Ziua Dobrogei

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Adrian V. Rădulescu - om de cultură şi prefect al judeţului Constanţa (documente)

Fără a-mi propune să epuizez realizările primului prefect constănţean postdecembrist, închei mica serie a contribuţiilor mele în evocarea personalităţii lui Adrian V. Rădulescu prin câteva rânduri dedicate activităţii sale în domeniul culturii, cu precădere în cel al teatrului constănţean. Motivul pentru care am ales să închei în acest mod se leagă de una dintre cele mai dragi amintiri mie, copilul purtat prin istorie de bunicul său: o seară plină de magie în care teatrul constănţean îmbrăţişa antichitatea histriană - reprezentaţie de teatru antic, a Teatrului Dramatic constănţean, în cadrul manifestărilor pentru împlinirea a 2.250 de ani de atestare documentară a oraşului, care a transformat Piaţa Mare a Histriei târzii într-o scenă complexă şi cuprinzătoare.
Desăvârşit om de cultură, provenit din mediul muzeal constănţean, prefectul Adrian V. Rădulescu a susţinut dezvoltarea teatrală a Constanţei. A contribuit la reorganizarea sistemului teatral, care, la începutul perioadei post-decembriste a fost alcătuit din Teatrul Liric, cel Dramatic, cel de Balet Clasic şi Contemporan şi Teatrul Fantasio, toate aflate în subordinea Inspectoratului Judeţean de Cultură.

În aceeaşi subordine a intrat şi Orchestra simfonică, înfiinţată la 1 martie 1991, prin decizia nr. 88 / 26.02.1991. Rezultatele reorganizării nu au întârziat să apară. Spre exemplu, după înfiinţarea teatrului de Balet Clasic şi Contemporan Constanţa, în fruntea căruia a fost numit director Oleg Danovscki, în primul an de funcţionare trupa de balet s-a bucurat de apreciere în rândul publicului local, dar mai ales în cadrul turneelor de succes desfăşurate în ţări precum Germania, Italia sau Taiwan.

Teatrul a purtat un loc aparte în viziunea lui Adrian V. Rădulescu asupra culturii constănţene. Pentru fiecare eveniment celebrator teatrele erau solicitate. Căuta astfel trezirea interesului publicului local pentru viaţa artistică de calitate - teatru, balet, operă etc. De asemenea, pentru familiarizarea micilor constănţeni cu arta teatrală a încurajat organizarea de spectacole cu intrare gratuită. Astfel, pentru marcarea sărbătorilor de iarnă, la sfârşitul anului 1990, s-au dat reprezentaţii gratuite pentru copii la Teatrul liric, Casa de cultură şi Teatrul de păpuşi.

Unul dintre cele mai importante evenimente organizate în timpul mandatului său administrativ, iniţiat la propunerea sa, a fost cel închinat împlinirii a 2250 de ani de la prima atestare scrisă a oraşului şi 2500 de ani de consemnare arheologică.

În scrisoarea din 22.01.1991 înaintată prim-ministrului României în vederea aprobării acestor manifestări culturale organizate la Constanţa, prefectul Adrian V. Rădulescu consemna: „Vă rugăm să credeţi, Stimate Domnule Prim Ministru, că pentru România este un bun prilej de realizare a unui dialog cu istorici, arheologi, oameni de litere, artişti etc., aduşi din întreaga lume la Constanţa şi să se stabilească astfel legături utile şi oportune pentru o ţară care în perioada aceasta postrevoluţionară, are imperioasă nevoie de integrare plenară în procesele culturale, ştiinţifice şi diplomatice mondiale - cu precădere, europene.”

Pentru această manifestare de amploare, la care au participat delegaţii ale oraşelor înfrăţite cu Constanţa, membri ai Academiei Române, ai Institutelor de cercetare istorică din Bucureşti, a numit şi condus un comitet de organizare complex şi variat, în care a inclus reprezentanţi ai instituţiilor principale ale oraşului - Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie, Universitatea Ovidius, Uniunea artiştilor plastici, Arhiepiscopia Tomisului, Inspectoratul judeţean de cultură, cel şcolar, etc.

