am un playlist diversificat, şi melodii româneşti, cele comerciale care se aud zi de zi la radio, dar şi hip-hop american, melodii diferite, chiar şi de acum 20 - 30 de ani. Depinde de ce stare am.
 

Gata antrenamentul!

 
Dialogul încetează momentan, Ianis ajungând la bază de antrenament a Academiei Hagi, acolo unde se pregătesc atât echipa mare, cât şi grupele de copii şi juniori. După încheierea şedinţei de pregătire, înapoi în maşină şi spre casă. „Gata antrenamentul pe ziua de azi, mai avem un interviu, mâncăm ceva, apoi la odihnă şi ne pregătim pentru mâine“, spune Ianis, care continuă să răspundă întrebărilor din cadrul reportajului.
 

Când era mic, dormea cu mingea în pat

 
 
- Ai avut un sezon fantastic, ai marcat foarte multe goluri, ai oferit pase decisive, aţi câştigat Cupa României şi aţi terminat pe locul trei în Liga 1, vei juca în cupele europene şi la Campionatul European. Care e provocarea pentru sezonul următor? 
- În primul rând, îmi doresc sănătate, ca fiu disponibil pentru toate meciurile din toate competiţiile la care voi participa. Iar în al doilea rând, să-mi depăşesc performanţele din sezonul trecut, atât cele individuale, cât şi cele cu echipa.
 
- Cum te motivezi înainte de un meci? 
- În ziua partidei, încerc să stau cât mai mult în gândurile mele. Mă gândesc la meci şi la ce mă poate aştepta, ce faze se pot întâmpla în timpul partidei. De vorbit, nu vorbesc foarte mult. Poate cu colegul de camera, discutăm despre meci. Încerc să mă conectez cât mai bine şi să mă concentrez asupra jocului.
 
- Ai un mod aparte de a te bucura după goluri (n.r. mângâind mingea şi punând capul pe ea, afectuos). Care este semnificaţia? 
- Încerc să arăt publicului cu cât de multă pasiune joc acest sport şi cât de mult îl iubesc. Iubesc mingea, cu ea am crescut de mic. Dormeam cu ea în pat.
 

Debutul în LIga 1, de neuitat

 
- Dacă nu era fotbalul, ce sport ţi-ar fi plăcut să faci? 
- Cred că baschet. Îmi place, e al doilea sport după fotbal în preferinţele mele. Îl urmăresc constant.
 
- Ai debutat în Liga 1 la 16 ani, o lună şi 13 zile (n.r. în meciul pe care FC Viitorul l-a pierdut pe teren propriu cu 1-2 în faţa FC Botoşani. Ianis a intrat pe teren în minutul 89, la scorul de 1-2, în locul lui Silviu Pană). Cum a fost acel moment, ce-ţi aduci aminte? 
- A fost un moment plăcut. După o perioadă de câteva luni, antrenându-mă cu echipa mare, a venit şi debutul, chiar înainte de vacanţa de iarnă. Cred că debutul acela a fost gândit de staff-ul tehnic ca să mă pregătească pentru ce va urma, următoarele cinci - şase luni, până în vară, când am mai adunat şase meciuri. Am avut şi un cantonament foarte bun şi am început să joc câte 15 - 20 - 30 de minute. Nu pot să spun că am avut emoţii foarte mari la debut, dar eram fericit că mă aflu pe teren şi, în sfârşit, mă simţeam fotbalist, printre fotbalişti profesionişti. Iar prima dată când am jucat titular, am şi marcat. Primul meu gol la echipa mare!
 

Povestea celebrului gol din corner

 
- Se apreciază că echipa naţională Under-21 e una de senzaţie şi că ar putea depăşi performanţele din 1994.  
- Ştiu că sunt aşteptări, dar suntem tineri, avem toată cariera în faţă. Deocamdată, e destul de departe să ne gândim să ne comparăm cu Generaţia de Aur. Am reuşit doar o calificare la Campionatul European, dar avem ambiţie, motivaţie şi ne dorim foarte mult. Credem unul în celălalt şi suntem uniţi. Am arătat că avem talent, iar acum depinde de noi cât de departe putem să ajungem şi ce performanţe putem atinge pentru o ţară întreagă.
 
