Angelo Mitchievici - implicare, talent şi profesionalism, recunoscute unanim


Astăzi, Angelo Mitchievici, aflat la al doilea mandat de preşedinte al Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor, împlineşte 47 de ani.
Născut la Drăgăşani, în judeţul Vâlcea, la 5 noiembrie 1972, a absolvit în 1998 Facultatea de litere din cadrul Universităţii Bucureşti, unde a frecventat cenaclul lui Mircea Cărtărescu şi şi-a descoperit vocaţia pentru literatură, apoi pasiunea pentru dramaturgie şi film.


În anul 2008, a obţinut doctoratul în Filologie cu distincţia Summa cum laude, la Universitatea din Bucureşti, pe tema decadentismului literar în contextul modernităţii româneşti şi europene, teză coordonată de criticului literar Sorin Alexandrescu.


Lucrarea sa (publicată în 2011) oferă o cartografiere detaliată a unui fenomen prea puţin cercetat de mediile academice româneşti de la noi şi rămâne un reper nu doar în perimetrul literaturii şi artelor, ci şi în plan mai general - istoric, tipologic, ideologic.


De altfel, Angelo Mitchievici a fost apreciat pentru înzestrarea sa de a aduce laolaltă şi a face conexiuni din cele mai diverse domenii convergente: istorie literară, istoria artelor, teoria literaturii, istoria culturii, comparatism literar sau cultural.
Este membru al Uniunii Scriitorilor din România şi al Uniunii Cineaştilor din România din 2010, membru RAAS (Romanian Association for American Studies), cronicar de film şi redactor-asociat al revistei România ­literară, redactor al revistei Ex Ponto, director al departamentului „Ideologie şi cultură“ din cadrul IICCMER (Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc).


În vara acestui an, cu prilejul Zilei Limbii Române, Angelo Mitchievici, apreciat profesor universitar abilitat la Facultatea de Litere a Universităţii „Ovidius” din Constanţa, a fost decorat de preşedintele Klaus Iohannis cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler - încă un semn de apreciere pentru activitatea meritorie pusă în slujba culturii româneşti, pentru talentul, implicarea şi profesionalismul eruditului om de litere constănţean.

 
Sursa foto: Facebook/Angelo Mitchievici

 
Citeşte şi:
 
De Ziua Mondială a Scriitorilor „Ce-i deosebeşte pe scriitorii Filialei Dobrogea a USR de cei ce revendică acelaşi titlu în diferitele grupuri literare“

Distincţie pentru un profesor de la Universitatea „Ovidius” Constanţa Decrete de decorare, semnate de preşedinte cu prilejul Zilei Limbii Române


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

MITCHIEVICI ANGELO

05 Nov, 2019 10:42

Îi mulțumesc foarte multe dnei Gabriela Titz pentru cuvintele frumoase pe care le scrie despre mine, de ziua mea, în Ziua de Constanța! Îmi face ziua mai frumoasă! Le mulțumesc și ziariștilor profesioniști care fac acest ziar! Cu prietenie, Angelo

Articole asemanatoare

Universitatea „Ovidius” Constanța, gazda lansării volumului „Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României”, o lucrare despre regiunea Moldova

17 Apr 2024 428

La Universitatea „Ovidius” Constanța se va lansa volumul „Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României”

14 Apr 2024 595

LIVE Text Fostul ministru de Externe, Adrian Cioroianu vine la Biblioteca Județeană Constanța, în cadrul unei mese rotunde (Galerie FOTO+VIDEO)

04 Apr 2024 727

Manageri la raport Ce note au primit directorii instituţiilor de cultură din Constanţa? (DOCUMENTE)

03 Apr 2024 610

Biblioteca Județeană Constanța Masă rotundă cu Angelo Mitchievici și Adrian Cioroianu, prilejuită de lansarea jurnalului fostului ministru de Externe

02 Apr 2024 559

LIVE VIDEO+TEXT Romanul „Flori de busuioc” al Aureliei Lăpușan, lansat la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Mar 2024 929

Enciclopedie despre centenarul Războiului de Întregire a Marii Uniri lansată la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța. Profesorul Valentin Ciorbea, printre autori

19 Mar 2024 557

„Lecție” despre Literatura română de avangardă, la Biblioteca Județeană „Ioan N Roman” Constanța

11 Mar 2024 543

Biblioteca Județeană I. N. Roman Constanța va fi păzită de angajații Alfaro Security SRL, din Galați! (DOCUMENT)

07 Mar 2024 510

Ce notă a obținut în cadrul evaluării anuale managerul de la Biblioteca Județeană ,,I.N.Roman” Constanța (DOCUMENT)

07 Mar 2024 642

Expoziție de pictură la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța cu ocazia Zilei Culturii Naționale

14 Jan 2024 612

Biblioteca Județeană Constanța A fost aprobată Organigrama, Statul de Funcții și a Regulamentului de Organizare pentru anul 2024 (DOCUMENT)

28 Dec 2023 959

Biblioteca Județeană Constanța Conferință în cadrul lansării de carte a lui Ioan Stanomir, „Mama. Un jurnal al dragostei și despărțirii”

12 Dec 2023 708

Biblioteca Județeană Constanța Angelo Mitchievici și Lucia Opreanu prezintă, în compania lui Costel Coroban, cartea „Daemonologie”

20 Nov 2023 713

#Dobrogea145 Prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici, manager Biblioteca Județeană „I.N. Roman“ Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei

16 Nov 2023 875