Evenimentul organizat între 1 şi 10 iulie 1991, a avut un succes răsunător, bucurându-se şi de susţinerea Academiei Române, a Ministerului Învăţământului şi ştiinţei, a Ministerului Culturii şi al Patriarhiei române (conform Hotărârii de guvern din 27.02.1991). Adrian V. Rădulescu, iniţiatorul acestui eveniment, îi sublinia importanţa în şedinţa prefecturii Constanţa din 12 martie 1991: „(...) sărbătoarea nu este numai a portului Constanţa ci a întregii ţări, cu implicaţii serioase în istoria României”.

Spectacolul de teatru antic pe care l-am amintit, la care am asistat, copil fiind, la Histria, a fost organizat cu prilejul acestui eveniment. El a venit şi în amintirea amplului festival „Seri de teatru antic” iniţiat în anul 1978, în cadrul căruia „Legendele atrizilor”, în regia lui Silviu Purcărete folosise cartierul Domus al cetăţii Histria drept scenă, iar corul Madrigal răsunase în interiorul nou-înfiinţatului muzeu de la Adamclisi. Reprezentările artistice de atunci au fost dublate de conferinţe organizate în Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa, „instituţie ce poate fi considerată un veritabil coautor al festivalului prin marea generozitate cu care a oferit spaţiile de joc şi o mulţime de alte facilităţi nesperate, d-l Adrian Rădulescu, directorul său de atunci, fiind unul dintre fermenţii manifestării” (Georgeta Mărtoiu, Anaid Tavitian, Thalia ex Ponto la cumpănă de milenii, Constanţa, 2001, p. 58). Astfel, prefect fiind, a reuşit ca după revoluţie, în amintirea acelui magnific spectacol jucat într-o rezervaţie arheologică, să sprijine organizarea unei ultime reprezentaţii de teatru antic tot la Histria, sit pe care regizorul Silviu Purcărete îl considera nu o cetate sau ruinele uneia, „ci un vis despre o cetate”, viziune căreia i-a circumscris memorabila reprezentaţie din 1978.

Amprenta lăsată de Adrian V. Rădulescu în varietatea de direcţii pe care le-a abordat în perioada activităţii sale se regăseşte şi la 18 ani de la dispariţia sa, în evocările celor care l-au cunoscut, în ctitoriile sale. Astăzi, prin proiectul iniţiat de ziarul Ziua de Constanţa, numele său devine cunoscut şi generaţiilor mai tinere, ca o invitaţie pentru preţuire a trecutului şi a oamenilor care prin realizările lor trebuie să rămână în memoria culturală a oraşului.

Sursa foto: Fotografiile ne-au fost puse la dispoziţie de conducerea MINAC şi de familia istoricului Adrian Rădulescu

Despre Irina Sodoleanu

Nepoata istoricului Adrian Rădulescu, Irina Sodoleanu este muzeograf la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa. 
Este licenţiată în istorie - Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice, Universitatea „Ovidius” Constanţa, promoţia 2004-2008.
În anul 2014 a obţinut titlul de doctor în istorie la Facultatea de Istorie, Universitatea din Bucureşti, cu lucrarea „Edificiul cu Mozaic din Tomis în context urbanistic şi portuar”, coordonată de prof. univ. dr. Alexandru Barnea. 
Specializată în arheologie clasică, este membru în colectivele de cercetare a siturilor Albeşti - Cetate şi Histria. Printre temele sale predilecte de cercetare se numără evoluţia elementelor de urbanism în coloniile greceşti vest-pontice, transformate în oraşe romane şi romano-bizantine, interacţiunea centrelor urbane vest-pontice cu aşezările din teritoriul rural, tipuri de edificii comerciale în oraşele vest-pontice ş.a.


