Ziua Dobrogei

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Dr. Constantin Chera - „Am venit la muzeul din Constanţa adus chiar de domnul Adrian Rădulescu. Un om care a sprijinit evoluţia mea profesională“ (galerie foto inedită)

Fost director al Muzeului de Istorie şi Arheologie din Constanţa, actualmente şeful Secţiei cercetare-dezvoltare, dr. Constantin Chera (cercetător ştiinţific II) este etern legat de amintirea lui Adrian Rădulescu, pentru că îi datorează începuturile în această frumoasă profesie.
 
„Eram la Păcuiul lui Soare, novice în ale arheologiei, pentru că eram încă elev, în 1966, când pentru prima oară am făcut cunoştinţă cu domnul Adrian Rădulescu, pe şantierul arheologic condus de Petre Diaconu. Venise la vremea respectivă să sprijine colectivul de acolo, care era de la Institutul de arheologie din Bucureşti, să-şi desfăşoare cercetările atât în insulă, unde există o cetate bizantină, cât şi pe malul dobrogean, acolo unde avem altă cetate, asemănătoare cu Capidava.
 
A fost o experienţă deosebită, pentru că nu-l cunoşteam dinainte, iar solicitudinea de care a dat dovadă atunci când a fost vorba să sprijine activitatea ştiinţifică m-a impresionat în mod deosebit.
 
Mai apoi, în 1975, aşadar după nouă ani, am venit la muzeul din Constanţa, adus chiar de domnul Adrian Rădulescu, care între timp a avut prilejul să cunoască posibilităţile mele ca cercetător, ca arheolog.
 
Adrian Rădulescu este o personalitate marcantă a arheologiei dobrogene, care a depus toate eforturile, atât pe cale oficială, cât şi ca om, pentru buna desfăşurare a cercetării aici, în Dobrogea, pentru conservarea monumentelor care au fost găsite de-a lungul timpului în acest areal.
 
La Adrian Rădulescu am apreciat în mod deosebit omenia, deschiderea către problemele personale, chiar ale colectivului pe care îl conducea. Este una dintre experienţele mele de viaţă deosebite, pentru că omul Adrian Rădulescu a fost în acelaşi timp mentor, în acelaşi timp tată, de ce nu, şi în acelaşi timp un om care a sprijinit evoluţia mea profesională.
Un nume sonor în ştiinţa românească, în general, şi în cea dobrogeană în special, pentru că a fost unul dintre promotorii acestei ştiinţe aici, în Dobrogea, încă de la sosirea lui la Constanţa. 
 
Pentru mine a fost o experienţă de viaţă nemaipomenită să am o legătură foarte strânsă cu domnul Rădulescu. A încercat pe toate căile, atât administrative, cât şi de ordin ştiinţific să promoveze tot ce înseamnă istorie antică, îndeosebi pe teritoriul Dobrogei, susţinând de cele mai multe ori colectivele de arheologi, de cercetători care au avut o activitate aici, în Dobrogea, fie la Adamclisi, la Histria, la Păcuiul lui Soare, la Hârşova, şi în multe alte locuri, acolo unde se desfăşurau aceste cercetări, pentru punerea în valoare a istoriei dobrogene.
 
Trebuie neapărat amintite în acest context muzeele care au fost create sub conducerea domnului Adrian Rădulescu la Mangalia, la Histria, dar şi începerea cercetărilor la Albeşti, în apropiere de Mangalia, acolo unde a apărut una dintre cele mai interesante cetăţi antice din Dobrogea, un aşa numit FRURION, o aşezare agricolă în hora callatiană.
 
Muzeul constănţean s-a îmbogăţit de-a lungul vremii cu piese de o valoare excepţională care pot oricând fi expuse în marile muzee ale lumii - şi vorbim aici îndeosebi de tezaurul de sculpturi şi reliefuri care a fost descoperit pe 1 aprilie 1962 aici, la Constanţa, şi pus în valoare de pe vremea precedentului director Vasile Canarache, dar, bineînţeles, cu aportul ştiinţific şi organizatoric al domnului Rădulescu, unul dintre oamenii de bază ai muzeului, atunci când este vorba de înfiinţarea acestuia şi extinderea lui.
 
Despre omul Rădulescu pot vorbi numai de bine, pentru că a fost unul dintre oamenii care au înţeles ceea ce înseamnă un colectiv, ceea ce înseamnă necesităţile unor oameni. Îmi aduc aminte aici, în mod deosebit, de eforturile pe care le-a depus pentru ca noilor veniţi în muzeu să li se atribuie o locuinţă, un apartament aici în Constanţa. De fiecare dată când a fost nevoie a intervenit şi la alte autorităţi pentru buna desfăşurare a activităţii în muzeu, pentru liniştea şi bunăstarea chiar a membrilor colectivului din Constanţa”. 
 
