Ziua Dobrogei

BNR cinstește sărbătoarea dobrogenilor, printr-un gest onorant Emisiune numismatică dedicată împlinirii a 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România


Printr-un gest onorant, ce va eterniza sărbătoarea Dobrogei din anul 2018, Banca Naţională a României a lansat, zilele acestea, în circuitul numismatic un set de trei monede: din aur (valoare nominală 100 lei), argint (valoare nominală 10 lei) și tombac cuprat (valoare nominală 1 leu) și o monedă din alamă (valoare nominală 50 bani), pentru colecționare, dedicate împlinirii a 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România.

Aversul monedelor redă scena trecerii armatei române în Dobrogea, reprezentată alegoric în litografia artistului plastic Henryk Dembitzky; inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală, stema României și anul de emisiune „2018”.

Reversul comun tuturor monedelor (din aur, argint, tombac cuprat și din alamă) prezintă portretul ecvestru al lui Carol I, inscripția în arc de cerc „140 DE ANI DE LA UNIREA DOBROGEI CU ROMANIA” și anul evenimentului aniversat „1878”.

Monedele sunt ambalate, separat, în capsule de metacrilat transparent. Seturile de trei monede vor fi însoţite de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Tirajul este de 200 de seturi de trei monede (din aur, argint și tombac cuprat), respectiv 5.000 monede din alamă, pentru colecționare.
Preţurile de vânzare sunt de 1.960,00 lei, exclusiv TVA, pentru setul de trei monede (din aur, argint și tombac cuprat), inclusiv broșura de prezentare și 10,00 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din alamă, pentru colecționare.

Monedele din aur, argint și tombac cuprat și monedele din alamă, pentru colecționare, dedicate împlinirii a 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România au putere circulatorie pe teritoriul României și am fost informați că, cel puțin deocamdată, vor putea fi achiziționate doar de la sediul central al BNR din București.
 
 
Cum au primit autoritățile Dobrogei acest fapt istoric din... modernitate

Horia Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Constanța:

Cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România, inițiativa Băncii Naționale Române, de a emite aceste monede comemorative, este una lăudabilă și face cinste întregii țări. Această emisiune monetară este de o reală valoare, mai ales în contextul în care aceasta punctează într-un mod extrem de elegant unirea Dobrogei cu patria mamă. De asemenea, această emisiune numismatică are o profundă valoare istorică prin gravarea pe avers a scenei trecerii armatei române în Dobrogea, iar pe reversul acesteia portretul călare al regelui Carol I, dar și anul evenimentului aniversat și anume 1878. Faptul că în această zonă trăiesc laolaltă români, bulgari, aromâni, armeni, albanezi, greci, turci, tătari, italieni, ruși, lipoveni, sârbi, ucrainieni, unguri, conferă Dobrogei un loc aparte pe harta țării noastre. Turiștii care ne vizitează județul rămân profund impresionați de multiculturalitatea din acest spațiu pontic. Dobrogea poate reprezenta un model de conviețuire etnică pentru întreaga lume”.

 
Decebal Făgădău, primarul municipiului Constanța:

Este o iniţiativă excelentă, un demers ce trebuie salutat în anul Centenarului, care pentru noi, dobrogenii, se suprapune şi cu împlinirea a 140 de ani de la revenirea Dobrogei la patria mamă. Constituie o recunoaştere a importanţei acestui act, chiar dacă atenția tuturor se concentrează pe cei 100 de ani. Se conferă astfel plus valoare acestui moment de reînceput, pentru că nu trebuie să omitem faptul că Centenarul constituie un act de încununare a altor momente poate la fel de importante, anterioare Marii Uniri.
Banca Naţională face cadou constănţenilor şi dobrogenilor nu doar această ediţie ce va rămâne în istorie, ci şi deschiderea sediului Băncii Naţionale a României, la sfârşitul lunii septembrie, după un îndelung proces de restaurare şi de redeschidere a unei sucursale a BNR. Astfel, municipiul Constanţa, capitala informală a Dobrogei, îşi reconfirmă poziţia de zonă de importanţă economică ce nu poate fi ignorată de BNR. Nu numai că se mută într-o clădire nouă, dar se transformă dintr-un birou cu doi-trei angajaţi, într-o sucursală regională cu 50 de angajaţi, care va dispune de sală de tezaur, centru de formare regională, inclusiv se va putea vizita”.

