Sport

Soluţii pentru revigorarea fotbalului românesc Gică Hagi - „Trebuie să ne trezim odată! Eu tot vorbesc de unul singur“

Gică Hagi, cel mai mare jucător din istoria fotbalului românesc şi creatorul proiectelor de succes Academia Hagi şi FC Viitorul, vorbeşte din nou despre modul în care trebuie sprijinit sportul românesc
 
Particularizând pe fotbal, „Regele“ spune că trebuie investit de la copii şi juniori, trebuie creată o infrastructură şi implementat un concept tehnic unitar. O soluţie ar fi implicarea financiară a multinaţionalelor. Hagi spune că a expus soluţii pentru dezvoltarea sportului în România şi pentru modul de finanţare încă de acum trei ani.
 
„Cei care decid în România în această privinţă trebuie să creeze facilităţi pentru a finanţa sportul, care e un segment social şi un mod de a educa. Am spus-o de o sută de ori. Avem obligaţia să creştem copiii prin intermediul sportului. Dacă nu finanţezi academiile, nu ai cum să te baţi cu cei mari. Se va întâmpla ca şi cu Olanda şi cu celelalte. Mergem înainte şi ne plângem. Odată trebuie să ne trezim. Ce înseamnă finanţare? Eu tot vorbesc de unul singur. Trebuie angrenate multinaţionalele. Punct. Sunt societăţi mari în România care fac bani. Multinaţionalele fac miliarde în România! Dau 1-3% din cifra de afaceri! Trebuie finanţate centrele de copii şi juniori, plus Divizia A, B şi C. Toate trebuie făcute. Dacă nu, iar ne luăm trei cu Olanda şi vorbim singuri. Mergem acasă şi zicem: «A, sunt mai dezvoltaţi ca noi, sunt mai mari, ştiu fotbal mai mult ca noi…». Dar de ce? Pentru că au condiţii, o educaţie, o formare a jucătorului de mic în academii. Primele şase - şapte academii le-au băgat în liga a doua şi joacă acolo. Trebuie să creezi“, a spus Hagi.

„Alergăm după minge până dă boala în noi“ 

Managerul tehnic al campioanei României, FC Viitorul, a dat exemplul Italiei, care, după ce a ratat calificarea la Campionatul Mondial, îşi pune problema unei schimbări majore în fotbalul propriu. „Am fost în Italia. După acea înfrângere (n.r. din barajul cu Suedia), şi-au dat seama că trebuie să reconstruiască, să facă un proiect important, dar cu lucruri palpabile, scrise în ziar. Toată România trebuie să ştie care e proiectul. A, b, c, d, câte puncte sunt. Dar trebuie făcut proiectul. Dacă nu, vom rămâne cu un rezultat, cu o surpriză. Spunem că plecăm cu şansa a doua, dacă jucăm cu Elveţia, zicem că au prima şansă... Le dăm posesia 70%, alergăm după minge până dă boala în noi şi leşinăm. Şi uite-aşa! Dacă vom face un concept tehnic şi o strategie la nivel naţional, atunci staţi liniştiţi, că i-am bătut. I-am dominat, ne-am impus… 70% posesie pe Wembley, în Anglia - România! Nu uitaţi! Sau când a câştigat Steaua Cupa Campionilor Europeni. Se poate! Singurele prin care putem să ne batem cel mai tare sunt loturile naţionale. Dar acei copii care să iasă trebuie instruiţi, formaţi, educaţi într-un mediu bun, sănătos, care să le construiască o mentalitate. Care e mai bun, nu pe ochi frumoşi! Să-i lăsăm să arate! Performanţă! Fapte! Dar trebuie să le creăm o scenă. Apoi vom vedea cine va ieşi din mulţime“, a precizat Gică Hagi.

„Nu se poate aşa ceva!“ 

„Regele“ s-a referit şi la problemele de infrastructură din România şi la sprijinul local. „Nu e posibil ca oraşele mari să nu aibă echipă. Nu se poate aşa ceva! Să nu avem bani să ţinem o echipă. Haide, domnule! N-avem bani să facem un stadion. Îmi vine să râd! N-are 20 de milioane o primărie! Cine să facă infrastructura, noi? Am fost la Bucureşti, chemat, şi am expus soluţii. Şi nu s-a făcut nimic. De trei ani. Am dat. Modul de finanţare. Mi-am spus părerea. Dar în România, vorbim, plecăm şi la revedere. Şi atunci? Cifra de afaceri, deductibilă, sponsorizare… Multinaţionalele. Când faci miliarde, bagă în copii şi juniori! Apoi vom vedea cine e bun. Dacă nu, ne-o iau în faţă toţi“, a punctat Hagi.

