Regina alergării pe şosea, în proba de 12 ore, este din Mangalia. Regina Ţîrcomnicu. Campioană, cu record naţional!

  • Regina Ţîrcomnicu are 51 de ani, e originară din Bacău, iar la Mangalia, unde s-a stabilit, a ajuns în anul 1989. 
  • Regina a practicat atletismul de mică, începând acest sport în anul 1978, la CSS1 Piatra Neamţ, cu antrenorul Corneliu Popa.
  • În 2019, la îndemnul prietenei sale Carmina Căpitanu, a reînodat şirul participărilor sale competiţionale.  
 
Campionatul Naţional de alergare pe şosea de 6, 12 și 24 de ore și 50 și 100 km, desfăşurat la Bucureşti, în jurul Arenei Naţionale, în organizarea Federației Române de Atletism, prin subcomisia de ultra-atletism, a dat naştere, pe lângă titluri şi medalii, şi la şapte recorduri naţionale.
 
„Peste 100 de sportivi de la cluburi din întreaga țară s-au întrecut într-o competiție de-a dreptul extraordinară, presărată cu multă muncă, îndârjire, încredere, voință, ambiție și, nu în ultimul rând, cu multe zâmbete. Într-o organizare impecabilă, cele 24 de ore de competiție au trecut pe nerăsuflate, iar la final, dincolo de clasamentele finale, am consemnat și șapte recorduri naționale”, se arată pe site-ul oficial al Federaţiei Române de Atletism. Unul dintre acestea a fost realizat de o alergătoare de 51 de ani din Mangalia, Regina Ţîrcomnicu, legitimată la ACS Ultra Run Constanţa, care a câştigat proba de 12 ore cu 121,66 km.
 

„Când vrei ceva cu adevărat, nimic nu e imposibil”

 
Obiectivul Reginei Ţîrcomnicu pentru această întrecere a fost atingerea şi, dacă se poate, şi depăşirea distanţei de 121 de kilometri, ceea ce a reuşit. „Am fost foarte motivată. Înainte de concurs, am întrebat-o pe Mariana Nenu (n.r. o altă alergătoare de la ACS Ultra Run) care este recordul ei şi, când am aflat de 121 de kilometri, mi-am propus să alerg şi eu atât, iar dacă va fi şi mai mult, cu atât mai bine. A fost o cursă faină, în care m-am simţit OK, trecând peste mici probleme, inerente de altfel, pe care le-am avut la două degete. Am alergat eu cu mine. Mi-am dorit mult să fiu pe primul loc, iar, când vrei ceva cu adevărat, nimic nu e imposibil”, a declarat Regina Ţîrcomnicu.
 

A participat şi la Daciada

 
Aceasta va împlini 52 de ani peste puţin timp, la începutul lunii iunie, şi este de loc din Bacău. Liceul l-a terminat însă la Piatra Neamţ, iar la Mangalia, unde s-a căsătorit, întemeindu-şi familia, este din anul 1989. Regina este o fostă atletă, începând acest sport în anul 1978, la CSS1 Piatra Neamţ, cu antrenorul Corneliu Popa. A concurat pe distanţe scurte, la 800 m plat, şi a participat la multe concursuri zonale, municipale şi judeţene, unde a ocupat locul întâi, dar şi la întrecerile Daciadei. Viaţa a făcut însă ca Regina să se despartă mai  mulţi ani de atletism, iar din 2011 a început să se apropie din nou de mişcare, la sala de întreţinere fizică şi prin alergările pe bandă. 
 

„Eşti un fenomen și ne uimești pe zi ce trece”

 
Anul 2019 a readus-o însă în concursuri pe fosta atletă, ajunsă între timp la 49 de ani. Cea care a determinat-o să reînoade şirul participărilor competiţionale a fost Carmina Căpitanu, o altă alergătoare din Mangalia. Cele două s-au cunoscut, s-au împrietenit, având printre alte puncte comune dragostea pentru mişcare şi alergare, şi astfel Regina Ţîrcomnicu a început să concureze din nou.
 
„Carmina este un om deosebit. A avut încredere în mine şi m-a aruncat în arena sportivilor. Ne-am cunoscut pe 1 ianuarie, iar pe 29 aprilie am şi participat la Maratonul Nisipului, la Mamaia. Am concurat la 10 km şi am ocupat locul trei, la categoria de vârstă +40 ani, eu urmând să împlinesc în scurt timp 50 de ani. Faţă de mine, ocupantele locurilor unu şi doi aveau mulţi ani de pregătire în spate”, spune Regina.
 
„Mândri de tine! Eşti un fenomen și ne uimești pe zi ce trece! Te iubim! Am stat cu sufletul plin de emoție, cu toate că știam că vei fi pe primul loc! Felicitări, Regina Unica!”, a fost mesajul Carminei Căpitanu, după cursa de 12 ore.
 

