Sport

Sâmbătă, Constanţa găzduieşte iar întrecerea Ion Draica şi Ilie Floroiu, amintiri de la Crosul Olimpic Naţional din 1987 (galerie foto)

Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Constanţa, Asociaţia Judeţeană de Atletism Constanţa, Academia Olimpică Română şi Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, alături de partenerii lor, organizează, sâmbătă, 17 iunie, la Constanţa, un eveniment sportiv deosebit, ediţia a 30-a a Crosului Ziua Olimpică!
 
Prima ediţie a întrecerii naţionale, în 1987, s-a desfăşurat la malul mării, iar această ediţie aniversară va avea loc tot pe litoral, după ce Elena Frîncu, fost director al DJST Constanţa şi membru al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, a insistat la COSR pentru ca prestigioasa întrecere să fie găzduită în 2017 de Constanţa.
 
La prima ediţie, printre cei 3.000 de participanţi s-au numărat actualul director al CS Farul, Ilie Floroiu (care a şi câştigat cursa), campionul olimpic la lupte Ion Draica şi vicecampioana mondială la handbal Elena Frîncu, iar startul a fost dat de Lia Manoliu.
 
Evenimentul de sâmbătă a fost prefaţat, ieri, într-o conferinţă de presă la care au participat Mariana Solomon (director DJST Constanţa), Mihai Orzan (consilier DJST Constanţa), Andrei Szemerjai (director LPS „Nicolae Rotaru“ şi preşedinte al Asociaţiei Judeţene de Atletism), Magda Martinescu (director adjunct LPS), Constantin Rizescu (preşedinte filiala Constanţa a Academiei Olimpice Române), Ilie Floroiu, Ion Draica, dar şi Dragoş Ciucan (inspector şcolar pentru educaţie fizică la ISJ Constanţa).

„O bucurie, ceva de suflet“

„Este un moment foarte important pentru sportul constănţean. Elena Frîncu nu a putut participa la această conferinţă de presă, dar a transmis că mulţumeşte COSR pentru că a acordat Constanţei organizarea acestei prestigioase competiţii. Mi-aş dori o participare cât mai mare. Această întrecere olimpică este o bucurie în sine, ceva de suflet, nu doar pentru că este a 30-a ediţie, ci şi prin faptul că toată lumea se implică cu entuziasm în organizare şi sunt sigură că şi participanţii vor veni cu toată inima“, a declarat Mariana Solomon.

Mihai Covaliu va da startul

Startul ediţiei 2017 a Crosului Ziua Olimpică va fi dat de Mihai Covaliu, preşedintele COSR, la ora 10.00, de la Sala Sporturilor, iar participanţii vor alerga pe traseul strada Mircea cel Bătrân - bulevardul Mamaia - Aqua Magic. Validarea câştigătorilor se va face numai pe baza carnetului de elev sau a actului de identitate. Primii 1.000 de participanţi vor primi tricouri cu însemnele olimpice. „Noutatea, faţă de anii trecuţi, e că tricourile se vor da la start. De asemenea, fiind etapă naţională, premierea se va efectua după mai multe categorii de vârstă ca până acum“, a spus Mihai Orzan. Organizatorii au trimis invitaţii şi ministrului Tineretului şi Sportului, Marius Dunca, reprezentanţilor Federaţiei Române de Atletism şi autorităţilor locale.

Ce premii se acordă 

Premiile pe categorii de participanţi vor fi asigurate de COSR. Pentru 2009 şi mai mici, 2006 - 2008, 2003 - 2005 şi 1992 - 2002, premiile sunt următoarele: locul I - cupă şi bicicletă, locul II - trotinetă, locul III - rachetă de tenis cu set de mingi. La categoria de vârstă 1998 şi mai mari, învingătorul va primi cupă şi o bicicletă eliptică, celui de-al doilea clasat i se va oferi un stepper, iar cel care se situează pe locul trei va intra în posesia unei rachete de tenis cu set de mingi. De asemenea, se vor acorda premii şi pentru: cea mai tânără / cel mai tânăr participant (3), cea mai vârstnică / cel mai vârstnic participant (3) şi cea mai numeroasă familie. Pe baza numărului de concurs la sosire, vor fi extrageri pentru premii speciale, constând în materiale sportive. De asemenea, va fi oferit un premiu pentru persoane cu dizabilităţi. Premiile speciale sunt oferite de DJST Constanţa.

