Ziua Dobrogei

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Dr. Constantin Chera - „Am venit la muzeul din Constanţa adus chiar de domnul Adrian Rădulescu. Un om care a sprijinit evoluţia mea profesională“ (galerie foto inedită)

Fost director al Muzeului de Istorie şi Arheologie din Constanţa, actualmente şeful Secţiei cercetare-dezvoltare, dr. Constantin Chera (cercetător ştiinţific II) este etern legat de amintirea lui Adrian Rădulescu, pentru că îi datorează începuturile în această frumoasă profesie.
 
„Eram la Păcuiul lui Soare, novice în ale arheologiei, pentru că eram încă elev, în 1966, când pentru prima oară am făcut cunoştinţă cu domnul Adrian Rădulescu, pe şantierul arheologic condus de Petre Diaconu. Venise la vremea respectivă să sprijine colectivul de acolo, care era de la Institutul de arheologie din Bucureşti, să-şi desfăşoare cercetările atât în insulă, unde există o cetate bizantină, cât şi pe malul dobrogean, acolo unde avem altă cetate, asemănătoare cu Capidava.
 
A fost o experienţă deosebită, pentru că nu-l cunoşteam dinainte, iar solicitudinea de care a dat dovadă atunci când a fost vorba să sprijine activitatea ştiinţifică m-a impresionat în mod deosebit.
 
Mai apoi, în 1975, aşadar după nouă ani, am venit la muzeul din Constanţa, adus chiar de domnul Adrian Rădulescu, care între timp a avut prilejul să cunoască posibilităţile mele ca cercetător, ca arheolog.
 
Adrian Rădulescu este o personalitate marcantă a arheologiei dobrogene, care a depus toate eforturile, atât pe cale oficială, cât şi ca om, pentru buna desfăşurare a cercetării aici, în Dobrogea, pentru conservarea monumentelor care au fost găsite de-a lungul timpului în acest areal.
 
La Adrian Rădulescu am apreciat în mod deosebit omenia, deschiderea către problemele personale, chiar ale colectivului pe care îl conducea. Este una dintre experienţele mele de viaţă deosebite, pentru că omul Adrian Rădulescu a fost în acelaşi timp mentor, în acelaşi timp tată, de ce nu, şi în acelaşi timp un om care a sprijinit evoluţia mea profesională.
Un nume sonor în ştiinţa românească, în general, şi în cea dobrogeană în special, pentru că a fost unul dintre promotorii acestei ştiinţe aici, în Dobrogea, încă de la sosirea lui la Constanţa. 
 
Pentru mine a fost o experienţă de viaţă nemaipomenită să am o legătură foarte strânsă cu domnul Rădulescu. A încercat pe toate căile, atât administrative, cât şi de ordin ştiinţific să promoveze tot ce înseamnă istorie antică, îndeosebi pe teritoriul Dobrogei, susţinând de cele mai multe ori colectivele de arheologi, de cercetători care au avut o activitate aici, în Dobrogea, fie la Adamclisi, la Histria, la Păcuiul lui Soare, la Hârşova, şi în multe alte locuri, acolo unde se desfăşurau aceste cercetări, pentru punerea în valoare a istoriei dobrogene.
 
Trebuie neapărat amintite în acest context muzeele care au fost create sub conducerea domnului Adrian Rădulescu la Mangalia, la Histria, dar şi începerea cercetărilor la Albeşti, în apropiere de Mangalia, acolo unde a apărut una dintre cele mai interesante cetăţi antice din Dobrogea, un aşa numit FRURION, o aşezare agricolă în hora callatiană.
 
Muzeul constănţean s-a îmbogăţit de-a lungul vremii cu piese de o valoare excepţională care pot oricând fi expuse în marile muzee ale lumii - şi vorbim aici îndeosebi de tezaurul de sculpturi şi reliefuri care a fost descoperit pe 1 aprilie 1962 aici, la Constanţa, şi pus în valoare de pe vremea precedentului director Vasile Canarache, dar, bineînţeles, cu aportul ştiinţific şi organizatoric al domnului Rădulescu, unul dintre oamenii de bază ai muzeului, atunci când este vorba de înfiinţarea acestuia şi extinderea lui.
 
