Rugbyști constănțeni în echipa României din succesul istoric cu Franța, din deplasare, de acum 30 de ani (video)


• În 1990, tricolorii au obținut una dintre cele mai importante victorii ale rugby-ului românesc
• La pauză, România a condus Franța cu 9-0!
• Toate punctele României au fost reușite de Gelu Ignat.
 
S-au împlinit 30 de ani de la succesul istoric al echipei naționale de rugby a României contra Franței, în deplasare, meci jucat la Auch, pe stadionul „ Jacques Fouroux“.

A fost atunci un meci-test, iar România s-a impus cu 12-6 (9-0), grație punctelor reușite de Ignat (trei lovituri de pedeapsă și un drop-gol). Extraordinara victorie era prima a tricolorilor pe terenul Franței. „În urmă cu 30 de ani, România reușea una dintre cele mai importante victorii ale rugbyului românesc, 12-6 (9-0) cu Franța, la Auch. Această primă victorie românească pe pământ francez a marcat pentru totdeauna istoria Ovalului și a consacrat o generație. A fost un meci în care România a condus cu 9-0 la pauză, francezii revenind apoi până la 9-6, pentru ca, în minutul 73, un dropgol semnat de Ignat să refacă diferența“, se arată pe pagina de Facebook „Romanian Rugby Federation“. 

Magnificii români


Primul „15“ al României a fost: 1. Gheorghe Leonte, 2. Gheorghe Ion, 3. George Dumitrescu, 4. Sandu Ciorăscu, 5. Constantin Cojocariu, 6. Gheorghe Dinu II, 7. Alexandru Rădulescu, 8. Haralambie Dumitraș (cpt.), 9. Daniel Neaga, 10. Gelu Ignat, 11. Marcel Toader, 12. Nicolae Fulina, 13. Adrian Lungu, 14. Ștefan Chirilă, 15. Marian Dumitru. Antrenori: Theodor Rădulescu și Florin Popovici. Regretatul Marcel Toader (decedat anul trecut), Nicolae Fulina și Adrian Lungu sunt constănțeni, iar Ghoerghe Leonte, de loc din Fetești, a fost junior la LPS „Nicolae Rotaru“ Constanța și a jucat și la Farul. De asemenea, cu patru ani înainte de meciul de la Auch, în decembrie 1986, Haralambie Dumitraș făcuse parte din lotul Farului (campioana României) care a participat cu mare succes la turneul Masters din Franța (un fel de Campionat Mondial al cluburilor), competiție la care trupa de pe litoral a ocupat locul doi. Un alt tricolor care a scris istorie la Auch, Gheorghe Ion („Tarzan“), este tatăl rugbystului de la Tomitanii Constanța, Adrian Ion.

Echipa Franței


Echipa de start a Franței din disputa de acum 30 de ani cu România a arătat astfel:  1. Marc Pujolle, 2. Philippe Dintrans (cpt.), 3. Philippe Gallart, 4. Gilles Bourguignon, 5. Jean Condom, 6. Olivier Roumat, 7. Thiery Janeczek, 8. Thierry Devergie, 9. Henri Sanz, 10. Jean-Patrick Lescarboura, 11. Didier Camberabero, 12. Philippe Saint-Andre, 13. Jean-Claude Langlade, 14. Peyo Hontas, 15. Serge Blanco.

Imaginea a fost preluată de pe pagina de Facebook „Romanian Rugby Federation“.


 
 



Citește și:


Vicecampioană a lumii S-au împlinit 30 de ani de când Farul Constanţa uimea rugby-ul mondial la turneul Masters

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.