Ziua Dobrogei

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Activitatea ştiinţifică a profesorului Adrian Rădulescu, oglindită în studiile şi monografiile dedicate istoriei Dobrogei (galerie foto)

Arheolog, epigrafist, profesor, conducător de instituţie, Adrian Rădulescu s-a impus în ultimele şase decenii ca personalitate proeminentă a lumii ştiinţifice dobrogene şi nu numai. Preluând conducerea Muzeului de Istorie Constanţa încă din anii 1969-1970, Adrian Rădulescu a continuat linia de promovare şi afirmare a muzeului, începută de antecesorul său, şi a contribuit, în mod fundamental, la închegarea activităţii ştiinţifice, a cercetării arheologice pe baze moderne.
Una dintre preocupările sale constante a reprezentat-o epigrafia greco-romană, lucrările sale contribuind, în mod fundamental, la cunoaşterea fenomenului romanizării la Dunărea de Jos şi al celui privind organizarea limes-ului danubiano-pontic. A publicat inscripţii inedite, care au adus în lumină informaţii privind perpetuarea factorului autohton în perioada romanităţii târzii şi a evului mediu timpuriu. Pe această linie am putea aminti doar câteva studii apărute în revista „Pontica“, precum: Note epigrafice I (Pontica I/1968); Stâlpi miliari inediţi din Schytia Minor (Pontica XIII/1980); Descoperiri epigrafice recente (Pontica XIV/1981, împreună cu Maria Bărbulescu) ş.a.
A participat la săpături şi a condus şantiere de interes naţional, cum ar fi cercetările întreprinse la zidul de incintă al cetăţii Tomis, Edificiul roman cu mozaic, termele de la Tomis („Lentiarion“), complexele de monumente romano-bizantine din sectorul de vest tomitan, şantierele de salvare din Peninsula oraşului, cercetările din complexul rupestru de la Basarabi, necropola feudală-timpurie de la Castelu, zona atelierelor meşteşugăreşti de la Teliţa, judeţul Tulcea etc.
 
Toate aceste cercetări au fost valorificate prin studii sau monografii, intrate în circuitul ştiinţific prin tipărirea lor în ţară şi străinătate: Un atestat străromânesc la Capidava (Pontica III/1970); Rezultate preliminare ale săpăturilor arheologice din Tomis - parcul Catedralei (Pontica VIII/1975); Știri despre începuturile oraşului Constanţa (Pontica X/1977); Tezaurul de la Sucidava - Izvoarele (Pontica XIX/1986); Rădulescu et alli, Cercetările arheologice de la cetatea Hârşova. Campania 1995-1996 (Pontica XXVIII-XIX/1995-1996) şamd.
 
Această fecundă activitate reuneşte peste 100 de articole, studii şi rapoarte arheologice, publicate atât în Revista „Pontica“, cât şi în alte reviste de specialitate din ţară şi străinătate. În calitate de redactor-responsabil al publicaţiei ştiinţifice a muzeului, cu apariţie anuală, Adrian Rădulescu a coordonat redactarea a 32 de numere din revista „Pontica“, publicaţie care, graţiei şi eforturilor sale, a dobândit şi şi-a păstrat un deosebit prestigiu în aria ştiinţifică naţională şi internaţională.
 
Alte contribuţii fundamentale au fost valorificate în cărţi sau capitole din lucrări ample, prin care Dobrogea şi reperele ei emblematice (cetatea Tomis, poemele lui Ovidius scrise în exil, Tezaur de sculpturi descoperit în 1962, Edificiul roman cu mozaic, Mormântul hypogeu, cele şapte bazilici romano-bizantine de la Tomis, complexul Tropaeum Traiani, Complexul rupestru de la Basarabi, cetatea Callatis ş.a.) au fost făcute cunoscute publicului român şi străin.
 
În acest sens, amintim doar câteva dintre lucrările ştiinţifice de o deosebită importanţa pentru cunoaşterea istoriei acestei provincii: Tezaurul de sculpturi de la Tomis, Bucureşti, 1963, (coautor); Noi monumente epigrafice din Scythia Minor, Constanţa, 1964,(coautor); Monumente romano-bizantine din sectorul de vest al cetăţii Tomis, Constanţa, 1966; Cimitirul feudal-timpuriu de la Castelu, Constanţa, 1967, (coautor); Ovidiu la Pontul Euxin, Bucureşti, 1981, ediţia a II-a Constanţa, 1998; A Concise History of Dobrudja. Bucureşti, 1987, (coautor); Tropaeum Traiani - Monumentul şi cetatea (monografie istorică) Bucureşti, 1988.
Insistăm asupra unuia dintre cele mai importante volume publicate de profesorul Adrian Rădulescu, alături de Ion Bitoleanu: Istoria românilor dintre Dunăre şi Mare. Dobrogea Bucureşti, 1979, (ediţia I).
 
