Şapte constănţeni, membri ai grupului tricolor O delegaţie din România promovează oina în Japonia (galerie foto)

O delegaţie sportivă din România se află în această perioadă în Japonia, pentru a promova sportul nostru naţional, oina. „Steagul pleacă într-una dintre cele mai lungi călătorii, în Japonia! Vom promova oina în îndepărtata Ţară a Soarelui Răsare“, a fost mesajul de la plecare al constănţeanului Nicolae Dobre, preşedintele Federaţiei Române de Oină, care conduce grupul tricolor.
 
Din delegaţia României fac parte şi alţi constănţeni: Gigel Sava (primarul comunei Horia) - membru al Biroului Federal al FRO, Janet Hârbu - secretar general, Eveline Lisenco - instructor sportiv şi jucătorii Mihai Georgescu, Bogdan Lupşe (de la Frontiera Tomis Constanţa) şi Gică Şeitan (de la Spicu Horia). Oaspeţii din România s-au bucurat de o primire călduroasă pe aeroportul Narita.
 
„Sunt alături de noi preşedintele Asociaţiei Cultural Sportive Româno-Japoneze, Someya Kunimoto, si preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României în Japonia, Fumiya Sakow. Dumnealor, împreună cu cele două românce stabilite în Japonia Daniela Uchiyama şi Marilena Morito, au stabilit o lungă serie de întâlniri care să ducă la introducerea oinei în diferite medii din Japonia. Avem sprijin în acest demers şi din partea Ambasadei României din Tokyo“, a arătat Nicolae Dobre.

„Zi istorică pentru oină!”

Prima întâlnire a fost în oraşul Chiba (cu o populaţie de şase milioane de locuitori), unde românii au vizitat clubul de baseball profesionist Chiba Lotte Marines. „Zi istorică pentru oină! Datorită eforturilor deosebite făcute de domnul Someya Kunimoto, am avut ocazia să fim oaspeţi de onoare ai unuia dintre cele mai importante cluburi de baseball din Japonia, Chiba Lotte Marines. Echipa, ce reprezintă oraşul Chiba, are un palmares bogat, fiind câştigătoare de patru ori a campionatului Japoniei şi dispunând de unul dintre cele mai moderne stadioane din ţară. Am constatat că, în Japonia, baseball-ul e o adevărată religie“, a povestit Nicolae Dobre.
 
Românii au făcut un tur al complexului sportiv, însoţiţi de secretarul general al clubului, iar directorul sportiv, Shozo Shimada, a făcut o prezentare a echipei. Apoi, românii au fost invitaţi în loja stadionului, pentru a putea urmări un meci extrem de important din campionat.

Atmosferă fantastică

Preşedintele Federaţiei Române de Oină s-a arătat impresionat de atmosfera „fantastică” din stadion şi de organizarea „excelentă“ a gazdelor, atât în arenă, cât şi în afara sa. „Surpriza cea mare a fost când managerul clubului, domnul Nobuhira Hayashi, ne-a onorat cu prezenţa şi am putut discuta aspecte legate de oină şi baseball. Domnia sa a primit materiale promoţionale şi materiale de joc specifice jocului de oină, precizând că este interesat de proiectul nostru de organizare a unui meci demonstrativ oină - baseball. Mulţumim mult pentru această întâlnire gazdelor noastre de la Chiba Lotte Marines şi domnului Someya Kunimoto!“, a precizat Nicolae Dobre. Vizita din Japonia a delegaţiei române continuă în aceste zile, programul fiind unul încărcat.

„E un vis al nostru”

Ieri, delegaţia tricoloră a ajuns la Toda, unde s-a bucurat de aceeaşi primire entuziastă. Printre altele, românii au avut întrevederi cu primarul oraşului şi cu alte oficialităţi şi au susţinut o demonstraţie la o instituţie de învăţământ, cu ocazia unui festival. „Prima acţiune a României de a promova oina în Japonia a avut loc în 2013. E un vis al nostru de a aduce sportul naţional şi în această parte a lumii, ţinând cont că japonezii sunt deschişi la toate sporturile. Tuturor le-a plăcut oina, iar cei de la Toda, care au şi jucat alături de noi, intenţionează să-şi facă şi echipă. Vrem să ajungem şi la Ministerul Sportului din Japonia, dar şi la comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice din 2020, de la Tokio. Ar fi extraordinar dacă în manifestările de promovare a JO ar fi inclus şi un joc de oină. Avem în plan să mergem şi la Yokohama, oraş înfrăţit cu Constanţa, unde vrem să discutăm, pentru la anul, despre un joc oină - baseball“, a mai spus Nicolae Dobre.

