Ziua Dobrogei

#AdrianV.Rădulescu-ctitorul Vizionare specială a documentarului „Adrian V. Rădulescu - ctitorul“, la sediul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“

Anul Centenar a reprezentat pentru cotidianul ZIUA de Constanţa iniţierea unei serii de proiecte, dedicate, totodată şi celebrării a 140 de ani de la revenirea Dobrogei în hotarele României. Însă cel mai vast proiect din 2018 a fost cel dedicat prodigioasei activităţi a celui care a fost nu numai istoric şi universitar, ci şi primar, prefect şi ctitor - Adrian V. Rădulescu.
 

 
La finalul unei campanii de presă ce a durat o lună, avea să fie atins idealul de la care a pornit, şi anume atribuirea numelui prof. Adrian V. Rădulescu şcolii gimnaziale din localitatea Dorobanţu, judeţul Călăraşi, locul său natal, dar şi un film documentar finanţat de ZIUA de Constanţa şi realizat de Imago Studio. Lansat în deschiderea Sesiunii ştiinţifice internaţionale Pontica 51, organizată de Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, primul film documentar dedicat unei personalităţi a Dobrogei a fost vizionat, în cadru organizat, la sediul redacţiei, de numeroase personalităţi ale Constanţei, dar şi la Prefectura Constanţa, la Universitatea „Ovidius”, la Universitatea Maritimă din Constanţa, la Colegiul Pedagogic „Constantin Brătescu”.

Academia Navală „Mircea cel Bătrân” s-a alăturat proiectului iniţiat şi finanţat de cotidianul ZIUA de Constanţa de a celebra personalitatea marelui istoric, marţi, 16 aprilie, de la ora 17, în aula mare a acestei instituţii urmând să ia parte la vizionare elevi de la Colegiul Naţional Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanţa, de la Colegiul Naţional Militar „Dimitrie Cantemir” Breaza, aflaţi în vizită în cadrul programului „Şcoala Altfel”, precum şi studenţi ai instituţiei gazdă.
 
La eveniment vor participa personalităţi ale lumii navale româneşti, iar despre personalitatea istoricului Adrian V. Rădulescu va vorbi dr. Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă din Constanţa, cea care l-a avut ca director în perioada când tocmai ce venise la Constanţa, ca mai apoi să-i fie coleg.

Prin acest demers, cotidianul ZIUA de Constanţa şi-a propus să facă cunoscute şi generaţiilor mai tinere proiecte atât în domeniul istoriei culturale dobrogene, cât şi al valorilor de patrimoniu, ca o invitaţie pentru preţuire a trecutului şi a oamenilor care trebuie să rămână în memoria culturală a tuturor.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Drumurile, aleile şi platformele asfaltate din Academia Navală vor fi reabilitate (document)

19 Apr 2019 411

LIVE VIDEO-TEXT Documentarul „Adrian V. Rădulescu – ctitorul”, proiectat la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”. Participă personalități de prim rang ale Marinei Române (galerie foto+video)

16 Apr 2019 971

Academia Navală „Mircea cel Bătrân” Constanța, gazda competiției de volei dintre școlile de maiștri și subofițeri din Armata României

21 Mar 2019 360

Academia Navală „Mircea cel Bătrân“ Constanţa cumpără materiale de curăţenie (document)

12 Mar 2019 531

Academia Navală „Mircea cel Bătrân“ cumpără asigurare pentru Nava-şcoală „Mircea“ şi pentru personal (document)

05 Mar 2019 696

Cazarma 1369 şi Cazarma 3331 din cadrul Academiei Navale vor fi reabilitate. Cât va scoate din conturi unitatea militară (document)

05 Mar 2019 818

Academia Navală „Mircea cel Bătrân“ cumpără legume, fructe, citrice şi măsline. Iată câştigătorii contractelor! (document)

13 Feb 2019 718

Patru societăţi comerciale au semnat cu Academia Navală „Mircea cel Bătrân“. Vor livra produse alimentare (document)

28 Jan 2019 1892

Agenți economici care vor livra carne, preparate din carne și pește Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“ Constanța (document)

23 Jan 2019 641

Trei societăţi comerciale vor livra alimente cu termen lung de conservare Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“ (document)

22 Jan 2019 551

Bucătăriile Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“, modernizate şi mobilate. Ce firme şi-au adjudecat contractele (documente)

28 Dec 2018 672

Rocka Genco SRL din Chiajna şi-a adjudecat un contract de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân“ din Constanţa (document)

30 Nov 2018 968

#Dobrogeaetnică Laudatio contraamiralul Horia Macellariu (1894 - 1989)

24 Nov 2018 383

Cei 40 de comandanți care au condus instituția de învățământ superior Aniversare. 146 de ani de la înființarea Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“ (galerie foto)

17 Nov 2018 1307

Bucătăria popotei pentru studenții Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“ va fi reabilitată (document)

08 Nov 2018 566