Povești de acum 31 de ani La un pas să cucerească Yokohama! Stagiu de vis în Țara Soarelui Răsare pentru o echipă din Constanța (galerie foto)


 
În vara anului 1989, o delegație fotbalistică a Constanței, formată din juniori de la FC Farul și de la CSS1 (care avea, pe atunci, secție de fotbal), a avut parte de o experiență deosebită, prin participarea la un turneu în Japonia, la Yokohama. Veniți dintr-un regim comunist, copiii au dat în Țara Soarelui Răsare peste o altă lume. A fost o săptămână de vis, cu atât mai mult cu cât, în turneul internațional, cu echipe din toată lumea, Constanța a ocupat locul doi, jucând finala și fiind la un pas să o câștige!

Turneul a reunit echipe din orașe înfrățite cu Yokohama, așa cum era și Constanța. Au mai participat, pe lângă formația gazdă și altele câteva japoneze din regiune, reprezentativele din Vancouver (Canada), San Diego (SUA), Melbourne (Australia), Shanghai (China), Bombay (India) sau Odessa (din fosta URSS). 12 formații în total. Din delegația constănțeană au făcut parte 16 copii, doi antrenori (Constantin Mareș, de la Farul, Costel Costin, de la CSS1), Dumitru Ivan, președintele Consiliului Județean pentru Educație Fizică și Sport, și Vasile Rusescu, reprezentantul Primăriei Constanța. Printre jucătorii de la Farul s-au numărat Cătălin Agafiței, Radu Ferenți, Dumitrel Sârbu, Ionel Drăgoi, Ciprian Mihai, Cristian Dumitru, Teodor Manolache, Adrian Paraschivescu, Dennis Șerban și  Tiberiu Curt, cei mai mulți dintre ei fiind de la grupa 1977, pregătită de Constantin Mareș. De la CSS1 au participat Gabriel Toma, Florin Săraru, Nicolae Cuturicu, Gheorghiță Avram, Marian Culea și Tudor Marin.

Au ratat mai multe șanse


După un parcurs foarte bun, Constanța s-a duelat pentru titlu cu Odessa, care s-a impus la penalty-uri, după ce, în timpul regulamentar, dar și la loviturile de departajare, formația din România avusese mai multe ocazii de a tranșa meciul în favoarea sa. „Am controlat meciul, ratând mai multe ocazii. Am trimis și balonul în bară. Iar la penalty-uri am avut de două ori șansa să transformăm lovitura decisivă“, își amintește Constantin Mareș.

Călătorie de 33 de ore la dus


Actualmente director coordonator la Academia de Fotbal „Gheorghe Hagi“, Mareș (76 de ani) avea atunci 45 de ani și spune că periplul în Japonia și turneul au fost de vis. „Japonezii ne-au tratat cu foarte mare respect și atenție. Noi am fost ultima delegație sosită la Yokohama, după un drum de 33 de ore, pe traseul București - Bruxelles - Londra - Anchorage (Alaska) - Tokyo. Am făcut înconjurul Pământului! La întoarcere însă, am urmat un alt traseu, Tokyo - Moscova - București, drumul durând numai 12 ore. La sosire, am fost așteptați de un autocar, care ne-a dus la Yokohama, primind un rând de echipament, care avea scris Constanța pe el. De altfel, toate delegațiile erau costumate așa, fiecare în altă culoare însă. Gazdele noastre s-au ocupat de tot“, povestește Constantin Mareș.

Copiii, în grija unor familii japoneze


În seara sosirii, a avut loc un program special, în care fiecare echipă trebuia să prezinte ceva specific țării ei. „Cei de la Melbourne de pildă, pregătiseră o reprezentație în costume indigene de-ale lor. Noi însă nu știam de aceasta, astfel că a trebuit să improvizăm la fața locului. Am urcat pe scenă cu copiii, care au interpretat un cântec. A doua zi, am mers la o școală din Yokohama, iar copii din delegație au fost preluați de o familii japoneze, care i-au găzduit și s-au ocupat de ei pe perioada săptămânii cât a durat turneul. Îi aduceau doar la meciuri. Noi, cei patru oficiali din delegație, am locuit la hotel. În ultima zi, a avut loc o expoziție mondială a copilului, într-un oraș al copilului, micii fotbaliști distrându-se pe cinste. La o tombolă, Dumitrel Sârbu a câștigat un rând complet de echipament. Oricum, pe perioada prezenței noastre la Yokohama am fost tratați regește. A fost o experiență de vis, de domeniul SF pentru noi atunci. Deplasarea dus - întors și tot sejurul nostru de acolo a fost suportat de japonezi“, povestește Constantin Mareș.

