Peluza Marină Farul Constanța „Inițiativa împotriva regulamentului trebuia luată încă de la început”

  • Meciul Universitatea Cluj - FC Farul nu s-a disputat nici pe data de 2 decembrie.
  • Situația creată a nemulțumit tabăra clujeană, iscându-se un duel al declarațiilor între cele două tabere, în care s-au implicat, cu puncte de vedere, și suporterii.
    • U Cluj a cerut ca meciul să fie reprogramat.
 
Meciul de fotbal dintre Universitatea Cluj și FC Farul Constanța, contând pentru etapa a 11-a a Ligii a 2-a, nu s-a disputat nici la reprogramare, a doua oară cel care a raportat cazuri de coronavirus în cadrul lotului fiind clubul de pe litoral.
 
După cum a informat FC Farul, în urma testării periodice pentru COVID-19, șase dintre componenții echipei (cinci dintre ei fiind fotbaliști) au fost depistați pozitiv. „Clubul nostru a luat toate măsurile necesare conform protocolului sanitar în vigoare și a informat DSP Constanța și FRF despre situație. În aceste condiții, DSP Constanța a dispus efectuarea anchetei epidemiologice și retestarea tuturor contacților cu cazurile pozitive, hotărând să nu acorde avizul favorabil pentru participarea echipei noastre la meciul cu Universitatea Cluj. După ce au plecat în această dimineață spre Cluj, jucătorii noștri vor reveni la Constanța în cursul după-amiezii și vor urma protocolul sanitar în vigoare”, s-a arătat în comunicatul FC Farul de marți, 1 decembrie.
 

Duelul declarațiilor
 

Partida nu s-a mai disputat așadar pentru data stabilită, 2 decembrie, și se așteaptă ca, potrivit regulamentului, victoria să-i revină FC Farul, cu 3-0, la masa verde, întrucât meciul nu s-a putut juca prima dată din pricina cazurilor de Covid-19 de la U Cluj. Faptul că meciul nu s-a mai disputat a nemulțumit tabăra clujeană, iar situația iscată a dus la un duel al declarațiilor între cele două grupări, în care s-au implicat, cu puncte de vedere, și suporterii, atât cei ai lui U, cât și cei ai Farului. U Cluj a cerut ca meciul să fie reprogramat.
 

„Acuzațiile nu aduc niciun avantaj din punct de vedere fotbalistic”

 
Fanii constănțeni au emis și ei un comunicat, postat pe pagina de Facebook „Peluza Marină Farul”, în care ridică problema regulamentului FRF, menționându-se că inițiativa împotriva acestuia trebuia luată încă de la început, punându-se astfel problema că orice club poate fi avantajat sau dezavantajat.
 
„Farul Constanța, o echipă ce tocmai a împlinit vârsta centenarului, tinde a fi trasă la răspundere pentru regulamentul FRF în timpul pandemiei de Covid-19. Am văzut reacții din partea suporterilor rapidiști și un comunicat oficial al suporterilor «U»-iști. Reamintim că și U Cluj a beneficiat de multe zile de repaus din cauza îmbolnăvirilor de covid și totodată, din pricina lor nu s-a putut juca primul nostru meci, urmând a fi reprogramat pentru 2 decembrie.
 
Considerăm că acuzațiile Peluzei «Șepcile Roșii», la adresa clubului nostru, nu aduc niciun avantaj din punct de vedere fotbalistic. Până în momentul de față au mai fost meciuri care s-au disputat la «masa verde» și nu am văzut niciun comunicat din partea acestor suporteri. Regulamentul a fost făcut cu mult timp în urmă, iar inițiativa se putea lua încă din acel moment, având în vedere că au «surse sigure» în toate domeniile”, se precizează în comunicat.
 

Întelegem foarte bine supărarea celor de la Cluj”

 
Fanii de pe litoral precizează că deznodământu partidelor nu pot fi decise nici de ei, nici de membrii staff-ului Farului.
 