Sursa foto: Fotografiile ne-au fost puse la dispoziţie de conducerea MINAC şi de familia istoricului A. Rădulescu
 
Citeşte şi: 
 
#citeşteDobrogea Memorabila personalitate a ctitorului Adrian Rădulescu, evocată într-o campanie ZIUA de Constanţa. Străbatem graniţele judeţului, nemurindu-i realizările

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Edificiul Roman cu Mozaic şi „arheologul de serviciu - tânărul profesor Adrian Rădulescu“ (galerie foto inedită)

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ziua Dobrogei. Senatorul PSD Constanța, Ștefan Mihu a susținut o declarație politică în ședința Senatului

14 Nov 2018 94

Ce mesaj a transmis preşedintele României, Klaus Iohannis, cu prilejul zilei Dobrogei şi al sărbătoririi a 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România

14 Nov 2018 103

Ziua Dobrogei la Constanța. Seniorii invitați la o porție de mâncare tradițională în mai multe parcuri (galerie foto)

14 Nov 2018 333

Ziua Dobrogei. Ce mesaj a transmis primarul Decebal Făgădău la împlinirea a 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România

14 Nov 2018 151

Muzeul de Artă Populară Constanța celebrează Ziua Dobrogei prin Ziua Porților Deschise

14 Nov 2018 174

Forțele Navale Române vor sărbători Ziua Dobrogei, prin activități cu caracter militar și cultural

14 Nov 2018 186

Mai multe evenimente organizate de Asociația Dobrogea Unită, de Ziua Dobrogei

14 Nov 2018 238

140 de ani de la revenirea Dobrogei la patria mamă. Ce mesaj le transmite deputatul Robert Turcescu dobrogenilor de ziua lor

14 Nov 2018 220

#citeșteDobrogea 107 ani de la nașterea pictorului tulcean Victor Rusu Ciobanu. A fost premiat de celebre instituții internaționale

14 Nov 2018 207

#Dobrogeaetnică Repere și somități. Coloniștii germani de acum 100 de ani. Printre ei, arhitectul-șef al orașului, care a clădit Portul Constanța

14 Nov 2018 364

#citeșteDobrogea 142 de ani de la nașterea cercetătorului dobrogean Orest Tafrali. „Nici o regiune din România nu-i este comparabilă Dobrogei...“

14 Nov 2018 256

Comunităţi străine stabilite în Dobrogea şi la Medgidia. Turcii (I)

14 Nov 2018 571

Interviu cu profesorul Stoica Lascu „Reintegrarea Dobrogei este termenul care acoperă cel mai bine și în chip real procesul istoric“ (document)

14 Nov 2018 528

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Studenții de la UMC vor afla ce îi leagă de istoricul Adrian V. Rădulescu, prin vizionarea documentarului dedicat acestuia

14 Nov 2018 300

#Dobrogeaetnică 14 noiembrie. Astăzi este despre Dobrogea, la 140 de ani de la revenirea pe harta României. „Iubiţi ţara la a cărei soartă este lipită de acum şi soarta voastră!“

14 Nov 2018 557

Constănţenii, invitaţi să guste preparate tradiționale, de Ziua Dobrogei. Iată unde se află corturile special amenajate!

13 Nov 2018 4225

Intrare libera în instituțiile din subordinea Consiliului Județean Constanța, de Ziua Dobrogei

13 Nov 2018 344

Cazinoul din Constanţa, în vreme de război. Eveniment cultural, de Ziua Dobrogei

13 Nov 2018 464

Ziua Națională a Dobrogei, omagiată de ISJ Constanța prin Simpozionul „Unitate în diversitate pe pământ dobrogean”

13 Nov 2018 463

#Dobrogeaetnica George Călinescu - „Cutare face o istorie a artei, altul o teorie, numai K.H. Zambaccian se logodește cu tabloul“

13 Nov 2018 291

Poveştile Histriei (II) Moştenirea centurionului Saturninus, veteranii romani şi tragedia lui Chrysippos

13 Nov 2018 264

#Dobrogeaetnică Ziua Dobrogei, sărbătorită la Muzeul Etnografic „Gheorghe Celea“ din Mihail Kogălniceanu

13 Nov 2018 555

#Dobrogeaetnică „Armenii nu risipeau truda lor prin baruri sau cazinouri și nici nu făceau investiții în afara țării“. Simion Tavitian, de azi, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

13 Nov 2018 676

Ziua Dobrogei, sărbătorită în avans de elevi și liceeni constănțeni, la Muzeul de Istorie și Arheologie Constanța

13 Nov 2018 626

Interviu live cu Carmen Aldea Vlad şi Iulian Bratu Cum s-a născut Imnul Dobrogei, o continuare firească a Simfoniei Dobrogene a lui Dragoş Alexandrescu (video)

