Viaţă grea În două camere, locuiesc şapte oameni. Unul e campion constănţean (galerie foto)

Tânărul rugbyst Dragoş Burlacu are o situaţie familială grea la Murfatlar, comuna de unde este. Însă aceasta nu l-a împiedicat să fie cel mai bun la sport

Campion naţional în 2013 cu echipa de până în 16 ani a clubului Tomitanii Constanţa, al cărei căpitan este, fundaşul Dragoş Burlacu strânge din dinţi pentru a trece peste greutăţile vieţii şi pentru a se putea dedica trup şi suflet rugby-ului. A devenit un apreciat sportiv, iar selecţionerul lotului naţional este în continuare cu ochii pe el. În acelaşi timp, tânărul din Murfatlar se ţine şi de carte, fiind un băiat civilizat şi cu bun simţ.
În urmă cu patru ani, antrenorul de la Tomitanii, Cristi Cojocaru, a întreprins o selecţie în localitatea constănţeană Murfatlar. Cam 40 de copii de la şcoala din comună au venit la sala de sport, mulţi dintre ei crezând însă că e o acţiune de fotbal. De aceea au rămas uimiţi când au văzut că mingea care lor le plăcea atât de mult era ovală, şi nu rotundă. Astfel că la al doilea antrenament nu au mai venit atât de mulţi, doar vreo 30, de toate vârstele. Sita a cernut, iar în final au rămas în jur de 15. Printre ei, un puşti care-ţi lua ochii cu viteza sa şi cu deprinderile sale sportive uimitoare. S-a remarcat încă din primele săptămâni de pregătire. „A dovedit de la început înclinaţie pentru rugby, dar în egală măsură era şi este în continuare bun şi la fotbal. La un moment dat, am unit selecţionatele din Murfatlar, Valu lui Traian şi Nicolae Bălcescu şi am început lucrul în echipă. Dintre toţi, el a prins cel mai repede. Viteza pe care o are l-a propulsat în vârful piramidei din formaţie.

Când se fac echipele, el e mereu primul ales de către colegi”, spune Cristi Cojocaru. Numele tânărului e Dragoş Burlacu şi s-a impus rapid prin valoarea sa. Joacă fundaş, iar antrenorul l-a pus căpitan de echipă. Este născut pe 28 decembrie 1997, fapt care e oarecum în dezavantajul său. Dacă ar fi venit pe lume cu 72 de ore mai târziu şi ar fi prins anul 1998, ar fi jucat la această categorie de vârstă. Aşa, e nevoit să evolueze la 1997, deşi practic el aparţine categoriei de vârstă imediat următoare. Are în palmares titlul de campion naţional pe 2013 la juniorii până în 16 ani, iar la turneul final al competiţiei, desfăşurat la Constanţa, a fost desemnat cel mai bun şi cel mai tehnic jucător. De asemenea, este vicecampion al României la rugby în 7 la aceeaşi vârstă. Aptitudinile sale rugbystice au făcut să fie convocat şi la un stagiu pentru alcătuirea lotului 1997 al României, care s-a desfăşurat în Olanda. Acţiunea de selecţie nu s-a încheiat, iar numele Dragoş Burlacu a rămas pe lista selecţionerului reprezentativei de juniori.

O rază de soare în plină iarnă

Realizările din rugby ale tânărului din Murfatlar sunt cu atât mai importante cu cât acasă se confruntă cu o situaţie familială deosebită. Antrenorul său l-a vizitat la Murfatlar şi a rămas impresionat. „În două camere, locuiesc şapte suflete. Dragoş, mama sa, fratele lui, bunica, o mătuşă, un unchi şi copilul lor. Deşi muncesc atât mama, cât şi mătuşa şi unchiul, membrii familiei o duc greu”, a spus Cojocaru. De sărbători însă, gesturile mai multor oameni cu suflet mare au adus o rază de soare în plină iarnă în casa rugbystului. Printre cei care l-au sprijinit s-au numărat şi membrii grupului de old-boys „Rechinii” Constanţa, care au pus mână de la mână şi i-au cumpărat lui Dragoş de îmbrăcat şi produse alimentare. „Băiatul şi cei din familie s-au bucurat tare mult”, a mai arătat antrenorul de la Tomitanii, care-l apreciază pe fundaşul său şi pentru modul în care se comportă în afara terenului. „Este elev în clasa a X-a la Liceul cu Program Sportiv «Nicolae Rotaru» din Constanţa şi învaţă bine. A încheiat anul cu medie peste opt. Nu are absenţe şi nu creează probleme la şcoală. De altfel, aşa este şi ca om, un băiat politicos, civilizat şi cu mult bun simţ. I-am oferit banderola de căpitan pentru a-i da încredere şi a-l motiva”, punctează tehnicianul Tomitanilor, care are sub comandă, pe lângă Dragoş Burlacu, alţi patru jucători selecţionaţi din Murfatlar: George Petiu, Marian Drăguţ, Bogdan Necoară şi Robert Băbănău, toţi campioni naţionali la Under-16. Fratele lui Dragoş e mai mic decât el ca ani, dar, când va face vârsta de rugby, va veni şi el la Tomitanii.

Idolul său e fost internaţional

Dragoş Burlacu are şi un idol în rugby, pe fostul internaţional al Farului Cătălin Sasu, celebra aripă de treisferturi din anii '90. „Vrea să ajungă precum Cătălin, să aibă şi el performanţele şi anvergura sportivă ale acestuia”, dezvăluie Cristi Cojocaru. Iar Dragoş are ocazia să-şi vadă des idolul în carne şi oase şi chiar să înveţe de la el, întrucât, atunci când are timp, la final de săptămână, Cătălin Sasu vine la antrenamentele Tomitanilor. Fundaşul de 16 ani i-a intrat la suflet şi lui Dan Georgescu, vicepreşedintele Asociaţiei Judeţene de Rugby Constanţa, impresionat şi el de calităţile tânărului sportiv şi de povestea sa specială de viaţă.
 
Servit la masă de Oana Zăvoranu

 
După ce au câștigat titlul de campioană națională, Tomitanii (jucătorii și antrenorii) au sărbătorit, alături de părinții sportivilor, rude și invitați, la „Crema Summer Club” din Mamaia. În club, rugbyștii s-au întâlnit cu echipa „Serviți, vă rog!”, formată din Oana Zăvoranu, Răzvan Fodor și Nini, care i-au servit la masă pe sportivi.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Șapte jucători de la Tomitanii Constanța în lot România întâlnește mâine Portugalia în semifinale la Euro

28 Mar 2017 3790

România, cu mulți rugbyști de la Tomitanii Constanța în lot, debutează astăzi la Campionatul European

26 Mar 2017 2827

Lotul naţional al României vine în pregătire la Constanţa

28 Jan 2017 2488

Dragoş Burlacu, la Ashbourne Rugby Club Căpitanul campionilor de la Tomitanii Constanţa s-a transferat în Irlanda (galerie foto)

07 Aug 2015 3173

Trei victorii din trei, în grupă Rugbyştii de la Tomitanii Constanţa luptă, duminică, pentru un nou titlu naţional (galerie foto)

11 Jul 2015 2328