Pasiunea latentă pentru alergare

 
Şi astfel, o pasiune latentă pentru alergare a răbufnit, ieşind la suprafaţă şi aducându-i Reginei Ţîrcomnicu din acel an 2019 multe victorii şi locuri funtaşe în alergările pe distanţe lungi, atât în ţară, cât şi în străinătate (Grecia, Bulgaria). La numai o săptămână distanţă de Maratonul Nisipului, a participat la Maratonul Argonauţilor, obţinând locul întâi atât la categoria +40 ani, cât şi la Open feminin. Au urmat participările la Autism 24 ore, cu atingerea obiectivelor propuse (inclusiv 161 de kilometri parcurşi), la Half-Maraton (21 km) - locul 5 la categorie, la Ciucaş Trail - locul 3 la +50 ani, la maratonul de la Atena şi la cursa de la vecinii bulgari, dar şi evoluţiile frumoase în cursele virtuale, desfăşurate acasă, din pricina pandemiei de coronavirus.

 

De la Cheile Dobrogei la Campionatul Naţional

 
Înainte de Campionatul Naţional de 12 ore, Regina a evoluat la o nouă ediţie a Maratonului Argonauţilor, ocupând locul întâi la +50 ani şi poziţia a treia la open feminin. Cum urma însă participarea la istovitoarea cursă naţională, alergătoarea din Mangalia a fost mai reţinută, mai precaută, la Cheile Dobrogei, propunându-şi să nu se accidenteze. La Campionatul Naţional, a concurat la proba de 12 ore, renunţându-se la cea de 24 de ore (în perspectiva calificării la Campionatul Mondial), întrucât, pe timpul verii, alergătoarea din Mangalia nu are timp pentru o pregătire de vârf, aşa cum cere o competiţie de nivel mondial. „Îi mulţumesc din suflet şi antrenorului de la ACS Ultra Run, Daniel Antonaru, care a crezut în mine. Spiritul meu competitiv, de sportivă, şi dorinţa de a alerga mi-au adus participări frumoase la curse, care vor continua”, a mai spus Regina Ţîrcomnicu.   
 

Record al României şi pentru Nicoleta Ciortan

 

Campionatele Naționale de alergare pe șosea de 6, 12 și 24 de ore și 50 și 100 km le-au adus rezultate deosebite şi altor constănţeni, dar şi sportivilor tulceni. Astfel, la proba de 50 km feminin individual, s-a impus Nicoleta Ciortan (CS Mișcarea CFR București / CSM Danubiu Tulcea), care, cu timpul de 3:32:30, a stabilit şi un nou record naţional! De asemenea, în proba de 24 ore masculin echipe pe locul întâi a terminat ACS Ultra Run Constanţa (Daniel Antonaru, Robert Zamisnicu, Cristian Gheorghe), care a totalizat 586,90 km. Au mai urcat pe podium Elena Nastasia Fotu (constănţeancă, dar legitimată la CSU Ştiinţa Bucureşti) - locul 3 la 50 km individual (3:44:10.30) şi locul întâi la 50 km feminin echipe (cu CSU Ştiinţa Bucureşti - 11:51:47); Mariana Nenu (ACS Ultra Run Constanţa) - locul 2 la 24 ore feminin (215,06 km); Daniel Antonaru (ACS Ultra Run Constanţa) - locul 3 la 24 ore masculin (230,11 km).
 

Alte evoluţii apreciate

 
Nu în ultimul rând, evoluţii apreciate au avut şi Cornel Vasiliu (CSM Danubiu Tulcea) - locul 4 la 6 ore masculin (73,11 km), Cristina Popa (ACS Ultra Run Constanţa) - locul 4 la 24 ore feminin (203,09 km), Robert Constantin Zamisnicu (ACS Ultra Run Constanţa) - locul 4 la 24 ore masculin (228,79 km), Ciprian Butaru (ACS Ultra Run Constanţa) - locul 5 la 6 ore masculin (71,59 km), Sorin Andrici (CSM Danubiu Tulcea) - locul 5 la 24 ore masculin (202,01 km), Ovidiu Valentin Munteanu (CSM Danubiu Tulcea) - locul 17 la 50 km masculin (4:32:05.65), Cristian Dumitru Gheorghe (ACS Ultra Run Constanţa) - locul 17 la 24 ore masculin (128,00 km), Bogdan Ofiţeru (ACS Run 4 Life Constanţa) - locul 17 la 24 ore masculin (122,00 km).  
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
În secţiunea Galerie Foto găsiţi mai multe imagini de la Campionatul Naţional. Sursa foto: Facebook (Federaţia Română de Atletism; Carmina Mihaela).
 
 
Citeşte şi:
 
Cheile Dobrogei
Maratonul Argonauţilor a reunit, într-un colţ de rai, alergători din toată ţara, dar şi din Canada


În topul naţional
Jandarmul tulcean Sorin Andrici şi-a doborât propriul record. În 24 de ore, a alergat peste 202 kilometri


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Georgeta R

19 Apr, 2021 22:26

Felicitari!!! ❤️❤️❤️ cea mai tare!!

Articole asemanatoare

Alergători din judeţul Constanţa Ioan Chifu şi Regina Ţîrcomnicu, pe podium la semimaratonul Curtea Domnească, de la Piatra Neamţ (galerie foto)

20 Oct 2021 4205