Pe bună dreptate, a fost considerată ca prima monografie a spaţiului dobrogean, remarcabilă prin omogenitatea şi consecvenţa conceptuală, dar şi printr-un volum apreciabil de informaţii, furnizate atât la nivel universitar, cât şi pe treapta simplei comunicări de popularizare. Monografia a fost republicată în 1998, la Editura Ex Ponto (ediţia a II-a), sub titlul Istoria Dobrogei, revizuită şi extinsă cu abordări şi informaţii noi, care nu puteau fi incluse în prima ediţie, din cauza cenzurii din epocă. Utilă specialiştilor din varii domenii şi uşor accesibilă publicului larg, monografia Istoria Dobrogei rămâne un important instrument de lucru şi o carte fundamentală a istoriografiei dobrogene.
 
Este greu să rezumi, în doar câteva rânduri, activitatea publicistică a profesorului şi arheologului Adrian Rădulescu! La acestea se adaugă numeroase articole şi studii din reviste de cultură locale şi naţionale, interviurile de presă, dar şi lucrările de popularizare a istoriei Dobrogei şi a oraşului Constanţa (ghiduri, pliante), operă publicistică ce rămâne martoră a devotamentului, profesionalismului şi rigurozităţii ştiinţifice a profesorului Adrian Rădulescu!

Sursa foto: Fotografiile ne-au fost puse la dispoziție de conducerea MINAC și de familia istoricului Adrian Rădulescu.
 
Despre Delia Cornea
 
De cinci ani muzeograf şi responsabil de proiecte în cadrul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC), Delia Cornea este cercetător expert IA în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, departamentul Exil şi Minorităţi.
În 2001, a absolvit Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Administrative din cadrul Universităţii „Ovidius” Constanţa şi a devenit doctor în istorie în anul 2012, în cadrul Şcolii Doctorale a Universităţii „Valahia” din Târgovişte.
 
Citeşte şi: 

#citeşteDobrogea Memorabila personalitate a ctitorului Adrian Rădulescu, evocată într-o campanie ZIUA de Constanţa. Străbatem graniţele judeţului, nemurindu-i realizările
 
#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Prof. univ. dr. Valentin Ciorbea - „Profesorul Adrian Rădulescu (1932-2000), personalitate plurivalentă a Constanţei“ (galerie foto)

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

În premieră CJC, CCINA şi Primăria Constanţa organizează „Zilele Dobrogei“, în perioada 14 - 17 noiembrie, la Pavilionul Expoziţional (document)

20 Oct 2018 684

#citeșteDobrogea „Elevul care a avut reavoință la dexterități, nu rămâne corijent, ci e permutat la altă școală“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

19 Oct 2018 607

Istoria Dobrogei - oameni, popoare Sciţii

18 Oct 2018 546

#citeşteDobrogea „În lume sunt trei feluri de femei - cele născute din femeie, din căţea şi din pisică“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

18 Oct 2018 1336

#citeşteDobrogea Cernavodă - Bogazchioi, aşezarea de la revărsarea Dunării (IV) (galerie foto)

17 Oct 2018 1107

#citeşteDobrogea „Românul în Dobrogea calcă pretutindeni pe ruinile măririi strămoşilor săi“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

17 Oct 2018 551

#citeșteDobrogea Monografia comunei Valu lui Traian. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

16 Oct 2018 674

File din istoria Constanţei (II) Muzeul de la Prefectură, Sossia Africana şi alte vestigii ale Tomisului (1878-1883)

16 Oct 2018 514

#citeșteDobrogea De unde au venit primii învățători în Dobrogea anului 1878. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

16 Oct 2018 1593

Primarul Decebal Făgădău a anunțat când încep lucrările de punere în siguranță a Cazinoului din Constanța

15 Oct 2018 1302

File din istoria Constanţei (I) Muzeul de la Konak şi primele piese (1878-1883)

15 Oct 2018 743

#citeşteDobrogea Manifestul celui mai bogat român din Dobrogea. „Toţi vor să fie mari şi nimeni mic, toţi dărâmă şi nimeni nu zideşte“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

15 Oct 2018 1874

Programul slujirii ierarhilor din Mitropolia Munteniei şi a Dobrogei, astăzi, în ziua sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva

14 Oct 2018 797

#citeşteDobrogea Cum era tratat românul când venea în „musafârlâc“ la tătar. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

13 Oct 2018 7342

Încep lucrările de conservare la Cazinoul din Constanţa. Act important emis de municipalitate

13 Oct 2018 6680

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Marele avocat Istrate Micescu, naşul de botez al istoricului Adrian V. Rădulescu. Aducere-aminte împreună cu senatorul Puiu Haşotti

12 Oct 2018 1158

Din comorile revistei interbelice „Analele Dobrogei“ Comuna Topalu acum aproape 100 de ani. Monografie de Victor Morfei, din Topalu

