Un banner a încins spiritele pe stadionul „Portul” La protestul „fluieraşilor” constănţeni au arbitrat Poliţia şi Jandarmeria (galerie foto)

21 dintre arbitrii de fotbal care au boicotat meciurile din week-end-ul trecut au participat, sâmbătă, la o nouă acţiune de protest, cerând repunerea în drepturi a şefului lor, Aurel Oniţa, demis de Asociaţia Judeţeană de Fotbal
 
Arbitrii şi-au continuat protestul împotriva violenţei de pe stadioanele constănţene, cerând instaurarea unui climat de normalitate, dar şi reinstalarea în funcţia de preşedinte al Comisiei Judeţene de Arbitri a asistentului FIFA Aurel Oniţa. Sâmbătă, „cavalerii” au mers la stadionul „Portul” din Constanţa, pe care au fost programate meciurile de juniori şi seniori Portul - Sparta Techirghiol. Arbitrii au afişat pe gard un banner, al cărui mesaj, „AJF: opriţi violenţa de pe stadioane!!!”, nu a fost pe placul unei persoane de la clubul Portul, Eusebio Gheorghe, care, potrivit „cavalerilor”, a venit şi le-a luat bannerul, motiv pentru care „fluieraşii” au sunat la 112.
 
„Bannerul l-am pus întâi pe gardul de jos, moment în care a venit un domn de la stadionul Portul şi ne-a spus să-l mutăm. Ne-am conformat, după care persoana a revenit şi efectiv ni l-a rupt şi ni l-a confiscat. Bannerul respectiv se află în posesia dumnealui şi nu ştim ce o să facă, dacă ni-l va mai da. Am pus cu toţii bani ca să-l facem”, a spus un arbitru, Sorin Vasilăţeanu. În urma apelului la 112, la stadion au sosit doi poliţişti. Concomitent, şi-a făcut apariţia şi un echipaj de jandarmi, chemat împotriva acţiunii arbitrilor. Aceştia din urmă au spus însă că nu participă la o acţiune ilegală sau neautorizată, aşa cum li s-a reproşat. Cel care a luat bannerul a fost identificat la tribuna întâi, iar oamenii legii au luat declaraţii de la ambele părţi. În cele din urmă, arbitrii şi-au primit bannerul, condiţia fiind să nu-l mai afişeze, lucru care a fost respectat. Nimeni nu a avut de suferit de pe urma venirii poliţiştilor şi a jandarmilor: nici arbitrii, nici cel reclamat de aceştia, care nu au primit avertismente sau amenzi. Pe lângă bannerul buclucaş, arbitrii au mai avut un mesaj, „Roşu pentru AJF”, cel pe care l-au prezentat şi miercuri. De asemenea, la fiecare decizie a arbitrilor din teren, cei din tribună aplaudau ironic. Şi arbitrii constănţeni de rugby s-au declarat alături de confraţii lor de la fotbal, în privinţa asigurării securităţii pe teren. „Indiferent de sport, trebuie să promovăm fair-play-ul”, a declarat Robert Diaconescu, cel care, în week-end-ul trecut, a fost mărginaş la partida internaţională Ucraina - Germania 16-28, din Cupa Europeană a Naţiunilor.
 
Garanţia Aurel Oniţa
 
„Dorim ca lista noastră de revendicări să fie pusă deja în aplicare, iar cerinţele să ne fie respectate. Garanţia că doleanţele vor fi rezolvate este repunerea în funcţie a lui Aurel Oniţa. Motivele pentru care acesta a fost demis sunt nefondate şi irelevante pentru noi. Vrem să se înţeleagă foarte clar că nu avem un război cu nimeni. Nici cu AJF, nici cu preşedintele acestui for, Vasile Mihu. Îl respectăm, munca sa de 20 de ani este respectată, însă trebuie să înţeleagă că activitatea fotbalistică din judeţul Constanţa nu poate continua fără arbitri. Arbitrajul are nevoie de fotbal, iar fotbalul are nevoie de noi. Numai împreună putem funcţiona. Vrem doar normalitate, combaterea violenţei de pe stadioane şi respect la jocuri. Pentru acest week-end (n.r. cel trecut), 85% dintre arbitri sunt indisponibili. Au rămas aproximativ 30. Acei colegi care nu au spus «Da» acţiunii noastre înseamnă că sunt mulţumiţi de condiţiile de care beneficiază la ora actuală. Sunt jocuri la care brigada nu e completă şi s-a apelat la câte un spectator din tribună pentru completare, un lucru contrar regulamentului. Sperăm ca şi colegii care au decis să fie disponibili să ni se alăture de săptămâna viitoare (n.r. aceasta), pentru că vor vedea pe pielea lor cum e să fii înjurat la meci, să nu ţi se acorde respect şi să nu ai siguranţă”, a spus Laurenţiu Ciuchiţă, singurul arbitru constănţean de Liga a 4-a convocat de Comisia Centrală a Arbitrilor la Cursul de Consolidare din Programul „Tinere Talente”, care se desfăşoară astăzi şi mâine la Bucureşti.
 
