Geamia din Piata Ovidiu are peste 90 de ani. Moscheea Carol I, accesibila turistilor

# Moscheea din Piata Ovidiu imbina elemente stilistice egiptene si bizantine cu altele romanesti * Lacasul de rugaciune este unic in Dobrogea din punct de vedere arhitectural * Spre deosebire de bisericile ortodoxe sau catedralele catolice, interiorul moscheii este sobru, lipsit de orice podoabe, statui sau imagini religioase

La cativa pasi departare de piata Ovidiu se inalta silueta masiva si inedita a moscheii Carol I, deasupra careia pluteste parca minaretul zvelt si solitar. Piatra fundamentala a lacasului de rugaciune a credinciosilor musulmani a fost pusa la 24 iunie 1910, in prezenta unei asistente numeroase, cu participarea ministrului Cultelor, Spiru Haret, a ambasadorului Turciei la Bucuresti, Seffa-bey, precum si a consulului otoman la Constanta. Inzestrarea comunitatii mahomedane din Dobrogea cu o biserica atat de mareata de catre guvernul roman reprezenta o recunoastere a credintei fata de patrie si a devotamentului locuitorilor musulmani fata de institutiile romanesti. Noua constructie se va ridica pe urmele unei vechi geamii de pe la 1823, cladita pe cheltuiala lui Hafuz Hussein Pasa, fiind dedicata Sultanului Mahmud, in calitate de mare calif. Moscheea reprezinta o opera monumentala, intrata in manualele de specialitate datorita marelui inventator Gogu Constantinescu, care a folosit pentru prima oara in Romania betonul armat in constructia boltei subtiri de 4-5 cm grosime ( 8 cm dupa arhitectul Radu Cornescu). Imbinand elemente stilistice egiptene si bizantine cu altele romanesti, arhitectul Victor Stefanescu a infaptuit primul edificiu din beton armat si caramida din tara, unic in Dobrogea din punct de vedere arhitectural.

Loc de celebrare al slujbelor de vineri

Urcand cele 140 de trepte in spirala ale minaretului ce masoara 47 de metri, ajungi in balconul ingust, de unde ti se ofera o neasemuita panorama a celei mai mari parti a orasului. Altarul (mihrabul) respecta intru totul regulile constructiilor de cult musulmane, fiind pastrat - dupa traditie - cel al primului lacas, geamia Mahmudia din 1822. Spre deosebire de bisericile ortodoxe sau catedralele catolice, interiorul moscheii este sobru, lipsit de orice podoabe, statui sau imagini religioase, potrivit traditiilor islamului. Mihrabul, minberul si usa mihrabului au totusi decoratiuni policrome. In 1965 a fost adus din moscheea de pe insula Ada Kaleh un covor deosebit, donatie a Sultanului Abdul Hamid (1876- 1909) lucrat in celebrul centru de artizanat Hereke, din Turcia. Covorul are dimensiunile de 9x16 m, 490kg si 145mp. Inaugurarea moscheii se face la 4 iunie 1913 in prezenta unei delegatii religioase venite din Constantinopol. Moscheea Mare sau Centrala, dupa cum mai este cunoscuta, monument arhitectonic al orasului, principalul edificiu al cultului musulman, vizitata anual de mii de oameni, loc de celebrare a sarbatorilor, al slujbelor de vineri, de Ramadan Bayram, a fost reparata in ultimii ani, astazi fiind accesibila turistilor. Coronamentul cupolei cu semiluna se vede in conditii bune dinspre mare.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Imobiliare Bucureștenii Floriștean și Chirănescu vor să construiască un bloc pe Bulevardul 1 Mai Vechi din Constanța. PUZ-ul a fost lansat în consultare publică (DOCUMENTE)

27 Mar 2024 530

Recurs în dosarul dintre Arhitectura Plus SRL,firma fondată de actualul arhitect șef al municipiului vs. primarul Constanței

14 Mar 2024 610

Imobiliare Constanța PUZ-ul pentru un teren din zona Tomis III din municipiul Constanța, lansat în consultare publică. Până când puteți trimite propuneri și observații? (DOCUMENT)

11 Mar 2024 841

ICR Apeluri pentru burse destinate cercetătorilor, arhitecţilor şi profesioniştilor din diverse domenii

17 Feb 2024 686

Programul liturgic al Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada 1-5 februarie 2024

31 Jan 2024 854

Tribunalul Constanța, termen nou în dosarul privind cadastrarea județului Constanța!

27 Jan 2024 882

Tribunalul amână procesul deschis de un investitor imobiliar din Constanța pentru anularea unei hotărâri CLC pentru Tomis Nord

20 Jan 2024 618

Vergil Chițac a delegat atribuții importante Viceprimarul Rusu va evalua activitatea celor mai importanți funcționari din Primăria Constanța (DOCUMENT)

08 Jan 2024 1083

Cimitir nou în municipiul Mangalia. La cât este estimată investiția?

27 Dec 2023 943

De ce sa apelezi la o agenție de web design?

08 Dec 2023 612

In memoriam Ion Mincu, arhitectul care a elaborat planurile pentru restaurarea Catedralei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Constanța

05 Dec 2023 847

Se întrunește Comisia tehnică de amenajare a teritoriului și urbanism a municipiului Constanța. Ce proiecte imobiliare se află pe ordinea de zi?

20 Nov 2023 1153

UPDATE Muzeul de Artă Constanța, gazdă pentru Bienala de Arhitectură Dobrogeană! Harry Tavitian, invitat special (GALERIE FOTO+VIDEO)

17 Nov 2023 1343

Declarații de avere Averea și interesele lui Dan Petre Leu. Apartamentul din Eforie Nord, achiziționat de când a devenit arhitect șef al municipiului Constanța (DOCUMENT)

31 Oct 2023 1531

Arhitectul-șef al județului Constanța s-a transferat la primăria Năvodari. Cine exercită atribuțiile cu caracter temporar? (DOCUMENTE)

03 Oct 2023 5287