Vicepreședinte la Academia Hagi Neculai Tănasă, două goluri în Liga 1, ambele marcate lui Ștefan Preda, actualul antrenor de portari al Farului (GALERIE FOTO)


 
Neculai Tănasă / Ștefan Preda
 
  • Fundaș central sau mijlocaș la închidere, fotbalist cu un șut foarte puternic, „Tase“ este din Mangalia, acolo unde a și început fotbalul, la CSS Mangalia.
  • La Farul Constanța a ajuns prima dată în 1996, de la AS Neptun.
  • Împrumutat, în 1998, la Callatis Mangalia, „Tase“ s-a impus rapid ca unul dintre liderii din teren, fiind învestit și căpitan de echipă. Ulterior, peste mai mulți ani, Tase avea să revină la Callatis în postura de președinte de club, funcție pe care a avut-o și la Farul. 
 
Vicepreședinte la Academia de Fotbal „Gheorghe Hagi“, Neculai Tănasă (45 de ani) a fost și președinte la Farul Constanța (în 2013), dar a și jucat în tricoul alb-albastru, susținând 34 de meciuri în Liga 1, în două rânduri, între 1996 și 1998 și între 2001 și 2003.
 
Neculai TănasăFundaș central sau mijlocaș la închidere, cu un șut foarte puternic, „Tase“ este din Mangalia, acolo unde a și început fotbalul, la CSS Mangalia. Apoi, la 17 ani, a fost luat la AS Neptun, debutând astfel la seniori. Chiar dacă evolua cu această echipă la Liga a 4-a, tânărul fotbalist s-a făcut rapid remarcat și a intrat în atenția Farului, unde avea să și ajungă, în vara anului 1996. „S-a făcut o selecție la nivel de județ, iar printre jucătorii remarcați la momentul respectiv am fost și eu, ajungând astfel la Farul, de la Liga a 4-a. Ion Marin era antrenor la Farul. Au fost opriți atunci vreo șapte - opt jucători în urma selecției, printre care eu, Chirea, Palade, Clae, Gheorghiu sau Laurențiu“, a povestit Neculai Tănasă la emisiunea „Studio Farul TV“.
 
Rolul lui Mihai Stoica
 
Actualul vicepreședinte al Academiei Hagi l-a avut antrenor la AS Neptun pe Mihai Stoica (un fost fundaș de fier al Farului) și a subliniat rolul pe care aceasta l-a avut în cariera sa. „Îi mulțumesc că a avut grijă de mine. Un om deosebit, un antrenor dedicat, aproape de jucători. Are un merit foarte mare în cariera mea. Mi-a făcut lobby pentru Farul, în acea perioadă nea Costa Gache venea și mă urmărea la fiecare meci“, a precizat Neculai Tănasă la Farul TV.
 
Gică Barbu l-a luat sub aripa sa
 
În prima sa perioadă la Farul, fostul fotbalist a susținut 21 de meciuri în două sezoane: 17 în 1996/1997 (în care Farul s-a clasat pe locul 10 în Liga 1) și patru în 1997/1998 (poziția ocupată fiind 12). „Tase“ a debutat în primul eșalon la 19 ani, pe 31 iulie 1996, în partida Poli Timișoara - Farul 0-0. Tănasă a remarcat atmosfera deosebită de la Farul. „Să ținem cont și ce jucători erau în acea perioadă, dar și de faptul că în județul Constanța erau patru echipe care participau în Liga a 2-a. Vorbim de jucători ca Dennis Șerban, Stelian Carabaș, Bănică Oprea, Daniel Ghișan, Marian Dinu, Gigi Ciurea, regretatul (Dumnezeu să-l odihnească, că s-a stins de tânăr!) Gică Barbu, un jucător bun și un model pentru mine. Avea grijă de mine și eram sub aripa lui. Întotdeauna atmosfera la Farul a fost una plăcută, și în vestiar, și în tribune. Farul a fost mereu un spirit aparte, echipa fanion a județului, iubită de toți. La acel moment, alimenta toate celelalte formații din eșaloanele doi și trei. Așa școală de fotbal performantă a avut Farul la momentul respectiv. Și, bineînțeles, continua să fie“, a punctat Neculai Tănasă.
 