„Mintea face diferenţa“ 

„Regele“ a arătat că, în fotbal, trebuie un plan, un concept unitar şi un stil de joc. „Acum, sunt câteva rezultate, pentru că românul e deştept. Mintea face diferenţa. Jucătorul român e talentat. E vorba de minte şi de tehnică. Pe a doua o înveţi, cu mintea te naşti. Noi suntem creativi, dar ne trebuie concept tehnic, stil de joc. Sisteme, tip de jucător şi metodică. Structură de antrenament. Cum îi antrenăm. Acestea trebuie făcute, la nivel naţional. Când nu sunt şi există 7.000 de idei de fotbal… Nu ştim cu ce stil de joc de identificăm. Eu, de când am început, de opt - nouă ani, nu m-am schimbat. Pe aceeaşi linie am mers. Stilul de joc a rămas acelaşi“, a precizat Gică Hagi.
 
Sursa foto: Facebook (Academia Hagi)


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Gică Hagi, după meciul de la Ovidiu, din play-off, cu CSU Craiova „Sunt mulțumit de rezultat. Am avut meritele noastre“

17 Mar 2018 758

FC Viitorul joacă diseară la Ovidiu în play-off cu CSU Craiova Gică Hagi - „Sunt sigur că va ieşi un meci frumos“

16 Mar 2018 440

FC Viitorul, învinsă de FCSB în play-off Gică Hagi - „Sunt puţin supărat şi dezamăgit de lipsa de personalitate a echipei“ (galerie foto)

13 Mar 2018 439

FC Viitorul întâlnește duminică FCSB Gică Hagi - „Vom încerca să facem un meci extraordinar. Gândul nostru e să câștigăm“

10 Mar 2018 448

Duminică „va fi un meci tare“ Campioana FC Viitorul întâlneşte vicecampioana FCSB în prima etapă din play-off

10 Mar 2018 244

Candidat la preşedinţia FRF. Ionuţ Lupescu, întâlniri cu cluburile de la malul mării „Fotbalul constănţean are un potenţial uriaş“ (galerie foto)

08 Mar 2018 848

Confruntare cu CSU Craiova Când va susţine FC Viitorul primul meci la Ovidiu în play-off. Informaţii despre bilete şi abonamente

03 Mar 2018 464

Urgia paralizează în România și fotbalul Partida dintre FC Viitorul și FCSB a fost amânată. Ca și toate celelalte meciuri!

01 Mar 2018 586

FC Viitorul a câştigat meciul decisiv de pe terenul lui Poli Iaşi Gică Hagi - „Am arătat că merităm să fim în play-off“

26 Feb 2018 318

Editorial FC Viitorul în play-off. Despre tineri, talent şi spălarea „păcatelor“

26 Feb 2018 645

​FC Viitorul s-a calificat în turneul play-off al Ligii 1. Dinamo în play-out!

24 Feb 2018 712

Gică Hagi - „Suntem pregătiţi“ Sâmbătă e meciul decisiv. Poli Iaşi - FC Viitorul, a fi sau a nu fi în play-off

24 Feb 2018 431

FC Viitorul, meci decisiv pentru accederea în play-off Gică Hagi - „Suntem încrezători în puterea şi în jocul nostru“

23 Feb 2018 324

Punte între generaţii Ianis Hagi, Răzvan Marin şi Nicolas Popescu joacă alături de părinţii lor la evenimentul „Uniţi pentru Mihai“

22 Feb 2018 709

Gică Hagi, Fiorentina şi „picătura chinezească“ „Cineva din fotbal, un antrenor foarte mare, se pare că a zis că Ianis e al doilea Totti“

21 Feb 2018 561

Gică Hagi - „Doar în România e posibil aşa ceva“ Cum se califică FC Viitorul în play-off. Calculele ultimei etape (galerie foto)

21 Feb 2018 865

Gică Hagi, supărat în continuare că Fiorentina nu i-a dat şansă lui Ianis „A fost minţit. Punct. Pe româneşte“

20 Feb 2018 755

FC Viitorul a învins FC Botoșani în Liga 1 cu un gol în minutul 90+4!

