Patru tehnicieni de la Şcoala de Fotbal Farul 2010 îi aduc acuze managerului general „Bogdan Chiriţă ne umileşte”

Antrenorii Ion Constantinescu, Mihai Turcu, Grigorie Tudor şi Eugen Şovăilă au susţinut, ieri, o conferinţă de presă, în care au ridicat mai multe probleme „pe care le-am tot înghiţit de când s-a schimbat conducerea şcolii de fotbal”
 
Cei patru i-au adus acuze managerului general al Asociaţiei Clubul Sportiv Şcoala de Fotbal Farul Constanţa 2010, Bogdan Chiriţă. „Acest personaj cu performanţe extraordinare în fotbal (din ce am înţeles, a fost delegat la Portul şi manager la Siliştea) ne umileşte de patru luni, pe noi, foşti fotbalişti, cei care am înfiinţat şcoala, am cedat salariile şi am făcut tot ce e posibil ca Farul să nu dispară. Chiriţă a venit cu nişte reguli inacceptabile pentru orice club de fotbal”, a declarat Ion Constantinescu. Tehnicienii spun că s-au luat decizii fără întrunirea Consiliului Director, se arată nemulţumiţi de cum au fost cheltuiţi banii alocaţi de la Consiliul Judeţean Constanţa, critică modul în care s-a făcut organigrama şi angajările şi felul în care au fost trataţi ei. În replică, Bogdan Chiriţă arată că totul este legal, Consiliul Director s-a întrunit şi că activitatea se desfăşoară „conform Consiliului Director şi a noii strategii de dezvoltare a şcolii de fotbal”.
 
Fost şef al centrului de copii şi juniori, Ion Constantinescu a făcut un scurt istoric al Şcolii de Fotbal Farul 2010. „În 2010, când FC Farul era într-o situaţie dificilă, fiindu-i ameninţată existenţa, ne-am gândit ca centrul de copii şi juniori să aibă continuitate. Dacă dispărea echipa mare, să nu avem probleme cu copiii Constanţei. Am înfiinţat această şcoală, cu eforturi deosebite. Din fericire, Farul a rămas în viaţă. Am făcut un contract de asociere cu clubul, am luat centrul pe baza unui protocol: am cedat salariile pe 16 luni, câştigate la Federaţie, peste 20.000 de euro. Farul, prin preşedintele de atunci, Marian Diaconescu, ne-a cedat centrul. De patru ani jucăm pentru Farul, antrenorii fiind sub contract cu Farul, fără să pretindă absolut nimic. Evoluăm cu cinci grupe, pentru că altfel Farul nu se poate înscrie în campionat. Patronul Giani Nedelcu a pus la dispoziţie terenurile, baza, vestiarele, iar noi am dat competiţia, salariile şi copiii. Din 2010, colaborăm cu Consiliul Judeţean Constanţa, o cooperare benefică, întrucât avem 230 de copii legitimaţi. Am început cu cinci antrenori, cărora ni s-a alăturat un al şaselea, Ionel Melenco. În această perioadă, au fost probleme, şi de o parte şi de alta, dar am dus competiţia, cu rezultate de excepţie: am dat 15 jucători la echipa mare, fotbalişti la loturile naţionale, ne-am calificat la turnee finale. Din minimum am făcut performanţă, într-o competiţie corectă cu Academia Hagi, cea mai puternică şcoală de fotbal din România. Selecţia noastră e redusă, pe când Hagi adună copii la nivel naţional. Ne-am luptat însă cu ei tot timpul”.
 
„Dacă nu recunosc Consiliul Director, e problema lor”
 