11 Oct 2018 767

Interviu live cu primarul comunei Pantelimon, Costel Armășescu „Îmi doresc să ajungem la acea pace socială, fiecare să își găsească locul, să evoluăm. Am fost bulversați de democrație și mulți au pierdut din patriotism“

11 Oct 2018 820

Scurtă istorie a Portului modern Constanța (V) Poartă către lumea largă - cursele internaționale

05 Oct 2018 765

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Documentarul despre Adrian V. Rădulescu „declanşează o atitudine faţă de cei buni“. ZIUA de Constanţa, felicitată pentru proiect (galerie foto)

04 Oct 2018 661

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Premieră în istoria Pontica - „Mass-media, autoritatea constănțeană, comunitatea academică și mediul universitar și-au dat mâna“ (galerie foto)

04 Oct 2018 959

LIVE TEXT Varianta digitală a volumului „Istoria Dobrogei“ şi a revistei „Analele Dobrogei“, lansată de ZIUA de Constanţa, la Pontica 51 (galerie foto + video)

03 Oct 2018 1665

„Istoria Dobrogei“ de Adrian Rădulescu şi Ion Bitoleanu

03 Oct 2018 354

Scurtă istorie a Portului modern Constanţa (IV) Import-export şi perioada interbelică

03 Oct 2018 1041

Istoricul Constantin Tudor, partener în proiectul ZIUA de Constanţa, numit cetăţean de onoare al oraşului Călăraşi

03 Oct 2018 1398

#citeşteDobrogea Cernavodă - Bogazchioi, aşezarea de la revărsarea Dunării (III)

03 Oct 2018 1394

#AdrianV.Rădulescu În deschiderea Pontica 51, ZIUA de Constanța lansează varianta digitală a volumului „Istoria Dobrogei“ și a revistei „Analele Dobrogei“ - serie veche (document)

03 Oct 2018 1390

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Adrian V. Rădulescu - om de cultură şi prefect al judeţului Constanţa (documente)

02 Oct 2018 684

#citeșteDobrogea Revista „Analele Dobrogei“ - „comoara scumpă a cunoștințelor despre trecut“ (I.N. Roman)

02 Oct 2018 508

#citeșteDobrogea În curând, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța Revista „Analele Dobrogei“ (serie veche) - texte de referință pentru istoria Dobrogei

01 Oct 2018 399

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Amintirile prof. univ. dr. Alexandru Barnea despre colegul său, Adrian V. Rădulescu (galerie foto)

01 Oct 2018 571

#citeșteDobrogea Rememorare. Constantin Brătescu, fondator al revistei „Analele Dobrogei“. 136 de ani de la naștere

29 Sep 2018 896

#AdrianV.Radulescu - ctitorul Dr. Magdalena Tiţă - „Un mare Om, un excelent arheolog și strălucit profesor“ (galerie foto)

29 Sep 2018 727

Analele Dobrogei, anul 3, nr. 4, 1922

28 Sep 2018 195

Analele Dobrogei, anul 3, nr. 3, 1922

28 Sep 2018 133

Analele Dobrogei, anul 3, nr. 2, 1922

28 Sep 2018 162

Analele Dobrogei, anul 2, nr. 4, 1921

28 Sep 2018 111

Analele Dobrogei, anul 2, nr. 3, 1921

28 Sep 2018 99

Analele Dobrogei, anul 2, nr. 1, 1921

28 Sep 2018 119

Analele Dobrogei, anul 1, nr. 4, 1920

28 Sep 2018 121

Analele Dobrogei, anul 1, nr. 3, 1920

28 Sep 2018 144

Analele Dobrogei, anul 1, nr. 2, 1920

28 Sep 2018 180

În curând, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța Revista „Analele Dobrogei“ - izvor de aur pentru cunoașterea istoriei locale

28 Sep 2018 754

#citeşteDobrogea 115 ani de la naşterea pictorului dobrogean care a împrumutat numele satului natal

27 Sep 2018 1216

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Dr. biolog Alexandru Şerban Bologa - „Profesorul Adrian Rădulescu, aşa cum l-am cunoscut“ (galerie foto)

27 Sep 2018 882

#citeşteDobrogea Participarea femeilor scoţiene la operaţiunile militare din 1916 şi prezenţa lor la Medgidia (galerie foto)

26 Sep 2018 1066

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Academicianul Emilian Popescu - „Epoca lui Adrian V. Rădulescu nu va putea fi depăşită uşor“ (galerie foto)

26 Sep 2018 803

#citeșteDobrogea 137 de ani de la nașterea poetului dobrogean Panait Cerna

25 Sep 2018 826

Scurtă istorie a Portului modern Constanţa (III) Inaugurarea din 1909, distrugerile din Primul Război Mondial şi primele refaceri

25 Sep 2018 890

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Dr. Vasile Sârbu - „Adrian V. Rădulescu a fost un foarte bun patriot“ (galerie foto inedită)

25 Sep 2018 857