Sâmbătă, Constanţa găzduieşte iar întrecerea Ion Draica şi Ilie Floroiu, amintiri de la Crosul Olimpic Naţional din 1987 (galerie foto)

Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Constanţa, Asociaţia Judeţeană de Atletism Constanţa, Academia Olimpică Română şi Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, alături de partenerii lor, organizează, sâmbătă, 17 iunie, la Constanţa, un eveniment sportiv deosebit, ediţia a 30-a a Crosului Ziua Olimpică!
 
Prima ediţie a întrecerii naţionale, în 1987, s-a desfăşurat la malul mării, iar această ediţie aniversară va avea loc tot pe litoral, după ce Elena Frîncu, fost director al DJST Constanţa şi membru al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, a insistat la COSR pentru ca prestigioasa întrecere să fie găzduită în 2017 de Constanţa.
 
La prima ediţie, printre cei 3.000 de participanţi s-au numărat actualul director al CS Farul, Ilie Floroiu (care a şi câştigat cursa), campionul olimpic la lupte Ion Draica şi vicecampioana mondială la handbal Elena Frîncu, iar startul a fost dat de Lia Manoliu.
 
Evenimentul de sâmbătă a fost prefaţat, ieri, într-o conferinţă de presă la care au participat Mariana Solomon (director DJST Constanţa), Mihai Orzan (consilier DJST Constanţa), Andrei Szemerjai (director LPS „Nicolae Rotaru“ şi preşedinte al Asociaţiei Judeţene de Atletism), Magda Martinescu (director adjunct LPS), Constantin Rizescu (preşedinte filiala Constanţa a Academiei Olimpice Române), Ilie Floroiu, Ion Draica, dar şi Dragoş Ciucan (inspector şcolar pentru educaţie fizică la ISJ Constanţa).

„O bucurie, ceva de suflet“

„Este un moment foarte important pentru sportul constănţean. Elena Frîncu nu a putut participa la această conferinţă de presă, dar a transmis că mulţumeşte COSR pentru că a acordat Constanţei organizarea acestei prestigioase competiţii. Mi-aş dori o participare cât mai mare. Această întrecere olimpică este o bucurie în sine, ceva de suflet, nu doar pentru că este a 30-a ediţie, ci şi prin faptul că toată lumea se implică cu entuziasm în organizare şi sunt sigură că şi participanţii vor veni cu toată inima“, a declarat Mariana Solomon.

Mihai Covaliu va da startul

Startul ediţiei 2017 a Crosului Ziua Olimpică va fi dat de Mihai Covaliu, preşedintele COSR, la ora 10.00, de la Sala Sporturilor, iar participanţii vor alerga pe traseul strada Mircea cel Bătrân - bulevardul Mamaia - Aqua Magic. Validarea câştigătorilor se va face numai pe baza carnetului de elev sau a actului de identitate. Primii 1.000 de participanţi vor primi tricouri cu însemnele olimpice. „Noutatea, faţă de anii trecuţi, e că tricourile se vor da la start. De asemenea, fiind etapă naţională, premierea se va efectua după mai multe categorii de vârstă ca până acum“, a spus Mihai Orzan. Organizatorii au trimis invitaţii şi ministrului Tineretului şi Sportului, Marius Dunca, reprezentanţilor Federaţiei Române de Atletism şi autorităţilor locale.

Ce premii se acordă 

Premiile pe categorii de participanţi vor fi asigurate de COSR. Pentru 2009 şi mai mici, 2006 - 2008, 2003 - 2005 şi 1992 - 2002, premiile sunt următoarele: locul I - cupă şi bicicletă, locul II - trotinetă, locul III - rachetă de tenis cu set de mingi. La categoria de vârstă 1998 şi mai mari, învingătorul va primi cupă şi o bicicletă eliptică, celui de-al doilea clasat i se va oferi un stepper, iar cel care se situează pe locul trei va intra în posesia unei rachete de tenis cu set de mingi. De asemenea, se vor acorda premii şi pentru: cea mai tânără / cel mai tânăr participant (3), cea mai vârstnică / cel mai vârstnic participant (3) şi cea mai numeroasă familie. Pe baza numărului de concurs la sosire, vor fi extrageri pentru premii speciale, constând în materiale sportive. De asemenea, va fi oferit un premiu pentru persoane cu dizabilităţi. Premiile speciale sunt oferite de DJST Constanţa.

Trenurile erau ticsite, precum cele cu militari

Câştigătorul primei ediţii a Crosului Ziua Olimpică, fostul mare atlet Ilie Floroiu, nu va participa şi la întrecerea din acest an. Şeful CS Farul şi-a amintit cu ce entuziasm a fost întâmpinat crosul de acum 30 de ani. „Numărul participanţilor l-a depăşit pe cel al tricourilor. Faptul că era prima ediţie, ceva nou, iar diplomele erau semnate de Juan Antonio Samaranch, preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic, a fost un stimulent pentru toată lumea. Eu eram încă sportiv activ. Îmi amintesc că trenurile care veneau din ţară erau arhipline, precum cele care duceau militari pe front. Au concurat şi mulţi turişti, dar şi atleţi. Nu cred că au lipsit 10% dintre alergătorii de fond şi demifond din România. Având în vedere că acum e o ediţie specială, şi la nivel naţional, sper ca tineretul şi iubitorii de mişcare să participe în număr mare“, a spus Ilie Floroiu, care nu mai are tricoul cu care a alergat în 1987 la cros.

