S-au scurs cinci ani de la înființarea HC Dobrogea Sud Constanța. Care a fost prima cupă din vitrina cu trofee

  • HCDS a fost pusă pe roate la iniţiativa foştilor jucători ai HCM Constanța Ionuţ Stănescu, Laurenţiu Toma şi George Buricea.
  • Echipa a pronit la drum în Divizia A cu actualul antrenor, Djordje Cirkovic.
  • În sezonul 2019/2020, echipa s-a calificat în turneul Final Four al Cupei României și în EHF European League.
 


Pe 13 august, s-au împlinit cinci ani de la înființarea HC Dobrogea Sud Constanța, echipa care continuă tradiția pe litoral la handbal masculin, după ce HCM Constanța s-a desființat.

„Puțini dintre voi știu data înființării noii echipe de handbal a orașului nostru, #HCD, cea care a dus mai departe tradiția și performanțele glorioasei #HCM Constanta. Pe 13 august 2015, HC Dobrogea Sud Constanța a primit OK-ul oficial de la Minister. La mulți ani frumoși, HCD! La mulți ani tuturor suporterilor din #FamiliaHCD!“, a fost mesajul clubului constănțean.
 

„Constanţa merită o echipă de handbal, una bună“

HCDS a fost pusă pe roate la iniţiativa foştilor jucători ai HCM Ionuţ Stănescu, Laurenţiu Toma şi George Buricea, iar, la începutul lunii august a anului 2015, au fost prezentate lotul şi aspiraţiile. „N-am putut rămâne indiferenţi, pentru că oraşul Constanţa merită o echipă de handbal, una bună. Avem un public extraordinar şi ar fi fost păcat să privăm acest oraş de un spectacol handbalistic“, a declarat Ionuț Stănescu, preşedintele HC Dobrogea Sud. Primul antrenor, cu care echipa a pornit la drum în Divizia A, a fost sârbul George Cirkovic, cel care mai activase la Constanţa, în 2009, ca secund al regretatului Zoran Kurtes. Cirkovic este și antrenorul actual al formației, cea care, din sezonul 2016/2017, joacă în Liga Națională.
 

George Buricea, ultimul mohican

În lotul de start, din 2015, erau prezenţi şi patru dintre stranierii care evoluaseră pentru HCM Constanţa, Dalibor Cutura, Mladen Rakcevic, Branislav Angelovski şi Predrag Vujadinovic, dar şi mai mulţi tineri, patru de la Academia lui Minaur Baia Mare şi cinci de la CSS1 Constanţa. Pe lângă Stănescu, Toma şi Buricea, nu lipseau nici alţi jucători cunoscuţi, precum Ionuţ Săulescu sau Răzvan Enescu. George Buricea joacă și acum pentru HCD, la 41 de ani, el fiind și antrenor secund.
Primul trofeu din istoria HCDS Constanța, prima cupă, a fost, la finele lunii august 2015, Cupa municipiului Bacău (ediţia a zecea), un patrulater la care au mai participat Ştiinţa Municipal Bacău, CSU Suceava şi Poli Iaşi. În finala mare, HCD Sud a dispus de Ştiinţa Municipal Bacău cu 31-27 (14-9). Constănţenii s-au calificat în meciul pentru titlu după ce au învins în prima partidă CSU Suceava, scor 31-29 (19-17).


Două trofee interne cucerite

„În acești 5 ani de când handbalul a renăscut în Constanța, HCD a reușit să câștige o medalie în fiecare an, să promoveze în prima ligă din primul sezon de la înființare, să cucerească două trofee interne și să nu lipsească niciodată din cupele europene.
2015/2016 - calificare în Final Four-ul Cupei României și promovare din Liga 2 în primul sezon de la înființare.
2016/2017 - locul 4 în primul sezon de Liga 1, calificare în Cupa EHF, în finala Cupei României și câștigarea Supercupei.
2017/2018 - victorie cu Magdeburg în play-off-ul pentru grupele Cupei EHF, calificare în Cupa EHF și câștigarea Cupei României.
2018/2019 - calificare în EHF, locul 1 în sezonul regulat și vicecampioni ai României.
2019/2020 - calificare în Final Four-ul Cupei României și în EHF European League.
Sperăm că și sezonul 19/20 sa va încheia cu o medalie, că ne vom bucura împreună și ne vom revedea cât mai curând la sală pentru meciurile din sezonul 20/21. Hai, HCD!“, se arată pe pagina de Facebook a HC Dobrogea Sud. „La mulți ani, HCD! Hai, Constanța! Mulțumiri speciale membrului fondator Elena Frâncu pentru tot sprijinul acordat în renașterea acestei echipe!“, a fost și mesajul lui George Buricea.


