Vulcanul de pe stadion Cristian Cămui - „Când se ridica toată tribuna a doua și striga «Farul, Farul!», era ceva deosebit“


 
  • Cristian Cămui și-a început aventura la Farul Constanța în anul 1984.
  • Fostul fotbalist a cunoscut mari satisfacții în tricoul echipei de pe litoral, atât în Divizia B, cât și în Divizia A.
  • Familia lui Cristian Cămui este una exclusiv de sportivi, pe lângă Cristian și Irina (fostă handbalistă) fiind implicat în fenomen, la nivel de performanță, și fiul lor, Paul, care e voleibalist.
 
Fost fotbalist important al Farului Constanța, iar apoi antrenor (la toate nivelurile) la gruparea de pe litoral, Cristian Cămui, actualul director tehnic al Academiei de Fotbal „Gheorghe Hagi“, a povestit, la emisiunea „Un - doi cu legendele“, de la Farul TV, cum a ajuns la echipa de la malul mării, în anul 1984, ulterior stabilindu-se cu familia la Constanța.
 
„Am făcut junioratul la Steaua și acolo am crescut, de la 9 până la 20 de ani. Am venit la Farul în 1984. Cu un an înainte, fusesem la Progresul București. Mă căsătorisem și am preferat Progresul, club la care soția mea juca handbal. Am zis că pentru întregirea familiei să evoluăm la același club. Pe vremea aceea, se punea problema de locuință, iar Progresul București ne-a oferit un apartament. Antrenor la Progresul era Peniță Moldoveanu. Anul următor, acesta a venit la Farul și mi-a propus și mie să-l urmez pe litoral. Farul mi-a adus multe satisfacții, bucurii și împliniri, atât ca sportiv, cât și ca om. În 1985, s-a mutat și soția la Constanța, de la Progresul la Hidrotehnica, și ne-am stabilit aici“, a spus Cristian Cămui.
 
Fotbal, handbal și volei
 
Familia sa este una exclusiv de sportivi, pe lângă Cristian și Irina fiind implicat în fenomen, la nivel de performanță, și fiul lor, Paul, care e voleibalist, iar în prezent joacă la Academia Tomis Constanța, în Divizia A2. „Paul a evoluat și în prima divizie, a cochetat și cu lotul național. A terminat facultatea și cursurile master. Este și profesor de educație fizică și sport, dar continuă și voleiul. Sunt pe primul loc cu echipa și își doresc să promoveze“, a menționat Cristian Cămui. 
 
Erau buni prieteni și așa am rămas și acum
 
Fostul fotbalist a cunoscut mari satisfacții în tricoul Farului Constanța, atât în Divizia B, cât și în Divizia A. După trei ani în eșalonul secund cu echipa „alb-abastră“, Cristian Cămui a avut bucuria, alături de colegii săi, de a promova în primul eșalon, la finele sezonului 1987/1988. „Promovarea ne-a adus o satisfacție mare. A fost o muncă grea, după ce echipa stătuse câțiva ani în Divizia B. Am avut un grup unit, frumos, jucători care se dedicau fotbalului 100%. Aveam și condiții de performanță destul de bune. Eram uniți, ieșeam împreună, cu soțiile. Eram buni prieteni și așa am rămas și acum. Faptul de a fi împreună făcea parte din viața noastră de zi cu zi“, rememorează Cristian Cămui.
 
Urmașul lui Mihai Turcu
 

Acesta s-a consacrat la Farul ca fundaș stânga, după ce anterior jucase avansat, atacant pe acea parte a terenului. „Întâi am fost extremă stânga. Ca fundaș stânga mi-a fost mai util, venind din spate și având tot jocul în față. Am dat randament foarte bun, însă și ca atacant am avut meciuri bune. Dar se pare că profilul meu a fost mai bun venind din spate. La Farul i-am urmat lui Mihai Turcu în postul de rfundaș stânga. Mihai Turcu era pe un profil mai defensiv, adică mai agresiv, mai dur, mai aspru. Cum îl prindea pe Lăcătuș, îl arunca pe pistă“, arată Cristian Cămui. 
 
O galerie foarte frumoasă

 
„Marinarii“ aveau o susținere fantastică din partea fanilor, stadionul din strada Primăverii fiind mereu plin. „Susținerea suporterilor era foarte importantă, îi simțeam alături de noi. Veneau inclusiv la antrenamente, dar și în deplasare. Nici nu știu cum ajungeau prin orașele îndepărtate unde jucam. Aveam o galerie foarte frumoasă acasă. Când se ridica toată tribuna a doua și striga «Farul, Farul!», era ceva deosebit“, punctează fostul fundaș.
 