Cei patru tehnicieni spun că după înscăunarea ca manager general al şcolii a lui Bogdan Chiriţă au apărut probleme. „În 2013, la sugestia lui Gabi Diceanu (n.r. purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean), care mi-a spus că vrea să aducă un nou manager la club, care să conducă şcoala, s-au făcut anumite modificări la nivel de conducere. Şi a fost adus domnul Bogdan Ionuţ Chiriţă. Un personaj care are o activitate fotbalistică excepţională. Nişte performanţe ieşite din comun. A fost adus, am înţeles, din delegat la Portul şi manager general la Siliştea. Acest personaj ne umileşte de patru luni, pe noi, foştii fotbalişti, care am înfiinţat şcoala, am cedat salariile şi am făcut tot ce e posibil ca Farul să nu dispară. A venit cu nişte reguli inacceptabile pentru orice club de fotbal. În organigramă, noi patru nu eram în niciun post. A venit cu o mărire a funcţiilor în şcoală, a spus că ne trebuie team-manager, director sportiv. Această reorganizare a fost făcută intenţionat, ca să ne umilească pe noi şi să ne scoată din grupele pe care le aveam. A luat nişte hotărări care, după părerea mea, sunt aberante şi neoficiale. Şcoala e condusă de un Consiliu Director, din care fac parte Gabi Stan (preşedinte), Gabi Diceanu (vicepreşedinte) şi eu (secretar). Toate deciziile s-au luat fără nicio întrunire a Consiliului Director. Niciodată nu ne-am adunat toţi trei. În acte apare că, odată, s-a întrunit Consiliul Director în strada Liviu Rebreanu nr. 36, în data de 7 noiembrie 2013. În altă şedinţă, din 15 decembrie, face organigrama clubului din nou, ne scoate pe noi, angajează, face o informare în care se spune de o taxă de 100 de lei de copil pe lună. Noi suntem plătiţi din bani publici, cum să mai luăm bani de la părinţi? Am fost ajutaţi foarte mult de părinţi până acum. În cei patru ani, părinţii au fost un pion principal, alături de Consiliul Judeţean. Competiţiile la care au participat anul trecut (turnee zonale şi finale) grupele lui Ionel Melenco sau Grigorie Tudor au fost plătite de părinţi, că n-au fost posibilităţi. Noi, antrenorii, nu ne-am luat salariile de 11 luni. Bogdan Chiriţă a fost numit pe 7 noiembrie 2013. Eu am semnat, pe holurile clubului, o hotărâre prin care se elimina domnul Zgabercea, care a renunţat, nu că este numit manager Chiriţă”, a spus Ion Constantinescu. „Nu este adevărat, Consiliul Director s-a întrunit. Dacă ei nu-l recunosc, e problema lor. S-a făcut şi Adunare Generală. Ceilalţi 14 angajaţi recunosc toate deciziile Consiliului Director şi se supun regulamentelor, numai ei, cei patru crai de la răsărit, nu”, a arătat Bogdan Chiriţă.
 
„A luat echipament, dar nicio minge”
 
„O să rămâneţi cruciţi de ce a făcut acest manager general”, continuă Ion Constantinescu. „Pe 18 noiembrie 2013, Consiliul Judeţean ne alocă 30.000 de lei. Bogdan Chiriţă nu scoate banii şi ni-i ia ANAF, la care aveam datorii. Pe 10 decembrie 2013, CJC ne virează iar o sumă, 50.000 de lei, existând promisiunea că ne vom primi salariile. Chiriţă a luat 40.000 lei şi a plătit o firmă pentru achiziţionarea de echipament sportiv. În lege scrie că nu ai voie să ridici bani de la bancă, întâi, decât pentru salarii sau pentru ANAF. Din cei 50.000 de lei, Chiriţă a mai folosit 4.613 lei ca «plată diverse - amenajare birou» şi 4.887 lei pentru «imprimeuri». Venise de o lună şi trebuia să facă acestea, dar noi nu puteam să ne recuperăm banii pe arbitraje şi pe restul. Avea birou, dar trebuia să mai zugrăvească. De trei luni, nu pot să dorm. Voi pune la dispoziţia justiţiei actele”, spune Ion Constantinescu. În privinţa firmei, Grigorie Tudor a spus că îşi are sediul în Medgidia, „tipul de activitate, conform clasificării, este comerţ cu ridicata nespecializat, iar la administrator este trecut numărul de telefon al lui Bogdan Chiriţă”. Ion Constantinescu vorbeşte şi de finele anului 2013: „Pe 23 decembrie, în preajma sărbătorilor, Bogdan Chiriţă ridică de la bancă 35.000 de lei, din care ne alocă două salarii (24.638 de lei) nouă, antrenorilor (nu luasem banii din iunie) şi femeii de serviciu, iar încă 10.000 lei a fost plata pentru firma din Medgidia. A cumpărat echipament, prin firma lui, cum spune Grigorie Tudor, dar fără a achiziţiona nicio minge, care e esenţială la fotbal”. În replică, Bogdan Chiriţă a arătat: „Acea firmă nu e a mea şi se poate verifica foarte uşor. Când primim bani, unele lucrări au prioritate. Am cheltuit sumele legal. La club suntem în reorganizare şi avem şi diverse lucrări, nu mari însă. Banii de la Consiliul Judeţean vin pentru «desfăşurarea de activităţi». Aşa se spune în hotărârea de CJ. Şi ce mari achiziţii am făcut? 20 de scaune, două birouri şi un dulap”.
 