Despre omul Rădulescu pot vorbi numai de bine, pentru că a fost unul dintre oamenii care au înţeles ceea ce înseamnă un colectiv, ceea ce înseamnă necesităţile unor oameni. Îmi aduc aminte aici, în mod deosebit, de eforturile pe care le-a depus pentru ca noilor veniţi în muzeu să li se atribuie o locuinţă, un apartament aici în Constanţa. De fiecare dată când a fost nevoie a intervenit şi la alte autorităţi pentru buna desfăşurare a activităţii în muzeu, pentru liniştea şi bunăstarea chiar a membrilor colectivului din Constanţa”. 
 
Sursa foto: Fotografiile ne-au fost puse la dispoziţie de conducerea MINAC şi de familia istoricului A. Rădulescu
 
Citeşte şi: 
 
#citeşteDobrogea Memorabila personalitate a ctitorului Adrian Rădulescu, evocată într-o campanie ZIUA de Constanţa. Străbatem graniţele judeţului, nemurindu-i realizările

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Edificiul Roman cu Mozaic şi „arheologul de serviciu - tânărul profesor Adrian Rădulescu“ (galerie foto inedită)

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeşteDobrogea Participarea femeilor scoţiene la operaţiunile militare din 1916 şi prezenţa lor la Medgidia (galerie foto)

26 Sep 2018 210

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Academicianul Emilian Popescu - „Epoca lui Adrian V. Rădulescu nu va putea fi depăşită uşor“ (galerie foto)

26 Sep 2018 189

#citeșteDobrogea 137 de ani de la nașterea poetului dobrogean Panait Cerna

25 Sep 2018 512

Scurtă istorie a Portului modern Constanţa (III) Inaugurarea din 1909, distrugerile din Primul Război Mondial şi primele refaceri

25 Sep 2018 288

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Dr. Vasile Sârbu - „Adrian V. Rădulescu a fost un foarte bun patriot“ (galerie foto inedită)

25 Sep 2018 618

Scurtă istorie a Portului modern Constanţa (II) Primele încercări şi salvatorul Saligny

24 Sep 2018 1702

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Rădulescu „simţea“ potenţialul unor situri. Povestea fortificaţiei doriene recompuse în 25 de ani (galerie foto)

24 Sep 2018 648

Ineditul ghid turistic al Tulcei de la 1958 (galerie foto)

22 Sep 2018 1086

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Dr. Florin Stan - „Prof. univ. dr. Adrian Rădulescu făcea să prindă viaţă viaţa de demult...“ (galerie foto)

22 Sep 2018 613

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Istoricul Adrian Rădulescu şi legăturile cu viaţa spirituală a Tomisului (galerie foto)

21 Sep 2018 856

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Prof. univ. dr. Adrian Bavaru - „Câţi dintre cei care s-au perindat la conducerea oraşului sau a judeţului Constanţa au reuşit să mai ctitorească precum Adrian Rădulescu?“ (galerie foto)

20 Sep 2018 1096

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Adrian V. Rădulescu şi devenirea universitară a Constanţei (galerie foto)

19 Sep 2018 804

Scurtă istorie a Portului modern Constanţa (I)

18 Sep 2018 804

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Dr. Gheorghe Papuc, despre extraordinarele realizări muzeistice ale directorului Adrian Rădulescu (galerie foto)

18 Sep 2018 747

Bolşevicul Trotski, Dobrogea în 1913 şi vizita la Pecineaga

17 Sep 2018 1381

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Activitatea ştiinţifică a profesorului Adrian Rădulescu, oglindită în studiile şi monografiile dedicate istoriei Dobrogei (galerie foto)

17 Sep 2018 629

Mangalia în timpul stăpânirii otomane (II) Istoricul şi evoluţia oraşului medieval şi a portului

15 Sep 2018 861

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Prof. univ. dr. Valentin Ciorbea - „Profesorul Adrian Rădulescu (1932-2000), personalitate plurivalentă a Constanţei“ (galerie foto)

15 Sep 2018 731

Urmează conferinţa ZF Branduri Româneşti, Constanţa, 20 septembrie. Care a fost reţeta companiilor locale pentru a-şi construi un brand puternic?

