Ziua Dobrogei

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Rădulescu „simţea“ potenţialul unor situri. Povestea fortificaţiei doriene recompuse în 25 de ani (galerie foto)

Personalitatea lui Adrian V. Rădulescu are numeroase faţete, iar acest lucru este demonstrat atât prin rezultatele acţiunilor sale ca director de instituţie, arheolog sau profesor, cât şi prin multiplele mărturii ale celor care l-au cunoscut şi care au lucrat alături de el.
 

 
Foarte des, foştii săi colaboratori au afirmat că Rădulescu „simţea“ potenţialul unor situri abia identificate, iar acest talent conducea ulterior la declanşarea unor cercetări sistematice şi implicit la rezultate deosebite.
 
Un astfel de exemplu, de deschidere de noi şantiere, este cel de la Albeşti (fost Sarighiol), localitate aflată la aproximativ 12 kilometri distanţă de mult mai cunoscuta Mangalia. vechea Callatis. La circa un kilometru şi jumătate de comuna modernă Albeşti, pe drumul ce duce spre Vâlcele, lângă „valea adâncă ce taie podişul sud-dobrogean până la coada lacului Mangalia – Limanu“, pe un platou înalt mărginit de râpe abrupte, se află ruinele unei fortificaţii antice. Turiştii ajung mai rar aici, însă pentru arheologi este o adevărată comoară de informaţii ce îi ajută să reconstituie crâmpeie din istoria milenară a zonei, şi nu numai, a Dobrogei.
 
Ruinele cetăţii se află acolo de mai bine de două milenii. Din păcate, oamenii din zonă au folosit mult timp pietrele fortificaţiei (văzută drept carieră) doar ca material de construcţie pentru propriile locuinţe. S-a luat piatră de la cetate poate timp de mai bine de jumătate de secol.
 
În anii '60, în zonă au apărut şi vânători de comori, care au început să facă săpături ilegale, în căutare disperată de monede, podoabe, statuete sau de alte vestigii valoroase.
 
În 1974, după mai multe prezenţe la faţa locului şi intuind potenţialul uriaş al acestor ruine, Adrian V. Rădulescu a decis că se impune salvarea ei şi cercetarea sa în amănunt. În acest an decide aşadar deschiderea şantierului arheologic şi devine responsabilul său (şef de şantier), funcţie pe care o va deţine până la moartea survenită în anul 2000.
 
În următorii 25 de ani, Rădulescu şi colaboratorii săi (dintre care un rol deosebit l-au avut Livia Buzoianu, Maria Bărbulescu şi Cheluţă Georgescu) au obţinut rezultate deosebite, care fac astăzi posibilă recompunerea istoriei fortificaţiei de la Albeşti.
 
Această fortificaţie a fost întemeiată undeva în sec. IV î.Hr. şi şi-a avut perioada sa de glorie în ceea ce astăzi numim epocă elenistică. A avut cel puţin două etape de existenţă şi ştim că făcea parte din teritoriul rural al bogatei cetăţi Callatis, din aşa-zisa choră a acesteia.
 
Callatis a fost o cetate întemeiată de grecii dorieni veniţi din Heracleea Pontica. Aceşti dorieni erau mai războinici decât miletienii de la Tomis şi de la Histria. În acelaşi timp, erau interesaţi de avantaje economice, dar au preferat să profite de potenţialul agricol al zonei, pline de pământuri mănoase. Aşa se face că, profitând de mâna de lucru indigenă, dorienii au exploatat terenurile agricole din teritoriu.
 
În aceste condiţii a apărut cu siguranţă fortificaţia de la Albeşti, care se afla oarecum la capătul teritoriului callatian. Cetatea, în care locuiau dorieni, dar şi autohtoni, avea un rol permanent şi fusese ridicată special în scopul de a supraveghea şi de a apăra teritoriul, mai ales că prin apropierea sa trecea un drum principal ce ducea la Callatis.
 
Săpăturile realizate şi coordonate de Rădulescu şi de arheologii de la MINAC au adus noi dovezi în fiecare campanie anuală, fie că vorbim de anii 70, fie de deceniile următoare. Ceramica descoperită a demonstrat prezenţa grecilor dorieni din Heracleea Pontică, în această cetate. Rădulescu şi colaboratorii săi au evidenţiat faptul că fortificaţia de la Albeşti era în acelaşi timp un mic centru economic (poate un emporion), dar care, ocazional, putea îndeplini cu succes rolul militar defensiv, pentru care fusese ridicată.
 
