Viitorul tiki-taka Jucătorii lui Hagi au cel mai ofensiv spirit din Liga 1

Revelaţia ediţiei de campionat 2015/2016, FC Viitorul a ajuns pe locul doi în clasament graţie unui joc orientat pe atac, în care posesia e la mare preţ. Echipa lui Hagi este singura din primul eşalon care a înscris (de două ori) după mai mult de 20 de pase consecutive  

Cifrele sunt grăitoare în ce priveşte evoluţia deosebită a FC Viitorul din acest campionat, în care, până acum, în 17 meciuri, a realizat nouă victorii şi cinci egaluri, pierzând numai de trei ori. Trupa lui Hagi, cea mai tânără din Liga 1, are cele mai multe goluri marcate, cel mai bun golaveraj şi ocupă primul loc în clasamentul meciurilor de pe teren propriu şi în clasamentul fair-play. Viitorul îl dă pe cel mai bun marcator Under-21 al campionatului şi e cea mai bună la procentajul şuturilor pe spaţiul porţii, la viteza paselor precise şi la pase decisive reuşite în medie.
 
„Este adevărat, suntem o surpriză a Ligii 1. Jocul a mers, a fost consistent, iar spiritul - ofensiv, pe placul suporterilor, care au umplut stadionul aproape la fiecare meci. Ne place să marcăm. Cred că şi noi, antrenorii, am lucrat bine şi am fost inspiraţi în achiziţiile din vară. Suntem foarte mulţumiţi de ce am realizat până acum, dar mai avem mult de muncit. Trebuie să rămânem în continuare modeşti, cu picioarele pe pământ, iar pauza de iarnă să ne găsească în primele şase. La fiecare partidă, ne propunem să marcăm goluri şi să câştigăm. Numai aşa ajungi la o mentalitate de învingător. Trebuie să te simţi bine când câştigi şi să dai totul pentru victorie. Un factor foarte important pentru reuşita noastră de până acum a fost şi publicul. E foarte bine că fanii ne susţin şi ne împing de la spate, şi pe jucători, şi pe noi, antrenorii, ţinându-ne mereu motivaţi“, a declarat Gică Hagi, managerul tehnic al FC Viitorul.

Lot schimbat 80% faţă de sezonul trecut

În ciuda unui lot schimbat în proporţie de 80% faţă de sezonul trecut (în vară, au venit 11 jucători noi), echipa constănţeană s-a omogenizat rapid în cele patru luni scurse din campionat, iar în ultimul timp, echipa de bază a început să fie cam aceeaşi. FC Viitorul este cea mai tânără echipă din Liga 1 (având o medie de vârstă de 23 de ani şi nouă luni), iar 70% din lot provine din propria Academie. FC Viitorul are cel mai ofensiv spirit din Liga 1 şi este echipa cu cele mai multe goluri marcate (32). Conduce şi la golaveraj (32-16) şi are cel mai bun procentaj în partidele susţinute pe teren propriu, unde, în nouă meciuri, a strâns 20 de puncte, având şase victorii, două egaluri şi o înfrângere (eşecul venind în partida cu liderul Astra Giurgiu). De asemenea, cu 40 de cartonaşe galbene şi niciunul roşu (în 17 etape), FC Viitorul ocupă locul întâi şi în clasamentul Fair-Play, de notorietate fiind reacţia lui Hagi, care a grăbit unul dintre jucătorii săi, care ceruse ajutor medical, să intre în joc.

Florin Tănase - „Îmi place oriunde în atac“

Cel mai bun marcator Under-21 al campionatului, cu şase goluri, vine tot de la FC Viitorul: Florin Tănase. Acesta are o reuşită şi în Cupa României, iar celor şapte goluri de până acum din acest sezon li se adaugă trei pase decisive şi trei penalty-uri obţinute. „Am început campionatul cu patru egaluri la rând, după care a venit prima victorie, care le-a adus şi pe celelalte. În mare parte, sunt mulţumit de ce am realizat, dar se putea şi mai bine. Îmi doresc ca la fiecare meci să marchez sau să ofer o pasă de gol. Am avut însă şi patru - cinci meciuri în care nu am reuşit nimic din acestea. În atac, îmi place oriunde sunt folosit, pentru că sunt aproape de poartă şi iubesc golul. Stilul nostru de joc, cu mingea jos, combinativ, m-a ajutat mult, în condiţiile în care eu nu sunt un fotbalist de luptă. În continuare, sper să joc mai bine ca până acum şi să-mi ajut echipa să termine sus în clasament“, a declarat Florin Tănase, neconvocat însă de selecţionerul echipei naţionale de tineret a României, Cristi Dulca, la ultimele două meciuri oficiale, din preliminariile Euro 2017, cu Danemarca (0-3 pe teren propriu) şi Ţara Galilor (1-1 în deplasare).  

Şuturi precise şi morişca de pase   

Alte capitole la care FC Viitorul conduce între echipele Ligii 1 sunt: procentajul şuturilor pe spaţiul porţii - 42% (4,6/11); viteza paselor precise (număr de pase/minut de posesie) - 14,7; pase decisive reuşite în medie - 7/16. În ce priveşte posesia medie, echipa constănţeană e a doua în Liga 1 (cu 53% - 27 de minute şi 56 de secunde). În acelaşi timp, FC Viitorul este singura formaţie din primul eşalon care a marcat două goluri după mai mult de 20 de pase consecutive: 26 la golul de 3-1 al lui Florin Cernat din meciul cu FC Botoşani (3-1) şi 24 la golul de 4-1 al lui Vlad Achim din victoria categorică de pe terenul lui Dinamo (5-1).
 
