Ziua Dobrogei

#citeşteDobrogea 106 ani de la înfiinţarea Asociaţiei Învăţătorilor din judeţul Constanţa. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

Pe 29 martie 1912, cu ocazia conferinţelor generale, avea să se constituie la Constanţa Asociaţia Învăţătorilor şi Învăţătoarelor din judeţ, alegându-se şi comitetul de conducere pe o perioadă de trei ani.
 
Din lucrarea istoricului Stoica Lascu „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei“, aflăm că din acest comitet au făcut parte D.P. Papadopol, învăţător din Anadalchioi, ca preşedinte, V. Lepădatu - Pantelimon, casier, P: Ştefănescu-Dobromir, secretar, şi domnii N. Petreanu - Casapchioi, Cr. Tunaru - Canara, Gh. S. Popescu - Almalău, şi C. Şeitan - Canara, ca membri.
 
„Ca censori au fost aleşi domnii V. Helgiu - Mărleanu, preotul Manea Paraschiv - Topraisar, şi Al. Doiciu - Caraomer. Asociaţia s-a constituit pe baza unor statute votate de adunarea generală. Scopul acestei asociaţii este cât se poate de lăudabil şi se rezumă în următoarele puncte: a) cultivarea sentimentelor de solidaritate între membrii săi; b) a dezvolta o muncă cât mai rodnică pentru ridicarea stării intelectuale, morale, economice şi naţionale a locuitorilor de la sate; c) a acorda pe cât e cu putinţă ajutoare membrilor săi în cazuri de boală gravă şi deces; d) a ajuta pe fiii membrilor săi şi chiar pe aceştia să-şi continue studiile; e) a organiza excursiuni, coruri şi a înfiinţa biblioteci; f) a înfiinţa un internat în capitala judeţului pentru fiii membrilor săi pentru săteni când vor fi locuri disponibile“.
 
În prima zi de constituire s-au înscris ca membri activi 90 de învăţători şi învăţătoare titulari.
Comitetul a şi luat măsurile necesare pentru ca din toamna lui 1912 să înceapă a funcţiona internatul pentru fiii de învăţători, „care va fi demult folos corpului didactic. Reuşita acestei excelente întocmiri poate fi socotită de la început ca asigurată, date fiind calităţile de conştiincioşi organizatori a celei mai mari părţi a învăţătorilor noştri“, se mai arată în articolul apărut în „Dobrogea Jună“ VIII nr. 15 din data de 15 aprilie 1912.
 
La ora actuală, asociaţia este condusă de prof. inv. Ecaterina Rupesac, cadru didactic la Şcoala Gimnazială nr. 28 „Dan Barbilian“, recunoscută nu numai pe plan local, ci şi naţional.
 
Despre primele serii de învăţători pe care avea să le dea învăţământul constănţean, găsim consemnat în capitolul „Învăţământul public în Dobrogea“, scris de inspectorul-şef Ioan Georgescu în volumul colectiv „Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieaţă românească“.
 
În octombrie 1893 lua fiinţă prima Şcoală normală de învăţători din Constanţa, care purta iniţial numele „de învăţători şi institutori“. Absolvenţii ei mai distinşi aveau să intre de-a dreptul în învăţământul urban şi să fie institutori, iar restul, învăţători la ţară. „Şcoala s-a înfiinţat prin stăruinţa deosebită a inspectorului şcolar Ioan Bănescu, care cunoştea bine împrejurările din această provincie şi ştia că ele nu pot fi schimbate în bine decât prin învăţătură“.
Trei ani mai târziu, în 1896, şcoala avea să se desfiinţeze, fiind deschis gimnaziul „Mircea cel Bătrân“.
 
Dar în 1919 era creată Şcoala normală de învăţătoare din Constanţa, care, în cei zece ani de existenţă, a dat 168 de absolvente „şi aproape tot atâtea învăţătoare diplomate care înţeleg să-şi facă datoria la posturile ce li s-au încredinţat“.
 
Mai multe amănunte puteţi afla la paginile 655-658 de AICI

 
Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.  
 

DREPTURI DE AUTOR

 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeşteDobrogea In Memoriam Enache Puiu, la 91 de ani de la naştere

18 Apr 2019 577

LIVE VIDEO-TEXT Documentarul „Adrian V. Rădulescu – ctitorul”, proiectat la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”. Participă personalități de prim rang ale Marinei Române (galerie foto+video)

16 Apr 2019 939

#AdrianV.Rădulescu-ctitorul Vizionare specială a documentarului „Adrian V. Rădulescu - ctitorul“, la sediul Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“

13 Apr 2019 1124

#citeșteDobrogea George Sarry, de astăzi în Biblioteca virtuală ZIUA de Constanța. Unul dintre cele mai valoroase memoriale din istoria literaturii de detenţie

02 Apr 2019 805

#citeșteDobrogea Unde ești tu, Dobroge, de altădată? Ce-am avut și ce-am pierdut. Lucrări din Biblioteca virtuală ZIUA de Constanţa

01 Apr 2019 998

#citeşteDobrogea Semicentenarul „Spitalului Mare“. Interviu cu dr. Ioan Alupoaie, primul director. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

05 Mar 2019 1039

In Memoriam Kemal Hașim Karpat. Ultimul mesaj adresat dobrogenilor, prin intermediul ZIUA de Constanța (galerie foto)

22 Feb 2019 2098

#citeşteDobrogea Şi-a închinat tinereţea „Bibliografiei Dobrogei“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

20 Feb 2019 725

#citeşteDobrogea Primul ghid, de la 1937, al exponatelor Muzeului de Arheologie Constanţa, de astăzi, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa (galerie foto)

19 Feb 2019 735

„Călăuza vizitatorului în Muzeul Regional al Dobrogei”, de Ioan Micu

18 Feb 2019 597

Vlad Ţepeş, „domnul Daciei“, în naraţiunile bizantine, ruseşti, italiene şi germane (IV). Relatări privind perioada 1461-1462

16 Feb 2019 1995

#scrieDobrogea Istoria culturală a Dobrogei trebuie eternizată. „A dispărut creatorul, dar îi va supraviețui creația“ (galerie foto)

15 Feb 2019 1152

Articol despre Simion Tavitian - Publicatia Ararat, nr. 22, 16-30 noiembrie 2005

15 Feb 2019 332

#citeşteDobrogea Scrisoarea domnitorului Carol către tatăl său. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

14 Feb 2019 1981

#citeşteDobrogea Raportul avocatului Scarlat Huhulescu, de la 1934, de azi, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

12 Feb 2019 1001