Citeşte şi: 

#citeşteDobrogea Memorabila personalitate a ctitorului Adrian Rădulescu, evocată într-o campanie ZIUA de Constanţa. Străbatem graniţele judeţului, nemurindu-i realizările

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Un om pentru oameni - Adrian V. Rădulescu, primul prefect al Constanței postdecembriste (galerie foto)
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#Dobrogeaetnică Arheologul D. M. Teodorescu, profesor la Cluj-Napoca, de azi, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

21 Nov 2018 166

Comunități etnice alogene stabilite în Dobrogea și la Medgidia. Turcii (II) (galerie foto)

21 Nov 2018 276

#Dobrogeaetnică Repere și somități. Între filozofie și matematică - Aram Frenkian, vorbitor de sanscrită, născut la Constanța

21 Nov 2018 218

#citeşteDobrogea 152 de ani de la naşterea unui „autentic dobrogean“. Medalie instituită de ZIUA de Constanţa în memoria colonelului Marin Ionescu Dobrogianu

21 Nov 2018 261

#Dobrogeaetnică Prefectul moşier Constantin D. Pariano, de azi, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

20 Nov 2018 237

„Dragostea de oameni rămâne perenă…“ Elevii Colegiului Pedagogic „Constantin Brătescu“, impresionaţi de filmul documentar „Adrian V. Rădulescu - ctitorul“ (galerie foto)

20 Nov 2018 535

ZIUA de Constanţa împlineşte astăzi 18 ani!

20 Nov 2018 411

#Dobrogeaetnică Repere și somități. Tahsin Gemil, fiul Medgidiei care a făcut istorie din istorie. Primul președinte al UDTTMR (galerie foto)

20 Nov 2018 716

LIVE text Filmul documentar „Adrian V. Rădulescu – ctitorul“, proiectat, azi, la Colegiul Pedagogic „Constantin Brătescu“ din Constanţa

19 Nov 2018 454

#Dobrogeaetnică Repere și somități. Medicul sufletelor, Krikor Pambuccian - „L-am considerat pe doctor ca o ființă deosebită“

19 Nov 2018 363

Bandele de tâlhari suprimate de autoritățile române în Dobrogea anului 1880

19 Nov 2018 902

#Dobrogeaetnică Repere și somități. Prima zi de școală din viața lui Petre Frangopol. „Tu ai nume grecesc, dar ești român“

17 Nov 2018 497

#Dobrogeaetnică „Toate popoarele din Balcani și din jurul Pontului Euxin erau aici“. Filologul grec Stavros Manesis, de azi, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

17 Nov 2018 395

#Dobrogeaetnică Moravuri tătărești din Pervelia. Extrase din „Analele Dobrogei“. Dansuri și cântece tătărești (III)

17 Nov 2018 907

Răsfăț culinar și cultural la 140 de ani de Dobrogea! La ce evenimente sunt invitați constănțenii

16 Nov 2018 374

Sub egida Societății de Științe Istorice din România, Filiala Constanța La școlile din Siminoc și 23 August - sărbătorirea Zilei Dobrogei (galerie foto)

16 Nov 2018 441

La Mihail Kogălniceanu Noile generații ale comunității turco-tătarilor și aromânilor au cinstit Ziua Dobrogei (galerie foto)

16 Nov 2018 905

#Dobrogeaetnică Moravuri tătărești din Pervelia. Extrase din „Analele Dobrogei“. Despre sfârșitul lumii, cutremure și cina în familie (II)

16 Nov 2018 595

#Dobrogeaetnică Repere şi somităţi. Haig Acterian - povestea de dragoste desprinsă din tragediile shakespeariene

16 Nov 2018 501

#Dobrogeaetnică Moravuri tătărești din Pervelia. Extrase din „Analele Dobrogei“. Despre căsătorie, porecle și anecdote obscene (I)

15 Nov 2018 1337

ZIUA de Constanţa vă prezintă „Imnul Centenar“, compus de Ovidiu Komornyik, pe versurile poetei Carmen Aldea Vlad, interpretat de vocile de aur ale muzicii uşoare

15 Nov 2018 697

Momente istorice la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“. Simpozionul „Unitate în diversitate pe pământ“, organizat de ISJ Constanţa, de Ziua Dobrogei (galerie foto + document)

15 Nov 2018 808

Târg cu produse tradiţionale de Ziua Dobrogei, la Pavilionul Expoziţional. Ce surprize le sunt pregătite constănţenilor (galerie foto)

15 Nov 2018 1044

Primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju, mesaj pentru dobrogeni „Dumnezeu să binecuvânteze România! La mulţi ani, Dobrogea!“

