„Rămas bun, «amirale»!“. Marele campion Ivan Patzaichin s-a ridicat la ceruri „Eroul din Delta Dunării, prieten şi frate al Constanţei“

 

 
  • Ivan Patzaichin s-a stins din viaţă duminică, la vârsta de 71 de ani.
  • Născut în judeţul Tulcea, la Mila 23, Patzaichin a fost cel mai mare canoist din istoria României, multiplu campion olimpic și mondial.
  • Unul dintre cei mai mari campioni din istoria sportului românesc, Ivan Patzaichin a fost şi un prieten apropiat al Constanţei.
 
Moartea, duminică, la vârsta de 71 de ani, a celui mai mare canoist din istoria României, multiplu campion olimpic și mondial, Ivan Patzaichin, a îndoliat sportul românesc. Fostul mare sportiv era dobrogean, născut în județul Tulcea, la Mila 23.
 
În cariera sa prodigioasă, Ivan Patzaichin a cucerit patru medalii de aur și trei de argint la Jocurile Olimpice în proba de canoe, participând la cinci ediții ale JO (Mexico 1968, Munchen 1972, Montreal 1976, Moscova 1980 și Los Angeles 1984). La 11 ediții de Campionate Mondiale la care a concurat a cucerit 22 de medalii (nouă de aur, patru de argint, nouă de bronz), iar la Campionatul European de la Moscova din 1969 a obținut aurul. Unul dintre cei mai mari campioni din istoria spotului românesc a fost şi un prieten apropiat al Constanţei.

 
„Unic pentru noi“

 
„Sunt tristă, şocată şi bulversată. A plecat la Domnul încă o stea a României. Prea repede. Au început să plece unul cîte unul. Iolanda Balaş, Lia Manoliu, Cristian Ţopescu şi acum Ivan. Ivan Patzaichin nu va muri niciodată. El trăieşte prin Hristos în toate inimile românilor. Nu are rost să vorbim despre performaţele sale. Sunt prea multe... Nu ne ajunge cerneala să scriem tot ceeea ce a fost şi a făcut Ivan. Eroul din Delta Dunării, eroul României, unic pentru noi. Prieten şi frate al Constanţei sportive, al Elenei Frîncu, al lui Ilie Floroiu, al lui Ionel Raţă, al lui Ştefan Aftenie şi al multor altora. A fost enorm ca om şi sportiv. Ivan are în palmares tot ceea ce poate obţine un sportiv. Ivan... un săgetător curajos, iubitor, luptător, om. Prieten şi frate pentru noi toţi. Merit să fie înmormântat ca un erou“, a declarat Elena Frîncu, vicecampioană mondială la handbal, fost director, vreme îndelungată, al Direcției Județene pentru Sport și Tineret Constanța și cea care e considerată cel mai de succes manager de sport din România.     

 
Mesaje cu ocazia „Zilei Dobrogei“

 
Anii trecuţi, Ivan Patzaichin a dat startul la mai multe ediţii ale întrecerii „Marathon Kayak“, desfăşurate pe lacul Tabăcărie din Constanţa. La ediţia din 2016, celebrul performer le-a vorbit celor prezenţi despre proiectul „Descoperă România din barcă“, prezentând în acest sens şi două ambarcaţiuni, canotci 10+1, invenţia sa, aşa numita „bibicletă a apelor“. Totodată, Ivan Patzaichin a transmis, an de an, şi mesaje cu ocazia „Zilei Dobrogei“, amplul proiect desfăşurat de cotidianul ZIUA de Constanţa. 

 
O valoare mondială 

 
Decesul marelui campion l-a întristat peste măsură şi pe un alt performer al sportului românesc, fostul mare atlet Ilie Floroiu, fost director al CS Farul Constanţa şi, precum Ivan Patzaichin, tulcean de origine.
 
„M-a marcat profund vestea morţii lui Ivan. A fost o mare valoare mondială, un mare om, unul dintre cei mai mari campioni ai sportului românesc. Ca antrenor la lotul naţional a pregătit şi sportivi ai CS Farul. Pe Ivan l-am cunoscut cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Montreal, în 1976, dezvoltând o relaţie de amiciţie şi respect. România, sportul românesc, dar şi cel mondial au suferit o mare pierdere. E extrem de dureros, dar asta e viaţa, suntem trecători prin ea. Condoleanţe familiei! Dumnezeu să-l odihnească!“, a spus Ilie Floroiu, ale cărui recorduri naţionale la 5.000 de metri şi 10.000 de metri nu au fost doborâte nici după 43 de ani de când au fost stabilite, pe 23 iulie, respectiv 29 august 1978. 
 
 
„A fost o mândrie să te cunoaştem“

 
Mesaje de condoleanţe au transmis şi clubul de fotbal Farul Constanţa, dar şi Gică Hagi şi Gică Popescu, în nume personal. „Ivan Patzaichin, unul dintre cei mai mari sportivi din istoria României, a încetat din viață în această dimineață la vârsta de 71 de ani. Clubul nostru transmite condoleanțe familiei îndurerate! Dumnezeul să-l odihnească în pace!“, este mesajul grupării de pe litoral.
  
„Rămas bun, «amirale»! Din păcate, România a pierdut astăzi una din cele mai mari legende ale sportului, unul din cei mai mari ambasadori ai țării, «amiralul flotei românești», Ivan Patzaichin. A fost o mândrie, o bucurie să te cunoaștem! Ivan Patzachin a fost și va fi mereu un model de cum se construiește succesul: dăruire, voință, profesionalism. Rămas bun, prietene!“, au transmis Hagi (manager tehnic Farul Constanța) şi Gică Popescu (președinte Farul Constanța).