A jucat și în barajul cu Baia Mare
 
Callatis MangaliaÎn 1998, acesta a fost împrumutat, alături de alți jucători de la Farul, la Callatis Mangalia, în Liga a 3-a, acolo unde a ajuns și un staff tehnic de la „marinari“, cu Constantin Gache antrenor principal. „Tase“ s-a impus rapid ca unul dintre liderii din teren, fiind învestit și căpitan de echipă.

 
„Ca jucători, am fost împrumutați vreo cinci - șase, eu, Bănică Oprea, Marian Dinu, Sorin Țeican. S-a format o echipă puternică, iar în acel sezon, 1998/1999, am și promovat în Divizia B. Am jucat și la Liga a 2-a cu Callatis, după care am revenit la Farul, antrenor fiind Petre Grigoraș. Prima dată, în 1996, eram crud pentru Farul. În a doua perioadă la Farul, am prins și barajul de menținere / promovare în Liga 1, cu Baia Mare, am jucat în meciul de acasă, titular, am câștigat cu 1-0. În retur, scorul a fost 0-0 și am rămas în Liga 1. Precedentul baraj, cu FCM Bacău, nu l-am prins, eram la Mangalia. Barajul acela de pomină, mai spectaculos decât cel cu Baia Mare“, a mai spus Neculai Tănasă la „Studio Farul TV“. Ulterior, peste mai mulți ani, Tase avea să revină la Callatis în postura de președinte de club.
 
Pasă de gol pentru Cosmin Chirea
 
Din a doua sa perioadă la Farul datează și singurele sale două goluri în Liga 1, unul în sezonul 2001/2002 (în care a susținut opt partide) și unul în campionatul 2002/2003 (cu cinci meciuri disputate), „marinarii“ clasându-se în acei ani pe locurile 14, respectiv 10 în primul eșalon. Interesant este că cele două goluri Tănasă i le-a marcat lui Ștefan Preda, care e actualul antrenor de portari al Farului! „Așa s-a nimerit. Unul a fost într-un meci cu FC Argeș, iar altul, anterior, cu Petrolul Ploiești, înaintea meciului de baraj, Fane Preda fiind portarul adversarilor în acele partide“, a spus Neculai Tănasă, care, tot într-un meci cu FC Argeș, i-a oferit o pasă de gol lui Cosmin Chirea.    
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Sursa foto: Farul Constanța, captură Farul TV, Academia Hagi, ZIUA de Constanța și Facebook (Neculai Tănasă)
 
Citește și:
 
Astăzi e ziua de naştere a lui Neculai Tănasă, vicepreşedinte la Academia Hagi
 
Din teren, a trecut la birou
Ce planuri are noul preşedinte al Farului în returul Ligii a 2-a (galerie foto)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Tribunalul Constanța menține o clasare primită de Cristian Radu, primarul din Mangalia, de la DNA!

16 Dec 2023 1090

Farul Constanța, campioana României Denis Alibec, ales cel mai bun fotbalist al „marinarilor“ în sezonul 2022/2023

22 Jun 2023 1643

Fotbalistul Denis Alibec, de la Farul Constanța, a fost declarat cetățean de onoare al municipiului Mangalia

18 May 2023 1922

Cadouri de Moș Nicolae pentru copiii clubului Farul și ai Academiei Hagi (GALERIE FOTO)

07 Dec 2022 2594

Cadouri de Moș Nicolae pentru jucătorii Academiei Hagi. Micii fotbaliști au intrat în vacanță

05 Dec 2020 3270

„Îi ajutăm să-și împlinească visul“ Festivitatea de final de an la Academia Hagi. Cadouri, distincții și premii speciale (galerie foto)

13 Dec 2019 3092

Astăzi e ziua de naştere a lui Neculai Tănasă, vicepreşedinte la Academia Hagi

03 Oct 2015 4697

Vicepreședintele Academiei de Fotbal Gheorghe Hagi, noul lider al PSD Mangalia

14 Jun 2015 3003

Academia „Hagi“ a oferit daruri de Moş Nicolae

08 Dec 2014 2504