„Nu dorim să facem acuzații nefondate pe baza unor «surse» închipuite, însă dorim să fie liniște la club. După cum menționam în rândurile mai sus formulate, inițiativa împotriva regulamentului trebuia luată încă de la început, punând problema că orice club poate fi avantajat sau dezavantajat. Într-adevăr nu suntem de acord cu acest regulament și nici cu meciurile câștigate în asemenea mod, dar asta nu putem decide noi sau membrii staff-ului nostru. Întelegem foarte bine supărarea celor de la Cluj, însă campionatul este lung, pot fi puși și ei în această situație pe care o întâlnim noi în acest moment, de asemenea și noi putem fi dezavantajați în aceeași manieră. Vrem suporterii pe stadioane și echipele pe teren, acesta este fotbalul de care ne este dor! 

 
Peluza Marină susține clar și răspicat fair play-ul prin care cele două echipe trebuie să își susțină duelul pe terenul de fotbal! Considerăm că fotbalul se joacă doar pe teren și suntem triști că nu ne putem urmări favoriții cum evoluează pe gazon!
 

Fotbalul fără suporteri nu are valoare!”, se arată în comunicatul Peluzei Marine Farul.
 

S-au prezentat pentru startul meciului

 
Chiar dacă partida de la Cluj nu s-a disputat, fotbaliștii echipei gazdă s-au prezentat pentru startul meciului. „Astăzi (n.r. miercuri, 2 decembrie) era programată partida dintre FC Universitatea Cluj și Farul Constanța, însă jocul restanță din etapa a 11-a a fost anulat de către FRF. La baza acestei decizii stă faptul că formația oaspete nu a primit avizul din partea Direcției de Sănătate Publică Constanța pentru a face deplasarea spre Cluj-Napoca, după ce au fost confirmate cinci cazuri pozitive de infectare cu noul coronavirus în cadrul lotului. Modul în care clubul Farul Constanța și autoritățile abilitate au gestionat această situație ridică suspiciuni în ceea ce privește fairplay-ul și implicațiile pe care le pot avea factorii externi jocului de fotbal în stabilirea unor rezultate. FC Universitatea Cluj a onorat competiția și s-a prezentat la ora stabilită pentru startul acestui meci. Prin acest gest simbolic, dorim să tragem un semnal de alarmă și vrem ca toți cei implicați în fenomen să respecte fotbalul”, se menționează într-un comunicat al U Cluj.
 

Rezultatul partidei să fie stabilit pe teren”

 
Totodată, gruparea de la poalele Feleacului a anunțat că a iniţiat demersuri pe lângă Federația Română de Fotbal, Direcția de Sănătate Publică Constanța și Ministerul Sănătății. „Clubul nostru a solicitat ca rezultatul partidei să fie stabilit pe teren, considerând că meciul se poate disputa în deplină siguranță, conform regulamentelor sportive si medicale”, a menționat U Cluj.
 
FC Universitatea Cluj a precizat că a solicitat unei case de avocatură să analizeze cazul şi să pregătească o acţiune în justiţie pentru apărarea dreptului ei de a disputa pe teren partida cu Farul. „FC Universitatea Cluj solicită tuturor celor implicaţi în fenomen să respecte fotbalul şi susţine o competiție curată, cu meciuri ale căror rezultate sunt decise pe teren, de către jucători, nu în birou, de către conducători”, mai menționează U Cluj.
 
Un comunicat a venit și dinspre fanii clujeni, fiind postat pe pagina de Facebook „Șepcile roșii”. În comunicat se fac acuze către Constanța, fiind folosite și cuvinte dure. S-a cerut ca meciul să se joace, iar, dacă nu, victoria să-i revină la masa verde U Cluj. 
 

„Orice supoziție sau presupunere este deplasată”

 
Pe marginea situației de la meciul cu Universitatea Cluj, FC Farul Constanța a emis și ea un comunicat, miercuri, în care Tiberiu Curt, managerul grupării de pe litoral, a oferit explicații.
 
„În urma articolelor apărute în presă în ultimele două zile, mă văd nevoit să fac câteva precizări importante.
 
Suntem un club profesionist, care se guvernează numai după legile și regulamentele în vigoare. Consider că este deplasată orice supoziție sau presupunere pe marginea protocolului medical stabilit de autorități privind desfășurarea activității fotbalistice.
 
Conform tuturor statisticilor oferite de autorități, suntem în vârful pandemiei de Covid-19, orașul Constanța fiind în carantină de 13 zile și cu rata de infecție cea mai mare la nivel național. În aceste condiții, consider că, în aceste momente, trebuie să primeze prevenția și grija pentru sănătatea jucătorilor și a participanților la activitatea sportivă.
 
