Speranţe pentru prezenţa la Jocurile Olimpice din 2020 Lungul drum al oinei de la Constanţa până în Ţara Soarelui Răsare (galerie foto)

Oina, sportul naţional al României, a avut parte de cea mai lungă călătorie din istoria sa, fiind prezentă, timp de nouă zile, în îndepărtata Japonie. Cu ajutorul Danielei Uchiyama, o româncă stabilită în Ţara Soarelui Răsare, o delegaţie a Federaţiei Române de Oină a încercat să îi convingă pe japonezi de frumuseţea şi spectaculozitatea sportului nostru naţional.
 

Delegaţia a fost formată din cinci persoane: doi reprezentanţi ai Constanţei - Nicolae Dobre (preşedintele FRO) şi Bogdan Lupşe (jucător la Frontiera Tomis) - Cristian Văduva (antrenor la Progresul Băileşti), Radu Jerlăianu (jucător la Straja Bucureşti) şi Ionuţ Georgiu (jucător la Izvorul Chiuieşti). Trei dintre aceştia sunt angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne: Nicolae Dobre, Bogdan Lupşe (în cadrul Poliţiei de Frontieră Română) şi Radu Jerlăianu (la Jandarmeria Română). „Cunoscut drept sport naţional românesc, oina reprezintă contribuţia originală a românilor în lumea sportului mondial. Ministerul Afacerilor Interne susţine promovarea acestei discipline sportive în rândul personalului propriu, atât pentru abilităţile pe care le dezvoltă practicarea oinei, cât şi pentru semnificaţia, istoria şi tradiţia acestui sport în România”, se arată într-un comunicat al MAI.
 
Echipă şi român bursier la Institutul Tehnologic
 
Pentru a familiariza copiii cu oina, românii au prezentat demonstraţii în diferite instituţii de învaţământ japoneze (şcoala Sakanisha Kita Elementary School din Ashikaga, grădiniţa Tokoji Kindergarten Gakudo Pooh San din Ashikaga sau Ashikaga Institute of Technology). Peste tot unde au avut loc demonstraţiile, participanţii au fost extrem de încântaţi, cerând prelungirea timpului stabilit iniţial pentru oină. Profesorii de educaţie fizică au participat efectiv, au apreciat jocul şi au declarat că vor să vină la anul în România pentru a afla mai multe despre acest joc. La fiecare instituţie de învăţământ, românii au discutat cu conducerile acestora, care au avut o deschidere deosebită pentru a afla cât mai multe despre oină. La Institutul Tehnologic, conducerea acestuia, cât şi profesorul de sport au promis că, în cel mai scurt timp, vor înfiinţa o echipă de oină. Mai mult decât atât, Federaţia, împreună cu Asociaţia Internaţională a Străinilor din Ashikaga, va încerca să obţină o bursă la nivelul acestui institut pentru un jucător de oină din România, care să îi iniţieze în oină pe japonezi. În Ashikaga, delegaţia federaţiei a avut şi întâlniri oficiale la cel mai înalt nivel, fiind primită atât pe primar, Izumi Satoshi, cât şi de inspectorul-şef al Inspectoratului Şcolar, Takagi Hiroshi.
 
Au stat acasă la deputatul de judeţ
 

Cât timp s-au aflat în acest oraş, românii au benefiiat de un sprijin deosebit din partea Asociaţiei Internaţionale a Străinilor, implicându-se mai cu seamă preşedintele Kazuhiko Kikuchi şi secretara Keiko Miyazaki. Românii au fost găzduiţi în Ashikaga, prin programul home-stay, de trei familii, reprezentate de Akie Kubota, Yoshio Kurikawa (deputat de judeţ) şi Kie Sema. „Beneficiind de o primire deosebită, asigurată de Asociaţia Internaţională a Străinilor din Ashikaga, delegaţia a putut să se bucure din plin de ospitalitatea şi căldura poporului japonez. Pe parcursul şederii în Japonia, gazdele noastre au încercat să ne prezinte cât mai mult din cultura şi viaţa acestui popor deosebit, lucruri care ne-au impresionat. Educaţia fizică a acestui popor se află la loc de cinste. Am avut plăcerea de a participa la diferite concursuri şcolare, iar modul de organizare şi desfăşurare a acestora sunt cu adevărat impresionante”, a declarat Nicolae Dobre. La final, delegaţia română a lansat o invitaţie pentru ca, anul viitor, un grup de profesori de educaţie fizică din Japonia să fie prezentă în ţara noastră pentru a fi iniţiaţi în tainele oinei. Răspunsul a fost pozitiv, urmând ca, în cel mai scurt timp, sa fie stabilite detaliile legate de această deplasare.
 
