Ziua Dobrogei

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Prof. univ. dr. Valentin Ciorbea - „Profesorul Adrian Rădulescu (1932-2000), personalitate plurivalentă a Constanţei“ (galerie foto)

Universitarul Valentin Ciorbea s-a născut pe 12 octombrie 1946, în localitatea Întregalde, judeţul Alba. A absolvit, în 1970, cursurile Facultăţii de Istorie şi Filosofie, specialitatea Istoria României, la Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iaşi, secţia Istorie.
A fost repartizat profesor titular la Şcoala Generală nr. 18 din municipiul Constanţa. Câţiva ani mai târziu, a ocupat prin concurs postul de asistent universitar la Catedra de Istorie a Institutului de Marină „Mircea cel Bătrân“ din Constanţa (după 1989 a fost redenumit Academia Navală „Mircea cel Bătrân“). La 26 mai 1982, a susţinut public teza de doctorat cu titlul „Evoluţia Dobrogei între anii 1918-1944. Contribuţii la cunoaşterea problemelor economice, sociale şi politice“. 
 

 
Din anul 2008 este conducător de doctorat, mai întâi în cadrul Şcolii Doctorale, domeniul Istorie, iar după reorganizare, la Şcoala Doctorală de Ştiinţe Umaniste, domeniul Istorie din cadrul Universităţii „Ovidius“.

În iunie 2014 a fondat Centrul de Cercetare al Conlucrării Bisericii Ortodoxe cu Armata României „General Paul Teodorescu“, cu sediul la Mănăstirea Dintr-un Lemn, şi periodicul „Misiunea“.

A publicat 32 de cărţi (zece ca unic autor), între care se află: „Portul Constanţa de la antichitate la mileniul III“; „Portul Constanţa 1896-1996“; „Istoricul Navelor Şcoală «Mircea», vol. I „Bricul «Mircea»“, 1997; „Istoricul Navelor Şcoală «Mircea», vol. II“, 1999; „Evoluţia Dobrogei între 1918-1944. Contribuţii la cunoaşterea problemelor geopolitice, economice, demografice, navale şi ale vieţii politice şi militare“, 2005, ediţia a II-a, revăzută şi reîntregită, Cuvânt-înainte Florin Constantiniu, Editura Ex Ponto, Constanţa, 2008; „Din istoria secolului XX. Volumul I: 1918-1939, Vol. II - 1939-1945. Principalele teatre de operaţiuni militare“; Istoricul navei-şcoală «Mircea». Epopeea 75 (17 mai 1939-mai 2014)“; Nava-şcoală «Mircea». Epopeea 75 - O istorie în imagini; Istoricul bricului «Mircea»“.
 
„Invitaţia pe care mi-a adresat-o recent prestigiosul cotidian constănţean ZIUA de Constanţa, prin reputata jurnalistă Simona Anghel, de a mă alătura proiectului ce are ca obiectiv readucerea în atenţie publică a profesorului Adrian Rădulescu, îmi oferă onorantul prilej de a mărturisi gânduri şi întâmplări despre o personalitate autentică, plurivalentă a mediului ştiinţific şi universitar constănţean (arheolog, istoric, muzeograf, cercetător ştiinţific, cadru universitar şi manager).
 
L-am cunoscut pe profesorul Adrian Rădulescu la începutul anilor ’70 ai secolului trecut. Venisem la Constanţa prin repartiţie ministerială să-mi încep cariera didactică în învăţământul preuniversitar. Interesat de activitatea ştiinţifică am aflat că Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie organizează o sesiune „Pontica”, de o aleasă ţinută ştiinţifică şi academică. Nu am pregetat să particip mai întâi în rândul auditoriului şi mai târziu ca şi contributor cu teme de istorie contemporană. Aici i-am ascultat bunăoară pe Constantin C. Giurescu, Dionisie M. Pippidi, I. Berciu, Petre Diaconu, Radu Florescu, Radu Vulpe, Vladimir Dumitrescu, generalul Eugen Bantea ş.a.
 
