#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Documentarul despre Adrian V. Rădulescu „declanşează o atitudine faţă de cei buni“. ZIUA de Constanţa, felicitată pentru proiect (galerie foto)

La finalul primei părţi a deschiderii Sesiunii Pontica 51, ce a avut loc ieri, 3 octombrie 2018, numeroşii participanţi au fost martorii unei premiere: lansarea filmului documentar „Adrian V. Rădulescu - ctitorul“, produs de IMAGO Studio şi finanţat de cotidianul ZIUA de Constanţa, cu sprijinul MINAC, primul de acest fel dedicat unei personalităţi de marcă a Constanţei şi Dobrogei.


 
Echipa care a produs acest documentar, formată din Constantin Ţiţineanu, Cristian Broască şi Cristian Cealera, mărturisea, ieri, că a avut o misiune foarte grea, întrucât materialul istoric a fost fabulos, iar evocările foarte condensate ale personalităţii istoricului Adrian V. Rădulescu meritau cu prisosinţă făcute publice. „Mulţumim cotidianului ZIUA de Constanţa şi în special directorului Claudia Tanislav, cea care ne-a lansat această interesantă provocare. Un documentar care a presupus un îndelungat travaliu, dar care ne-am dori să se alăture materialelor ce atestă inestimabila valoare a vestigiilor arheologice la Pontul Euxin“.
 
Prezentă la eveniment, prof. Paula Iordan, inspector şcolar pentru istorie, se declara impresionată şi emoţionată de această realizare excepţională. „M-am simţit mândră că l-am cunoscut pe profesorul Adrian Rădulescu, dar şi pe omul Adrian Rădulescu, care mi-a fost dascăl în primul an de facultate. Am retrăit nişte momente ale studenţiei care pentru toată lumea constituie o mare plăcere. Realizările pe care le-a lăsat moştenire în toată perioada, nu numai cât a fost profesor, dar şi istoric, şi muzeograf, şi primar, şi prefect, e minunat că le poate cunoaşte acum, prin intermediul acestui documentar, fiecare om de rând, nu numai lumea ştiinţifică.
 
O caravană prin şcolile din judeţ cu acest film le-ar oferi şansa elevilor să cunoască personalităţile Dobrogei. Ar fi un gest impresionant, pentru că trebuie să le promovăm valorile culturale şi cum altfel mai interesant decât prin intermediul unui film“.
 
„Un film făcut cu suflet“
 
Aflat la Constanţa pentru a onora memoria colegului şi prietenului său Adrian V. Rădulescu, academicianul Ioan Opriş a salutat demersul jurnalistic al cotidianului ZIUA de Constanţa: „Iniţiativa de a pune sub formă filmică viaţa şi opera unui învăţat şi om al cetăţii precum Adrian V. Rădulescu este nu meritorie, ci exemplară. Cred că declanşează de aici o atitudine faţă de cei buni. Cred că atestă că într-un spaţiu atât de plin de vestigii istorice, de atâtea manifestări culturale, un spaţiu care a fost animat într-o perioadă scurtă de timp - vorbim de 140 de ani în ansamblul aniversării de acum, ceea ce nu este o eternitate - există foarte multe valori. Şi atunci modelul acesta generează o suită de asemenea alte repetiţii pentru alte personalităţi.


 

Filmul în sine este o mărturie care vine din interior, din rândul celor care au lucrat direct, au colaborat cu profesorul în anumite proiecte, au împlinit proiectele acestea. Este un film făcut cu suflet. Mărturiile sunt emoţionante toate, lor li se pot adăuga oricând mărturiile altora.
 
Adrian Rădulescu a strălucit în expoziţii la Koln, la Roma, la Amsterdam - la acestea trei am fost şi eu. La Roma a fost primul care a făcut o expoziţie asupra civilizaţiei geto-dacilor. Există încă martori ai generaţiei lui care pot să adauge şi să-l privim pe Adrian Rădulescu ca un om continental, pentru că a avut această suprafaţă.

Îl putem privi - şi evocarea universitară susţine lucrul acesta - ca pe un om care s-a gândit foarte mult la ceea ce înseamnă plămadă pentru generaţiile care vin. Îl putem vedea ca pe un om care a însufleţit comunităţile, pentru că a face la Histria, la Tariverde sau la Capidava, pentru cei de la Topalu, a ridica muzee, monumente, a muzeifica monumentele ca atare, asta înseamnă uriaş. Comunităţile nici nu receptează valoarea, care nu este doar una de reprezentare spirituală, nu este doar una de identitate, dar şi economică. Şi se trăieşte mai bine acolo unde oameni ca el au pus temelii serioase unor adevărate instituţii, unde au ridicat monumentele, spre memoria locului şi a oamenilor, în ansamblu. În fond, ce sunt muzeele? Spaţii de identitate unde ne recunoşti. Aşa că este un film care nu numai că binemerită, dar dă şi un exemplu pentru ceea ce este foarte important“.
xxx

 
Citește și:

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Premieră în istoria Pontica - „Mass-media, autoritatea constănțeană, comunitatea academică și mediul universitar și-au dat mâna“ (galerie foto)
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Lansare de carte la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Ce volume sunt lansate

24 Jun 2019 2697

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Premieră în istoria Pontica - „Mass-media, autoritatea constănțeană, comunitatea academică și mediul universitar și-au dat mâna“ (galerie foto)

04 Oct 2018 2907

LIVE TEXT Varianta digitală a volumului „Istoria Dobrogei“ şi a revistei „Analele Dobrogei“, lansată de ZIUA de Constanţa, la Pontica 51 (galerie foto + video)

03 Oct 2018 4737

#AdrianV.Rădulescu În deschiderea Pontica 51, ZIUA de Constanța lansează varianta digitală a volumului „Istoria Dobrogei“ și a revistei „Analele Dobrogei“ - serie veche (document)

03 Oct 2018 4823

La Sesiunea științifică Pontica 51, ZIUA de Constanța lansează Primul film documentar dedicat unui istoric de marcă - „Adrian V. Rădulescu - ctitorul“

02 Oct 2018 3283