Un apărător rezistent Dublul campion mondial la canoe Iosif Chirilă joacă şi fotbal, la Pescarul Ghindăreşti (galerie foto)

Canoe şi fotbal sunt cele două mari pasiuni sportive ale performerului fost la CS Farul Constanţa, care se descurcă la fel de bine atât pe apă, cât şi pe gazon. Iosif e încă sportiv activ, membru al lotului olimpic, iar când are timp, joacă şi fotbal
 
Născut la Slava Cercheză, în judeţul Tulcea, în urmă cu 30 de ani, Iosif Chirilă a fost adus la CS Farul Constanţa de soţii Ştefan şi Maria Aftenie, în urma unei selecţii. Tânărul a evoluat opt ani la Farul, iar apoi s-a transferat la Steaua, pentru care evoluează şi astăzi. Iosif este dublu campion mondial la canoe şi participant la două ediţii ale Jocurilor Olimpice. Unul dintre hobby-urile sale este şi fotbalul, pe care îl practică la Pescarul Ghindăreşti, echipa comunei constănţene de unde este originară soţia sa.
 
Regretatul antrenor Ştefan Aftenie şi soţia sa, Maria, au efectuat în anul 1997 o acţiune de selecţie la Slava Cercheză, unde au pus ochii, printre alţii, pe un puşti de 14 ani, Iosif Chirilă. Experienţa celor doi nu i-a înşelat, astfel că adolescentul a început, încet-încet, să obţină rezultate importante, graţie talentului său, a seriozităţii şi a unei puteri de muncă ieşite din comun. Iosif este făcut pentru canoe, la care a ieşit de două ori campion mondial la seniori, în 2005 (la Zagreb) şi în 2007 (la Duisburg). La Mondiale a mai urcat de două ori pe podium, obţinând un argint la Duisburg şi un bronz, în 2009, la Dartmouth. Palmaresul său european cuprinde trei medalii de argint, în 2011 (la Belgrad), în 2012 (la Zagreb) şi în 2013 (la Montemor-o-Velho). Iosif a participat şi la două ediţii ale Jocurilor Olimpice, în 2008 (la Beijing) şi în 2012 (la Londra), cel mai bun loc ocupat fiind şase. Şi la categoriile de vârstă inferioare a obţinut rezultate deosebite. Valorosul canoist a reprezentat CS Farul între 1997 şi 2005, când a trecut la CSA Steaua Bucureşti, club la care este legitimat şi astăzi.

Din mijlocaş stânga, Iosif Chirilă a fost coborât stoper

În limita timpului disponibil, Iosif Chirilă joacă şi fotbal. A început acest sport încă de când era acasă, la Slava Cercheză, unde a evoluat la juniori, dar şi la câteva meciuri de seniori. La Pescarul Ghindăreşti, echipă clasată pe locul 11 în Seria Nord a Ligii a V-a a judeţului Constanţa, Iosif evoluează de vreo patru ani. A ales această formaţie prin prisma legăturii pe care o are cu Ghindăreştiul, comuna natală a soţiei sale, Alina Chirilă (fostă Platon). „Îmi place mult fotbalul, este un hobby al meu. În timpul liber, joc mai mereu. Eu sunt încă sportiv activ, iar la fotbal vin când nu sunt în cantonament sau la competiţiile de la kaiac-canoe. Prima dată am jucat mijlocaş stânga, dar apoi, având o rezistenţă fizică mai mare, am fost coborât în centrul apărării, unde ajut mai mult“, a declarat Iosif Chirilă.

Spectatorii au intrat cu maşina pe teren

Canoistul poartă la fotbal pe tricou numărul 3 sau 6 şi, deşi joacă fundaş, este unul dintre marcatorii echipei. „Vreo trei goluri am dat numai din lovituri libere, pe care le mai bat şi eu“, arată campionul mondial. În unele meciuri, Iosif a fost şi căpitanul Pescarului Ghindăreşti. „Este o atmosferă foarte frumoasă la echipă. Păcat că nu putem juca mereu în aceeaşi formulă, din cauză că băieţii au servicii şi vin la fotbal când pot. Cât am jucat până acum, n-am avut parte de incidente majore, bătăi sau altceva de acest gen. Au mai fost unele îmbrânceli, însă doar atât, de multe ori din pricina orgoliilor mari. Am auzit şi de un episod amuzant petrecut la o partidă jucată de Pescarul în deplasare, la care eu n-am fost însă şi la care unii spectatori au intrat cu maşina pe teren“, a mai spus Iosif Chirilă.

Iosif şi Alina au un băieţel de patru ani

Dublul campion mondial se află în prezent în cantonament la Snagov cu lotul olimpic de seniori. „Ne pregătim pentru competiţiile anului viitor. Avem Campionat European (în luna mai, în Cehia), Campionat Mondial (în Italia, la Milano, întrecerea fiind şi criteriu de calificare pentru Jocurile Olimpice din 2016, de la Rio de Janeiro), dar şi Jocurile Olimpice Europene (competiţie aflată la prima ediţie)“, precizează Iosif. „Fizic şi ca nivel de motivaţie, sunt bine“, spune canoistul, care va împlini 31 de ani pe 5 ianuarie 2015. Campionul este căsătorit din 2006 cu Alina, fostă componentă a secţiei de kaiac-canoe a CS Farul, unde cei doi s-au şi cunoscut, fiind colegi. Iosif şi Alina (vicecampioană mondială, iar actualmente, instructor sportiv la clubul constănţean) au un băieţel de patru ani, Iustin, şi locuiesc în Năvodari.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.