Cu distincţie de intelectual înnăscut profesorul Adrian Rădulescu conducea dezbaterile slujitorilor muzei Clio. An de an „Pontica” a devenit tot mai căutată de specialişti în diverse perioade istorice, români şi străini care veneau să-şi prezinte rodul muncii de un an de zile. Cu o echipă entuziastă care s-a dedicat cu profesionalism activităţii Muzeului, între care îi amintim pe Mihai Irimia, Maria Bărbulescu, Zizi Covacef, Andrei Aricescu, Gheorghe Papuc, C. Scorpan ş.a., profesorul Adrian Rădulescu a aşezat muzeografia dobrogeană la un nivel naţional şi internaţional de mare vizibilitate. Sub conducerea sa Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie s-a reorganizat şi a modernizat sălile de expunere a pieselor descoperite în siturile arheologice şi a materialului pentru ilustrarea istoriei romanilor în perioadele modernă şi contemporană. Pe perioada estivală mii de turişti români şi străini veneau să cunoască istoria Dobrogei şi a ţării noastre în muzeul constănţean.
 
Profesorul Adrian Rădulescu a organizat în judeţul Constanţa noi muzee pentru a pune în valoare tezaurul arheologic şi istoric al acestor meleaguri precum Muzeul Arheologic „Callatis” de la Mangalia şi Muzeul Histria. O remarcabilă realizare în care a pus mult suflet şi energie a fost restaurarea Monumentului de la Adamclisi, simbol al latinităţii noastre dintre Dunăre şi Marea Neagră, inaugurat în anul 1977 împreună cu Muzeul Tropaeum Traiani.
Paralel cu organizarea şi conducerea unor şantiere arheologice, profesorul Adrian Rădulescu a publicat studii, articole şi cărţi. Mărturisesc că mi-au fost indispensabile studiile sale dedicate vestigiilor arheologice din parcul Catedralei Sfinţilor Petru şi Pavel şi cartea dedicată marelui poet Publius Ovidius Naso când am trecut la reconstituirea activităţii portului Tomis. A realizat împreună cu profesorul Ion Bitoleanu prima sinteză asupra istoriei milenare a provinciei dintre Dunăre şi Marea Neagră. Valoarea lucrării Istoria romanilor dintre Dunăre şi Marea Neagră. Dobrogea a cunoscut până în prezent două ediţii, 1979 şi 1988, precum şi o variantă restrânsă.
 
Profesorul Adrian Rădulescu a avut o carieră universitară în cadrul Institutului Pedagogic Constanţa şi în cadrul Universităţii „Ovidius” al cărui părinte fondator a fost alături de câţiva entuziaşti care au militat pentru transformarea Constanţei într-un centru universitar puternic. Trebuie să evoc în acest context că în luna mai 1990, profesorul Adrian Rădulescu m-a invitat să mă alătur corpului didactic al Universităţii „Ovidius” din Constanţa acceptând solicitarea mea de a preda Cursul de istorie universală contemporană. Îmi îndeplineam astfel un vis ce s-a născut în amfiteatrele Facultăţii de Istorie a Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi.
 
În anul 1994 profesorul Adrian Rădulescu nu a pregetat să-mi fie alături la Gara maritimă la lansarea volumului Portul Constanţa de la antichitate la mileniul III rostind un mişcător laudatio.
Înţelegând evenimentele din decembrie 1989 ca pe un nou început în istoria noastră, profesorul Adrian Rădulescu şi-a asumat răspunderi civice majore, de primar al Constanţei, prefect al judeţului Constanţa şi rector al Universităţii „Ovidius”. În calitate de prefect al judeţului Constanţa a organizat (1991) festivităţile de marcare a 2500 de ani de existenţă arheologică şi 2250 de la prima atestare a Tomisului.
 
În anii următori cât am fost colegi la Facultatea de Istorie a Universităţii „Ovidius” i-am preţuit abordarea academică a relaţiilor interuniversitari, deschiderea şi simpatia cu care m-a onorat. Nu de puţine ori mă chestiona asupra proiectelor pe care le aveam în lucru.
 
Şi a venit pe nepregătite acel 5 mai 2000 cu vestea cea neagră: a murit profesorul Adrian Rădulescu. Nu eram pregătiţi pentru că Profesorul nu s-a plâns de problemele de sănătate pe care le avea.
Îl revăd aevea secvenţial la Muzeu, la facultate ori în alte ocazii când ne-am întâlnit, am discutat, l-am admirat pentru talentul oratoric. Emana o forţă intelectuală deosebită, siguranţă şi certitudine cum de puţine ori în viaţă le-am simţit în preajma cuiva.
Nu am pregetat în calitatea de consilier local al Municipiului Constanţa să susţin în anul 2016 acordarea numelui său unei străzi din zona peninsulară a Constanţei, de unde adusese la iveală mărturii arheologice de nepreţuită valoare ştiinţifică pentru istoria Tomisului.
 
