Stiripesurse

Interpol avertizează- ISIS pregăteşte atentate în Europa! Jihadiştii atacă de sărbători?


Se încheie un an pe care teroriştii din gruparea Stat Islamic l-au făcut negru în multe locuri din Europa, dar ISIS încă nu este mulţumit. Trei dintre cele mai puternice ţări de pe continent sunt ţintele lor şi la anul, anunţă Interpol, care a stabilit şi tiparul acestor lovituri: atacurile se dau în zone aglomerate şi cu valoare de simbol pentru europeni. Din fericire, în România nu este cazul să fie ridicat nivelul de alertă, spun autorităţile, scrie stiripesurse.ro, care citează Digi24.

129 de morţi în trei dintre atacurile jihadiste care au făcut înconjurul lumii. Loviturile date la Paris şi Nisa, în inima Europei, au respectat parcă un manual nescris al terorii, spun specialiştii Interpol.


„Aproape de fiecare dată au fost folosiţi atentatori kamikaze iar atentatele au fost făcute în locuri agomerate, cu un potenţial mare de victime.”

Teoriştii din gruparea Stat Islamic preferă să ucidă civili. Este mai uşor, iar impactul emoţional, mai mare. Ofiţerii de informaţii au identificat un mod de operare standard în mai toate atacurile. Ele sunt comandate şi planificate de la comandamentele din Irak şi Siria. Celule ISIS răspânite în 18 ţări din lume ajută la organizarea atentatelor, majoritatea sinucigaşe, informează stiripesurse.ro


O armă importantă folosită de terorişti este internetul. Aici se face racolarea celor care împrăştie teroare în Europa. Comunicarea este codată iar platformele online sunt deseori schimbate pentru a nu fi depistate de serviciile secrete.

Teroriştii au criterii clare când stabilesc locul unui atac. Trebuie să fie o zonă aglomerată şi să rezulte multe victime. Şi dacă se poate să facă şi pagube financiare este cu atât mai bine pentru ei. În urma loviturilor din Tunisia, Egipt şi Turcia încasările din turism ale acelor ţări au scăzut cu peste 50 la sută în mai puţin de un an. Pentru anul viitor, Franţa, Marea Britanie şi Germania rămân cele mai vizate ţinte ISIS, avertizează experţii.

În România, teoriştii nu au determinat agenţia de securitate să ridice gradul de alertă. Este în continuare albastru-precaut, la mijlocul scalei. Chiar şi aşa în 12 luni au găsit şi expulzat 11 suspecţi de terorism. Cei mai mulţi, bănuiţi de racolare şi finanţare a grupărilor care seamănă teroare în Europa prin intermediul internetului.

„Este un volum imens de muncă. Aceasta este problema acestei ameninţări în această zonă. Este o zonă uşor de intrat, uşor de folosit şi extraordinar de periculoasă. Este un pericol permanent”, spune Costin Georgescu, fost director SRI.


Sursă text: stiripesurse.ro
Sursă foto: realitatea.net

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un nou spital în Constanţa. A fost solicitat aviz de oportunitate de la municipalitate (document)

15 Sep 2018 4797

Tragedie pentru un preot din București. Soția și copilul i-au murit după o naștere la un spital din Constanța

27 Aug 2018 4184

Tragedie Mămica, transferată de la Isis la Spitalul Județean Constanța cu ruptură uterină, a plecat dintre noi

26 Aug 2018 36246

UPDATE. Tragedie. O tânără mămică în stare gravă, iar copilul decedat, după ce ar fi născut la o clinică privată din Constanța

30 Jul 2018 12479

Şase luni de la moartea Teodorei Tânăra mămică şi-a pierdut viaţa după ce a născut la un spital privat din Constanţa

24 Jul 2018 2770

Zeii, religiile şi templele Tomisului antic (II) - Isis, Serapis şi Marea Mamă Cybele (galerie foto)

17 Jul 2018 1085