Trenurile erau ticsite, precum cele cu militari

Câştigătorul primei ediţii a Crosului Ziua Olimpică, fostul mare atlet Ilie Floroiu, nu va participa şi la întrecerea din acest an. Şeful CS Farul şi-a amintit cu ce entuziasm a fost întâmpinat crosul de acum 30 de ani. „Numărul participanţilor l-a depăşit pe cel al tricourilor. Faptul că era prima ediţie, ceva nou, iar diplomele erau semnate de Juan Antonio Samaranch, preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic, a fost un stimulent pentru toată lumea. Eu eram încă sportiv activ. Îmi amintesc că trenurile care veneau din ţară erau arhipline, precum cele care duceau militari pe front. Au concurat şi mulţi turişti, dar şi atleţi. Nu cred că au lipsit 10% dintre alergătorii de fond şi demifond din România. Având în vedere că acum e o ediţie specială, şi la nivel naţional, sper ca tineretul şi iubitorii de mişcare să participe în număr mare“, a spus Ilie Floroiu, care nu mai are tricoul cu care a alergat în 1987 la cros.

Ion Draica se aliniază la start

„Mă aliniez şi în această ediţie la start, însă doar atât, nu voi mai alerga. În 1987, am reuşit marea performanţă de a termina cursa. Este un eveniment reprezentativ pentru Constanţa şi pentru sportul constănţean. Alături de Elena Frîncu şi de Ilie Floroiu m-am ocupat de organizarea primei ediţii. Tricourile şi diplomele au venit atunci de la Lausanne, crosul fiind sub egida CIO“, a arătat Ion Draica.

Traseul destul de scurt, liniar şi accesibil

Andrei Szemerjai a făcut parte şi din staff-ul de organizare al crosului de acum 30 de ani. „Este un moment de sărbătoare pentru sportul constănţean. Mă bucur că şi acum sunt implicat în organizare şi sper să fie aşa şi la ediţia a 40-a. Crosul din 1987 a fost un moment extraordinar pentru Constanţa şi pentru sportul românesc: participare deosebită şi implicare organizatorică totală. Sperăm ca acum să avem cât mai mulţi alergători, nu neapărat pentru a câştiga, ci, în spiritul olimpic, pentru a participa. Traseul este unul destul de scurt, liniar şi accesibil. Dacă şi vremea ne va ajuta, va fi o reuşită totală. Faptul că Ilie Floroiu, Ion Draica şi Elena Frîncu sunt alături şi acum de organizatori trebuie să fie un imbold pentru cei tineri“, a precizat Andrei Szemerjai.

Vin alergători şi din alte oraşe

„Din 1993, de când fiinţează filiala Constanţa a Academiei Olimpice Române, participăm şi noi şi sprijinim organizarea crosului olimpic, întrecere care se înscrie în luna olimpică. Pe plan local, avem şi alte acţiuni şi competiţii în spiritul olimpic“, a declarat Constantin Rizescu.
 
La Constanţa, au confirmat că vor veni şi alergători fruntaşi de la Bucureşti, Braşov, Brăila sau Craiova. Dragoş Ciucan a spus că, până acum, ISJ Constanţa a primit răspuns pozitiv de la 53 de instituţii de învăţământ preuniversitar, ai căror elevi vor participa. „Ne bucură, e o cifră bună. Mereu am încercat să aducem cât mai mulţi elevi din Constanţa la crosul olimpic. Sunt convins că şi această întrecere va fi una de succes“, a spus Dragoş Ciucan.

Show pe ritmuri latino-americane

În cadrul evenimentului, secţia de dans sportiv a LPS „Nicolae Rotaru“, condusă de Magda Martinescu, va asigura un program artistic. „Va fi o bucăţică de show, de umplere a timpului cu ritmuri latino-americane. Sunt onorată să fiu implicată în acest eveniment. În 1987, făceam gimnastică ritmică. Ştiam că se va desfăşura crosul, însă doar atât. Sper ca de acum înainte să creăm o obişnuinţă şi toate disciplinele sportive să vină alături de atletism, regele tuturor sporturilor şi să putem susţine manifestările Constanţei cu toată bucuria acestor tineri“, a menţionat Magda Martinescu.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanţa 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Crosul Ziua Olimpică 2018. Când are loc şi pe ce traseu aleargă participanţii

05 Jun 2018 1125

Mihai Covaliu a dat startul Crosului Ziua Olimpică, de la Constanţa „E o plăcere să vezi oameni care menţin tradiţia olimpică“ (galerie foto + video)

19 Jun 2017 4082

Costel Manole, din Cumpăna, pe locul trei la Crosul Naţional „Ziua Olimpică“, de la Constanţa (galerie foto)

18 Jun 2017 3165

​Cine a urcat pe podium la Crosul Ziua Olimpică, de la Constanța. Premii speciale (galerie foto)

17 Jun 2017 4548

UPDATE. Rezultatele complete Traian Petcu, de 93 de ani, prezent la startul Crosului Ziua Olimpică, de la Constanţa (galerie foto+video)

17 Jun 2017 4905

Mihai Covaliu, preşedintele COSR, dă startul Sâmbătă, la Constanţa, iubitorii mişcării sunt invitaţi la Crosul Ziua Olimpică!