 
Constantin Hogea, primarul municipiului Tulcea:

„În esenţă, este extrem de onorant din partea BNR că are această iniţiativă care până la urmă ilustrează un moment istoric din existenţa naţiunii. Aflu de această chestiune prin intermediul ziarului ZIUA de Constanța şi poate că nici nu trebuia să ştiu, dar mă gândesc că meritam din partea BNR, în calitate de reprezentanți ai administrației publice dobrogene, să ne anunţe despre această onorantă intenție.
Este foarte frumos că se întâmplă acest lucru şi, iată, un moment cum a fost alipirea Dobrogei la patria mamă este la fel de important, cum am mai spus-o, ca şi 1 decembrie, ca şi 24 ianuarie, pentru că face parte din istoria patriei. Iar faptul că se emite o monedă jubiliară care marchează acest moment este foarte onorant pentru cei care s-au gândit şi extrem de onorant şi pentru noi, pentru că, iată, există o recunoaştere a unui moment foarte important pentru noi, dobrogenii. Şi dacă ni se va acorda posibilitatea, pe lege, am vrea şi noi să achiziţionăm câteva medalii să le avem aici şi să ne lăudăm cu ele. Eu şi ceilalţi care vor trece prin această funcţie, că doar nu o să mă eternizez aici”.

 
Dr. Sorin Colesniuc, directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța:

Anul 2018 este anul în care toți românii sărbătoresc Centenarul Marii Uniri de la Alba Iulia, de la 1 Decembrie 1918. Dobrogenii însă mai au un prilej de sărbătoare: anul acesta se împlinesc 140 de ani de la Unirea Dobrogei cu România. Evenimentul a avut loc în anul 1878, la sfârșitul războiului ruso-turc, în care România intrase pentru a-și cuceri pe câmpul de luptă Independența, declarată în Parlamentul României, în ziua de 9 mai 1877. Prin Congresul de pace de la Berlin, din iunie-iulie 1878, Dobrogea, Delta Dunării și Insula Șerpilor au intrat în componența statului modern român. Armata și administrația au intrat în Dobrogea în ziua de 14 noiembrie 1878, iar această zi a devenit, oficial, ziua Dobrogei. Pe parcursul acestui an, noi am organizat o serie de evenimente științifice și culturale prin care am marcat împlinirea a 140 de ani de la Unirea Dobrogei. Mai mult, în ziua de 1 septembrie, istoricii constănțeni vor organiza o masă rotundă la Iași, în cadrul Congresului Național al Istoricilor Români. Prin urmare, instituirea unei medalii jubiliare este un gest care merită apreciat. Această medalie demonstrează că noi, dobrogenii, nu ne-am uitat istoria”.


O formă de educație, dar și de aducere-aminte 

Gabriel Custurea, numismat pe antichitate și ev mediu: „BNR chiar nu poate fi acuzat că nu marchează evenimentele istorice ale României, ceea ce îi face cinstește cu atât mai mult acestei instituții. La fiecare moment de importanță istorică a existat o emisiune jubiliară, a cărei valoare, cu timpul, în cataloagele de licitații va crește mult peste cea actuală de achiziționare”.
 
Gabriel Talmațchi, arheolog MINAC: „BNR încearcă de fiecare dată să onoreze momentele importante ale României din punct de vedere istoric, iar pentru noi, dobrogenii, este o inițiativă frumoasă și de mândrie, cu atât mai mult cu cât în anul Centenarului a fost integrată astfel și sărbătoarea Dobrogei”.
 
Ioan Carol Opriș, istoric: „Nu pot decât să aplaud acest demers, pentru că toate aceste formule de emitere de monedă jubiliară sunt niște forme de educație, pentru ca lumea să-și aducă aminte, să știe, să conștientizeze cât timp a trecut, ce lucruri s-au făcut de atunci. Acesta ar fi mesajul profund. Altfel, inițiativa BNR este una minunată pentru Dobrogea și pentru dobrogeni”.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Proces pe bani grei. Peste un milion de euro Stop SRL, controlată de omul de afaceri Costică Zelca, la judecată cu Municipiul Constanţa (document)

17 Nov 2018 1053

Indicele ROBOR la trei luni, în scădere pe piaţa interbancară

09 Nov 2018 234

Vești proaste pentru românii cu credite. Indicele Robor la trei luni a crescut la 3,21%

08 Nov 2018 642

Constănţeni despăgubiţi după ce ar fi fost infectaţi cu Salmonella

10 Oct 2018 1161

Moneda europeană, a atins cel mai mare nivel din iunie până în prezent

05 Oct 2018 297

BNR lansează un set de monede dedicate împlinirii a 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România

27 Aug 2018 303

Euro creşte la 4,64 lei, Robor scade la 3,46%

07 Aug 2018 424

Euro a urcat peste pragul de 4,63 lei

27 Jul 2018 347

Mihaela Buzărnescu și Sorana Cîrstea joacă astăzi în sferturile de finală ale turneului BRD Bucharest Open (WTA)

20 Jul 2018 765

Ion Țiriac, despre Arenele BNR - ”Proprietatea a intrat în mâinile statului din nou”

19 Jul 2018 390

​Câte jucătoare va avea România pe tabloul principal al turneului feminin de tenis BRD Bucharest Open 2018

15 Jul 2018 675

Constănţeni, aveţi grijă unde mâncaţi! Povestea unei tinere care a ajuns la spital după o masă în oraş

06 Jul 2018 4719

Mii de bancnote false circulă pe piața din România. Care este cea mai falsificată bacnotă

30 Jun 2018 887

Monedă de argint aniversară, lansată de BNR. Află în cinstea cui este emisă

25 Jun 2018 479

Creşte numărul constănţenilor despăgubiţi după ce ar fi fost infectaţi cu Salmonella

22 Jun 2018 469

Curs valutar Leul, mai fragil ca niciodată!