„Nu i s-a spus nici măcar mulţumesc”
 

Cei patru antrenori care au participat la conferinţa de presă acuză şi tratamentul la care spun că au fost supuşi ei şi modul în care au fost aduşi antrenori la club. „Grupele antrenorilor Mihai Turcu şi Grigorie Tudor au ocupat locul doi, respectiv trei. Sunt unii dintre cei mai buni tehnicieni din judeţ. Au fost eliminaţi fără a li se spune nimic. Lui Turcu, un om care a făcut ceva pentru fotbal, nu i s-a spus nici măcar mulţumesc, l-am luat eu la grupă”, a spus Constantinescu. „Mie mi s-a transmis că am două grupe şi să predau neapărat grupa mare”, a dezvăluit Tudor. „Cei care au fost angajaţi la grupe de Bogdan Chiriţă sunt oameni ai Farului, au făcut ceva pentru Farul, au muncit cu noi”, a fost ironic Constantinescu. „La grupa 1995/1996, au fost aduşi Lucian Marinof şi Izmir Abdulgani. Primul a mai fost la noi, iar când a plecat, la Academia Hagi, ne-a luat jucători. Are trei grupe: aceasta, una privată şi face şi individualizare. Izmir e angajat şi la CSS Medgidia. Pe Gabriel Şimu, antrenorul de la 1997, îl stimez, dar nu are nicio treabă cu Farul. Pe lângă Farul, antrenează şi la Eforie. Grupa 1999 a fost preluată de Dumitru Faitaş, de la Dumitru Antonescu. Faitaş are şi el o a doua grupă, la un alt club. La 2000, cu mari intervenţii (la Gabi Stan) a rămas Tudor. La 2004, a fost adus Claudiu Moraru, un băiat de bun simţ, căruia îi dau tot concursul. La 2006/2007 activează Cătălin Săndulescu. Din şase antrenori, acum suntem 15. Pe parcurs, a mai venit Constantin Gârjoabă (antrenor cu portarii). De asemenea, lucrează şi Doru Carali, iar Ştefan Petcu, directorul tehnic al Farului, are atribuţii şi la şcoală, unde merită să activeze. Ultimii doi vin de la echipa mare. Pe noi patru ne-au făcut scouteri, iar apoi antrenori coordonatori”, a mai spus Constantinescu. „Săndulescu are 21 de ani şi are carnet de salvamar, nu de antrenor. E prieten însă cu Chiriţă, la care se poate orice”, a acuzat Grigorie Tudor. „Copilul întreabă antrenorul: unde ai jucat, domnule Gheorghe? Păi am jucat la Siliştea. Aşa exemplu dăm? Spiritul Farului e creat de noi. A fost anagajat, ca team manager, şi Constantin Bodnar, de la Asociaţia Judeţeană de Fotbal Constanţa. Nu e conflict de interese? Noi nu am primit salariile, dar se fac angajări” a mai spus Constantinescu. „Bogdan Săndulescu va termina în curând Facultatea de Educație Fizică și Sport. E adevărat, pe timpul verii, a activat ca salvamar, dar care e problema că a câștigat și el un ban în plus?”, a spus Bogdan Chiriță. 
 
„Mi se face părul măciucă”

 

Tehnicienii s-au plâns că au fost trimişi scouteri în zone îndepărtate din judeţ, diminuându-li-se salariile. „Ne ia din salarii, fără să ne consulte. Lefurile au fost făcute de Consiliul Judeţean, cu aprobarea lui Cristinel Dragomir. Iată zonele: Constantinescu - centrul zonal Băneasa, cu Băneasa, Dobromir, Oltina, Lipniţa şi Ostrov. Mai avea să treacă Siliştea. Turcu - centrul Pantelimon - Crucea, Vulturu, Pantelimon, Târguşor, Tudor - centrul Saraiu - Topalu, Ghindăreşti, Ciobanu, Gârliciu, Saraiu şi Horia; Şovăilă - centrul Cogealac - Fântânele, Cogealac. Mi se face părul măciucă. Chiriţă se tot leagă de grupele 2002, 2003 şi 2004”, a spus Constantinescu. „Eu nici nu ştiu pe unde e Pantelimon. Ne ia la mişto”, a declarat şi Turcu. „Doar nea Mihai a primit această hârtie, noi nu”, a zis Tudor. „Nu avem nimic cu nimeni, nu vrem să scăpăm de ei. Suntem în reorganizare, iar primul obiectiv e să schimbăm antrenorii şi să aducem unii tineri, dornici de afirmare, care să îşi dorească cu ardoare performanţa şi care să aducă un suflu nou. Potrivit hotărârii Consiliului Director, au fost numiţi scouteri. Nu au fost daţi afară. În acelaşi timp, s-a produs şi uniformizarea salariilor corpului tehnic al şcolii. Acum, toţi tehnicienii iau aceiaşi bani, 1.500 de lei pe lună. Constantinescu avea 3.300 de lei brut pe lună, Turcu - 2.850 lei, Şovăilă - 2.450 lei, Dumitru Antonescu - 2.850 lei, Tudor - 2.560 lei. Lui Melenco, de la 1.200 i-am crescut la 1.500. Doar Săndulescu şi Moraru au 1.000 de lei pe lună. Antonescu a acceptat diminuarea salariului. Ne-am gândit la 12 centre zonale în tot judeţul, de unde să selectăm cât mai mulţi copii. Ne-am gândit că experienţa mare a acestor antrenori ne poate ajuta, de aceea i-am numit scouteri. Dacă nu vor, să ne spună. Dragostea cu sila nu se face. Iar Tudor a rămas antrenor, nu e scouter”, a precizat Bogdan Chiriţă.
 
