Ziua Dobrogei

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Dr. Constantin Chera - „Am venit la muzeul din Constanţa adus chiar de domnul Adrian Rădulescu. Un om care a sprijinit evoluţia mea profesională“ (galerie foto inedită)

Fost director al Muzeului de Istorie şi Arheologie din Constanţa, actualmente şeful Secţiei cercetare-dezvoltare, dr. Constantin Chera (cercetător ştiinţific II) este etern legat de amintirea lui Adrian Rădulescu, pentru că îi datorează începuturile în această frumoasă profesie.
 
„Eram la Păcuiul lui Soare, novice în ale arheologiei, pentru că eram încă elev, în 1966, când pentru prima oară am făcut cunoştinţă cu domnul Adrian Rădulescu, pe şantierul arheologic condus de Petre Diaconu. Venise la vremea respectivă să sprijine colectivul de acolo, care era de la Institutul de arheologie din Bucureşti, să-şi desfăşoare cercetările atât în insulă, unde există o cetate bizantină, cât şi pe malul dobrogean, acolo unde avem altă cetate, asemănătoare cu Capidava.
 
A fost o experienţă deosebită, pentru că nu-l cunoşteam dinainte, iar solicitudinea de care a dat dovadă atunci când a fost vorba să sprijine activitatea ştiinţifică m-a impresionat în mod deosebit.
 
Mai apoi, în 1975, aşadar după nouă ani, am venit la muzeul din Constanţa, adus chiar de domnul Adrian Rădulescu, care între timp a avut prilejul să cunoască posibilităţile mele ca cercetător, ca arheolog.
 
Adrian Rădulescu este o personalitate marcantă a arheologiei dobrogene, care a depus toate eforturile, atât pe cale oficială, cât şi ca om, pentru buna desfăşurare a cercetării aici, în Dobrogea, pentru conservarea monumentelor care au fost găsite de-a lungul timpului în acest areal.
 
La Adrian Rădulescu am apreciat în mod deosebit omenia, deschiderea către problemele personale, chiar ale colectivului pe care îl conducea. Este una dintre experienţele mele de viaţă deosebite, pentru că omul Adrian Rădulescu a fost în acelaşi timp mentor, în acelaşi timp tată, de ce nu, şi în acelaşi timp un om care a sprijinit evoluţia mea profesională.
Un nume sonor în ştiinţa românească, în general, şi în cea dobrogeană în special, pentru că a fost unul dintre promotorii acestei ştiinţe aici, în Dobrogea, încă de la sosirea lui la Constanţa. 
 
Pentru mine a fost o experienţă de viaţă nemaipomenită să am o legătură foarte strânsă cu domnul Rădulescu. A încercat pe toate căile, atât administrative, cât şi de ordin ştiinţific să promoveze tot ce înseamnă istorie antică, îndeosebi pe teritoriul Dobrogei, susţinând de cele mai multe ori colectivele de arheologi, de cercetători care au avut o activitate aici, în Dobrogea, fie la Adamclisi, la Histria, la Păcuiul lui Soare, la Hârşova, şi în multe alte locuri, acolo unde se desfăşurau aceste cercetări, pentru punerea în valoare a istoriei dobrogene.
 
Trebuie neapărat amintite în acest context muzeele care au fost create sub conducerea domnului Adrian Rădulescu la Mangalia, la Histria, dar şi începerea cercetărilor la Albeşti, în apropiere de Mangalia, acolo unde a apărut una dintre cele mai interesante cetăţi antice din Dobrogea, un aşa numit FRURION, o aşezare agricolă în hora callatiană.
 
Muzeul constănţean s-a îmbogăţit de-a lungul vremii cu piese de o valoare excepţională care pot oricând fi expuse în marile muzee ale lumii - şi vorbim aici îndeosebi de tezaurul de sculpturi şi reliefuri care a fost descoperit pe 1 aprilie 1962 aici, la Constanţa, şi pus în valoare de pe vremea precedentului director Vasile Canarache, dar, bineînţeles, cu aportul ştiinţific şi organizatoric al domnului Rădulescu, unul dintre oamenii de bază ai muzeului, atunci când este vorba de înfiinţarea acestuia şi extinderea lui.
 