Callatis şi întreaga Dobroge antică au trecut prin vremuri tulburi în sec. IV. Macedonenii lui Filip Chiorul (tatăl lui Alexandru Cel Mare) au trecut pe aici în 339 î.Hr. pentru a se bate cu sciţii lui Ateas. Apoi, ştim din izvoare scrise că în perioada 313-309 Scythia Minor a fost sub dominaţia macedoneană a diadohului Lisimah, fost general al lui Alexandru. Callatis a fost chiar capul unei revolte a cetăţilor greceşti împotriva acestei stăpâniri.
 
În condiţiile acestor timpuri tulburi, fortificaţia de la Albeşti a rezistat fără să fie distrusă. În primele campanii de cercetări din anii '70, Rădulescu şi ceilalţi arheologi au cercetat incinta, apoi s-a trecut pe studierea fiecărui sector în parte. Munca de cercetare continuă şi astăzi, efectuată de arheologii de la MINAC şi de la Muzeul Callatis din Mangalia. Până acum, vestigiile descoperite ne vorbesc despre o existenţă a fortificaţiei în sec. IV şi III î.H, dar viitorul ne poate oferi surprize. Până acum, nu se ştie decât că în epocă romană (sec. I-IV d.Hr.) s-au înregistrat locuiri pasagere în zona fortificaţiei.
 
Adrian Rădulescu a intuit importanţa acestui sit, care ne vorbeşte despre o perioadă puţin cunoscută a istoriei dobrogene. El a publicat aproape anual articole şi rapoarte de cercetare şi a pus Albeştiul pe harta siturilor antice greceşti care se află pe teritoriul dintre Dunăre şi Mare.
 
Am enumerat câţiva dintre arheologii care au lucrat alături de Rădulescu pe acest şantier. Numărul specialiştilor care au efectuat cercetări la Albeşti este însă mult mai mare, iar datorită lor, celor din trecut şi celor de astăzi, povestea fortificaţiei doriene rămâne o carte deschisă...
 
Sursa foto: Fotografiile ne-au fost puse la dispoziţie de conducerea MINAC şi de familia istoricului Adrian V. Rădulescu

Bibliografie

Livia Buzoianu, Maria Bărbulescu - Albeşti, Monografie Arheologică I (pe baza săpăturilor desfăşurate împreună cu Adrian Rădulescu şi Nicolae Cheluţă Georgescu; MINAC 2008
 
„Pontica 40“ - Adrian Rădulescu - la 75 de ani de la naştere şi la 7 ai de la dispariţie
 
Revista Pontica nr. 19, 20, 21, 23, 26, 28
 
Menţiune - citatele sunt din prima sursă bibliografică - Buzoianu/Bărbulescu
 
Despre Cristian Cealera
 
Născut pe data de 16 iulie 1974, în Techirghiol, Cristian Cealera a urmat cursurile şcolilor nr. 25 şi nr. 12, a absolvit Liceul „Decebal”, promoţia 1992, după care a urmat Facultatea de Drept, licenţiindu-se în criminalistică. După absolvirea facultăţii, a urmat stagiul în armată, apoi, timp de trei ani, a lucrat ca jurist la o societate din Mangalia. Din 2001 a lucrat, timp de 15 ani, în presă, inclusiv la ziarul ZIUA de Constanţa. A început să scrie despre Dobrogea în 2005, la ZIUA, apoi la România Liberă, iar din 2007 a început să realizeze la CTV filme documentare despre siturile arheologice din Dobrogea.
 