Boicotul se poate prelungi până la finele anului
 
Sorin Vasilăţeanu a declarat că arbitrii constănţeni sunt indisponibili şi în acest week-end, iar în condiţiile în care problemele lor nu vor fi măcar luate în discuţie, dacă nu rezolvate, „cavalerii” vom decide în privinţa indisponibilităţii lor până la finele anului. „Este evident că, dacă nu se face acum ceva, lucrurile se vor înrăutăţi. Noi nu suntem dispuşi să riscăm din nou. Am înţeles că, la campionatele de juniori, arbitrii sunt spre zero. Nu ştiu dacă vor arbitra aceştia sau antrenorii echipelor. Este a doua sau a treia oară în ultimul an când cerem oficial să se rezolve condiţiile de siguranţă de pe stadioane şi să se instaureze un climat de securitate, ca în judeţene alăturate şi în celelalte din ţară. Vrem un dispozitiv de ordine la meci, dacă nu format din poliţie şi jandarmerie, pentru că ştim că asta costă mult, cel puţin din persoane anume desemnate, care să asigure siguranţa spectatorilor, a echipelor şi a arbitrilor”, a arătat Vasilăţeanu.
 
„S-au spus multe lucruri neadevărate”
 

Asociaţia Judeţeană de Fotbal Constanţa, prin vocea vicepreşedintelui Stere Guteanu, respinge însă multe dintre acuzaţiile şi afirmaţiile arbitrilor. Oficialul AJF spune că, în judeţul Constanţa, este regulamentar ca o partidă să se dispute doar cu unul sau doi arbitri ori brigada să fie completată cu persoane civile. Chiar şi aşa, potrivit vicelui AJF, la meciurile de sâmbătă de la Liga a IV-a, atât la juniori, cât şi la seniori, au arbitrat câte trei arbitri pe partidă. În plus, nu s-a înregistrat niciun incident şi niciun arbitraj nu a fost contestat. „Potrivit regulamentului Asociaţiei Judeţene de Fotbal Constanţa, dacă, din diverse motive, la o partidă sunt delegaţi doar unul sau doi arbitri, brigada se completează cu una (sau două, după caz) persoane autorizate ori alese de cluburi. Dacă însă nu se poate face completarea, meciul se joacă cu unul sau doi arbitri. În ultimele zile, s-au spus multe lucruri neadevărate şi dezinformări. Printre care şi că fostul preşedinte al Comisiei de Arbitri, Aurel Oniţa, nu lua bani, dar era trecut pe un ştat de plată. Total fals, iar acest lucru se poate verifica. Vreau să vă spun că, în ciuda boicotului unora dintre arbitri, toate partidele de sâmbătă, de la Liga a IV-a, s-au desfăşurat şi au fost duse la bun sfârşit. Iar atât la juniori, cât şi la seniori, brigăzile au fost complete, alcătuite din câte trei arbitri! Nu s-a înregistrat nicio problemă de arbitraj sau violenţe îndreptate împotriva arbitrilor. În toate partidele de sâmbătă s-au arătat doar două cartonaşe roşii, în meciul Murfatlar - Ovidiu, în minutul 90, fiind eliminat câte un jucător din fiecare tabără, pentru o altercaţie”, a declarat Stere Guteanu.
 
De ce s-a plâns Valentin Gheorghe
 
Arbitrii prezenţi sâmbătă la stadionul „Portul” au ridicat şi alte probleme cu care s-au confruntat la partide. În acest sens, Valentin Gheorghe a spus că, la Techirghiol, „etapă de etapă, pe tunelul de acces la teren, arbitrii sunt prinşi la mijloc, scuipaţi şi înjuraţi. Scriem mereu în rapoartele oficiale că nu e pază la meciuri, dar nu se întâmplă nimic”.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

profesorul

28 Oct, 2013 19:18

Bufonii arbitrajului constantean...ciuchita,carson,gheorghe valentin,pericleanu si vasilateanu...invatati sa arbitraj si dupa aceea cereti mai mult decat vii se ofera!

haipa

28 Oct, 2013 12:06

Bai dar cam multe figuri au arbitrii astia..la cate blaturi fac si cate meciuri saboteaza...mai ales ala...

Articole asemanatoare

Arbitrul Laurențiu Ciuchiță, bătut cu bestialitate în timpul unui meci. A fost transportat la spital

08 Oct 2017 5775

Arbitrul Laurenţiu Ciuchiţă, din Constanţa, a promovat în Lotul Naţional „Liga a III-a“

17 Jun 2014 5256

Protest - 15 „cavaleri“ şi-au declarat indisponibilitatea la meciuri Cazul arbitrului Laurenţiu Ciuchiţă, bătut la Pietreni, a dus la deschiderea unui dosar penal

27 May 2014 3235

S-a deschis dosar penal pentru incidentele de la Pietreni, unde a fost bătut arbitrul Laurenţiu Ciuchiţă

26 May 2014 2420

Protest pentru delegarea arbitrului Laurenţiu Ciuchiţă Ştiinţa Poarta Albă a refuzat să dispute partida cu Unirea Topraisar

05 May 2014 3055