De ce nu au primit echipament
 
Mihai Turcu a spus că nu e drept cum s-a procedat cu el. „Eu sunt cel mai afectat. Mi-a luat cea mai mare grupă. Am luat locul doi după Hagi. Mai mult nu se putea. Am disputat finala Cupei României, pe care am pierdut-o la 11 m. M-am chinuit mult cu copiii. Mergeam toată noaptea spre Moldova, în cantonament, plecam nemâncaţi la meciuri, dimineaţa. Uneori, am băgat copii şi în portbagaj. În calitate de antrenor al grupei, le-am dat vacanţă copiilor până pe 14 ianuarie. Dar Bogdan Chiriţă i-a chemat pe 7 ianuarie, pe la spatele meu şi fără să mă anunţe. Schimbarea noastră s-a făcut la cârciumă la Ovidiu. Acolo s-a întâlnit cu antrenorii. Acolo ne-a evaluat. Şi-a bătut joc de munca mea şi îşi bate în continuare. Sunt la Farul de pe 3 noiembrie 1970. Am jucat 14 ani la această echipă, pentru care am plâns. Antrenez la copii de 15 ani. Am scos mulţi jucători. Cine este Bogdan Chiriţă, de la Siliştea, ce rezultate are? Am jucat finala Cupei României, performanţă pentru care Federaţia ne-a dat mingi, dar de la club jucătorii nu au văzut o masă. Vine un intrus să-mi ia grupa. Nu o mai vreau înapoi, dar vreau salariile la zi. Oamenii de la pază ne-au spus că au primit dispoziţie să nu mai intrăm în stadion. Patronului Giani Nedelcu i s-a cerut să ne interzică să mai facem antrenamente, dar Giani a refuzat şi am toată stima pentru el”, a spus Mihai Turcu. „Consilul Judeţean a alocat banii pe munca şi rezultatele noastre. Nu te poţi comporta aşa cu banii publici. Cu un om ca Bogdan Chiriţă şcoala nu se poate ridica. La o dublă cu Dunărea Galaţi, din deplasare, nu am avut o apă cu noi. Şi am bătut în ambele meciuri. Am vorbit cu avocaţi despre situaţia noastră, am fost şi la Inspectoratul Teritorial de Muncă. Gabi Diceanu ne-a spus că facem o comisie de mediere. Am făcut, dar fără niciun rezultat. Îl întreb pe Bogdan Chiriţă cine e antrenor la grupele 2000, 2002, 2003 şi 2004 şi cine s-a prezentat la ele?”, a punctat şi Grigorie Tudor. „S-a luat echipament, dar noi nu am beneficiat. Ni s-a spus că mărimile noastre nu există”, a spus Eugen Şovăilă. „Bodnar cum a primit, care are aceeaşi mărime cu mine?”, s-a întrebat Turcu. „Organigrama e stufoasă. Adunare Generală, consiliu de administraţie, manager, compartiment juridic, secretariat, contabilitate, antrenor portari, antrenori grupă, scouteri, delegat, administrator bază, medic sportiv, magaziner, preparator fizic, îngrijitor teren, şef ambulanţă, femeie de serviciu. Din sărăcia noastră, angajăm atâţia? În calitatea mea de membru al Consiliului Director l-am notificat pe Bogdan Chiriţă să ne prezinte contractul de muncă şi CV-ul său, dar şi ale celorlalţi angajaţi, statele de plată pe 2013, cum s-a făcut achiziţia echipamentului şi cum s-a întocmit regulamentul de ordine interioară, dar nu am primit niciun răspuns. Cum să evalueze corpul tehnic Bogdan Chiriţă?”, a mai arătat Ion Constantinescu. „Nu au primit echipament pentru că, la data achiziţionării lui, erau scouteri. Dar nu au primit nici Melenco şi Antonescu cu grupele lor, urmează. Am echipat doar patru grupe prima dată: 1995/1996, 1997, 1999 şi 2000. Se plâng de întârzieri salariale, dar în situaţia lor sunt toţi angajaţii. Iar contractele de muncă şi statele de plată sunt confidenţiale, nu are dreptul Ion Constantinescu să le ceară”, a mai adus lămuriri Bogdan Chiriţă. „N-am făcut nicio evaluare, la niciun restaurant cum spune Mihai Turcu. Într-adevăr, am fost la Ovidiu, la o masă, dar n-are nicio legătură. E o răzbunare, o răutate a lui Turcu. Mă pot vedea oriunde, cu oricine”, a mai spus Chiriță. Administratorul societății de la Ovidiu de care s-a făcut referire a precizat și el: „Restaurantul meu e un spațiu public, unde oricine poate veni să consume ceva. A fost o masă a antrenorilor, dar nu s-a discutat nimic din ce s-a spus, s-au depănat amintiri”. Managerul general al Farului 2010 a infirmat și afirmațiile cum că agenții de pază au primit dispoziție să interzică accesul celor patru antrenori la stadion . „Total fals. Nu am emis nimic în acest sens. Nu li s-a interzis să intre și nici nu se va face așa ceva. Cu firma de pază am făcut contract doar de joia trecută, în urma unui incident petrecut la stadion, la o întâlnire a juniorilor republicani cu Delta Tulcea, când s-a spart vestiarul oaspeților, de unde s-au furat șapte telefoane”, a arătat Bogdan Chiriță.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

