Ziua Dobrogei

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Prof. univ. dr. Valentin Ciorbea - „Profesorul Adrian Rădulescu (1932-2000), personalitate plurivalentă a Constanţei“ (galerie foto)

Universitarul Valentin Ciorbea s-a născut pe 12 octombrie 1946, în localitatea Întregalde, judeţul Alba. A absolvit, în 1970, cursurile Facultăţii de Istorie şi Filosofie, specialitatea Istoria României, la Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iaşi, secţia Istorie.
A fost repartizat profesor titular la Şcoala Generală nr. 18 din municipiul Constanţa. Câţiva ani mai târziu, a ocupat prin concurs postul de asistent universitar la Catedra de Istorie a Institutului de Marină „Mircea cel Bătrân“ din Constanţa (după 1989 a fost redenumit Academia Navală „Mircea cel Bătrân“). La 26 mai 1982, a susţinut public teza de doctorat cu titlul „Evoluţia Dobrogei între anii 1918-1944. Contribuţii la cunoaşterea problemelor economice, sociale şi politice“. 
 

 
Din anul 2008 este conducător de doctorat, mai întâi în cadrul Şcolii Doctorale, domeniul Istorie, iar după reorganizare, la Şcoala Doctorală de Ştiinţe Umaniste, domeniul Istorie din cadrul Universităţii „Ovidius“.

În iunie 2014 a fondat Centrul de Cercetare al Conlucrării Bisericii Ortodoxe cu Armata României „General Paul Teodorescu“, cu sediul la Mănăstirea Dintr-un Lemn, şi periodicul „Misiunea“.

A publicat 32 de cărţi (zece ca unic autor), între care se află: „Portul Constanţa de la antichitate la mileniul III“; „Portul Constanţa 1896-1996“; „Istoricul Navelor Şcoală «Mircea», vol. I „Bricul «Mircea»“, 1997; „Istoricul Navelor Şcoală «Mircea», vol. II“, 1999; „Evoluţia Dobrogei între 1918-1944. Contribuţii la cunoaşterea problemelor geopolitice, economice, demografice, navale şi ale vieţii politice şi militare“, 2005, ediţia a II-a, revăzută şi reîntregită, Cuvânt-înainte Florin Constantiniu, Editura Ex Ponto, Constanţa, 2008; „Din istoria secolului XX. Volumul I: 1918-1939, Vol. II - 1939-1945. Principalele teatre de operaţiuni militare“; Istoricul navei-şcoală «Mircea». Epopeea 75 (17 mai 1939-mai 2014)“; Nava-şcoală «Mircea». Epopeea 75 - O istorie în imagini; Istoricul bricului «Mircea»“.
 
„Invitaţia pe care mi-a adresat-o recent prestigiosul cotidian constănţean ZIUA de Constanţa, prin reputata jurnalistă Simona Anghel, de a mă alătura proiectului ce are ca obiectiv readucerea în atenţie publică a profesorului Adrian Rădulescu, îmi oferă onorantul prilej de a mărturisi gânduri şi întâmplări despre o personalitate autentică, plurivalentă a mediului ştiinţific şi universitar constănţean (arheolog, istoric, muzeograf, cercetător ştiinţific, cadru universitar şi manager).
 
L-am cunoscut pe profesorul Adrian Rădulescu la începutul anilor ’70 ai secolului trecut. Venisem la Constanţa prin repartiţie ministerială să-mi încep cariera didactică în învăţământul preuniversitar. Interesat de activitatea ştiinţifică am aflat că Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie organizează o sesiune „Pontica”, de o aleasă ţinută ştiinţifică şi academică. Nu am pregetat să particip mai întâi în rândul auditoriului şi mai târziu ca şi contributor cu teme de istorie contemporană. Aici i-am ascultat bunăoară pe Constantin C. Giurescu, Dionisie M. Pippidi, I. Berciu, Petre Diaconu, Radu Florescu, Radu Vulpe, Vladimir Dumitrescu, generalul Eugen Bantea ş.a.
 