Se vor adăuga ani şi ani la istoria milenară a Constanţei, dar hronicul său din a doua jumătate a secolului XX şi începutul secolului XXI îi acordă pagini nemuritoare profesorului Adrian Rădulescu, de recunoaştere pentru realizările sale multiple. Un înţelept a spus cândva că în viaţă nu este important să fii primul, ci unicul. Profesorul Adrian Rădulescu a fost unic“.

Sursa foto: Fotografiile ne-au fost puse la dispoziție de conducerea MINAC și de familia istoricului Adrian Rădulescu.
 
Citeşte şi:
 
#citeşteDobrogea Memorabila personalitate a ctitorului Adrian Rădulescu, evocată într-o campanie ZIUA de Constanţa. Străbatem graniţele judeţului, nemurindu-i realizările


#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Cercetarea, protejarea şi promovarea unei comori inestimabile, Tezaurul de sculpturi de la Tomis (galerie foto)
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeşteDobrogea „O faptă culturală neobişnuită”. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

14 Dec 2018 314

#citeşteDobrogea Ziaristul Romulus Seişanu, de astăzi, în Biblioteca virtuală ZIUA de Constanţa

13 Dec 2018 382

#citeşteDobrogea 12 decembrie 1878 - o dată istorică pentru Constanţa. Lucrări din Biblioteca virtuală ZIUA de Constanţa

12 Dec 2018 464

#citeşteDobrogea Comunități etnice stabilite în Dobrogea și la Medgidia. Tătarii (III) (galerie foto)

12 Dec 2018 666

Volume dedicate celebrării Dobrogei care vor face istorie „140 de ani de la unirea Dobrogei cu România” şi „Localităţi ale judeţului Constanţa la 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România”

12 Dec 2018 747

#CiteşteDobrogea Muzeu regional dobrogean, visul de acum un secol al academicianului Ion Simionescu. Lucrări din Bibilioteca virtuală ZIUA de Constanţa

11 Dec 2018 308

Trubadurii interbelici și legăturile lor cu Dobrogea - Artiști și reprezentații din anii 20-30 (II)

11 Dec 2018 1199

#citeşteDobrogea „Coranul Principelui Dimitrie Cantemir”. Lucrări din Biblioteca virtuală ZIUA de Constanţa

10 Dec 2018 478

Trubadurii interbelici și legăturile lor cu Dobrogea - Artiști și reprezentații din anii 20-30 (I) (galerie foto)

10 Dec 2018 862

#citeşteDobrogea „Învățam câte 3-4 elevi pe o carte de citire sau aritmetică”. „Legenda satului Cotu Văii”, în Biblioteca virtuală ZIUA de Constanţa (IV)

08 Dec 2018 894

#citeșteDobrogea „Zidirea lumilor și a sufletului omului”. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constața

07 Dec 2018 747

citeşteDobrogea „Legenda satului Cotu Văii”, în Biblioteca virtuală ZIUA de Constanţa (III)

07 Dec 2018 692

#citeșteDobrogea „Despre îngeri și diavoli”. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

06 Dec 2018 448

#citeşteDobrogea Misteriosul manuscris găsit în rama unui tablou. „Legenda satului Cotu Văii”, în Biblioteca virtuală ZIUA de Constanţa

06 Dec 2018 1093

#Dobrogeaetnică Ecouri la evenimentul „Etniile împreună pentru Dobrogea!”. Cotidianul ZIUA de Constanţa, felicitat de academicieni

06 Dec 2018 502

Poveştile pietrelor antice (IV) Vestigiile Dobrogei Romane (Nifon, Niculiţel - Sanctuarul Dianei Regina şi preoţii lui Iupiter Dolichenus)

05 Dec 2018 282

#citeșteDobrogea „Coasta de răsărit a Constanței”. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

05 Dec 2018 386

#CiteşteDobrogea Comunităţi etnice stabilite în Dobrogea şi la Medgidia. Tătarii (II) (galerie foto)