Despre omul Rădulescu pot vorbi numai de bine, pentru că a fost unul dintre oamenii care au înţeles ceea ce înseamnă un colectiv, ceea ce înseamnă necesităţile unor oameni. Îmi aduc aminte aici, în mod deosebit, de eforturile pe care le-a depus pentru ca noilor veniţi în muzeu să li se atribuie o locuinţă, un apartament aici în Constanţa. De fiecare dată când a fost nevoie a intervenit şi la alte autorităţi pentru buna desfăşurare a activităţii în muzeu, pentru liniştea şi bunăstarea chiar a membrilor colectivului din Constanţa”. 
 
Sursa foto: Fotografiile ne-au fost puse la dispoziţie de conducerea MINAC şi de familia istoricului A. Rădulescu
 
Citeşte şi: 
 
#citeşteDobrogea Memorabila personalitate a ctitorului Adrian Rădulescu, evocată într-o campanie ZIUA de Constanţa. Străbatem graniţele judeţului, nemurindu-i realizările

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Edificiul Roman cu Mozaic şi „arheologul de serviciu - tânărul profesor Adrian Rădulescu“ (galerie foto inedită)

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeşteDobrogea A fost odată Săptămâna Teatrelor de Păpuşi la... mare. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

24 Apr 2019 352

#citeşteDobrogea In Memoriam Enache Puiu, la 91 de ani de la naştere

18 Apr 2019 627

LIVE VIDEO-TEXT Documentarul „Adrian V. Rădulescu – ctitorul”, proiectat la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”. Participă personalități de prim rang ale Marinei Române (galerie foto+video)

16 Apr 2019 975

#AdrianV.Rădulescu-ctitorul Vizionare specială a documentarului „Adrian V. Rădulescu - ctitorul“, la sediul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“

13 Apr 2019 1147

#citeșteDobrogea George Sarry, de astăzi în Biblioteca virtuală ZIUA de Constanța. Unul dintre cele mai valoroase memoriale din istoria literaturii de detenţie

02 Apr 2019 841

#citeșteDobrogea Unde ești tu, Dobroge, de altădată? Ce-am avut și ce-am pierdut. Lucrări din Biblioteca virtuală ZIUA de Constanţa

01 Apr 2019 1027

#citeşteDobrogea Semicentenarul „Spitalului Mare“. Interviu cu dr. Ioan Alupoaie, primul director. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

05 Mar 2019 1056

In Memoriam Kemal Hașim Karpat. Ultimul mesaj adresat dobrogenilor, prin intermediul ZIUA de Constanța (galerie foto)

22 Feb 2019 2123

#citeşteDobrogea Şi-a închinat tinereţea „Bibliografiei Dobrogei“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

20 Feb 2019 744

#citeşteDobrogea Primul ghid, de la 1937, al exponatelor Muzeului de Arheologie Constanţa, de astăzi, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa (galerie foto)

19 Feb 2019 749

„Călăuza vizitatorului în Muzeul Regional al Dobrogei”, de Ioan Micu

18 Feb 2019 619

Vlad Ţepeş, „domnul Daciei“, în naraţiunile bizantine, ruseşti, italiene şi germane (IV). Relatări privind perioada 1461-1462

16 Feb 2019 2012

#scrieDobrogea Istoria culturală a Dobrogei trebuie eternizată. „A dispărut creatorul, dar îi va supraviețui creația“ (galerie foto)

15 Feb 2019 1168

Articol despre Simion Tavitian - Publicatia Ararat, nr. 22, 16-30 noiembrie 2005

15 Feb 2019 358

#citeşteDobrogea Scrisoarea domnitorului Carol către tatăl său. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

14 Feb 2019 1997