14 Sep 2018 131

Mangalia în timpul stăpânirii otomane (I) Istoricul şi evoluţia oraşului medieval şi a portului

14 Sep 2018 1414

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Cercetarea, protejarea şi promovarea unei comori inestimabile, Tezaurul de sculpturi de la Tomis (galerie foto)

14 Sep 2018 772

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Dr. Liviu Lungu - „Cu emoţie calmă, despre Adrian Rădulescu, scurte amintiri răvăşite...“ (galerie foto)

13 Sep 2018 788

#citeşteDobrogea Participarea musulmanilor din Medgidia la cel de-al Doilea Război Balcanic şi la Primul Război Mondial

12 Sep 2018 1237

#citeşteDobrogea 131 de ani de la naşterea dirijorului George Georgescu, un dobrogean de renume mondial

12 Sep 2018 595

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Adrian Rădulescu şi situl arheologic Albeşti-Cetate - un nou punct pe harta cercetării sistematice dobrogene

12 Sep 2018 727

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Prof. univ. dr. Ionel Cândea - „Adrian Rădulescu, un nume de prestigiu al muzeografiei româneşti“ (galerie foto)

11 Sep 2018 924

Interviuri live Cele mai importante etape în dezvoltarea comunităţii Satişchioi, actuala comună Crucea din judeţul Constanţa, în ultimul secol (galerie foto + documente)

10 Sep 2018 1258

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Conferenţiar Emanuel Plopeanu - „Niciodată personalitatea profesorului nu transmitea impresia suficienţei şi detaşării“ (galerie foto inedită)

10 Sep 2018 901

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Frânturi de arheologie constănţeană - Adrian Rădulescu şi Parcul Catedralei (galerie foto)

08 Sep 2018 780

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Dr. Doina Păuleanu - „Adrian Rădulescu era un om pe care puteai conta, care ţinea la oamenii lui şi ştia să-i apere indiferent de ce s-a întâmplat“ (galerie foto)

07 Sep 2018 1056

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Adrian Rădulescu, fondatorul marelui Complex Muzeal de la Adamclisi (Tropaeum Traiani)

06 Sep 2018 1588

#citeşteDobrogea Cernavodă - Bogazchioi, aşezarea de la revărsarea Dunării (I) (galerie foto)

05 Sep 2018 2239

Obiceiuri de căsătorie în comuna Caramurat (Mihail Kogălniceanu) la mijlocul secolului trecut, la tătari

05 Sep 2018 3245

Povestea unei expresii celebre - „Torna, Torna, Fratre“

04 Sep 2018 1114

Dobrogea sub asediul migratorilor Invazia kutrigurilor lui Zabergan

03 Sep 2018 1378

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Academicianul Ioan Opriş, despre proiectul iniţiat de ZIUA de Constanţa - „Restituiţi comunităţii o personalitate de primă mână“ (galerie foto inedită)

03 Sep 2018 914

#citeşteDobrogea 162 de ani de atestare documentară a oraşului modern Medgidia

01 Sep 2018 2013

#citeşteDobrogea Memorabila personalitate a ctitorului Adrian Rădulescu, evocată într-o campanie ZIUA de Constanţa. Străbatem graniţele judeţului, nemurindu-i realizările

31 Aug 2018 1330

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Un nou proiect marca ZIUA de Constanța. „Adrian Rădulescu a fost, totodată, om al cetății și al țării“ (galerie foto)

30 Aug 2018 1092

Obiceiuri de căsătorie în comuna Caramurat (Mihail Kogălniceanu) la mijlocul secolului trecut, la români

29 Aug 2018 4371

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Un nou proiect marca ZIUA de Constanța, dedicat personalității impresionante a istoricului Adrian V. Rădulescu

29 Aug 2018 942

Demoni, spirite, genii funeste și ursitoare în anticul Tomis (II)

28 Aug 2018 936

Proiecte pentru „Festivalul etniilor dobrogene - Ziua Dobrogei“. Până când se pot depune

27 Aug 2018 571

Demoni, spirite, genii funeste şi ursitoare în anticul Tomis (I)

27 Aug 2018 949

#citeşteDobrogea 94 de ani de la naşterea artistului plastic dobrogean Ion Biţan (galerie foto)

23 Aug 2018 568

#citeșteDobrogea Sărbătorile tătarilor, descrise în cartea „Un sat dobrogean Ezibei“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

23 Aug 2018 1118

Județul Constanța în 1881, anul în care România devine regat (I) (galerie foto)

21 Aug 2018 1480

Costineşti (Mangea Punar, Buffelbrunnen) Originea numelor purtate, legenda ospăţului şi câteva amintiri despre germanii dobrogeni (III)

20 Aug 2018 1161

#citeșteDobrogea Ion Apolozan și Dumitru Chiravola, eroi ai Primului Război Mondial

17 Aug 2018 814

Interviu cu arhitectul Radu Cornescu „Deși ne batem cu Clujul, Iașiul sau Timișoara, la capitolul cultură stăm cu puțin peste zero“

16 Aug 2018 2539