Cu distincţie de intelectual înnăscut profesorul Adrian Rădulescu conducea dezbaterile slujitorilor muzei Clio. An de an „Pontica” a devenit tot mai căutată de specialişti în diverse perioade istorice, români şi străini care veneau să-şi prezinte rodul muncii de un an de zile. Cu o echipă entuziastă care s-a dedicat cu profesionalism activităţii Muzeului, între care îi amintim pe Mihai Irimia, Maria Bărbulescu, Zizi Covacef, Andrei Aricescu, Gheorghe Papuc, C. Scorpan ş.a., profesorul Adrian Rădulescu a aşezat muzeografia dobrogeană la un nivel naţional şi internaţional de mare vizibilitate. Sub conducerea sa Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie s-a reorganizat şi a modernizat sălile de expunere a pieselor descoperite în siturile arheologice şi a materialului pentru ilustrarea istoriei romanilor în perioadele modernă şi contemporană. Pe perioada estivală mii de turişti români şi străini veneau să cunoască istoria Dobrogei şi a ţării noastre în muzeul constănţean.
 
Profesorul Adrian Rădulescu a organizat în judeţul Constanţa noi muzee pentru a pune în valoare tezaurul arheologic şi istoric al acestor meleaguri precum Muzeul Arheologic „Callatis” de la Mangalia şi Muzeul Histria. O remarcabilă realizare în care a pus mult suflet şi energie a fost restaurarea Monumentului de la Adamclisi, simbol al latinităţii noastre dintre Dunăre şi Marea Neagră, inaugurat în anul 1977 împreună cu Muzeul Tropaeum Traiani.
Paralel cu organizarea şi conducerea unor şantiere arheologice, profesorul Adrian Rădulescu a publicat studii, articole şi cărţi. Mărturisesc că mi-au fost indispensabile studiile sale dedicate vestigiilor arheologice din parcul Catedralei Sfinţilor Petru şi Pavel şi cartea dedicată marelui poet Publius Ovidius Naso când am trecut la reconstituirea activităţii portului Tomis. A realizat împreună cu profesorul Ion Bitoleanu prima sinteză asupra istoriei milenare a provinciei dintre Dunăre şi Marea Neagră. Valoarea lucrării Istoria romanilor dintre Dunăre şi Marea Neagră. Dobrogea a cunoscut până în prezent două ediţii, 1979 şi 1988, precum şi o variantă restrânsă.
 
Profesorul Adrian Rădulescu a avut o carieră universitară în cadrul Institutului Pedagogic Constanţa şi în cadrul Universităţii „Ovidius” al cărui părinte fondator a fost alături de câţiva entuziaşti care au militat pentru transformarea Constanţei într-un centru universitar puternic. Trebuie să evoc în acest context că în luna mai 1990, profesorul Adrian Rădulescu m-a invitat să mă alătur corpului didactic al Universităţii „Ovidius” din Constanţa acceptând solicitarea mea de a preda Cursul de istorie universală contemporană. Îmi îndeplineam astfel un vis ce s-a născut în amfiteatrele Facultăţii de Istorie a Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi.
 
În anul 1994 profesorul Adrian Rădulescu nu a pregetat să-mi fie alături la Gara maritimă la lansarea volumului Portul Constanţa de la antichitate la mileniul III rostind un mişcător laudatio.
Înţelegând evenimentele din decembrie 1989 ca pe un nou început în istoria noastră, profesorul Adrian Rădulescu şi-a asumat răspunderi civice majore, de primar al Constanţei, prefect al judeţului Constanţa şi rector al Universităţii „Ovidius”. În calitate de prefect al judeţului Constanţa a organizat (1991) festivităţile de marcare a 2500 de ani de existenţă arheologică şi 2250 de la prima atestare a Tomisului.
 
În anii următori cât am fost colegi la Facultatea de Istorie a Universităţii „Ovidius” i-am preţuit abordarea academică a relaţiilor interuniversitari, deschiderea şi simpatia cu care m-a onorat. Nu de puţine ori mă chestiona asupra proiectelor pe care le aveam în lucru.
 
Şi a venit pe nepregătite acel 5 mai 2000 cu vestea cea neagră: a murit profesorul Adrian Rădulescu. Nu eram pregătiţi pentru că Profesorul nu s-a plâns de problemele de sănătate pe care le avea.
Îl revăd aevea secvenţial la Muzeu, la facultate ori în alte ocazii când ne-am întâlnit, am discutat, l-am admirat pentru talentul oratoric. Emana o forţă intelectuală deosebită, siguranţă şi certitudine cum de puţine ori în viaţă le-am simţit în preajma cuiva.
Nu am pregetat în calitatea de consilier local al Municipiului Constanţa să susţin în anul 2016 acordarea numelui său unei străzi din zona peninsulară a Constanţei, de unde adusese la iveală mărturii arheologice de nepreţuită valoare ştiinţifică pentru istoria Tomisului.
 