„Au fost etape destul de grele, contra unor echipe bune, cărora e greu să le smulgi victoria. Cum jocul nostru e unul foarte ofensiv, am putut marca meci de meci şi am adunat multe puncte. Vrem să ne îmbunătăţim cât mai mult evoluţia. Contează să marcăm, nu neapărat cine o face. Ar fi frumos ca, până la finele campionatului, să înscrie toţi din echipă şi să punctăm de minimum două ori pe meci“, a declarat Ianis Hagi, desemnat căpitan al Viitorului după accidentarea lui Florin Cernat.

Următorul meci, în deplasare cu ASA Tg. Mureş

Aflată pe locul doi în clasament, cu 32 de puncte, FC Viitorul susţine următorul meci de campionat în etapa a 18-a, duminică, 22 noiembrie, de la ora 18.00, în deplasare cu vicecampioana ASA Tg. Mureş, care ocupă poziţia a şasea, cu 26 de puncte. „Vom avea meci greu. Ca şi Astra, ASA e o echipă foarte experimentată. Sperăm ca de data aceasta să ieşim învingători“, a arătat Ianis. „Cu ASA, va fi care pe care. Trebuie să nu pierdem, ca să-i ţinem pe mureşeni la distanţă de noi. Oricum, mergem să câştigăm însă“, a spus un alt mijlocaş, Ioan Filip

Ioan Filip - „Ne place să avem mingea şi să facem presiune”

Jucătorul de 26 de ani şi 1,87 m se numără printre cele 11 achiziţii din vară ale Viitorului. Fotbalist de profil defensiv, Filip a dovedit şi valenţe ofensive, fiind unul dintre cei 14 marcatori ai Viitorului din Liga 1 şi din Cupa României. „Chiar dacă am şi pierdut de trei ori, cred că am avut un parcurs bun până acum. Per total, suntem foarte mulţumiţi. Ne aflăm pe locul doi, cu o echipă formată în vară, cu 11 jucători noi. Se vede şi pe teren că stilul nostru e foarte ofensiv. Ne place să avem mingea şi să facem presiune, ceea ce ne ajută foarte mult. Trecerea mea din fundaş în mijlocaş nu a fost grea. Dacă îţi dai silinţa, poţi interpreta aproape orice post. Trebuie să munceşti în fiecare zi la antrenament şi să fii atent la ce îţi spune antrenorul“, a precizat Filip.
 
Sursa foto: Facebook (Academia Hagi)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Superliga 2023/2024 Farul Constanța – Rapid 3 – 1. „Marinarii” urcă pe locul 2. Două goluri în două minute au decis soarta partidei (GALERIE FOTO + VIDEO)

24 Apr 2024 728

Au trecut 23 de ani de la meciul de retragere al lui Gheorghe Hagi (GALERIE FOTO)

24 Apr 2024 345

Noul stadion de la Constanța Gheorghe Hagi - „Nu cred că îmi va purta numele“. Ce variantă ar fi cea potrivită (VIDEO)

23 Apr 2024 2686

Superliga 2023/2024. Farul Constanța - Rapid Hagi - „Sperăm să prindem iar o zi bună și, cu ajutorul publicului, să câștigăm“ (VIDEO)

23 Apr 2024 1492

Farul Constanța are patru jucători în echipa rundei! Gheorghe Hagi, desemnat antrenorul etapei

23 Apr 2024 617

Farul Constanța Louis Munteanu și Ionuț Cojocaru, gemenii golului. „Se înțeleg foarte bine, sunt fericiți că joacă împreună“ (GALERIE FOTO)

21 Apr 2024 898

Hagi, după Farul Constanța - CFR Cluj 5-1 „Un meci perfect. Bravo lor! Am făcut diferența la ritm și intensitate“ (GALERIE FOTO)

19 Apr 2024 1473

LIVE TEXT. Superliga 2023/2024 CFR Cluj a deraiat la Ovidiu! Farul Constanța a învins cu 5-1 și urcă pe locul doi în play-off! (GALERIE FOTO)

19 Apr 2024 1134

Farul Constanța Revelația Ionuț Cojocaru - „Peste cinci ani, mi-aș dori să fiu la AC Milan și să joc cu România la un turneu final“ (GALERIE FOTO)

19 Apr 2024 957

Editorial „Revenirea la origini“, o strategie care își arată din plin roadele la Farul Constanța în play-off

19 Apr 2024 666

Farul Constanța Gheorghe Hagi, la conferința de presă - „M-ai prins în ofsaid!“ (VIDEO)

18 Apr 2024 1253

UPDATE. Superliga 2023/2024. Farul Constanța - CFR Cluj Hagi - „Întâlnim un adversar foarte puternic, dar unicul nostru obiectiv e victoria“ (GALERIE FOTO + VIDEO)

18 Apr 2024 1809

Farul Constanța și-a mărit flota de autocare moderne. Campioana României se alătură cluburilor de fotbal importante (GALERIE FOTO)

16 Apr 2024 1182

Farul Constanța Hagi - „Victorie mare la Craiova, care ne crește încrederea. Sperăm să învingem și CFR Cluj“ (GALERIE FOTO + VIDEO)

14 Apr 2024 757

Farul Constanța Pe lângă Louis Munteanu, și Mihai Popescu ar fi pe lista de achiziții a FCSB. Ce a declarat Gheorghe Hagi

12 Apr 2024 1088