„Parcă arunca cineva o căldare cu apă pe tine“


Acesta a fost impresionat atunci de multe aspecte din modul de viață al japonezilor și din infrastructura existentă la Yokohama. „La metrou găseai magazine și restaurante, cu pereți de sticlă și cu acvarii. Era o curățenie extraordinară. Mie îmi făcea plăcere să îi privesc pe japonezi când plecau la serviciu, dimineața. Era un furnicar. Ei au un adevărat cult pentru muncă. Am remarcat că bărbații de până în 45 de ani purtau toți pantaloni, cămașă și cravată, iar cei mai în vârstă și sacou. Sportul de masă nu era neglijat deloc, jucau tenis, baschet sau baseball ori făceau jogging. La transportul în comun funcționa sistemul de aer condiționat. Iar când coborai din autobuz, transpirai instantaneu, parcă arunca cineva o căldare cu apă pe tine. În privința căldurii de afară însă, la restaurante, dacă intrai, cei de acolo aveau obligația să-ți ofere un prosop și un pahar cu apă rece, chiar dacă apoi nu rămâneai și nu comandai nimic“, mai spune Constantin Mareș. „A fost un turneu de excepție și am rămas impresionați de felul în care am fost tratați de gazdele noastre“, spune și Costel Costin, în prezent profesor-antrenor la Palatul Copiilor Constanța și observator județean.

Nașa lor era Steaua


Grupa 1977 de la FC Farul era una foarte puternică atunci, iar în imaginea alb-negru din galeria foto a acestui articol apar copii dintre cei care au mers în Japonia, dar și ceilalți care compuneau grupa, toți aflați, sub conducerea lui Constantin Mareș, într-un cantonament la Cheile Prahovei, în iulie 1989. „Eram foarte buni și atingeam mereu fazele naționale ale campionatului. De etapele locale și zonale treceam fluierând. Din păcate, n-am reușit să și ieșim campioni. Nu puteam să depășim Steaua, care era un fel de nașă a noastră. Aveau și ei echipă foarte bun, cu Marius Mitu, Mozacu și Robert Niță printre alții. Parcă o singură dată i-am bătut“, își aduce aminte Cătălin Agafiței, care e acum directorul Școlii Gimnaziale nr. 3 „Ciprian Porumbescu“ din Constanța.

A dat un gol și a scos un penalty


Din grupa 1977 a FC Farul au mai făcut parte, printre alții, Gabriel Sandea, Stelian Perifan, Florin Cune, Victor Nișcu, Raj Cărăuleanu, Eugen Irimia, Cristian Petcu, Marian Florea, Dan Vizireanu, Gigi Șerbănică, Ciprian Cocârță sau Adrian Purice. „Eu am început fotbalul la vârsta de șase ani, dus de tatăl meu. Am jucat întâi la o grupă mai mare cu trei ani, pregătită de Iosif Bukkosi, apoi am evoluat la grupa 1977. Ultimii doi ani din juniorat i-am petrecut însă la CSS1. Țin minte că, după ce ajunsesem la clubul sportiv, la primul meci contra Farului, am câștigat pe terenul  II din strada Primăverii cu 3-0. Cătălin Trandafir a marcat primul gol, eu pe al doilea, iar apoi am scos penalty-ul din care Gabi Toma a punctat pentru 3-0. Am amintiri frumoase din timpul junioratului. Se juca fotbal cu pasiune. Mulți dintre colegii mei au ajuns, la seniori, la echipe divizionare, chiar și la formația mare a Farului“, arată Gabriel Sandea (42 de ani), care, în prezent, este unul dintre cei mai înfocați fani ai Farului, nepierzând niciun meci, alături de tatăl său și de fiul său.   

Au bătut Petrolul cu 10-0


„În duelurile cu Steaua, nu era vorba că noi eram inferiori valoric, însă parcă băieților le era teamă de renumele Stelei. Îi prindeau emoțiile. Altfel, formația noastră era foarte bună. Aveam un excelent trio defensiv Cristi Petcu - Sîrbu - Cune, redutabil și la fazele fixe. Țin minte un meci în care și-au arătat și aceste valențe, o dispută cu Petrolul Ploiești  la Constanța, pe care am câștigat-o cu 10-0. În retur, am avut parte de o atmosferă ostilă. Spectatorii ploieșteni  spuneau că am câștigat pe litoral cu arbitrii, dar dacă și la 10-0 te ajută arbitrii... Ca să nu mai fie niciun dubiu, ne-am impus și la Ploiești, cu 3-0, iar suporterii prahoveni s-au liniștit, au văzut că eram mult mai buni“, mai arată Constantin Mareș.   

Citește și:

„Suntem bolnavi după echipă. Aşa murim, cu Farul!” Bunic, fiu şi nepot, cei mai fideli suporteri constănţeni (galerie foto)


Raj Cărăuleanu, îndrăgostit de balon „Rajinho“ de Constanţa are sclipiri braziliene la fotbalul pe plajă (galerie foto)

Locomotiva CFR-ului şuieră asurzitor în campionat Un director de şcoală antrenează şi joacă la Liga a IV-a (galerie foto)

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.