Se vor adăuga ani şi ani la istoria milenară a Constanţei, dar hronicul său din a doua jumătate a secolului XX şi începutul secolului XXI îi acordă pagini nemuritoare profesorului Adrian Rădulescu, de recunoaştere pentru realizările sale multiple. Un înţelept a spus cândva că în viaţă nu este important să fii primul, ci unicul. Profesorul Adrian Rădulescu a fost unic“.

Sursa foto: Fotografiile ne-au fost puse la dispoziție de conducerea MINAC și de familia istoricului Adrian Rădulescu.
 
Citeşte şi:
 
#citeşteDobrogea Memorabila personalitate a ctitorului Adrian Rădulescu, evocată într-o campanie ZIUA de Constanţa. Străbatem graniţele judeţului, nemurindu-i realizările


#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Cercetarea, protejarea şi promovarea unei comori inestimabile, Tezaurul de sculpturi de la Tomis (galerie foto)
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeșteDobrogea „Elevul care a avut reavoință la dexterități, nu rămâne corijent, ci e permutat la altă școală“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

19 Oct 2018 305

Istoria Dobrogei - oameni, popoare Sciţii

18 Oct 2018 469

#citeşteDobrogea „În lume sunt trei feluri de femei - cele născute din femeie, din căţea şi din pisică“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

18 Oct 2018 1145

#citeşteDobrogea Cernavodă - Bogazchioi, aşezarea de la revărsarea Dunării (IV) (galerie foto)

17 Oct 2018 869

#citeşteDobrogea „Românul în Dobrogea calcă pretutindeni pe ruinile măririi strămoşilor săi“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

17 Oct 2018 519

#citeșteDobrogea Monografia comunei Valu lui Traian. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

16 Oct 2018 648

File din istoria Constanţei (II) Muzeul de la Prefectură, Sossia Africana şi alte vestigii ale Tomisului (1878-1883)

16 Oct 2018 503

#citeșteDobrogea De unde au venit primii învățători în Dobrogea anului 1878. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

16 Oct 2018 1024

Primarul Decebal Făgădău a anunțat când încep lucrările de punere în siguranță a Cazinoului din Constanța

15 Oct 2018 1289

File din istoria Constanţei (I) Muzeul de la Konak şi primele piese (1878-1883)

15 Oct 2018 717

#citeşteDobrogea Manifestul celui mai bogat român din Dobrogea. „Toţi vor să fie mari şi nimeni mic, toţi dărâmă şi nimeni nu zideşte“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

15 Oct 2018 1766

Programul slujirii ierarhilor din Mitropolia Munteniei şi a Dobrogei, astăzi, în ziua sărbătorii Sfintei Cuvioase Parascheva

14 Oct 2018 788

#citeşteDobrogea Cum era tratat românul când venea în „musafârlâc“ la tătar. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

13 Oct 2018 7114

Încep lucrările de conservare la Cazinoul din Constanţa. Act important emis de municipalitate

13 Oct 2018 6639

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Marele avocat Istrate Micescu, naşul de botez al istoricului Adrian V. Rădulescu. Aducere-aminte împreună cu senatorul Puiu Haşotti

12 Oct 2018 1141

Din comorile revistei interbelice „Analele Dobrogei“ Comuna Topalu acum aproape 100 de ani. Monografie de Victor Morfei, din Topalu

11 Oct 2018 742

Interviu live cu primarul comunei Pantelimon, Costel Armășescu „Îmi doresc să ajungem la acea pace socială, fiecare să își găsească locul, să evoluăm. Am fost bulversați de democrație și mulți au pierdut din patriotism“

11 Oct 2018 803

Scurtă istorie a Portului modern Constanța (V) Poartă către lumea largă - cursele internaționale

05 Oct 2018 756

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Documentarul despre Adrian V. Rădulescu „declanşează o atitudine faţă de cei buni“. ZIUA de Constanţa, felicitată pentru proiect (galerie foto)

04 Oct 2018 640

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Premieră în istoria Pontica - „Mass-media, autoritatea constănțeană, comunitatea academică și mediul universitar și-au dat mâna“ (galerie foto)