„Toţi copiii au scandat minute în șir: «Oină, România, Japonia!»”

„Demonstrație extrem de reușită la Scoala de asistenți medicali din Toda! Extraordinară atmosfera făcută de toţi copiii care au participat la activitate! O mare onoare pentru oină de a fi prezentă cu câteva meciuri demonstrative în cadrul acestui festival! Conducerea școlii a fost alături de noi pe durata demonstrației şi a promis sprijin pentru înființarea unei echipe de oină. Deja există o formaţie care a efectuat câteva antrenamente. Se dorește realizarea unui parteneriat cu o şcoala similară din România, pentru acordarea de ajutor în formarea unei echipe de oină! În sală, toţi copiii au scandat minute în șir: «Oină, România, Japonia!»”, a arătat Nicolae Dobre.

Ajung cu oina şi în Indonezia

Delegaţia din România se va afla în Japonia până pe 3 octombrie. „Ideea a fost să promovăm oina şi la capătul lumii. Iar, până acum, ne-am atins acest scop. Azi (n.r. ieri) am avut o nouă zi de succes. Sunt entuziasmat. Japonezii iubesc oina. Am rămas fără cuvinte în faţa comportamentului lor. În ciuda oboselii, ne-am simţit extraordinar în mijlocul gazdelor noastre”, a spus şi primarul Gigel Sava.
 
„Respectul japonezilor ne-a copleşit. Sunt receptivi şi interesaţi de nou“, a punctat şi Nicolae Dobre. După Japonia, reprezentanţii oinei vor participa la o altă acţiune în străinătate, la Jakarta (capitala Indoneziei), unde, între 6 şi 12 octombrie, se desfăşoară un festival al sporturilor tradiţionale.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Oină CS Tradisport Constanța, prima participare la o întrecere rezervată seniorilor

31 Jul 2023 917

Modificări importante în cadrul societății Nix&Masi Drag SRL Constanța. Cine este noul asociat unic

19 Jul 2023 659

Constanța Situația financiară pe 2022 a Federației Române de Oină și raportul privind activitatea. An competițional jubiliar

05 May 2023 955

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 25 noiembrie 2022

29 Nov 2022 1408

La Constanța, se va înființa Federația Internațională de Oină. Președintele FRO - „Putem impune un sport la nivel mondial“

24 Nov 2022 1365

Oină Frontiera Tomis Constanța participă la Cupa Federației 90 de ani

27 Sep 2022 1207

Oină Frontiera Tomis Constanța a câștigat Cupa României, întrecere disputată la Cumpăna (GALERIE FOTO)

16 Jul 2022 1538

Prima reuniune a Patronatului MAREA Mamaia Constanța

03 Feb 2022 1139

ZIUA LIVE. Blocul Grindeanu. „Ne-am luat în brațe și am început să plângem. Ne uitam cum casa ne-a luat foc și am mulțumit că suntem în viață“

20 Jan 2022 3383

ZIUA LIVE. Mărturii din infernul de pe Prelungirea Nicolae Grindeanu. Cum putem ajuta

18 Jan 2022 2974

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 20 decembrie 2021

21 Dec 2021 2546

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 27 august 2021

31 Aug 2021 2827

Frontiera Tomis Constanţa a câştigat Cupa României la oină. Competiţie găzduită de Cumpăna (video)

12 Jul 2021 3712

Frontiera Tomis Constanța, câștigătoare a Cupei Regelui 2021. Spectacol la Ploiești

06 Jul 2021 2441

Eforie Nord Celebrul Rică Răducanu a dat fotbalul pe oină

20 Jun 2021 3738