19 Feb 2018 709

Gică Hagi „Nu trebuie să facem doar emisiuni pentru a discuta cât de înalt e Gigel şi cât de scund e Ionel“

19 Feb 2018 1670

Gică Hagi - "Cu nu în brațe, nu aveți nicio şansă, vă duceţi în groapă"

18 Feb 2018 1034

Ianis Hagi, gol de trei puncte cu Juventus. Gică Hagi, mesaj în italiană „Fiorentina a pierdut un mare jucător. Te salut din România!“

12 Feb 2018 753

Două absenţe la FC Viitorul pentru meciul cu Juventus, de sâmbătă

09 Feb 2018 575

Mesajul lui Fatih Terim pentru Gică Hagi, cu ocazia zilei de naştere a „Regelui“ (video)

05 Feb 2018 1376

Cel mai mare fotbalist român din toate timpurile împlinește 53 de ani

05 Feb 2018 475

Gică Hagi - „Sunt mândru că am o echipă tânără, care joacă foarte bine“ Tiberiu Căpuşă, al 34-lea debut în Liga 1 din Academie (galerie foto)

05 Feb 2018 627

Gică Hagi a decis să nu mai vorbească despre situaţia fotbalului românesc pe o perioadă nedeterminată

04 Feb 2018 444

Gică Hagi - „În momentul de față, primul meu gând e să plec din țară. Pe mine m-ați pierdut. Definitiv!“

03 Feb 2018 1273

„Unul dintre cei mai buni din România“ Noul „pariu“ al lui Gică Hagi. A transferat un jucător în care îşi pune mari speranţe

03 Feb 2018 1059

FC Viitorul și Astra Giurgiu s-au înfruntat la Ovidiu în Liga 1. Două goluri marcate

02 Feb 2018 773

Încep meciurile oficiale! Diseară, FC Viitorul înfruntă Astra Giurgiu Strategie nouă la campioana României. Hagi a făcut anunţul (galerie foto)

02 Feb 2018 792

Alegerile pentru preşedinţia Federaţiei Române de Fotbal Gică Hagi - „L-aş vota cu toată inima”

01 Feb 2018 888

Gică Hagi, dezamăgit „De ce nu a jucat Ianis la Fiorentina? E o întrebare mare de tot!”

01 Feb 2018 635

Gică Hagi, surpriză la antrenament FC Viitorul susţine astăzi două noi meciuri amicale, cu Kapaz şi FK Rostov (galerie foto+video)

22 Jan 2018 599

Fotbaliştii FC Viitorul au exersat loviturile libere. În poartă a stat şi Gică Hagi! (video)

21 Jan 2018 483

Duce numele Pitu mai departe în fotbal La 15 ani şi şapte luni, Alexi Pitu a debutat la FC Viitorul. Contra lui Galatasaray!

18 Jan 2018 6279

Puştiul care l-a invitat pe Hagi la ziua sa de naştere. Nu l-au uitat! Andrei Teodorescu a primit cadouri de la FC Viitorul şi Gică Hagi (galerie foto)

18 Jan 2018 16091

FC Viitorul l-a transferat de la FC Dordrecht şi pe Mailson Lima Duarte Lopes „Am multe de învăţat de la Gică Hagi“

17 Jan 2018 886

Fiorentina i-a permis lui Ianis Hagi să se pregătească cu FC Viitorul Gică Hagi - „Dorim să ne luăm căpitanul înapoi“ (galerie foto + video)

15 Jan 2018 854

Ianis Hagi se pregăteşte cu FC Viitorul în Turcia. Campioana României joacă astăzi cu Galatasaray (video)

14 Jan 2018 612

Kira Hagi a urmat New York Film Academy Fiica lui Gică Hagi, premiată în SUA pentru scurtmetrajul „Fragile“

09 Jan 2018 15442

Anunţ al lui Gică Hagi în privinţa fiului său, Ianis, Care e stadiul tratativelor cu Fiorentina

07 Jan 2018 1188

UPDATE Vila ambasadorului Pakistanului şi casa lui Hagi, sparte de sărbători

06 Jan 2018 2888

Gică Hagi negociază în Italia revenirea la FC Viitorul a lui Ianis Hagi

04 Jan 2018 544

Aspirațiile lui Gică Hagi „Mai am două țeluri de acum încolo în viaţă“

02 Jan 2018 1852

Ce mesaj a fost postat pe Facebook Gică Hagi a petrecut Crăciunul în Italia, alături de cei dragi

26 Dec 2017 2156

Ianis Hagi, pase decisive la ambele goluri ale Fiorentinei din meciul cu Bologna

26 Dec 2017 1192

FC Viitorul întâlnește mâine FCSB în Liga 1 Gică Hagi - „Dacă vrem să luăm puncte, trebuie să facem un meci mare“

16 Dec 2017 757

Meci important. Campioana contra vicecampioana. „Mergem să câştigăm!“ FC Viitorul încheie anul în Liga 1 în fieful lui FCSB

16 Dec 2017 827

Eric de Oliveira, brazilianul de la FC Viitorul „Mereu mi-am dorit un tricou al Naţionalei României din 1994“ (galerie foto + video)

14 Dec 2017 1314

Gică Hagi a cântat alături de Gigi Sima, Hrista Lupci şi tatăl Simonei Halep la petrecerea FC Viitorul

13 Dec 2017 5307