15 Nov 2018 306

#Dobrogeaetnică Repere şi somităţi. Din Medgidia până la Casa Albă a Statelor Unite - Kemal Karpat, istoric, sociolog şi om de bază pe trei continente

15 Nov 2018 454

#Dobrogeaetnică Primul bibliograf al Dobrogei, Stan Greavu-Dunăre, de azi, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

15 Nov 2018 439

Interviu live de Ziua Dobrogei Imnul Dobrogei, festivalurile Constanței îngropate politic și soarta artistului român pe care îl plângem trei zile și apoi îl uităm (video)

15 Nov 2018 556

Târg de bunătăți la Școala Gimnazială ,,Grigore Moisil” Năvodari, cu ocazia Zilei Dobrogei (galerie foto)

14 Nov 2018 365

Seară folclorică de Ziua Dobrogei, la Sala Sporturilor din Tulcea (galerie foto)

14 Nov 2018 348

Ziua Dobrogei Mesaj transmis de Simona Halep

14 Nov 2018 380

De Ziua Dobrogei, mai mulți copaci au fost plantați la granița dintre județele Constanța și Tulcea (galerie foto)

14 Nov 2018 768

Ziua Dobrogei Ce mesaj a transmis Dorin Popescu, Președintele Asociației Casa Mării Negre/ Black Sea House Constanța

14 Nov 2018 246

“140 de ani de la Unirea dintre Dobrogea și Patria Mamă, România”, omagiați de Asociația “Dobrogea Unită”(galerie foto)

14 Nov 2018 457

Ziua Dobrogei, desfășurată la Liceul Tehnologic Poarta Albă, județul Constanța (galerie foto)

14 Nov 2018 245

Reuniune afectiv-memorială, închinată Dobrogei, la Şcoala „Ciprian Porumbescu”

14 Nov 2018 801

Ziua Dobrogei, sărbătorită la Monumentul Independenței din Tulcea (galerie foto)

14 Nov 2018 353

„Bibliografia Dobrogei - 425 a.Hr. - 1928 d.Hr.“, de S. Greavu - Dunăre

14 Nov 2018 189

Ziua Dobrogei. Senatorul PSD Constanța, Ștefan Mihu a susținut o declarație politică în ședința Senatului

14 Nov 2018 360

Ce mesaj a transmis preşedintele României, Klaus Iohannis, cu prilejul zilei Dobrogei şi al sărbătoririi a 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România

14 Nov 2018 220

Ziua Dobrogei la Constanța. Seniorii invitați la o porție de mâncare tradițională în mai multe parcuri (galerie foto)

14 Nov 2018 600

Ziua Dobrogei. Ce mesaj a transmis primarul Decebal Făgădău la împlinirea a 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România

14 Nov 2018 254

Muzeul de Artă Populară Constanța celebrează Ziua Dobrogei prin Ziua Porților Deschise

14 Nov 2018 232

Forțele Navale Române vor sărbători Ziua Dobrogei, prin activități cu caracter militar și cultural

14 Nov 2018 359

Mai multe evenimente organizate de Asociația Dobrogea Unită, de Ziua Dobrogei

14 Nov 2018 334

140 de ani de la revenirea Dobrogei la patria mamă. Ce mesaj le transmite deputatul Robert Turcescu dobrogenilor de ziua lor

14 Nov 2018 292

#citeșteDobrogea 107 ani de la nașterea pictorului tulcean Victor Rusu Ciobanu. A fost premiat de celebre instituții internaționale

14 Nov 2018 254

#Dobrogeaetnică Repere și somități. Coloniștii germani de acum 100 de ani. Printre ei, arhitectul-șef al orașului, care a clădit Portul Constanța

14 Nov 2018 484

#citeșteDobrogea 142 de ani de la nașterea cercetătorului dobrogean Orest Tafrali. „Nici o regiune din România nu-i este comparabilă Dobrogei...“

14 Nov 2018 403

Comunităţi străine stabilite în Dobrogea şi la Medgidia. Turcii (I)

14 Nov 2018 1186

Interviu cu profesorul Stoica Lascu „Reintegrarea Dobrogei este termenul care acoperă cel mai bine și în chip real procesul istoric“ (document)

14 Nov 2018 1072