Vasile Apetroaie, campionul din Eforie La 51 de ani, a mai cucerit două titluri naţionale, doborându-şi recordurile (galerie foto)

Campionatul Naţional de atletism în sală rezervat categoriei masters l-a adus iar pe prima treaptă a podiumului pe atletul constănţean Vasile Apetroaie.
 
Veteranul de 51 de ani din Eforie Nord a cucerit medalia de aur la 1.500 m şi la 3.000 m, la fiecare dintre cele două probe bătându-şi recordurile personale. Din 2014, de când s-a reapucat de atletism, după o pauză de 25 de ani, Vasile Apetroaie menţine ridicat ritmul în competiţiile de masters, având succes deosebit atât în întrecerile naţionale, cât şi la Campionatele Balcanice. Bineînţeles însă că asemenea rezultate cer o pregătire susţinută, astfel că Vasile Apetroaie aleargă pe zi între zece şi 18 kilometri.
 
Vasile Apetroaie s-a născut în comuna Ştefan cel Mare, din judeţul Neamţ (locul natal al părinţilor), dar începuturile vieţii sale sunt legate de Agigea. Mama şi tatăl ajunseseră în localitatea constănţeană, însă tânăra femeie a decis să dea naştere primului ei copil în comuna nemţeană. Ulterior, Vasile a copilărit la Agigea, pentru ca, în prezent, să locuiască în Eforie Nord, alături de familia sa. Primul sport pe care l-a practicat actualul veteran nu a fost însă atletismul, ci fotbalul. În 1980, la 14 ani, Vasile Apetroaie s-a dus la FC Farul şi a fost inclus în grupa antrenată de Eugen Şovăilă. Juca portar, însă o accidentare la mână l-a făcut să renunţe la sportul-rege, îndreptându-se către atletism.

La CFR Constanţa, a schimbat probele 

Aşa a ajuns la CS Farul, unde a activat câţiva ani buni, sub îndrumarea antrenorului Constantin Craiu. Concura la probe de viteză (100 m, 200 m), dar apoi, după ce s-a mutat la CS CFR Constanţa, a urcat în distanţă, evoluând, sub bagheta lui Ion Diamandescu, la 800 m, 1.500 m, 5.000 şi 20 de kilometri. Pe perioada armatei, Vasile Apetroaie a activat la Dinamo Bucureşti şi la ASA Buzău, iar după ce şi-a satisfăcut stagiul militar, a continuat să reprezinte în competiţii CFR Constanţa. În 1989 însă, a decis să renunţe la activitatea competiţională. Se încheia astfel o primă perioadă sportivă din viaţa sa, care i-a adus mai multe prezenţe pe podium, pe locurile doi şi trei.

„Nu m-am mai oprit, i-am dat bătaie înainte“ 

Până în 2014, Vasile Apetroaie a mai concurat sporadic, în limita timpului liber, la întreceri de masă, precum crosurile olimpice. Aici se întâlnea cu foşti colegi de-ai săi, care, într-un final, l-au convins să se reîntoarcă la atletism şi la pregătire. „«Ce să caut eu, am 90 şi ceva de kilograme, nu vedeţi cum arăt?», le tot spuneam eu. Dar, până la urmă, m-au convins, în 2014. La primul concurs, la Naţionale, am ciupit două medalii de bronz. Venea apoi Balcaniada, în România. Iniţial, nu voiam să concurez, ca să nu mă fac de ruşine, că mă vedeau toţi, dar am alergat şi am luat şi acolo două medalii de bronz! Atletismul mi-a reintrat în sânge foarte rapid. Am concurat apoi la un semimaraton, unde am înregistrat cel mai bun timp dintre de toţi constănţenii participanţi, o oră, 22 de minute şi 41 de secunde. De aici nu m-am mai oprit, i-am dat bătaie înainte“, povesteşte Vasile Apetroaie. 

În toamnă, va alerga şi un maraton 

Au urmat întreceri încununate de succes, pe diferite distanţe (1.500 m, 3.000 m de regulă în sală, respectiv 800 m, 1.500 m, 5.000 m, semimaraton în aer liber), concursuri interne şi participări balcanice. „De la revenirea în atletism, am obţinut mai multe titluri de campion naţional, iar la Campionatul Balcanic - două medalii de aur (plus alte prezenţe pe celelalte două trepte ale podiumului). Am concurat însă şi la alte competiţii. Recent, la Maratonul Nisipului, de la Mamaia, unde am alergat semimaraton, am fost primul la categoria mea de vârstă şi al cincilea la general. Printre competiţiile mele viitoare se numără cea de la Moeciu, apoi OMV Petrom, un semimaraton foarte puternic la care vreau să particip în Bulgaria, după care Tuşnad, Naţionalele de pistă, iar apoi pregătire pentru Balcaniada de la Stara Zagora, din Bulgaria. De asemenea, la toamnă voi participa şi la un maraton“, a precizat Vasile Apetroaie.
 