Cine i-a ajutat la Tokyo
 
După încheierea activităţii în Ashikaga, delegaţia tricoloră s-a deplasat în capitala Tokyo, unde au avut loc întâlniri cu persoane interesate de promovarea României în Japonia şi implicit a oinei. Oaspeţii au discutat prima dată cu ambasadorul României în Japonia, Radu Petru Şerban, iar apoi cu Reiko Kawasami şi Mitsuo Shukai. Pe parcursul activităţilor desfăşurate la Tokyo, românii au fost ajutaţi de un grup de românce căsătorite acolo, care au fost alături de oaspeţi de la sosire şi până la plecare, deşi timpul este extrem de preţios în Japonia, iar cele două părţi nu se cunoşteau: Marilena Morita (din Buzău), Cătălina Palu (din Braşov), Ana Maria Fujiwara (din Craiova) şi Stela Yamaguchi (din Paşcani). „Toate activităţile desfăşurate în Japonia nu au fost decât începutul unui drum la sfârşitul caruia dorim să îi convingem pe japonezi că oina este un sport deosebit. Primele rezultate sunt excelente, dar mai este mult de muncă. Cu echipa pe care o avem deja în Japonia totul va fi mai uşor. În scurt timp, vom stabili activităţile de anul viitor şi pe termen mai lung, astfel încât oina să poată spera să fie prezentă, chiar dacă nu la întreceri, cel puţin la nivel demonstrativ, la Jocurile Olimpice din 2020 de la Tokyo. Este un vis prin care dorim să reuşim ceea ce nu s-a realizat din diferite motive în anul 1896, când oina a fost foarte aproape de participarea la Jocurile Olimpice de la Atena”, a mai spus Nicolae Dobre.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Oină CS Tradisport Constanța, prima participare la o întrecere rezervată seniorilor

31 Jul 2023 915

Modificări importante în cadrul societății Nix&Masi Drag SRL Constanța. Cine este noul asociat unic

19 Jul 2023 656

Constanța Situația financiară pe 2022 a Federației Române de Oină și raportul privind activitatea. An competițional jubiliar

05 May 2023 954

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 25 noiembrie 2022

29 Nov 2022 1405

La Constanța, se va înființa Federația Internațională de Oină. Președintele FRO - „Putem impune un sport la nivel mondial“

24 Nov 2022 1363

Oină Frontiera Tomis Constanța participă la Cupa Federației 90 de ani

27 Sep 2022 1206

Oină Frontiera Tomis Constanța a câștigat Cupa României, întrecere disputată la Cumpăna (GALERIE FOTO)

16 Jul 2022 1538

Prima reuniune a Patronatului MAREA Mamaia Constanța

03 Feb 2022 1139

ZIUA LIVE. Blocul Grindeanu. „Ne-am luat în brațe și am început să plângem. Ne uitam cum casa ne-a luat foc și am mulțumit că suntem în viață“

20 Jan 2022 3383

ZIUA LIVE. Mărturii din infernul de pe Prelungirea Nicolae Grindeanu. Cum putem ajuta

18 Jan 2022 2972

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 20 decembrie 2021

21 Dec 2021 2545

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 27 august 2021

31 Aug 2021 2827

Frontiera Tomis Constanţa a câştigat Cupa României la oină. Competiţie găzduită de Cumpăna (video)

12 Jul 2021 3712

Frontiera Tomis Constanța, câștigătoare a Cupei Regelui 2021. Spectacol la Ploiești

06 Jul 2021 2441

Eforie Nord Celebrul Rică Răducanu a dat fotbalul pe oină

20 Jun 2021 3738