05 Dec 2018 1814

#citeşteDobrogea Misteriosul manuscris găsit în rama unui tablou. „Legenda satului Cotu Văii”, de astăzi, în Biblioteca virtuală ZIUA de Constanţa

05 Dec 2018 1596

#citeşteDobrogea „Nedreptatea totdeauna se răsbună“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

04 Dec 2018 371

#citeşteDobrogea „Delfinul, zimbrul Mării Negre“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

03 Dec 2018 824

Cel mai mare drapel din Dobrogea a fost înălțat aseară la Pavilionul Expozițional

01 Dec 2018 826

Poveştile pietrelor antice (II) Vestigiile Dobrogei Romane (Dorobanţu, Băltăgeşti, Gârliciu)

28 Nov 2018 770

#citeșteDobrogea 106 ani de la naşterea marelui matematician constănţean Nicolae N. Mihăileanu. Un mircist devenit efigie a unui concurs naţional

28 Nov 2018 648

Poveştile pietrelor antice (I) Vestigiile Dobrogei Romane (Seimeni)

27 Nov 2018 600

Dobrogea și românii dobrogeni în anul 1850

26 Nov 2018 602

#citeșteDobrogea „A-și face mendrele”. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

26 Nov 2018 1097

La Centrul pentru tineret „Jean Constantin“ Elevi constănţeni, împreună cu profesorii lor, vor viziona documentarul „Adrian V. Rădulescu - ctitorul“

24 Nov 2018 544

#Dobrogeaetnică Laudatio comandorul profesor Constantin (Bibi) Costăchescu (1909 - 1982)

24 Nov 2018 166

#Dobrogeaetnică Laudatio contraamiralul Horia Macellariu (1894 - 1989)

24 Nov 2018 149

#Dobrogeaetnică Laudatio Garabet Kumbetlian

24 Nov 2018 153

#Dobrogeaetnică Laudatio Ion Drugan (5 ianuarie 1925 - 10 decembrie 2013)

24 Nov 2018 149

#Dobrogeaetnică Laudatio Mehmet Niyazi (1878 - 1931)

24 Nov 2018 178

#Dobrogeaetnică Laudatio Mihai Irimia

24 Nov 2018 166

#Dobrogeaetnică Laudatio Simion Tavitian

24 Nov 2018 145

#Dobrogeaetnică Laudatio Vasile Canarache (1896-1969)

24 Nov 2018 171

#Dobrogeaetnică Laudatio Jean Ionescu (9 iunie 1928 - 16 ianuarie 1993)

24 Nov 2018 143

#Dobrogeaetnică Laudatio Preot Nicolae Paveliu

24 Nov 2018 176

#Dobrogeaetnică Mesajul lui Dumitru Jeacă, prefectul Constanței

24 Nov 2018 202

#Dobrogeaetnică Mesajul președintelui CJC, Horia Țuțuianu

24 Nov 2018 196

#Dobrogeaetnică Mesajul lui Decebal Făgădău, primarul Constanței

24 Nov 2018 159

#Dobrogeaetnică Liviu Lungu, arheolog, doctor în Istorie veche și scriitor - mesaj din partea Comunităţii Albaneze

24 Nov 2018 160

#Dobrogeaetnică Mesajul dr. Liviu Merdinian, președintele Uniunii Armenilor din România - filiala Constanța

24 Nov 2018 159

#Dobrogeaetnică Mesajul Ioanei Rădulescu, președintele Comunității „Edinstvo“ a bulgarilor din Dobrogea

24 Nov 2018 148

#Dobrogeaetnică Mesajul de bun venit al cotidianului ZIUA de Constanța

24 Nov 2018 161

#Dobrogeaetnică Mesajul lui Sorin Lucian Ionescu, președintele Comunității Evreilor din Constanța

24 Nov 2018 200

#Dobrogeaetnică Mesajul de mulțumire al fiicelor istoricului Mihai Irimia

24 Nov 2018 148

#Dobrogeaetnică Mesajul lui Gelaledin Nezir, general maior în rezervă, consilier al ministrului Afacerilor Interne, reprezentantul etniei turce

24 Nov 2018 208

#Dobrogeaetnică Mesajul președintelui Forumului Democrat al Germanilor din România, filiala Constanța, Annemarie Marina Czernack

24 Nov 2018 177

#Dobrogeaetnică Mesajul lui Gheorghe Hagi, citit de Elena Frîncu

24 Nov 2018 173