90 de ani de la naşterea tenorului constănţean Cornel Stavru

Astăzi, tenorul Cornel Stavru ar fi împlinit 90 de ani. Unul dintre cei mai apreciaţi tenori dramatici români, cu o carieră de mai multe decenii pe scena Operei Naţionale din Bucureşti (ONB), Cornel Stavru s-a născut la Constanţa, pe 31 august 1929, dintr-o mamă grecoaică şi un tată albanez.
 

 

Maestrul, care a debutat la ONB în anul 1958, în rolul Manrico din opera "Trubadurul", de Giuseppe Verdi, a fost prezent pe scenă alături de personalităţi ale liricii internaţionale, precum Renata Scotto, Aldo Protti, Mirella Freni, Irina Arhipova, purtând mai departe tradiţia vocilor româneşti, atât pe scene din ţară, cât şi din întreaga lume, în Rusia, Bulgaria, Egipt, Belgia, Grecia sau Franţa.

Pasiunea pentru operă l-a urmărit întreaga viaţă şi a creat cu talent partituri memorabile, acoperind un repertoriu vast, ce cuprinde toate perioadele stilistice ale operei de valoare.
 
Cucerind spectatorii cu roluri precum Don José din "Carmen", de Georges Bizet, Turridu din "Cavalleria rusticana", de Pietro Mascagni, Otello din opera cu acelaşi titlu de Giuseppe Verdi sau Canio din "Paiaţe", de Ruggero Leoncavallo, Cornel Stavru a căutat permanent să se autodepăşească, muncind cu seriozitate pentru a-şi perfecţiona tehnica vocală.
 

Printre marii compozitori abordaţi în repertoriul său s-au aflat Richard Wagner, Giacomo Puccini, Ludwig van Beethoven, de Claudio Monteverdi, Giacomo Meyerbeer. În volumul său „Careul de aşi între distincţie şi aristocraţie“, Carmen Zamfirescu îl evocă pe marele tenor constănţean: „S-a format în perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial, frecventând concertele de operă încă de la 15-16 ani, de 5-6 ori pe săptămână. Prin tenacitatea şi spiritul de autodepăşire, specific grecilor, a considerat că, indiferent de nivelul la care a ajuns, un profesionist trebuie să muncească“. 

Sursa foto: Captură YouTube (Elena Cernei)

 

Citeşte şi:
 
Tenorul Cornel Stavru a murit

Lansare de carte în comunitatea grecească Jean Constantin, Hristu Nicolaide, Cornel Stavru şi Gheorghe Vitanidis formează „careul de aşi“

 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Personalități Constanța Cornel Stavru, tenorul a cărui voce a răsunat pe scenele din România și din străinătate

30 Aug 2023 997

Omagiu adus ilustrului Cornel Stavru - „Aşa am apărut eu, născut la Constanţa în 31 august 1929“

31 Aug 2022 2564

#DobrogeaDigitală Omagiu pentru Cornel Stavru, unul dintre cei mai mari tenori dramatici dobrogeni

17 Sep 2021 2227

Cornel Stavru ar fi împlinit astăzi 92 de ani. Pe ce scene l-a purtat talentul său de tenor

31 Aug 2021 2974

​#DobrogeaDigitală – „Teatrul Liric (Opera Constanța)” In Memoriam artistul emerit Cornel Stavru, inginerul cu o impresionantă inteligență culturală

31 Aug 2020 3215

Tenorul Cornel Stavru a murit

18 Sep 2015 1897

Ionuţ Galani - „Viaţa mea a fost mai bogată pentru că l-am cunoscut pe Jean Constantin“ Eveniment editorial în comunitatea elenă din Constanţa (galerie foto)

11 Aug 2014 5286

Teatrul Elpis, gazda unei lansări de carte Patru mari personalități culturale din Constanța, evocate în „Careul de aşi între distincţie şi aristocraţie“

09 Aug 2014 3602

Lansare de carte în comunitatea grecească Jean Constantin, Hristu Nicolaide, Cornel Stavru şi Gheorghe Vitanidis formează „careul de aşi“

04 Aug 2014 5759