#citeşteDobrogea 106 ani de la înfiinţarea Asociaţiei Învăţătorilor din judeţul Constanţa. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

Pe 29 martie 1912, cu ocazia conferinţelor generale, avea să se constituie la Constanţa Asociaţia Învăţătorilor şi Învăţătoarelor din judeţ, alegându-se şi comitetul de conducere pe o perioadă de trei ani.
 
Din lucrarea istoricului Stoica Lascu „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei“, aflăm că din acest comitet au făcut parte D.P. Papadopol, învăţător din Anadalchioi, ca preşedinte, V. Lepădatu - Pantelimon, casier, P: Ştefănescu-Dobromir, secretar, şi domnii N. Petreanu - Casapchioi, Cr. Tunaru - Canara, Gh. S. Popescu - Almalău, şi C. Şeitan - Canara, ca membri.
 
„Ca censori au fost aleşi domnii V. Helgiu - Mărleanu, preotul Manea Paraschiv - Topraisar, şi Al. Doiciu - Caraomer. Asociaţia s-a constituit pe baza unor statute votate de adunarea generală. Scopul acestei asociaţii este cât se poate de lăudabil şi se rezumă în următoarele puncte: a) cultivarea sentimentelor de solidaritate între membrii săi; b) a dezvolta o muncă cât mai rodnică pentru ridicarea stării intelectuale, morale, economice şi naţionale a locuitorilor de la sate; c) a acorda pe cât e cu putinţă ajutoare membrilor săi în cazuri de boală gravă şi deces; d) a ajuta pe fiii membrilor săi şi chiar pe aceştia să-şi continue studiile; e) a organiza excursiuni, coruri şi a înfiinţa biblioteci; f) a înfiinţa un internat în capitala judeţului pentru fiii membrilor săi pentru săteni când vor fi locuri disponibile“.
 
În prima zi de constituire s-au înscris ca membri activi 90 de învăţători şi învăţătoare titulari.
Comitetul a şi luat măsurile necesare pentru ca din toamna lui 1912 să înceapă a funcţiona internatul pentru fiii de învăţători, „care va fi demult folos corpului didactic. Reuşita acestei excelente întocmiri poate fi socotită de la început ca asigurată, date fiind calităţile de conştiincioşi organizatori a celei mai mari părţi a învăţătorilor noştri“, se mai arată în articolul apărut în „Dobrogea Jună“ VIII nr. 15 din data de 15 aprilie 1912.
 
La ora actuală, asociaţia este condusă de prof. inv. Ecaterina Rupesac, cadru didactic la Şcoala Gimnazială nr. 28 „Dan Barbilian“, recunoscută nu numai pe plan local, ci şi naţional.
 
Despre primele serii de învăţători pe care avea să le dea învăţământul constănţean, găsim consemnat în capitolul „Învăţământul public în Dobrogea“, scris de inspectorul-şef Ioan Georgescu în volumul colectiv „Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieaţă românească“.
 
În octombrie 1893 lua fiinţă prima Şcoală normală de învăţători din Constanţa, care purta iniţial numele „de învăţători şi institutori“. Absolvenţii ei mai distinşi aveau să intre de-a dreptul în învăţământul urban şi să fie institutori, iar restul, învăţători la ţară. „Şcoala s-a înfiinţat prin stăruinţa deosebită a inspectorului şcolar Ioan Bănescu, care cunoştea bine împrejurările din această provincie şi ştia că ele nu pot fi schimbate în bine decât prin învăţătură“.
Trei ani mai târziu, în 1896, şcoala avea să se desfiinţeze, fiind deschis gimnaziul „Mircea cel Bătrân“.
 

Dar în 1919 era creată Şcoala normală de învăţătoare din Constanţa, care, în cei zece ani de existenţă, a dat 168 de absolvente „şi aproape tot atâtea învăţătoare diplomate care înţeleg să-şi facă datoria la posturile ce li s-au încredinţat“.
 
Mai multe amănunte puteţi afla la paginile 655-658 de AICI


 
Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.  
 

DREPTURI DE AUTOR

 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE. Vom avea nopți tropicale. Trecem foarte rapid la temperaturi de 20-21 de grade noaptea. Nu vor lipsi nici precipitațiile

23 Jun 2021 649

UPDATE1 Meteo. În Dobrogea ploile tot vin. Toată ziua vor fi averse și instabilitate atmosferică

20 Jun 2021 827

#citeșteDobrogea În urmă cu 85 de ani, în prezenţa Suveranului şi a oficialităţilor – inaugurări de edificii şi lucrări publice la Constanţa

01 Jun 2021 2330

#citeșteDobrogea Industria prelucrării lemnului în provincia dintre Dunăre şi Marea Neagră

17 May 2021 2190

Se împlinesc patru ani de când generalul de brigadă dr. Adrian Soci a părăsit această lume

16 Apr 2021 1009

COMUNICAT DE PRESĂ Casa Corpului Didactic Constanţa 21 februarie 2021

21 Feb 2021 587

Incendiu la o casă în Valu lui Traian

13 Feb 2021 1473

#DobrogeaDigitală Simion Tavitian, 95 de ani de la naștere. O viață dedicată spaţiului identitar dintre Dunăre şi Mare

03 Feb 2021 2663

#Dobrogea Digitală Spiritul bibliologului Ioan Popișteanu aduce laolaltă Universitatea „Ovidius” și ZIUA de Constanța, întru salvgardarea patrimoniului dobrogean (video)

27 Jan 2021 1655

#Dobrogea Digitală Ana Popișteanu – „Prin această omagiere îi este recunoscută strădania de a îmbogăți cultura și istoria Dobrogei”

27 Jan 2021 2024

#DobrogeaDigitală LIVE TEXT Cotidianul ZIUA de Constanța decernează, post-mortem, placheta „Meritul Dobrogean” bibliologului Ioan Popișteanu

26 Jan 2021 1751

#DobrogeaDigitală „Mai marii regimului comunist aveau nevoie de creierul lui Geavit”

23 Dec 2020 1817

Ziua Dobrogei – 2020. Celebrăm mereu Dobrogea, fie și online În sfârșit, ISJ Constanța publică astăzi rezultatele concursului „Tinerii Dobrogei”

22 Dec 2020 1094

#DobrogeaDigitală „Dobrogea culturală între Constanța și Balcic”, de astăzi, în Biblioteca digitală ZIUA de Constanța

17 Dec 2020 2178

Excursie în Munții Făgărașului Horia Tecău, „umil și recunoscător” în fața măreției naturii

05 Dec 2020 1099