21 Jun 2018 428

Ce transmite Mugur Isărescu „Agenţia noastră de la Constanţa devine sucursală!“ Este vorba despre clădirea din Piaţa Ovidiu

16 Jun 2018 769

Creşte costul creditelor! Avem cel mai mare indice ROBOR la trei luni, din ultimii trei ani

11 Jun 2018 738

Cinci tenismene din România, pe tabloul principal la BRD Bucharest Open 2018

06 Jun 2018 1084

Vești proaste pentru românii care au credite bancare. Indicele ROBOR la trei luni a urcat din nou

24 May 2018 2052

Euro scade sub nivelul de 4,63 lei, la cel mai mic nivel din ultimele patru luni

14 May 2018 445

Klaus Iohannis cere din nou demisia Vioricăi Dăncilă - ”România se află în procedura de deviație semnificativă a deficitului bugetar”

07 May 2018 944

Mugur Isărescu a făcut anunțul - ”De la anul nu voi mai fi guvernatorul BNR”

07 May 2018 1260

Anunț important de la BNR. Ce se întâmplă cu creditele românilor. Dobânda de politică monetară a fost majorată

07 May 2018 959

Oficial despre întâlnirea dintre premierul Viorica Dăncilă și guvernatorul BNR Mugur Isărescu. Cine a mai participat la discuții

03 May 2018 437

Primul ministru Viorica Dăncilă s-a întâlnit cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Ce subiecte au fost analizate

03 May 2018 549

Primul ministru Viorica Dăncilă susține că nu există niciun conflict interinstituţional între Guvern şi BNR

27 Apr 2018 312

Preşedintele Klaus Iohannis, întâlnire vineri cu premierul în urma confictului dintre BNR şi Guvern

27 Apr 2018 422

Klaus Iohannis, întâlnire cu conducerea Băncii Naționale a României în urma disputelor dintre Guvern și BNR

25 Apr 2018 693

Președintele României, Klaus Iohannis se întâlnește cu conducerea BNR

25 Apr 2018 390

Rata anuală a inflației, la cea mai mare valoare după cea înregistrată în 2013. Explicația BNR

12 Apr 2018 495

Călin Popescu Tăriceanu, despre inflație - ”BNR are o responsabilitate în această privinţă”

13 Mar 2018 606

Vot în unanimitate în congresul extraordinar al PSD. Ce au decis social democrații

10 Mar 2018 706

BNR a făcut anunţul. Prețurile vor crește mai mult decât era estimat

09 Feb 2018 494

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a declarat că în perioada următoare creditele în lei se vor scumpi după majorarea dobânzii cheie

07 Feb 2018 488

Vești proaste pentru românii cu credite în lei. BNR a majorat rata dobânzii de politică monetară

07 Feb 2018 807

O nouă depreciere a leului în raport cu euro, anunţată astăzi

22 Jan 2018 458

Vești proaste de la BNR. Leul a ajuns la cea mai slabă valoare din istorie comparativ cu moneda euro

19 Jan 2018 651

Criza politică afectează cursul valutar. Cotația leu-euro a ajuns la cel mai ridicat nivel din istorie

16 Jan 2018 849

Curs BNR. Euro scade, dolarul coboară, leul se întăreşte

03 Jan 2018 1154

Leul a atins astăzi cea mai slabă cotație în raport cu euro

29 Dec 2017 818

Euro a sărit de pragul de 4,65 lei

27 Dec 2017 620

Anunț BNR. Se schimbă banii începând cu 1 ianuarie 2018

21 Dec 2017 5956

Ţiriac, Năstase şi Halep au dat în judecată Banca Naţională a României. Iată motivul!

18 Dec 2017 1222

Indicele Robor la 3 luni a scăzut până la nivelul de 2,15%

08 Dec 2017 1030

Veşti proaste pentru românii care au credite! Indicele ROBOR a crescut

05 Dec 2017 1196

Indicele ROBOR, un nou nivel record

28 Nov 2017 783

Un nou record istoric pentru cotația leu-euro. Care este cursul anunțat de Banca Națională a României

21 Nov 2017 1068

Indicele ROBOR, în continuă creștere. Ce spune premierul Mihai Tudose

17 Nov 2017 760

Banca Naţională a României Leul, cel mai slab nivel din istorie

13 Nov 2017 958