Rugbyst de la Farul Constanța în echipa României care a învins Franța cu 15-0. 40 de ani de la acea mare victorie

  • Meciul România - Franța s-a jucat pe stadionul „Giulești”, în fața a 20.000 de spectatori.
  • Francezii nu mai pierduseră la zero din 1964, de la un meci jucat în Turneul celor 5 Națiuni.
  • România a marcat prin Pompilie Borș și Ion Constantin.


Cu ocazia împlinirii a 40 de ani de la marea victorie a echipei naționale de rugby a României contra Franței, 15-0 (3-0) în noiembrie 1980, pe stadionul „Giulești” din București, Federația Română de Rugby și Asociația Internaționalilor din România au organizat în capitală, în condiții speciale, o acțiune omagială, la care au participat și câțiva dintre eroii României din acea partidă.

Importanța acelei victorii, una dintre cele mai mari ale rugbyului românesc, a fost subliniată pe site-ul oficial al FRR. „România venea după un turneu extrem de bun făcut în Irlanda, unde remizase, 13-13, cu țara gazdă și obținuse victorii cu selecționatele provinciale irlandeze Ulster, Munster și cu Leicester, campioana Angliei. Franța era una dintre marile puteri rugbistice ale Europei și ale lumii. Scorul acela de 15-0, părea cu atât mai neverosimil, cu cât francezii nu mai pierduseră la zero din 1964, de la un meci jucat în Turneul celor 5 Națiuni, cu Scoția (0-10)”, menționează sursa citată. La meci au asistat 20.000 de spaectatori.


Eseul lui Pompilie Borș

România a marcat prin Pompilie Borș (eseu) și Ion Constantin (transformarea și trei lovituri de pedeapsă). Din echipa de start a tricolorilor a făcut parte și un jucător de la Farul Constanța, Gheorghe Vărzaru. Formația României a fost: 15. Ion Simion (Grivița Roșie) - 14. Sorin Fuicu (Steaua), 13. Gheorghe Vărzaru (Farul), 12. Ion Constantin (Dinamo), 11. Marian Aldea (Dinamo) - Dumitru Alexandru (Steaua), Mircea Paraschiv (Dinamo, căpitan) - 8. Pompiliu Borș (Dinamo), 7. Enciu Stoica (Dinamo), 6. Florică Murariu (Steaua) - 5. Gheorghe Caragea (Dinamo) 4. Gheorghe Dumitru (Timișoara) - 3. Constantin Dinu (Grivița Roșie), 2. Mircea Munteanu (Steaua), 1. Ioan Bucan (Știința Petroșani). Antrenori: Valeriu Irimescu (coordonator) și Theodor Rădulescu (principal).
 

Ion Constantin, supranumit „Penalty King”

„Meciul din 23 noiembrie 1980 avea să fie cea de-a 30 întâlnire dintre cele două echipe, palmaresul fiind net superior Franței cu 22 de victorii, față de cele cinci ale României. Partida din acea zi de noiembrie de pe Giulești, a fost dominată în totalitate de români, Ion Constantin, supranumit de britanici “Penalty King”, a transformat impecabil cele trei lovituri de pedeapsă și Pompilie Borș a marcat, pe final, singura încercare a partidei. Ion Constantin a transformat încercarea dintr-o poziţie imposibilă, după ce eseul se marcase chiar lângă steagul de colţ”, se mai arată pe site-ul FRR.



Imaginile au fost preluate de pe pagina de Facebook „Rugby Romania”.




Citește și:


Acum 37 de ani Trei rugbyști de la Farul Constanța în echipa României care a învins în premieră Țara Galilor

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Doliu în rugby-ul constănțean. S-a stins din viață Petrică Lungu „Ai fost călăuza, farul nostru, părintele nostru spiritual!“

06 Jul 2021 6164