- Ai marcat un gol cum nu mulţi fotbalişti o fac, direct din corner (n.r. în meciul de tineret România - Bosnia 2-0, de la Ovidiu, din preliminariile Campionatului Europeran). La ce te-ai gândit în acele momente, cum ai luat acea decizie? 
- A fost un moment de inspiraţie. Am observat că bate şi vântul, înspre poarta lor. De multe ori când am acest avantaj, încerc să dau spre poartă, să-i creez panică portarului. În acel moment, mi-a ieşit execuţia. Am zis să bat spre poartă, indiferent dacă o atinge cineva, speram să intre mingea în plasă. Sunt fericit că am reuşit să marchez acel gol. A fost frumos.
 
Îndrăgostit de SUA
 
- Veţi fi faimoşi după Euro? 
- Mergem acolo cu gândul de a face performanţă şi de a face o ţară întreagă mândră. Este departe acum să ne gândim să ne întoarcem faimoşi. Dar suntem încrezători şi nu avem nimic de pierdut. Suntem unde ne-am dorit, printre cele mai bune echipe din Europa şi trebuie să profităm de acest lucru.
 
- Este ceva ce ţi-ai dori să faci şi nu ai timp? 
- Da, să joc baschet.
 
- Îţi place să călătoreşti. Care e cel mai spectaculos loc în care ai fost? 
- Îmi place să vizitez oraşe pe care nu le-am văzut. Ţara de care am rămas mască a fost SUA. M-am îndrăgostit de ea când m-am dus acolo prima dată. Apoi sora mea a făcut facultatea acolo, a stat trei ani, astfel că am avut oportunitatea să mai merg o dată. Chiar îmi place foarte mult în SUA.
 

Se îmbracă sport. Îi plac pastele

 
Ianis a dezvăluit că este adept al costumaţiei sport şi a răspuns şi la câteva întrebări-fulger.
- Un film bun sau o ieşire cu prietenii?
- Un film bun cu prietenii!
- Facebook sau Instagram?
- Instagram.
- Messi sau Ronaldo?
- Hagi!
- Paste sau pizza?
- Paste.
- Pepsi sau Pepsi Max?
- Pepsi.
 
Sursa foto: FC Viitorul
 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ianis Hagi i-a dedicat golul contra Columbiei surorii sale, Kira, de ziua ei de naștere

27 Mar 2024 499

Ianis Hagi și Florin Tănase, marcatorii României în amicalul contra Columbiei. Tricolorii, de la 0-3 la 2-3! (GALERIE FOTO)

26 Mar 2024 892

26 martie 2024, amical România - Columbia. La ce oră începe și ce televiziune îl transmite

26 Mar 2024 939

Fotbal România a remizat cu Irlanda de Nord în amicalul de la București

23 Mar 2024 811

Ce televiziune transmite meciul România - Irlanda de Nord, de vineri, 22 martie 2024

22 Mar 2024 1207

Echipa Under-16 de la Farul Constanța, calificată în semifinalele Cupei Elitelor. Victorie clară în sferturi (GALERIE FOTO)

15 Mar 2024 814

Gheorghe Hagi a vorbit despre fiul său, Ianis „Ce au scris unii în ziare au fost doar răutăți, prostii și minciuni“ (VIDEO)

06 Mar 2024 921

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 29 decembrie 2023

03 Jan 2024 948

Ce afaceri dețin în Constanța socrii lui Ianis Hagi

27 Dec 2023 12500

Ianis Hagi și Maria Popescu au pus bazele unei firme de comerț online. Unde este sediul

27 Dec 2023 1761

Gigi Becali a făcut spectacol la cununia civilă a lui Ianis Hagi și Elena Tănase (VIDEO)

26 Dec 2023 3312

Eveniment fastuos de Crăciun Ianis Hagi și Elena Tănase s-au cununat! Ce vestimentație a ales socrul mare, Gică Hagi (VIDEO)

25 Dec 2023 3114

Nouă fotbaliști formați în Academia Hagi au evoluat în campania de calificare la Euro 2024. „Suntem cea mai bună Academie din țară“

24 Nov 2023 1461

La cinci ani de la debutul sub tricolor, Ianis Hagi și-a îndeplinit visul cel mare. „Mergem la Euro, România!“

20 Nov 2023 975

România, la Euro 2024 Ianis Hagi - „Cred în destin. Suntem fericiți“. O nouă poveste de familie Iordănescu - Hagi!

19 Nov 2023 972