#citeșteDobrogea 107 ani de la nașterea pictorului tulcean Victor Rusu Ciobanu. A fost premiat de celebre instituții internaționale

Victor Rusu Ciobanu, renumit pictor, s-a născut la data de 14 noiembrie 1911 în comuna Telița, județul Tulcea, în casa unui mic slujbaș. Îmbolnăvindu-se de malarie, familia e nevoită să se mute la Chișinău. A murit în anul 1981, la București.


 
Urmează în paralel cursurile liceale și pe cele de arte plastice la Școala de Arte Frumoase. După absolvire, urmează Academia de Arte Frumoase din Iași, la clasa profesorului Petre Troteanu. Aici îi cunoaște pe regizorul și artistul Ion Sava și pe scenograful Th. Kiriakoff, care-i oferă o slujbă la Teatrul Național.
 
În anul 1939, este mobilizat și rămâne pe front până în 1944, participând la toate acțiunile companiei din care făcea parte. Demobilizat, se stabilește la București, unde funcționează ca desenator-șef la Ministerul Agriculturii și Silviculturii, dezvoltând în același timp o vastă activitate plastică. Prima sa expoziție personală a fost în anul 1938, iar începând cu anul 1945 participă la toate expozițiile țară și la multe expoziții organizate în afară, în orașe precum Moscova, Varșovia, Berlin, Leipzig, Tokyo.
 
Lucrează gravuri în lemn sau linoleum, litografii și desene în cărbune și tuș. Transpune aspecte ale orașului industrial, ale satului românesc contemporan. Portretele expresiv compuse - „Zidărița”, „Constructorul” sau „Țesătoarea de covoare” - dovedesc o adâncă pătrundere psihologică. La fel de sugestiv este reflectată și tematica inspirată din folclor, precum și cea cosmică, în care se întâlnesc animale imaginare, cavalcade astrale, semne hieratice, simboluri ale zodiacului și ale astronomiei contemporane.
 
A ilustrat cărți ale unor mari autori, cum ar fi „Doine și legende” de Vasile Alecsandri, „Poezii” de George Coșbuc sau „Brazdă și paloș” de Radu Theodoru. Rafael Alberti îi dedică pictorului poezia „Baladas y Canciones del Parana”.
 
În anul 1965 i se acordă mențiunea de onoare la Leipzig, în 1968 primește „Meritul Cultural”, iar în 1971 primește mențiunea de onoare la expoziția IBA-Leipzig. A devenit membru „Honoris Causa” al Academiei Internaționale de Litere, Artă și Cultură „Tomasso Campanella” din Roma. În 1972, primește medalia de aur de a Academiei pentru „Înalte merite în domeniul artei”.
 
Sursa text și foto: „Reprezentanți ai Dobrogei în știința și cultura românească“, autor Constanța Călinescu
 

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeșteDobrogea Victor Rusu Ciobanu – Pictor și grafician

14 Nov 2021 2430

#citeșteDobrogea Pictorul Victor Rusu Ciobanu – 110 ani de la naștere

13 Nov 2021 2356