Citeşte şi:

#citeşteDobrogea Memorabila personalitate a ctitorului Adrian Rădulescu, evocată într-o campanie ZIUA de Constanţa. Străbatem graniţele judeţului, nemurindu-i realizările
 
#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Dr. Florin Stan - „Prof. univ. dr. Adrian Rădulescu făcea să prindă viaţă viaţa de demult...“ (galerie foto)

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Răsfăț culinar și cultural la 140 de ani de Dobrogea! La ce evenimente sunt invitați constănțenii

16 Nov 2018 140

Sub egida Societății de Științe Istorice din România, Filiala Constanța La școlile din Siminoc și 23 August - sărbătorirea Zilei Dobrogei (galerie foto)

16 Nov 2018 235

La Mihail Kogălniceanu Noile generații ale comunității turco-tătarilor și aromânilor au cinstit Ziua Dobrogei (galerie foto)

16 Nov 2018 517

#Dobrogeaetnică Moravuri tătărești din Pervelia. Extrase din „Analele Dobrogei“. Despre sfârșitul lumii, cutremure și cina în familie (II)

16 Nov 2018 452

#Dobrogeaetnică Repere şi somităţi. Haig Acterian - povestea de dragoste desprinsă din tragediile shakespeariene

16 Nov 2018 396

#Dobrogeaetnică Moravuri tătărești din Pervelia. Extrase din „Analele Dobrogei“. Despre căsătorie, porecle și anecdote obscene (I)

15 Nov 2018 663

ZIUA de Constanţa vă prezintă „Imnul Centenar“, compus de Ovidiu Komornyik, pe versurile poetei Carmen Aldea Vlad, interpretat de vocile de aur ale muzicii uşoare

15 Nov 2018 593

Momente istorice la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“. Simpozionul „Unitate în diversitate pe pământ“, organizat de ISJ Constanţa, de Ziua Dobrogei (galerie foto + document)

15 Nov 2018 630

Târg cu produse tradiţionale de Ziua Dobrogei, la Pavilionul Expoziţional. Ce surprize le sunt pregătite constănţenilor (galerie foto)

15 Nov 2018 888

Primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju, mesaj pentru dobrogeni „Dumnezeu să binecuvânteze România! La mulţi ani, Dobrogea!“

15 Nov 2018 276

#Dobrogeaetnică Repere şi somităţi. Din Medgidia până la Casa Albă a Statelor Unite - Kemal Karpat, istoric, sociolog şi om de bază pe trei continente

15 Nov 2018 408

#Dobrogeaetnică Primul bibliograf al Dobrogei, Stan Greavu-Dunăre, de azi, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

15 Nov 2018 398

Interviu live de Ziua Dobrogei Imnul Dobrogei, festivalurile Constanței îngropate politic și soarta artistului român pe care îl plângem trei zile și apoi îl uităm (video)

15 Nov 2018 505

Târg de bunătăți la Școala Gimnazială ,,Grigore Moisil” Năvodari, cu ocazia Zilei Dobrogei (galerie foto)

14 Nov 2018 262

Seară folclorică de Ziua Dobrogei, la Sala Sporturilor din Tulcea (galerie foto)

14 Nov 2018 322

Ziua Dobrogei Mesaj transmis de Simona Halep

14 Nov 2018 336

De Ziua Dobrogei, mai mulți copaci au fost plantați la granița dintre județele Constanța și Tulcea (galerie foto)

14 Nov 2018 688

Ziua Dobrogei Ce mesaj a transmis Dorin Popescu, Președintele Asociației Casa Mării Negre/ Black Sea House Constanța

14 Nov 2018 233

“140 de ani de la Unirea dintre Dobrogea și Patria Mamă, România”, omagiați de Asociația “Dobrogea Unită”(galerie foto)

14 Nov 2018 404

Ziua Dobrogei, desfășurată la Liceul Tehnologic Poarta Albă, județul Constanța (galerie foto)

14 Nov 2018 232

Reuniune afectiv-memorială, închinată Dobrogei, la Şcoala „Ciprian Porumbescu”

14 Nov 2018 309

Ziua Dobrogei, sărbătorită la Monumentul Independenței din Tulcea (galerie foto)

14 Nov 2018 335

„Bibliografia Dobrogei - 425 a.Hr. - 1928 d.Hr.“, de S. Greavu - Dunăre

14 Nov 2018 140

Ziua Dobrogei. Senatorul PSD Constanța, Ștefan Mihu a susținut o declarație politică în ședința Senatului

14 Nov 2018 340

Ce mesaj a transmis preşedintele României, Klaus Iohannis, cu prilejul zilei Dobrogei şi al sărbătoririi a 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România

