Sprijiniţi şi de autorităţile locale de la Cumpăna Povestea frumoasă a Asociaţiei Sportive de Arte Marţiale Shobu Constanţa (galerie foto)

Povestea Asociaţiei Sportive de Arte Marţiale Shobu Constanţa a început cu o fetiţă de nouă ani, Margareta Adela Potcovuţă, pe care, prin 1989, tatăl ei a convins-o să înceapă practicarea artelor marţiale. Împreună, au ales Karate Kyokushinkai, un stil de arte marţiale de contact, foarte aproape de realitate. De altfel, Kyokushinkai înseamnă „şcoala drumului către adevăr“.
 
După doar două luni de privit la antrenamente, tatăl Margaretei Adela, Aurel Potcovuţă, s-a hotărât să înceapă şi el, aşa, pentru el, ca să nu piardă timpul doar privind. Aşa a început pentru ei un nou stil de viaţă. Cea a artelor marţiale. „În doi ani, după ce instructorul clubului Aiko a plecat, Aurel a preluat conducerea antrenamentelor. A urmat cursul de instructor şi a început să-şi adune noi elevi. Şi au venit. Printre cei nou-sosiţi era şi Bogdan Istrate. Clubul Aiko a dispărut. Ne-am transferat cu toţii la Energetica CET Constanţa. Au apărut primele deplasări cu echipa şi totodată primele rezultate de top. Adela Potcovuţă şi Bogdan Istrate, primii campioni naţionali la juniori. Atunci ne-am hotărât să ne facem clubul nostru. După multe drumuri la Ministerul Tineretului şi Sportului şi la Departamentul de Karate Kyokushin, pe 13 octombrie 1998, Asociaţia Sportivă de Arte Marţiale Shobu Constanţa a primit personalitate juridică prin hotărâre judecătorească şi a fost înscrisă în Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor“, rememorează cei de la asociaţia sportivă.

Au adus nenumărate titluri naţionale

Dar ce înseamnă „Shobu“? „Un loc mai mic, unde să ne întâlnim şi să învăţăm. Dar în japoneza veche mai înseamnă şi un loc unde se înfruntă doi practicanţi de arte marţiale. Preşedinte era Aurel Potcovuţă, iar printre cei 21 de membri fondatori (aşa era pe vremea aceea) erau şi cei doi: Adela Potcovuţă şi Bogdan Istrate. Au urmat ani în care sportivii clubului au adus nenumărate titluri naţionale. Au fost deschise dojo-uri mai mici în alte localităţi: Mangalia, Costineşti, Techirghiol, Feteşti. Dar a venit şi timpul când copiii au crescut şi au trebuit să plece la alte şcoli, să-şi întemeieze familii, să-şi facă rosturi în viaţă. Au urmat alte promoţii de elevi, au crescut şi ei şi au plecat, şi tot aşa, până când…s-a întâmplat ceva!“, curge în continuare povestea.

Suflu nou, dar şi spirit vechi

Era vorba de revenirea lui Bogdan, prin care, la antrenamente, a apărut un suflu nou, dar şi un spirit vechi. „După ce, din pricina meseriei, a cutreierat tot globul pământesc, s-a întors Bogdan. Nu la altă ramură sportivă, nu la alt club, ci la oamenii şi clubul cu care a început de prima dată. A apărut un suflu nou la pregătire, dar un spirit vechi, care a rămas neciobit. Odată cu el, au revenit şi alţii, dar el era dintre primii. Şi hai să o luăm de la capăt! Dacă vrei să fii la zi, trebuie să performezi. Alte cursuri de antrenori, de arbitri, examene de grad. Am căutat iar să deschidem mai multe dojo-uri, unde să ne ajute şi autorităţile locale. Aşa a apărut Cumpăna. Aşa a apărut doamna primar Mariana Gâju, care este un sprijin real pentru copiii din obştea pe care o conduce. Aşa s-au mai deschis două săli în Constanţa. Încercăm să formăm noi sportivi în această ramură minunată a sportului şi să şlefuim noi caractere. De curând, Karate-ul Kyokushin a fost recunoscut de către Minister ca disciplină sportivă. Şi, bineînţeles, rezultatele au reînceput să apară“, mai spun cei de la Shobu.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Karate Kyokushin Sportivi de la Shobu Constanța - Lumina, medaliați la Open World Cup, din Ungaria (GALERIE FOTO)

03 Jul 2023 2020

CS Farul Constanța Surorile gemene Livia și Andreea Cotoban, medalii și la Campionatul European de Karate Shotokan (GALERIE FOTO)

25 May 2022 4294

Luptătorii de la Shobu, pe podium la Bucharest Challenge International Cup „Curajul de a merge mai departe, indiferent de greutăţi!“ (galerie foto)

26 Oct 2021 4217

Constanţa Georgiana - Ştefania Pescaru, campioana la Karate Kyokushin care urmează şi o carieră militară

30 Dec 2020 7463

Bogdan Istrate, din nou medaliat cu aur Luptătorii de la CS Shobu Constanţa, de cinci ori pe podium la Campionatul European (galerie foto)

25 Jul 2019 4267

Sportivii de la Shobu Constanţa, pe podium la Campionatul Naţional Unificat de Karate Kyokushin (galerie foto)

09 Apr 2019 4640

Titluri naţionale şi alte prezenţe pe podium pentru CS Farul şi CS Tomis Karate la competiţiile de la Tg. Secuiesc (galerie foto)

14 Nov 2018 2966

Sportivii de la CS Farul Constanţa şi CS Tomis Karate au urcat pe podium şi la Campionatul European de Karate WSF

06 Nov 2018 4007

Cupă internaţională Luptătorii de la Shobu Constanţa au urcat pe podium şi la Kyokushin Romanian Open (galerie foto)

23 Oct 2018 5256

Aproape 20 de medalii pentru luptătorii de la Shobu Constanţa la Cupa Ştefan cel Mare (galerie foto)

15 Feb 2018 3358

Concurs internațional de karate full-contact Sportivii de la CS Shobu Constanța, medaliați la Bucharest Challenge Cup - Romanian Open (galerie foto)

28 Oct 2017 4647

Luptătorii de la Shobu Constanţa au urcat pe podium la Cupa Mondială (galerie foto)

05 Jul 2017 4233

Bogdan Istrate a cucerit aurul CS Shobu Constanţa, două medalii la Campionatul European (galerie foto)

01 Jun 2017 5487

Se pregătesc pentru Europene Luptătorii de la Shobu Constanţa au luat medalii şi la Cupa „Cetăţuia Luncaviţei“ (galerie foto)

04 May 2017 6856

CS Farul şi CS Tomis Constanţa, pe podium Andreea Cotoban, aur la Campionatul Mondial de Karate Shotokan WSF (galerie foto)

02 May 2017 7024