Celebrul meci cu Bacăul
 
Cristian Cămui a amintit și de un meci care i-a supărat însă pe fani, celebrul 2-2 cu Bacăul. „Cred că suporterii au înțeles atunci că cel puțin noi, jucătorii, nu am avut nicio vină. A fost o influență la nivel înalt, în care doar ni s-a spus: atât și atât. N-a fost plăcut pentru nimeni, îmi dau seama și fanii cât de supărați au fost. Nu era decizia noastră însă, noi nu puteam face nimic. Pur și simplu, asta a fost, am șters-o cu buretele din cariera noastră. În acea perioadă, se întâmplau asemenea meciuri, știți povestea cu vechea Cooperativă. Nu vreau să le comentez, că nu e normal. Noi eram jucători, pregătiți să jucăm și nu puteam comenta. Erau oameni la nivel înalt, care lua deciziile pentru noi“, a menționat Cămui.
 
S-a retras la 33 de ani
 
Acesta s-a retras din activitatea de fotbalist la 33 de ani, dedicându-se apoi antrenoratului. „Mi se părea că e din ce în ce mai greu ca fotbalist și am preferat să încep cât mai repede cariera de antrenor. Am intrat la școala de antrenori, am urmat cursurile doi ani. Am început tot la Farul, am rămas în club, iar apoi am antrenat și la alte echipe, dar mereu reveneam la Farul“, arată Cristian Cămui. Ulterior, acesta a venit la Academia Hagi, a antrenat și a cucerit titluri și medalii, iar acum e directorul tehnic al structurii fotbalistice. 
   
Pe primul loc între academii
 
„Conduc un colectiv tehnic valoros, care face o muncă de zi cu zi frumoasă și foarte serioasă. Sunt alături de ei mereu. Am o responsabilitate foarte mare. Trebuie să facem o muncă de calitate, satisfăcând astfel exigențele domnului Gheorghe Hagi. Academia trebuie să producă jucători valoroși an de an, de lot național, care să joace apoi la echipa mare. Suntem pe primul loc între academii și sperăm să rămânem acolo, iar pe scena Ligii 1 ne dorim să apară cât mai mulți fotbaliști din academia noastră“, a mai menționat Cristian Cămui, la „Un - doi cu legendele“.  
 
PRECIZĂRI
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Sursa foto: capturi Farul TV
 
Citește și:
 
A jucat nouă ani la Farul Constanța
Duelurile lui Cristian Cămui cu „Burebista“. „Marinarii“, aproape de o mult așteptată victorie (galerie foto)

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Interviu online cu voleibalistul constănțean Paul Cămui „Promovarea în Divizia A1 cu Academia Tomis e foarte importantă pentru mine“

30 Apr 2022 3730

Echipa U-15 de la Academia Hagi, pe locul doi la Vivacom Cup, în Bulgaria. Iustin Doicaru, atacantul turneului (galerie foto)

30 Jul 2021 2466

Echipa secundă a Farului Constanța vizează o clasare cât mai sus în Liga a 3-a

21 Jul 2021 2031

Farul Constanța. Ghinion pentru cei doi juniori Roberto Mălăele și Gabriel Dănuleasă s-au accidentat la debutul în Liga 1

21 Jul 2021 2606

„Împreună pentru viitor“, workshop dedicat școlilor de fotbal partenere ale Academiei Hagi

31 Mar 2021 2711

Foştii colegi de la FC Farul, îndureraţi de moartea lui Sorin Moraru „A fost un om de nota 10, un jucător serios şi profesionist”

27 Feb 2021 4369

Răzvan Burleanu şi alţi reprezentanţi ai Federaţiei Române de Fotbal, în vizită la FC Viiitorul

06 Feb 2021 3646

Fotbaliștii Academiei Hagi își perfecționează tehnica cu TouchBall. Metodă revoluționară, implementată în întreaga lume

09 Dec 2020 3446

FC Viitorul II a pierdut meciul cu SC Popești-Leordeni

19 Sep 2020 2845

Cristian Cămui, noul director tehnic al Academiei de Fotbal „Gheorghe Hagi“

14 Jul 2020 3482

În meciul cu Rapid II, FC Viitorul Under-19 a condus cu 4-0, dar a pierdut cu 4-5! (galerie foto)

02 Jul 2020 3206

Juniorii FC Viitorul, înfrângere în amicalul cu Petrolul Ploiești (galerie foto)

27 Jun 2020 2453

20 de viitori jucători de Liga 1 pe teren! Acum șapte ani, FC Viitorul Under-19 devenea campioană națională al doilea an la rând (galerie foto + video)

03 Jun 2020 3414

Zece dintre fotbaliștii care au urcat pe podium, în 2012, la Talent Cup, cu Academia Hagi, aveau să ajungă în Liga 1 (galerie foto + video)

26 May 2020 3091

Acum opt ani Florin Tănase a marcat pentru victoria care i-a adus FC Viitorul primul titlu național Under-19 (galerie foto + video)

16 May 2020 2977