Veliştii schimbă cârma cu joystick-ul Prima regată virtuală de yachting din România se desfăşoară la Constanţa (galerie foto)

yachting.jpgConducătorii ambarcaţiilor cu pânze vor avea o experienţă competiţională inedită pe 1 şi 2 decembrie, la întrecerea organizată de Clubul Nautic Român şi de o companie informatică

Regata „Moş Nicolae", care se ţine în premieră în mediu virtual, are loc la Constanţa, pe echipamente profesionale produse de o firmă olandeză de profil.

Clubul Nautic Român ar fi dorit ca în acest final de an să inaugureze baza sportivă de la Techirghiol, cu ocazia ediţiei a doua a Regatei „Moş Nicolae". Vremea potrivnică le-a încurcat însă organizatorilor planurile, care au recurs la o variantă de înlocuire trăznet: competiţia se va desfăşura în mediu virtual, pe baza colaborării cu o companie informatică din Constanţa, achizitorul şi donatorul echipamentului şi totodată gazda evenimentului!

Andreea Mihăescu, directorul executiv al Clubului Nautic Român, a apreciat că, de acum înainte, pregătirea cu ajutorul simulatorului de navigaţie cu vele va deveni o etapă uzuală pentru sportivi în perioada sezonului rece.

„Baza noastră sportivă de la Techirghiol este finalizată recent, iar Regata Moş Nicolae ar fi trebuit să marcheze inaugurarea. Însă, pentru că finalul toamnei s-a arătat capricios, iar prognoza meteo nu ne-a încurajat, ne-am reorientat şi le vom oferi veliştilor o inedită experienţă competiţională. Echea cârmei va fi înlocuită de joystick, iar orizontul vizual va fi definit de display-ul computerelor. Regata este organizată în reţea, cu starturi distincte pe fiecare clasă competiţională, iar jurizarea este realizată de softul simulatorului, conform regulamentului internaţional", a arătat Andreea Mihăescu. Cu sprijinul companiei informatice, Clubul Nautic Român a reuşit achiziţionarea a 30 de posturi pentru simulare. Regata se va desfăşura pe echipamentele profesionale Stentec Sail Simulator 5 Deluxe, produse de o renumită firmă olandeză de profil.

Ce restricţii au competitorii

Deschisă claselor competiţionale Optimist, Laser 4.7 şi Laser Radial, întrecerea este guvernată de Regulile de Cursă pentru Veliere ale Federaţiei Internaţionale de Yachting (ISAF) 2009 - 2012.

Ziua de sâmbătă, 1 decembrie, este dedicată familiarizării competitorilor cu simulatoarele de navigaţie, antrenamentelor şi şedinţei tehnice (orele 9.10 - 13.00). Traseul de concurs va fi selectat din cele cinci variante oferite de simulatorul de navigaţie, la sfârşitul sesiunii de antrenament, de comun acord cu sportivii înscrişi în concurs. Duminică, 2 decembrie, festivitatea de deschidere va avea loc la ora 10.00, iar un sfert de oră mai târziu se dă primul semnal de avertizare. Sunt programate şase curse, câştigătorii primelor trei locuri de la fiecare clasă competiţională urmând a fi premiaţi, începând cu ora 14.00, de partenerul competiţiei. Competitorii nu trebuie să primească comunicaţii radio care nu sunt disponibile tuturor ambarcaţiunilor. Această restricţie se aplică şi telefoanelor mobile.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Baza sportivă de pe malul lacului Siutghiol, din Constanța, miza unui proces intentat de Clubul Sportiv Electrica Președinte Dumitru Frățilă face acuzații -„Nu ne putem desfășura activitatea!“

23 Mar 2024 1930

Firme Constanța O societate și-a pus bazele la malul mării. Se va ocupa de comerţul cu maşini, echipamente industriale, nave şi avioane

29 Jun 2023 1130

Mamaia Spectacol de putere și tehnică pe lacul Siutghiol. Se întrec cele mai rapide ambarcațiuni din lume (GALERIE FOTO + VIDEO)

17 Jun 2023 2065

CSM Constanța Yachting de top! Ebru Bolat, evoluții la Europene, Cupa Mondială și Săptămâna Olimpică, plus locul întâi la Regatta Port Bourgas (GALERIE FOTO)

16 May 2023 1404

Yachting Constănțeanca Ebru Bolat, pe primul loc la regata de la Hvar (Croația). Aproape 60 de sportivi au luat startul (GALERIE FOTO)

07 Jan 2023 1879

Campionatul Național de Yachting Dinghy 2022 se derulează la Constanța

29 Aug 2022 1256

Campioana constănțeană Ebru Bolat, absolventă de facultate în Anglia. Următoarea provocare majoră - calificarea la Jocurile Olimpice (GALERIE FOTO)

08 Jul 2022 3945

Yachting Constănțeanca Ebru Bolat se antrenează în Anglia cu Jon Emmett, tehnician cu o vastă experiență în campanii olimpice

24 Feb 2022 3290

Campioană la yachting Constănțeanca Ebru Bolat, salt de 44 de locuri față de Mondialele din 2019. Visul cel mare - Jocurile Olimpice!

11 Dec 2021 6108

Universitatea „Ovidius” din Constanţa, partener instituțional într-un proiect european pentru dezvoltarea yachtingului costier de croazieră la Marea Neagră

22 Apr 2021 1188

Raport de activitate al Federației Române de Yachting. Cheltuielile au depășit încasările pe 2019

30 May 2020 1411

Proiectul Midia Grand Marina. Năvodărenii vor avea parte de un club de yachting, mall şi zone de divertisment (document)

17 Oct 2019 6569

ONG-urile de la Curtea lui Mazăre capitulează Asociaţia Clubul Sportiv Power Marine, organizatorul „Class One - Romanian Grand Prix“, îşi cere dizolvarea în instanţă

29 Aug 2019 3559

Jocuri marinărești și foc de artificii Ziua Marinei Române, sărbătorită de Sindicatul Liber al Navigatiorilor

14 Aug 2019 2809

Revista presei locale

12 Jun 2019 1700