„Un idol pentru toate generatiile, nu numai pentru rezultatele sale sportive, ci și pentru felul său de a trăi și de a împărtăși bunătate. Dumnezeu să îl odihnească în pace!“, a menţionat şi Simona Halep.
 
 
Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler     
   

 
La 1 decembrie 2004, colonelul în rezervă Ivan Patzaichin (din Ministerul Administrației și Internelor) a fost înaintat la gradul de general de brigadă (cu o stea), în rezervă. Din 1968 este Maestru Emerit al Sportului, în 1982 a fost declarat Maestru Internațional al Sportului, iar din 1991 a devenit Antrenor Emerit. În calitate de antrenor, și-a îndrumat elevii la cinci ediții ale Jocurilor Olimpice de Vară (Barcelona 1992, Atlanta 1996, Sydney 2000, Atena 2004 și Beijing 2008). În cariera de antrenor a cucerit peste 150 de medalii olimpice, mondiale și europene. În 2019, președintele României, Klaus Iohannis, i-a conferit lui Ivan Patzaichin Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler.

În 1990, Ivan Patzaichin a primit din partea Comitetului Olimpic Internaţional cea mai înaltă distincţie a forului - Ordinul Olimpic Colanul de Platină. Şi Comitetul Olimpic şi Sportiv Român i-a acordat cea mai importantă distincţie a sa, Colanul de Aur, în 2019. Federaţia Internaţională de Kaiac-Canoe l-a declarat pe marele sportiv „sportivul secolului 20“. Ivan Patzaichin a fost distins şi cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios“ în grad de Ofiţer (în 2000), iar opt ani mai târziu a primit „Meritul Sportiv“ clasa I din partea preşedintelui de atunci al României, Traian Băsescu. De asemenea, în 2010, fostul Rege Mihai I al României i-a acordat marelui campion Decoraţia regală „Nihil Sine Deo”.         

 
„Poți vâsli cu inima atunci când pagaea se rupe“

 
„Ivan Patzaichin e o legendă nemuritoare a sportului românesc și mondial. Pentru noi, Ivan e Campionul dintre Oameni si Omul dintre Campioni. Ivan a fost un CampiOm, o poveste fără sfârșit a sportului românesc. E datoria noastră să îi păstrăm vie memoria, să le spunem celor care vor veni să practice sport că totul e posibil atunci când te dăruiești, te pregătești și crezi în tine. Că poți vâsli cu inima atunci când pagaea se rupe, că trebuie să dai înainte să primești și că nu e nimic mai înălțător decât să îi ajuți pe alții să ajungă campioni. Aceasta este povestea lui Ivan, plecat din Deltă, de la Mila 23, să devină campion. Și a reușit. Rămas bun, Ivan! Pentru noi ești nemuritor!”, a declarat Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Sursa foto: Facebook (Ministerul Tineretului şi Sportului)

 
Citeşte şi:
 
Ivan Patzaichin, cel mai mare canoist din istoria României, a murit!
 
Ivan Patzaichin a dat startul, la Constanţa, la „Marathon Kayak 2018“
„În sportul românesc lipseşte un proiect de ţară“ (galerie foto+video)

 
A dat startul la Marathon Kayak
Ivan Patzaichin a adus bicicleta apelor, invenţia sa, şi la Constanţa (galerie foto+video)

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cum va arăta Ansamblul memorial Ivan Patzaichin care va fi construit pe faleza municipiului Tulcea?

07 Feb 2023 929

Canoe Tulceanul Cătălin Chirilă, campion mondial și european, a ocupat, acum 12 ani, locul doi la etapa națională a Olimpiadei de Limba Rusă Maternă

17 Jan 2023 883

Județul Tulcea Canotca realizată de copiii de la Mila 23 este lansată la apă (GALERIE FOTO)

28 Oct 2022 833

Campionii Cătălin Chirilă și Petre Capusta, cetățeni de onoare ai comunei tulcene Sarichioi

27 Sep 2022 1243

Măsuri de prevenire a incendiilor pe timpul manifestărilor cu public numeros. Ce trebuie să știe tulcenii

08 Sep 2022 812

Delta Dunării este gazda primului concurs feminin de pescuit la biban din România

16 Jun 2022 942

Peste 40 de persoane vor să înfiinţeze puncte gastronomice locale în Deltă. Anunțul preşedintei asociaţiei Ivan Patzaichin - Mila 23

26 Feb 2022 1172

Faleza municipiului Tulcea va purta numele marelui campion olimpic Ivan Patzaichin. Cine a luat decizia

01 Oct 2021 1281

Omul Deltei, Ivan Patzaichin reușește să unească România prin muzică Subcarpați și Rusalka, piesă în memoria lui Ivan Patzaichin (video)

09 Sep 2021 1911

Lacrimi și durere Ivan Patzaichin, condus pe ultimul drum de familie și prieteni! (video)

07 Sep 2021 1715

Patriarhul Daniel, mesaje după moartea lui Ion Caramitru și Ivan Patzaichin

06 Sep 2021 1605

Ivan Patzaichin va fi înmormântat, marţi, cu onoruri militare

06 Sep 2021 1553

Simona Halep, mesaje emoţionante în memoria regretaților Ivan Patzaichin și Ion Caramitru

06 Sep 2021 1545

Județul Tulcea Altar de flori și lumânări la Mila 23, locul de suflet al lui Ivan Patzaichin (video)

06 Sep 2021 10298

Klaus Iohannis Azi ne despărțim de doi dintre cei mai iubiți români. Au luminat arenele sportive și scenele pe care au urcat

05 Sep 2021 1527