A 25-a aniversare a Liceului „Mircea cel Bătrân“ din Constanța, marcată în „Analele Dobrogei“. Ce dorea să facă regele Carol

Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” Constanţa este cea mai cunoscută unitate de învăţământ preuniversitar din municipiu, dar şi din sud-estul României. În „Analele Dobrogei“, anul 3, nr. 1, 1922, regăsim un fragment emblematic despre Liceul „Mircea“ la împlinirea a 25 de ani de activitate.
 

 
 
Publicaţia cuprinde „o cuvântare cu prilejul aniversării de 25 de ani a liceului“: „Ne-am întrunit laolaltă ca să sărbătorim a 25-a aniversare a acestui liceu, ca să venerăm memoria celor ce s-au jertfit pentru ogorul culturii româneşti şi, aruncând priviri asupra trecutului, să găsim directivele unei bune conduceri în viitor. Aniversarea unui sfert de veac de existenţă a acestei şcoli trebuie să fie o zi de sărbătoare, care să ne nalţe cugetele spre ţelurile superioare ale vieţii”.
 
Gimnaziul „Mircea cel Bătrân” a fost înfiinţat în anul 1896, la 1 septembrie, înlocuind şcoala normală, desfiinţată la 1 iulie 1896. Această „şcoală normală de învăţători şi institutori” se înfiinţase cu trei ani înainte prin stăruinţa lui Ion Bănescu, care, în calitate de inspector şcolar, cunoştea starea culturală înapoiată a Dobrogei. Director al şcolii normale era Bănescu, dar a trecut profesor şi director şi la gimnaziu. Gimnaziul s-a deschis cu clasele I şi a II-a, sub direcţia lui Demetru Rădulescu, profesor de matematică, decedat peste 3 ani. Profesorii de la şcoala normală au trecut la noua instituţie.
 
În 1911, gimnaziul a devenit liceu, funcţionând continuu până la izbucnirea războiului în 1916.
Cursurile au fost întrerupte, aşadar, între 1916 şi 1918. La întemeiere, gimnaziul a fost aşezat în localul din strada Justiţiei (actualmente Mihai Viteazul), colţ cu strada Rahovei şi cu str. Luminei (acum general Lahovari), unde fusese înainte şcoala normală. Mai târziu, primăria a construit locul actual pentru două şcoli primare, una de băieţi şi una de fete. În data de 15 mai 1909, a hotărât să vândă ministerului instrucţiunii clădirea în care se afla şcoala, pe suma de 240.627,63 lei. S-a obţinut un loc nou, numai bun pentru nevoile de atunci.
 
Regele Carol vizita şcoala, stând de vorbă cu profesorii în pivniţa clădirii, punând întrebări elevilor şi ascultând doleanţele conducerii în privinţa nevoilor şcolii. Când a vizitat clădirea din strada Lascăr Catargiu, regele Carol şi-a exprimat dorinţa de a construi un nou sediu pentru liceu.
 
„Liceul acesta poartă numele scump al lui Mircea cel Bătrân, care, pe lângă Muntenia cu posesiunie de peste munţi era stăpân de amândouă părţile de peste toată Dunărea până la Marea cea mare şi cetăţii Durostorului. Mircea cel Bătrân era socotit până mai deunăzi ca cel dintâi stăpânitor românesc al Dobrogei, pe care a cucerit-o din mâna ţarului bulgar. În realitate, el n-a făcut decât sa restabilit stăpânirea noastră, căci încă din secolul al XI-lea se constată voevozi români la Silistra, la Măcin, la Isaceea”, se menţiona în articolul dedicat celei de-a 25-a aniversări a unității școlare.

DREPTURI DE AUTOR

a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANŢA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANŢA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 

b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 

Cotidianul ZIUA de Constanţa şi-a depăşit statutul publicistic, angajându-se într-un amplu demers de restituire a istoriei Dobrogei şi a personalităţilor sale marcante. În Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa, puteţi să descărcaţi în format electronic revista „Analele Dobrogei“ - serie veche, izvor de aur pentru cunoaşterea istoriei locale

 
Citeşte şi:
 
#AdrianV.Rădulescu În deschiderea Pontica 51, ZIUA de Constanța lansează varianta digitală a volumului „Istoria Dobrogei“ și a revistei „Analele Dobrogei“ - serie veche (document)
 
#citeşteDobrogea Directorul Liceului „Mircea“ pune în contrast morala teoretică cu morala societăţii. La 1920, dar cât de actuală! Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Istoria Dobrogei - Bibliografie Dionisiu (sec. I î. H.) - „Antichități romane”

22 Sep 2023 2607

Alexandru Lascarov – Moldovanu, autorul unui text elogios la adresa Dobrogei

05 Aug 2023 990

Ștefan Bezdechi, filologul pentru care viața și opera poetului latin Ovidiu au reprezentat miezul muncii sale

24 Apr 2023 1084

75 de ani de la decesul lui Dragoș Protopopescu. Poeziile din „Analele Dobrogei” se numără printre operele sale

11 Apr 2023 1205

#DobrogeaDigitală Mihai Eminescu, „obsesiune constantă a mării”

15 Jun 2022 2968

#DobrogeaDigitală „Eminescu, inspiratul mării”

24 Jan 2022 2750

DobrogeaDigitală Dobrogea „nu are samăn în Europa”

05 Jan 2022 2889

#DobrogeaDigitală Doctorul îndrăgostit, în luptă cu lupii

30 Dec 2021 2822

#DobrogeaDigitală „Dobrogea este partea cea mai de preţ a patrimoniului românesc”

27 Nov 2021 18076

#DobrogeaDigitală Magia Dobrogei – „nu știu ce vrajă ca de poveste de pe alte tărâmuri”

17 Nov 2021 2455

#DobrogeaDigitală Nicolae Iorga, „cel dintâiu șef de guvern, care se interesează de monumentele antice ale Dobrogei”

12 Nov 2021 1943

#DobrogeaDigitală Dunărea, acest „rege al fluviilor europene”

27 Oct 2021 1963

#DobrogeaDigitală Amintiri despre Panait Cerna, cel care „a cântat măreţia vieţii şi farmecul iubirii”

25 Oct 2021 3141

#DobrogeaDigitală „Suprema contribuție a unei provincii la literatura întregului neam este artistul creator“

13 Oct 2021 2396

#DobrogeaDigitală Vasile Pârvan, „un constructor lucid al povestei adevărate a neamului său”

09 Oct 2021 2958