sportiv

27 Mar, 2014 15:02

mama mea, doamne! daca a ajuns sa conduca centrul de copii de la un club precum Farul, s-a dus dracu sportul de performanta.bine, nici cu Noada nu mi-e rusine, dar parca nici chiar asa.mai face si facultatea la varsta asta!

GRUP

27 Mar, 2014 11:15

suntem un grup de studenti de la facultatea ovidius din constanta sectia IEFS ,va rugam frumos se poate sa ne angajati si pe noi la ACSSF FARUL ca noi jucam fotbal la un nivel superior celui jucat de salvamarul angajat de managerul clubului.CUM PUTEM LUA LEGATURA CU EL?VA MULTUMIM SI DACA NE ANGAJEAZA NOI II ACORDAM SI COMISION.

Articole asemanatoare

Insolvențe Constanța Cazul Asociaţiei Clubul Sportiv Şcoala de Fotbal Farul Constanţa 2010, în atenția Tribunalului Constanța

29 Jan 2024 1289

Retrospectiva insolvențelor la Constanța! Cele mai importante decizii ale anului 2023

21 Dec 2023 1362

Şcoala de Fotbal Farul Constanţa 2010, în insolvență! Luni, termen nou la Tribunalul Constanța

22 Oct 2023 986

Farul Constanța Laura Rus, debut la Anderlecht marcat de o dramă familială. „A fost un moment groaznic, greu de digerat“

12 Oct 2023 1559

Farul Constanța efectuează selecții pentru echipele feminine de fotbal

13 Aug 2023 1189

Fotbal Club Farul Constanța, în faliment! Procesul, amânat pentru decembrie

18 Jul 2023 4973

Noi medalii și premii speciale pentru Academia Hagi la „Challenge Cup“ 2023 (GALERIE FOTO)

26 Jun 2023 1470

Insolvența CS Școala de Fotbal Farul Constanța 2010 amânată pentru luna octombrie

12 Jun 2023 1723

Școala de Fotbal Farul Constanța 2010 a intrat în insolvență! Un nou termen în dosar

21 May 2023 1484

Explicații oficiale! Ce datorie a băgat în insolvență Şcoala de Fotbal Farul Constanţa 2010!

31 Mar 2023 1715

Este oficial! Veste șoc, în instanță, pentru Şcoala de Fotbal Farul Constanţa 2010!

13 Mar 2023 3836

F.C. Farul Constanţa, în faliment! Anunțul judecătorilor

24 Jan 2023 9659

Farul Constanţa, în faliment! S-a fixat cel de al 70-lea termen de judecată

11 Aug 2022 3211

UPDATE. Primele rezultate Luni începe „Trofeul Iosif Bukkosi“, organizat de Academia Hagi. Participă peste 20 de echipe (VIDEO)

27 Jun 2022 3139

Echipe de la Academia Hagi și Farul Constanța, pe podium la „Junior Summer Cup“ (GALERIE FOTO)

23 Jun 2022 2629