17 Jun 2017 3040

Mihai Covaliu, preşedintele COSR, va da startul Crosului Ziua Olimpică, de la Constanţa (galerie foto)

15 Jun 2017 1427

Eveniment sportiv deosebit pe 17 iunie Ediţia a 30-a a Crosului Ziua Olimpică, la Constanţa. Traseu, participanţi, premii

09 Jun 2017 2179

Atletul Bogdan Ofiţeru a făcut baie în mare în decembrie

28 Dec 2016 1623

Câştigătorii crosului Ziua Olimpică, de la Constanţa

19 Jun 2016 2290

UPDATE 191 de alergători, la crosul Ziua olimpică din Constanța (galerie foto)

19 Jun 2016 1941

Întrecere tradiţională la Constanţa Iubitorii de mişcare sunt invitaţi, duminică, la Crosul „Ziua Olimpică”

18 Jun 2016 1329

Câştigătorii Crosului Ziua Olimpică, de la Constanţa

07 Jun 2015 1804

Duminică e ziua cea mare Crosul Ziua Olimpică adună la start 400 de alergători (galerie foto)

06 Jun 2015 1506

Startul l-ar putea da Gabi Szabo Crosul Ziua Olimpică, de la Constanța, e gata de start

05 Jun 2015 969

„Aleargă pentru tine!“ la Constanţa Se apropie Crosul Ziua Olimpică

04 Jun 2015 1354

Din atlet s-a transformat în arbitru de fotbal Pe traseul de la Crosul Ziua Olimpică, Dumitru Mihal s-a închinat la patru biserici (galerie foto)

25 Jun 2014 2088

Un băieţel de doi ani, participant, cu căruciorul, la Crosul Ziua Olimpică (galerie foto)

23 Jun 2014 2180

Câştigătorii Crosului Ziua Olimpică

22 Jun 2014 2620

Întrecerea se desfăşoară duminică, la Constanţa Cine va da startul Crosului Ziua Olimpică

21 Jun 2014 1456

„Aleargă pentru tine!“ Crosul Ziua Olimpică se desfăşoară duminică, la Constanţa

18 Jun 2014 1659

Care este traseul ediţiei din acest an a Crosului Ziua Olimpică

17 Jun 2014 1365

Fotoreportaj Alergători de toate vârstele au participat la Crosul Ziua Olimpică

22 Jun 2013 4283

Află cine au fost câștigătorii Crosului Ziua Olimpică

22 Jun 2013 1963

Se dispută astăzi, la Constanţa Ce premii se acordă la Crosul Ziua Olimpică

22 Jun 2013 1387

Ce constănţean deţine un exemplar de la cursa inaugurală Crosul Ziua Olimpică era să se desfăşoare fără tricourile olimpice

21 Jun 2013 1427

Sâmbătă se desfăşoară Crosul Ziua Olimpică

20 Jun 2013 1521

Multe premii surpriză Crosul „Ziua Olimpică” va urma în acest an la Constanţa un alt traseu

15 Jun 2013 1980

Află care este noul traseu al Crosului „Ziua Olimpică”

14 Jun 2013 1459

Crosul "Ziua Olimpica" a reunit peste 1000 de participanti

18 Jun 2011 1156

Crosul “Ziua Olimpică” va avea loc sâmbătă la Constanţa

15 Jun 2011 1385

Conferinţă de presă pentru Ziua Crosului Olimpic

13 Jun 2011 906

Crosul Ziua Olimpica, la a XXI-a editie

18 Jun 2008 1171

Se apropie crosul "Ziua Olimpica"

22 Jun 2007 658

Participare record la Crosul Olimpic

27 Jun 2005 553

Start in crosul "Ziua Olimpica"

25 Jun 2005 486

Start in Crosul Olimpic

25 Jun 2004 741

Amintirile lui Ilie Floroiu

18 Jun 2004 869