13 Nov 2018 759

„Armenii dobrogeni în istoria şi civilizaţia românilor“, de Simion Tavitian

12 Nov 2018 359

Eveniment cultural de poezie și muzică, la Teatrul de Stat Constanţa, de Ziua Dobrogei

12 Nov 2018 318

Ce manifestări vor fi organizate la Tulcea cu ocazia Centenarului şi Zilei Dobrogei

12 Nov 2018 453

Surprize pentru seniorii din Constanța de Ziua Dobrogei la pavilioanele pentru pensionari din municipiul Constanța

12 Nov 2018 352

Evenimentul organizat la Constanța cu ocazia „Zilelor Dobrogei” are loc la Pavilionul Expozițional. Ce surprize le sunt pregătite constănțenilor

12 Nov 2018 615

Poveștile Histriei (I) Frumoasa Hediste, moartea lui Meidias și alte istorii

12 Nov 2018 424

#Dobrogeaetnică Pregătind sărbătoarea Dobrogei, la 140 de ani, reprezentanţii etniilor se alătură proiectului ZIUA de Constanţa (galerie foto)

12 Nov 2018 578

Dezbatere despre promovarea istoriei Dobrogei, la iniţiativa ZIUA de Constanţa. Documentarul dedicat lui Adrian V. Rădulescu ar putea fi proiectat în Parlament (galerie foto)

12 Nov 2018 762

Imagini de la eveniment „Alerg pentru Unirea de la Marea Neagră”. Cursă Cernavodă - Constanța. Aproape 30 de persoane au participat (galerie foto+video)

10 Nov 2018 515

#Dobrogeaetnică „Cum de s-a putut ca atât de repede să se nască în Dobrogea cu atâtea neamuri o lume românească”. Constantin N. Sarry, de astăzi, în Biblioteca Virtuală

10 Nov 2018 432

Sâmbătă, cursă între Cernavodă și Constanța. „Alerg pentru Unirea de la Marea Neagră „Vă așteptăm să sărbătorim împreună!”

09 Nov 2018 779

#Dobrogeaetnică Etniile împreună pentru Dobrogea! ZIUA de Constanţa dedică, în premieră, o campanie „modelului dobrogean“

09 Nov 2018 746

#Dobrogeaetnică Arc peste timp. De ce 23 noiembrie 1878? Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

09 Nov 2018 441

Interviu live Valentin Stanciu - „De Ziua Dobrogei, punem bazele unei asociații intercomunitare din care vor face parte Topalu, Saraiu, Ghindărești, Horia și Gârliciu“ (video)

09 Nov 2018 566

Şedinţă solemnă comună între consiliile judeţene Constanţa şi Tulcea. Mai multe evenimente planificate

08 Nov 2018 610

Centenarul Marii Uniri și Ziua Dobrogei, marcate de Muzeul de Artă Constanța. Ce evenimente sunt pregătite cu această ocazie

08 Nov 2018 310

Programul slujirii ierarhilor din Mitropolia Munteniei şi Dobrogei în ziua sărbătorii Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil

08 Nov 2018 1035

#Dobrogeaetnică ZIUA de Constanţa celebrează Dobrogea printr-o nouă campanie. Atmosfera zilei de 14 noiembrie 1878. Istoricul Stoica Lascu, de azi, în Biblioteca Virtuală

08 Nov 2018 1035

LIVE text Studenții și profesorii de la Universitatea „Ovidius“, prezenți la proiectarea documentarului „Adrian V. Rădulescu - ctitorul“, finanțat de ZIUA de Constanţa

07 Nov 2018 703

„Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei (1878 - 1947). Vol. I (1878 - 1916)”, Stoica Lascu

07 Nov 2018 164

De Ziua Dobrogei Ideea s-a născut după întâlnirea din redacţia ZIUA de Constanţa. Două plăci de granit în memoria lui Adrian V. Rădulescu, dezvelite de consilierii judeţeni (galerie foto)

07 Nov 2018 603

Ocupaţii ale locuitorilor Dobrogei centrale în a doua jumătate a secolului XIX şi la începutul secolului XX (galerie foto)

07 Nov 2018 1603

Ecouri şi impresii ale celor prezenţi la eveniment Documentarul „Adrian V. Rădulescu - ctitorul“, proiectat în sala „Remus Opreanu“ a Prefecturii Constanţa (galerie foto)

07 Nov 2018 482

LIVE text Prefectura Constanţa, alături de cotidianul ZIUA de Constanţa. Documentarul „Adrian V. Rădulescu - ctitorul“, proiectat, azi, în sala „Remus Opreanu“ (galerie foto)

06 Nov 2018 510

Tuzla cea de acum un secol şi legendele sale

06 Nov 2018 2443