14 Nov 2018 203

Ziua Dobrogei la Constanța. Seniorii invitați la o porție de mâncare tradițională în mai multe parcuri (galerie foto)

14 Nov 2018 568

Ziua Dobrogei. Ce mesaj a transmis primarul Decebal Făgădău la împlinirea a 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România

14 Nov 2018 239

Muzeul de Artă Populară Constanța celebrează Ziua Dobrogei prin Ziua Porților Deschise

14 Nov 2018 223

Forțele Navale Române vor sărbători Ziua Dobrogei, prin activități cu caracter militar și cultural

14 Nov 2018 348

Mai multe evenimente organizate de Asociația Dobrogea Unită, de Ziua Dobrogei

14 Nov 2018 317

140 de ani de la revenirea Dobrogei la patria mamă. Ce mesaj le transmite deputatul Robert Turcescu dobrogenilor de ziua lor

14 Nov 2018 278

#citeșteDobrogea 107 ani de la nașterea pictorului tulcean Victor Rusu Ciobanu. A fost premiat de celebre instituții internaționale

14 Nov 2018 235

#Dobrogeaetnică Repere și somități. Coloniștii germani de acum 100 de ani. Printre ei, arhitectul-șef al orașului, care a clădit Portul Constanța

14 Nov 2018 444

#citeșteDobrogea 142 de ani de la nașterea cercetătorului dobrogean Orest Tafrali. „Nici o regiune din România nu-i este comparabilă Dobrogei...“

14 Nov 2018 373

Comunităţi străine stabilite în Dobrogea şi la Medgidia. Turcii (I)

14 Nov 2018 1047

Interviu cu profesorul Stoica Lascu „Reintegrarea Dobrogei este termenul care acoperă cel mai bine și în chip real procesul istoric“ (document)

14 Nov 2018 894

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Studenții de la UMC vor afla ce îi leagă de istoricul Adrian V. Rădulescu, prin vizionarea documentarului dedicat acestuia

14 Nov 2018 343

#Dobrogeaetnică 14 noiembrie. Astăzi este despre Dobrogea, la 140 de ani de la revenirea pe harta României. „Iubiţi ţara la a cărei soartă este lipită de acum şi soarta voastră!“

14 Nov 2018 748

Constănţenii, invitaţi să guste preparate tradiționale, de Ziua Dobrogei. Iată unde se află corturile special amenajate!

13 Nov 2018 4603

Intrare libera în instituțiile din subordinea Consiliului Județean Constanța, de Ziua Dobrogei

13 Nov 2018 381

Cazinoul din Constanţa, în vreme de război. Eveniment cultural, de Ziua Dobrogei

13 Nov 2018 514

Ziua Națională a Dobrogei, omagiată de ISJ Constanța prin Simpozionul „Unitate în diversitate pe pământ dobrogean”

13 Nov 2018 527

#Dobrogeaetnica George Călinescu - „Cutare face o istorie a artei, altul o teorie, numai K.H. Zambaccian se logodește cu tabloul“

13 Nov 2018 326

Poveştile Histriei (II) Moştenirea centurionului Saturninus, veteranii romani şi tragedia lui Chrysippos

13 Nov 2018 299

#Dobrogeaetnică Ziua Dobrogei, sărbătorită la Muzeul Etnografic „Gheorghe Celea“ din Mihail Kogălniceanu

13 Nov 2018 642

#Dobrogeaetnică „Armenii nu risipeau truda lor prin baruri sau cazinouri și nici nu făceau investiții în afara țării“. Simion Tavitian, de azi, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

13 Nov 2018 732

Ziua Dobrogei, sărbătorită în avans de elevi și liceeni constănțeni, la Muzeul de Istorie și Arheologie Constanța

13 Nov 2018 698

Interviu live cu Carmen Aldea Vlad şi Iulian Bratu Cum s-a născut Imnul Dobrogei, o continuare firească a Simfoniei Dobrogene a lui Dragoş Alexandrescu (video)

13 Nov 2018 1358

„Armenii dobrogeni în istoria şi civilizaţia românilor“, de Simion Tavitian

12 Nov 2018 392

Eveniment cultural de poezie și muzică, la Teatrul de Stat Constanţa, de Ziua Dobrogei

12 Nov 2018 364