La ultima testare, au fost depistate 6 cazuri pozitive la Covid-19, dintre care 5 jucători din cadrul lotului nostru, ceea ce, conform regulilor în vigoare, reprezintă un focar. Am respectat întocmai protocolul medical, decizia privind pașii care trebuie urmați pentru siguranța tuturor persoanelor implicate în activitatea sportivă aparținând în totalitate epidemiologilor și autorităților locale.
 
Suntem la a patra testare când avem cazuri pozitive de Covid-19 în cadrul echipei, iar clubul a făcut de fiecare dată diligențele necesare pentru ca meciurile să se dispute și rezultatele să se decidă pe teren. În două dintre aceste situații, din motive independente de noi, partidele nu s-au putut desfășura conform programării Federației Române de Fotbal”, a precizat Tiberiu Curt.
 

Organele abilitate vor hotărî în consecință”

 
Managerul FC Farul a dat și detalii organizatorice despre modul în care clubul de pe litoral a pregătit deplasarea pentru Cluj.
 
„Clubul nostru s-a pregătit pentru participarea la meciul de la Cluj, lotul și staff-ul tehnic făcând marți dimineața deplasarea spre locul de disputare a partidei fără cele 6 persoane depistate pozitiv. În același timp, delegatul echipei noastre, George Galamaz, era prezent la Cluj încă de luni seara, se făcuse rezervare la hotel pentru întreaga delegație, iar antrenorului Ianis Zicu i se achiziționase biletul de avion pe ruta București – Cluj.
 
Tocmai pentru că ne dorim reluarea activității sportive în cel mai scurt timp, la cerința DSP Constanța, se va efectua astăzi retestarea jucătorilor și a staff-ului tehnic. Acest lucru nu a fost posibil ieri, întrucât delegația echipei noastre se afla în drum spre Cluj și nu a mai fost timpul necesar. În funcție de rezultatele retestării, organele abilitate vor hotărî în consecință.
 
Așa cum a respectat măsurile și deciziile luate de Federația Române de Fotbal în sezonul trecut al Ligii a 2-a, în contextul pandemiei de Covid-19, FC Farul Constanța le va respecta în continuare, oricare ar fi acestea.
 
Drept urmare, dacă vor continua derapajele pe marginea acestei situații, ne vom adresa comisiilor de specialitate ale Federației Române de Fotbal și instituțiilor abilitate”, a mai arătat Tiberiu Curt în comunicatul FC Farul.
 
Citește și:

FC Farul Constanța
Tiberiu Curt - „Dacă vor continua derapajele, ne vom adresa comisiilor FRF și instituțiilor abilitate”


Cazuri de Covid-19 la FC Farul. Fotbaliștii au plecat azi spre Cluj, pentru meci, însă vor reveni la Constanța

 
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Mesaje ale fanilor Farului după tragedia de la Constanţa. Şapte morţi în incendiul de la Spitalul de Boli Infecţioase

01 Oct 2021 5817

Peluza Marină, întâlniri cu Ciprian Marica și Gică Hagi „Ne bucură faptul că părerea noastră și a suporterilor fariști a contat“

24 Jun 2021 4717

Simboluri ale Constanței Banner cu imaginea lui Jean Constantin și sigla FC Farul, afișat la Vatican

18 Jun 2021 4431

Cu Farul Constanța peste mări și țări. Din Vancouver până la Bangkok și în Bahamas. „Forza Farul!“ la canalul Panama!

16 Jun 2021 4187

Constanţa Suporterii FC Farul i s-au adresat primarului Vergil Chiţac pe tema noului stadion

23 Apr 2021 4855

”Marinarii sunt și vor rămâne la înălțime!” 100 de ani de fotbal constănțean. Fanii, spectacol cu torțe și artificii!

13 Nov 2020 5097

20 de ani de viață, marcați printr-o coregrafie spectaculoasă „Farul Constanța și Aria Ultra sunt familia mea!“ (galerie foto + video)

14 Aug 2020 5636

Fanii FC Farul. „Înainte!“ Grupul Aria Ultra a împlinit 20 de ani. N-a mai avut parte însă de aniversare în zi cu meci

23 Mar 2020 5547

Campanie umanitară iniţiată de „Peluza Marină Farul“ cu ocazia sărbătorilor de iarnă

11 Dec 2019 3180