Ionuț Stănescu, la 41 de ani

Moment aniversar și pentru Ionuț Stănescu, cel care, vineri, 14 august, a împlinit 41 de ani. „A iubit handbalul de când a pășit prima dată într-o sală și s-a îndrăgostit de Constanța din prima clipă când a ajuns să joace aici, iar Constanța și handbalul i-au dat totul: o carieră uriașă de 18 ani și 15 trofee, un public care i-a scandat numele neîncetat la marile victorii și un fiu care sigur îi va călca pe urme. Rudi nu a lăsat handbalul din orașul nostru să moară și îi mulțumim din inimă pentru ceea ce înseamnă azi HCD. Datorită lui și altor oameni minunați, handbalul din Constanța are trecut, prezent și viitor. Suntem norocoși să te avem aici și să ducem împreună povestea mai departe. La mulți ani, Rudi Stănescu!“, este postarea de pe pagina de Facebook a clubului.

Sursa foto: Facebook (HC Dobrogea Sud)


Citește și:

Vrea promovarea imediată în Liga Naţională HC Dobrogea Sud şi-a prezentat lotul şi aspiraţiile de ziua lui George Buricea (galerie foto)

HC Dobrogea Sud a câştigat primul trofeu (galerie foto)

Ionuţ Stănescu - „Anticipam acest rezultat“ HC Dobrogea Sud s-a impus la diferenţă de 16 goluri în meciul cu HC Farul
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Interviu online cu Teodor Ștefan, de la CSM Constanța „Când am luat mingea, am simțit o atracție. Mi-am spus că nu voi mai dezlipi niciodată balonul de mână“ (GALERIE FOTO)

26 Apr 2023 4154

Handbal CSM Constanța, debut cu victorie în Liga Națională

22 Aug 2022 1652

George Buricea, la 43 de ani. Zi de naștere în cantonament. „Sunt împlinit, le mulțumesc tuturor celor care contribuie la asta“

03 Aug 2022 2429

Handbal „Delfinii“ vor disputa meciul decisiv din dubla cu Chambery la Constanța

27 Jul 2022 1495

Constanța, trei jucători sub tricolor Ionuț Stănescu, în echipa turneului de la Varna. România a ratat dramatic Mondialele

25 Jul 2022 1552

Constanța. Handbal George Buricea - „Din nou am avut ghinion la tragerea la sorți, dar ne vom juca șansa“

23 Jul 2022 1822

HC Dobrogea Sud Constanța și-a aflat adversarul din turul întâi al EHF European League

19 Jul 2022 1481

UPDATE „Delfinii“ au început pregătirea pentru noul sezon. HC Dobrogea Sud va preda ștafeta către CSM Constanța (GALERIE FOTO)

19 Jul 2022 2292

Handbaliștii de la HC Dobrogea Sud Constanța, spectacol la rafting. „S-au simțit ca… delfinii în apă“ (GALERIE FOTO)

18 Jul 2022 1513

HC Dobrogea Sud începe pregătirea pentru noul sezon. „Delfinii“ joacă în EHF European League din turul întâi

15 Jul 2022 1912

Moment aniversar la HC Dobrogea Sud Liviu Caba a împlinit 22 de ani. Jucătorul cu numărul 21 este născut pe 21 iunie

22 Jun 2022 1962

HC Dobrogea Sud Constanța și-a aflat programul din noua ediție a Ligii Naționale

10 Jun 2022 1471

HC Dobrogea Sud Constanța a transferat și un vicecampion european

02 Jun 2022 1642

HC Dobrogea Sud Constanța a transferat un handbalist care a evoluat și în EHF European Cup

01 Jun 2022 1854

Așa tați, așa fiice! George Buricea și Laurențiu Toma, bronz în Cupa României. Fetele lor, voleibaliste, aceeași medalie cu Academia Tomis (GALERIE FOTO)

17 May 2022 3537