04 Oct 2018 949

LIVE TEXT Varianta digitală a volumului „Istoria Dobrogei“ şi a revistei „Analele Dobrogei“, lansată de ZIUA de Constanţa, la Pontica 51 (galerie foto + video)

03 Oct 2018 1653

„Istoria Dobrogei“ de Adrian Rădulescu şi Ion Bitoleanu

03 Oct 2018 343

Scurtă istorie a Portului modern Constanţa (IV) Import-export şi perioada interbelică

03 Oct 2018 1029

Istoricul Constantin Tudor, partener în proiectul ZIUA de Constanţa, numit cetăţean de onoare al oraşului Călăraşi

03 Oct 2018 1389

#citeşteDobrogea Cernavodă - Bogazchioi, aşezarea de la revărsarea Dunării (III)

03 Oct 2018 1383

#AdrianV.Rădulescu În deschiderea Pontica 51, ZIUA de Constanța lansează varianta digitală a volumului „Istoria Dobrogei“ și a revistei „Analele Dobrogei“ - serie veche (document)

03 Oct 2018 1367

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Adrian V. Rădulescu - om de cultură şi prefect al judeţului Constanţa (documente)

02 Oct 2018 672

#citeșteDobrogea Revista „Analele Dobrogei“ - „comoara scumpă a cunoștințelor despre trecut“ (I.N. Roman)

02 Oct 2018 498

#citeșteDobrogea În curând, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța Revista „Analele Dobrogei“ (serie veche) - texte de referință pentru istoria Dobrogei

01 Oct 2018 385

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Amintirile prof. univ. dr. Alexandru Barnea despre colegul său, Adrian V. Rădulescu (galerie foto)

01 Oct 2018 565

#citeșteDobrogea Rememorare. Constantin Brătescu, fondator al revistei „Analele Dobrogei“. 136 de ani de la naștere

29 Sep 2018 885

#AdrianV.Radulescu - ctitorul Dr. Magdalena Tiţă - „Un mare Om, un excelent arheolog și strălucit profesor“ (galerie foto)

29 Sep 2018 716

Analele Dobrogei, anul 3, nr. 4, 1922

28 Sep 2018 186

Analele Dobrogei, anul 3, nr. 3, 1922

28 Sep 2018 126

Analele Dobrogei, anul 3, nr. 2, 1922

28 Sep 2018 154

Analele Dobrogei, anul 2, nr. 4, 1921

28 Sep 2018 102

Analele Dobrogei, anul 2, nr. 3, 1921

28 Sep 2018 95

Analele Dobrogei, anul 2, nr. 1, 1921

28 Sep 2018 108

Analele Dobrogei, anul 1, nr. 4, 1920

28 Sep 2018 93

Analele Dobrogei, anul 1, nr. 3, 1920

28 Sep 2018 133

Analele Dobrogei, anul 1, nr. 2, 1920

28 Sep 2018 170

În curând, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța Revista „Analele Dobrogei“ - izvor de aur pentru cunoașterea istoriei locale

28 Sep 2018 736

#citeşteDobrogea 115 ani de la naşterea pictorului dobrogean care a împrumutat numele satului natal

27 Sep 2018 1211

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Dr. biolog Alexandru Şerban Bologa - „Profesorul Adrian Rădulescu, aşa cum l-am cunoscut“ (galerie foto)

27 Sep 2018 872

#citeşteDobrogea Participarea femeilor scoţiene la operaţiunile militare din 1916 şi prezenţa lor la Medgidia (galerie foto)

26 Sep 2018 1057

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Academicianul Emilian Popescu - „Epoca lui Adrian V. Rădulescu nu va putea fi depăşită uşor“ (galerie foto)

26 Sep 2018 794

#citeșteDobrogea 137 de ani de la nașterea poetului dobrogean Panait Cerna

25 Sep 2018 819

Scurtă istorie a Portului modern Constanţa (III) Inaugurarea din 1909, distrugerile din Primul Război Mondial şi primele refaceri

25 Sep 2018 879

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Dr. Vasile Sârbu - „Adrian V. Rădulescu a fost un foarte bun patriot“ (galerie foto inedită)

25 Sep 2018 849

Scurtă istorie a Portului modern Constanţa (II) Primele încercări şi salvatorul Saligny

24 Sep 2018 2088