Titlul de „Cetățean de Onoare al Municipiului București” pentru trei militari răniți în teatrele de operații

Trei militari răniți în teatrele de operații au primit astăzi, titlul de “Cetățean de onoare al Municipiului București”, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Primăria Capitalei în prezența ministrului apărării naționale, Mihai Fifor.
 
Colonelul (rtr) Dorin Petruț, plutonierul major (rtr) Daniel Porumb și caporalul Eugen Valentin Pătru au primit acest titlu în semn de recunoaștere pentru eroismul și dăruirea de care au dat dovadă în teatrele de operații din Irak și Afganistan. Acordarea a fost făcută la propunerea ministrului apărării naționale adresată Primarului General al Municipiului București, în urma aprobării Consiliului General al Municipiului.
 
Ministrul apărării naționale a precizat că cei trei bravi militari, răniți în misiune, merită cu prisosință acest titlu. ”Aţi răspuns chemării sub drapelul de luptă şi prin vitejia, dragostea şi spiritul de sacrificiu probate în misiunile de luptă încredințate aţi demostrat curaj și determinare”, a spus ministrul Fifor.
 
În prezent, Armata României participă la misiunea NATO Resolute Support din Afganistan cu peste 620 de militari, alţi aproximativ 300 fiind desfăşuraţi în operaţii sub comandă sau mandat NATO, UE, ONU şi OSCE în alte regiuni.
 
Până în prezent, aproximativ 40.000 de militari au asigurat încadrarea detaşamentelor dislocate în Afganistan, Irak, Balcanii de Vest, ori în alte misiuni din Africa sau Europa. În perioada 1996-2017, Armata României a pierdut 29 de militari în misiunile executate în teatrele de operaţii, iar alţi peste 180 au fost răniţi.
 
Colonelul (rtr) Dorin Petruț, în vârstă de 54 de ani, a fost rănit în anul 2007 în misiune în Irak. Pe data de 11 septembrie, într-un atac indirect al insurgenţilor cu proiectile reactive nedirijate asupra Bazei Victory din Bagdad, a salvat viaţa unui coleg britanic, protejându-l cu propriul corp, cu preţul unor răni grave. Pentru sacrificiul său, ofiţerul român a fost decorat cu Medalia „Non Article 5 NATO” de către Secretarul General Jaap de Hoop Scheffer, i s-a conferit Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de „Comandor” pentru militari cu însemn de război, a primit Emblema de Onoare a Armatei României şi Emblema de Merit „În slujba Păcii” clasa I. În anul 2011, colonelul Petruț a fost trecut direct în retragere. Pentru activitatea desfăşurată în cadrul Ministerului Apărării Naţionale i s-a conferit Semnul Onorific „În Serviciul Patriei” pentru ofiţeri și i s-a acordat titlul onorific de Veteran.
 
Colonelul Petruț face parte din grupul INVICTUS și a obținut o medalie de aur la Jocurile Paralimpice Invictus Games - Toronto 2017, la proba de tir cu arc compound, și a avut ”calitatea” de strateg şi armurier al echipei.
 
Plutonierul major (rtr) Daniel Porumb, în vârstă de 37 de ani, a fost rănit în anul 2007 în Irak. În timpul executării unei misiuni de patrulare, transportorul amfibiu blindat în care se afla, împreună cu mai mulți camarazi, a fost implicat într-un incident în urma căruia a fost grav rănit. Militarul a fost supus unei intervenții chirurgicale la Centrul medical regional american din Landstuhl-Germania și a urmat un tratament de specialitate la Institutul Medical Neurologic "Hongtianji" din Republica Populară Chineză. A fost încadrat în gradul I de invaliditate și trecut în retragere în anul 2007. A fost decorat de Ministerul Apărării Naționale cu Emblema de Onoare a Armatei Românei, în 2010, și de Liga studenților Români din străinătate, cu distincția "Eroism, devotament și demnitate", în anul 2014. 
 
 A fost înaintat, succesiv, de la gradul de fruntaș la sergent major în retragere, plutonier în anul 2015 și la gradul de plutonier major cu prilejul Zilei Veteranilor, pe data de 11 noiembrie a.c. A reușit să-și îndeplinească visul și acum este student în anul II la Facultatea de Geografie din cadrul Universității București.
 
Este membru de onoare al Asociației militarilor veterani și veteranilor cu dizabilități "Sfântul Mare Mucenic Dimitrie-Izvorâtorul de Mir" și al Asociației de caritate a Armatei României - CAMARAZII.
 
Caporalul Eugen-Valentin Pătru, în vârstă de 28 de ani, a fost rănit în anul 2014 în Afganistan. Pe data de 30 martie, în timp ce participa la o misiune de patrulare în provinvia Zabul, a fost grav rănit în timpul unui atac sinucigaș cu mașină capcană. După patru luni de spitalizare la Centrul medical regional american din Landstuhl-Germania și o perioadă petrecută pentru recuperare la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central "Carol Davila", militarul a fost încadrat în gradul II de invaliditate, dar a decis să continue cariera militară și a cerut să fie menținut în activitate în cadrul Ministerului Apărării Naționale. Pentru activitatea desfăşurată în M.Ap.N. i s-a conferit distincția Emblema de merit "În slujba Păcii" și i s-a acordat titlul onorific de Veteran. Militarul s-a implicat activ în susținerea și ajutorul colegilor aflați în suferință și face parte din grupul INVICTUS, fiind legitimat la Clubul Sportiv al Armatei. La prima participare sportivă la o competiție majoră, la Campionatul Mondial Militar desfășurat la Fontainebleau, în Franța, a reușit să cucerească titlul mondial la proba de tir cu arcul (arc clasic).      

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.