Ion Draica se aliniază la start

„Mă aliniez şi în această ediţie la start, însă doar atât, nu voi mai alerga. În 1987, am reuşit marea performanţă de a termina cursa. Este un eveniment reprezentativ pentru Constanţa şi pentru sportul constănţean. Alături de Elena Frîncu şi de Ilie Floroiu m-am ocupat de organizarea primei ediţii. Tricourile şi diplomele au venit atunci de la Lausanne, crosul fiind sub egida CIO“, a arătat Ion Draica.

Traseul destul de scurt, liniar şi accesibil

Andrei Szemerjai a făcut parte şi din staff-ul de organizare al crosului de acum 30 de ani. „Este un moment de sărbătoare pentru sportul constănţean. Mă bucur că şi acum sunt implicat în organizare şi sper să fie aşa şi la ediţia a 40-a. Crosul din 1987 a fost un moment extraordinar pentru Constanţa şi pentru sportul românesc: participare deosebită şi implicare organizatorică totală. Sperăm ca acum să avem cât mai mulţi alergători, nu neapărat pentru a câştiga, ci, în spiritul olimpic, pentru a participa. Traseul este unul destul de scurt, liniar şi accesibil. Dacă şi vremea ne va ajuta, va fi o reuşită totală. Faptul că Ilie Floroiu, Ion Draica şi Elena Frîncu sunt alături şi acum de organizatori trebuie să fie un imbold pentru cei tineri“, a precizat Andrei Szemerjai.

Vin alergători şi din alte oraşe

„Din 1993, de când fiinţează filiala Constanţa a Academiei Olimpice Române, participăm şi noi şi sprijinim organizarea crosului olimpic, întrecere care se înscrie în luna olimpică. Pe plan local, avem şi alte acţiuni şi competiţii în spiritul olimpic“, a declarat Constantin Rizescu.
 
La Constanţa, au confirmat că vor veni şi alergători fruntaşi de la Bucureşti, Braşov, Brăila sau Craiova. Dragoş Ciucan a spus că, până acum, ISJ Constanţa a primit răspuns pozitiv de la 53 de instituţii de învăţământ preuniversitar, ai căror elevi vor participa. „Ne bucură, e o cifră bună. Mereu am încercat să aducem cât mai mulţi elevi din Constanţa la crosul olimpic. Sunt convins că şi această întrecere va fi una de succes“, a spus Dragoş Ciucan.

Show pe ritmuri latino-americane

În cadrul evenimentului, secţia de dans sportiv a LPS „Nicolae Rotaru“, condusă de Magda Martinescu, va asigura un program artistic. „Va fi o bucăţică de show, de umplere a timpului cu ritmuri latino-americane. Sunt onorată să fiu implicată în acest eveniment. În 1987, făceam gimnastică ritmică. Ştiam că se va desfăşura crosul, însă doar atât. Sper ca de acum înainte să creăm o obişnuinţă şi toate disciplinele sportive să vină alături de atletism, regele tuturor sporturilor şi să putem susţine manifestările Constanţei cu toată bucuria acestor tineri“, a menţionat Magda Martinescu.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanţa 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Azi e ziua de naştere a campioanei Laura Badea. Vizita de la Cumpăna, de acum 12 ani, şi startul Crosului Naţional "Ziua Olimpică"

28 Mar 2021 2213

Constănțeanca Nastasia Fotu, clasată a treia la Timișoara City Marathon, în proba de semimaraton

27 Oct 2020 3672

Constanţa. Câştigătoarea Crosului Ziua Olimpică 2019, la catedră! Campioana Nastasia Fotu, în faţa elevilor. Le predă muzica (galerie foto)

13 Nov 2019 4117

Interviu online cu Nastasia Fotu, câştigătoarea Crosului Ziua Olimpică 2019 „Anumite înfrângeri sunt mult mai importante decât unele victorii“

22 Jun 2019 5915

UPDATE. Imagini de la eveniment Un bărbat, alergare alături de cățelul său la Crosul Ziua Olimpică, de la Constanța! (galerie foto)

16 Jun 2019 2718

Duminică, alergători de toate vârstele sunt aşteptaţi la Constanţa la Crosul Ziua Olimpică

15 Jun 2019 3359

Duminică, la Constanţa se desfăşoară Crosul Ziua Olimpică

12 Jun 2019 2771

Militarul Laurenţiu Cobzaru, locul întâi la categoria +35 ani la Crosul Ziua Olimpică, de la Tulcea (galerie foto)

10 Jun 2019 3569

Crosul Ziua Olimpică 2018. Când are loc şi pe ce traseu aleargă participanţii

05 Jun 2018 2769

Mihai Covaliu a dat startul Crosului Ziua Olimpică, de la Constanţa „E o plăcere să vezi oameni care menţin tradiţia olimpică“ (galerie foto + video)

19 Jun 2017 6423

Costel Manole, din Cumpăna, pe locul trei la Crosul Naţional „Ziua Olimpică“, de la Constanţa (galerie foto)

18 Jun 2017 4505

​Cine a urcat pe podium la Crosul Ziua Olimpică, de la Constanța. Premii speciale (galerie foto)

17 Jun 2017 6507

UPDATE. Rezultatele complete Traian Petcu, de 93 de ani, prezent la startul Crosului Ziua Olimpică, de la Constanţa (galerie foto+video)

17 Jun 2017 7085

Mihai Covaliu, preşedintele COSR, dă startul Sâmbătă, la Constanţa, iubitorii mişcării sunt invitaţi la Crosul Ziua Olimpică!

17 Jun 2017 4382

Mihai Covaliu, preşedintele COSR, va da startul Crosului Ziua Olimpică, de la Constanţa (galerie foto)

15 Jun 2017 2878