A coborât la 74 de kilograme

 
La ultimele sale două titluri naţionale, obţinute la campionatul desfăşurat în Bucureşti, la sala „Lia Manoliu“, atletul de la CS Eforie a înregistrat cei mai buni timpi ai săi în respectivele probe, 10:21.31 (la 3.000 m) şi 4:50.71 (la 1.500 m). „A fost doar al doilea campionat de sală la care am participat de la revenire“, a spus Vasile Apetroaie, care, în prezent, la înălţimea de 1,78 m, are o greutate de 74 de kilograme, efortul din competiţii şi de la pregătire conducând rapid la eliminarea kilogramelor în plus pe care atletul veteran le avea înainte de a reveni în competiţii.

Înconjurul lacului Techirghiol 

Vasile Apetroaie are mai multe locuri în care se pregăteşte, atât acasă, la Eforie Nord (pe şosea sau pe nisip), cât şi la Eforie Sud, la Techirghiol, în Mamaia sau pe pista stadionului „Farul“ din Constanţa. „Alerg pe zi între zece şi 18 kilometri. O dată pe săptămână mă pregătesc alături de cei de la Sana Sport, în Mamaia. De două ori pe săptămână lucrez pe stadion alături de Bogdan Ofiţeru, care e ajutorul meu cel mai mare. O dată pe lună fac înconjurul lacului Techirghiol, parcurgând o distanţă de 22 kilometri (Techirghiol - Eforie Sud - Eforie Nord). Pe faleza de la Techirghiol e foarte liniştitor să alergi“, a mai spus Vasile Apetroaie.
Fiul campionului va veni la Academia SSC Farul
Fiul atletului veteran, Silviu Gabriel, în vârstă de 14 ani, e fotbalist, jucând până acum la Eforie sau la Techirghiol, dar pregătirile pentru examenul de capacitate l-au răpit o perioadă de la fotbal. Însă nici puştiul, nici tatăl său nu vor să renunţe la sportul-rege, astfel că, din vară, când va porni la drum Academia SSC Farul, Silviu Gabriel Apetroaie va merge acolo să dea probe. Atletul campion are şi o fată, Luiza Maria, de 25 de ani, care a practicat o perioadă handbalul.
 
Sursa foto: Facebook (Vasile Apetroaie)
 
Video:
 
https://www.youtube.com/watch?v=Mwk2AW85OA8
 

 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cheile Dobrogei Maratonul Argonauţilor a reunit, într-un colţ de rai, alergători din toată ţara, dar şi din Canada

16 Apr 2021 2049

Masters. Constanţa şi Tulcea, pe podium Campionii! Mult aur şi record naţional. Medalii şi pentru un jandarm şi un pompier

23 Feb 2021 4262

Atletul veteran Vasile Apetroaie, din Eforie Nord „Să sperăm că în 2021 va fi mult mai bine!“

31 Dec 2020 2564

Fiul lui Cristi Bornaz are nevoie de ajutor Alergătorul Vasile Apetroaie a scos la licitație medalia de campion balcanic

10 Oct 2020 3708

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 09 iulie 2020

10 Jul 2020 753

La primul ei Campionat Naţional de masters, constănţeanca Andreea Dobre a devenit de trei ori campioană a României (galerie foto)

26 Feb 2020 2564

Atleţi constănţeni, pe podium la Campionatul Balcanic al veteranilor (galerie foto)

24 Sep 2019 2426

„Sunt foarte mulţumit“ Atletul veteran Vasile Apetroaie, campion al României la maraton

16 Oct 2018 1730

Atletul veteran Vasile Apetroaie, din Eforie Nord, pe locul întâi la semimaratonul „Porţile Deltei“, de la Tulcea (galerie foto)

25 Sep 2018 1174

Tricolorul românesc, fluturat în Bulgaria Carmina Căpitanu, din Mangalia, a urcat pe podium la maratonul transfrontalier „Via Pontica“ (galerie foto)

04 Sep 2018 4644

Atletul veteran Vasile Apetroaie, pe locul trei la cursa de 10 kilometri de la Bucureşti

03 Apr 2018 1306

Traseu aventuros la Maratonul Mării Negre, din Bulgaria. Au tras din greu şi alergători dobrogeni (galerie foto)

23 Nov 2017 1890

Atleţii veterani Vasile Apetroaie, Vicenţiu Culea şi Gheorghe Romaşcanu au urcat pe podium la Campionatul Balcanic (galerie foto)

27 Sep 2017 2980

Atleţi veterani din judeţul Constanţa Vasile Apetroaie, Gheorghe Romaşcanu şi Alexandru Pop, campioni naţionali (galerie foto)

04 Jul 2017 3257

A alergat în memoria lui Ovidiu Brăiloiu Atletul veteran Vasile Apetroaie, pe locul întâi la Maratonul Tuşnadului

12 Jun 2017 2719