Simona Radiș, campioană olimpică la Tokyo, prezentă la Constanța „Dedic medalia de aur României și tuturor oamenilor dragi“ (galerie foto)

 
 

 
  • Singura medalie de aur a României la Jocurile Olimpice de la Tokyo a fost cucerită la canotaj, de Simona Radiș și Ancuța Bodnar, în proba de dublu rame.
  • Miercuri, la Constanța, a fost lansată, în premieră națională, noua disciplină din canotaj, Coastal Rowing (canotaj de coastă).
  • Simona Radiș are numai 22 de ani și este originară din comuna Avrămeni, judeţul Botoşani.
 
„Împreună facem valuri“, evenimentul de lansare, în premieră națională, a noii discipline din canotaj, Coastal Rowing (canotaj de coastă), a adus-o, miercuri, la Constanța, alături de alți mari campioni ai sportului românesc, și pe Simona Radiș, campioană olimpică la Tokyo, în proba de dublu rame feminin (alături de Ancuța - Nicoleta Bodnar).
 
Pe plaja „Reyna“ din Constanța, la evenimentul al cărei gazdă a fost celebra Elisabeta Lipă, președintele Federației Române de Canotaj, a mai fost prezent un medaliat (cu argint) de la Tokyo, de la canotaj, Ștefan Berariu (în proba de patru rame fără cârmaci), alți canotori care au reprezentat România la Tokyo, componenți ai loturilor naționale, foști mari campioni ai României, reprezentanți ai autorităților locale, în frunte cu primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, și cu președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu.

 
Are numai 22 de ani

 
La Jocurile Olimpice de la Tokyo, România a obținut patru medalii (una de aur și trei de argint), situându-se pe locul 46 în clasamentul pe națiuni. Dintre cele patru distincții, trei au fost cucerite la canotaj: una de aur - prin Ancuța Bodnar şi Simona Radiş, și două de argint - la dublu rame masculin (Marius Cozmiuc şi Ciprian Tudosă) și la patru rame fără cârmaci masculin (Mihăiţă Ţigănescu, Mugurel Semciuc, Ştefan Berariu şi Cosmin Pascari). Simona Geanina Radiș a fost și purtător de drapel al României la festivitatea de deschidere a JO, alături de înotătorul Robert Glință. La numai 22 de ani, canotoarea originară din comuna Avrămeni, judeţul Botoşani, și-a împlinit visul: medalia olimpică, și nu orice fel de medalie, ci cea de aur!

 
„Am reușit curse foarte bune“


 
„Aurul de la Tokyo este cea mai dorită medalie a mea. Faptul că a venit atât de repede este un lucru extraordinar și îmi dă încredere că viitorul va fi mai strălucitor. Titlul olimpic reprezintă tot parcursul meu de până acum, de când m-am apucat de sport. La Jocurile Olimpice de la Tokyo, a fost diferit față de restul competițiilor, e vorba de întrecerea supremă. Lucrurile au fost foarte bine puse la punct, iar noi am reușit să ne facem treaba fără să fim influențați de ce se întâmpla în exterior. Am făcut curse foarte bune, la fel ca cele de acasă, ceea ce ne-a adus și rezultatul mult-dorit“, a declarat Simona Radiș, pentru ZIUA de Constanța.


 
Emoții mari. Mai mari ca niciodată!

 
Ancuța Bodnar și Simona Radiș au dominat cursa din finală încă de la început, stabilind și un nou record olimpic (6:41,03) și devansând cu peste trei secunde ocupanta locului secund, Noua Zeelandă. Medalia de bronz i-a revenit Olandei. „În finală, am avut emoții mari, mai mari ca niciodată. Dar, odată ajunse în punctul de start și auzind acel sunet specific, care practic pornește cursa, am reușit să scap de trac, am reușit să mă concentrez pe ce am de făcut, iar împreună cu Ancuța am realizat cea mai bună cursă a noastră de până atunci. În plus, am și scos record personal, și record în cadrul Jocurilor în proba de dublu vâsle. Dedic medalia de aur României și tuturor oamenilor dragi, tuturor oamenilor cunoscuți și necunoscuți. Am primit foarte multe mesaje de la oameni pe care nu i-am văzut în viața mea. Nu am schimbat două vorbe cu ei și totuși ne-au fost alături“, a mai spus Simona Radiș, sportivă legitimată la CSA Steaua București.

 
„Toate pânzele sus și viteză înainte!“

 
Jocurile Olimpice de la Tokyo s-au încheiat de puțin timp, dar Simona nu are timp de odihnă, luna viitoare va intra iar într-o competiție de anvergură. „La începutul lunii septembrie, voi concura la Campionatul European de tineret. Voi participa singură, în barca de simplu, Ancuța trecând vârsta, dar mă va susține de acasă. Sper să cuceresc aurul, ca la Jocurilor Olimpice. Pe viitor, mă gândesc deja la JO 2024, deși mai este până atunci. Dar toate pânzele sus și viteză înainte!“, a încheiat Simona Radiș.
 
PRECIZĂRI
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanța
 
Citește și:
 
UPDATE. Premieră națională
Noua disciplină din canotaj, Coastal Rowing, lansată astăzi la Constanța. Mari campioni prezenți (galerie foto+video)

 
Elisabeta Lipă, gazda evenimentului
În premieră națională, la Constanța se lansează o nouă disciplină în canotaj, Coastal Rowing

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cinci medalii la Campionatul Mondial și 11 echipaje calificate la Jocurile Olimpice 2024. Record pentru canotajul românesc! (GALERIE FOTO)

11 Sep 2023 1057

Canotoarele Simona Radiș și Ancuța Bodnar au primit premiul de „Echipajul feminin al Anului” (GALERIE FOTO)

05 Dec 2022 901

Sportivii anului, premiați la Gala Canotajului Românesc. 2022, cel mai de succes an din istoria Federației Române (GALERIE FOTO)

22 Nov 2022 1192

Performanță fără precedent Canotorii români au cucerit patru medalii de aur la Campionatul Mondial (GALERIE FOTO)

25 Sep 2022 1226

UPDATE. Jocurile Olimpice de la Tokyo Aur şi argint pentru România la canotaj

28 Jul 2021 2820

UPDATE. Jocurile Olimpice, festivitatea de deschidere Simona Radiș, purtător de drapel al României, în locul Mădălinei Bereș

23 Jul 2021 2689

Austria Medalie de argint pentru România, în proba de dublu vâsle feminin, la Campionatele Mondiale de canotaj

01 Sep 2019 1834