Ziua Dobrogei

#citeşteDobrogea 129 de ani de la naşterea lui Krikor H. Zambaccian, un mecena dobrogean

Krikor H. Zambaccian s-a născut pe 6 februarie 1889, în Constanţa, într-o familie de armeni, Hagop K. Zambaccian şi Anita. Tatăl lui Krikor (n. 1860) era originar din Cezareea Capadociei şi era de meserie contabil la o casă de negoţ de fire şi ţesături de import din Occident.
 

Începuturile unei pasiuni cât o viaţă

 
Primul contact cu viaţa antică prin teatru, aşa cum declară el însuşi, l-a avut la vârsta de 11 ani, cu ocazia unei reprezentaţii a piesei „Ovidiu“ de Vasile Alecsandri, dată de o trupă de artişti din Iaşi, din care făceau parte şi Aglaia Pruteanu şi State Dragomir.
 
Krikor a făcut cursurile secundare la Bucureşti, în acelaşi timp ducând o viaţă boemă, frecventând festivităţile de la Ateneu, expoziţii de artă şi pinacoteci. La vârsta de 16 ani era extaziat de Wagner şi Beethoven, dar nu înţelegea grandoarea lui Michelangelo, Rembrandt sau Velasquez. Prima sa achiziţie a fost o cromolitografie numită „Beethoven“, după Balastrieri, pe care a cumpărat-o cu 5 lei şi a agăţat-o deasupra patului. A doua achiziţie a sa a fost un ghips executat de către un italian ambulant, ce reprezenta masca lui Beethoven şi care a costat 2 lei. Cele două piese au reprezentat începutul colecţiei sale. Primul contact cu arta a fost reprezentat de mărcile jubiliare ale Olimpiadei din 1896, care erau 11 reproduceri de statui antice.
 
Cu ocazia expoziţiilor de pictură care se organizau la Constanţa, a achiziţionat o marină de Dimitrie Florian, pentru 50 de lei, şi două acuarele de Gore Mircescu.
 

Parcurs academic

 
În anul 1907 se înscrie la Institutul Superior de Comerţ din Anvers şi mai apoi la cel de la Paris. Aici ia contact cu arta occidentală, fiind puternic impresionat de Cézanne şi curentul impresionist. Cumpără cărţi de artă, ia contact cu mediile artistice, vizitează expoziţii şi muzee, frecventează saloanele literare şi cafenelele unde se întâlneau artiştii. Îi cunoaşte în această perioadă pe Matisse, Derain, Bonnard şi Dufy. Întorcându-se la Bucureşti, frecventează mediile artistice ale anilor 1920 - 1950, interval în care colecţionează lucrări de artă contemporană ale pictorilor deja consacraţi, dar şi ale unora debutanţi care, după încetarea Primului Război Mondial, se încadrau în Societatea Arta Română. În perioada 1914 - 1918 achiziţionează lucrări semnate de Ion Theodorescu-Sion şi C. Ressu.
 

Prietenul celor mai valoroşi artişti români

 
Krikor H. Zambaccian achiziţionează multe lucrări ale artiştilor tineri: Nicolaae Tonitza, Iosif Iser, Alexandru Ciucurencu, Gheorghe Petraşcu, Theodor Pallady şi Ion Andreescu. Cumpără de la Petraşcu, din 1925, „Autoportret“, cu suma de 50.000 de lei şi, o natură moartă, pentru 35.000 de lei. Krikor considera că arta lui Petraşcu este similară cu cea a lui Francisco de Zurbarán şi José de Ribera.
 
În 1927 cumpără „Iarna la Barbizon“ a lui Andreescu cu 150.000 de lei, o sumă uriaşa în acea vreme, echivalentul contravalorii unui apartament.
 
A fost foarte bun prieten cu I. Theodorescu-Sion, Oscar Han, Theodor Pallady, C. Ressu, Gheorghe Petraşcu şi Nicolae Tonitza.
Krikor H. Zambaccian a fost un adevărat Mecena al timpului său şi un foarte valoros critic de artă. El a întrunit în timpul vieţii sale una dintre cele mai bogate, valoroase şi frumoase colecţii de artă din România. Colecţia cuprindea o mulţime de lucrări de sculptură, pictură, grafică şi mobilier.
 

Colecţia Zambaccian, donată statului român

 
Toată colecţia sa a donat-o statului român, pe parcursul a trei etape, după cum urmează: prima a cuprins lucrări donate în anul 1947 (205 picturi, 38 de sculpturi, opt piese de mobilier şi casa sa din strada Ing. Al. Davidescu nr. 21 Bis, din Bucureşti), a doua în anul 1957 şi ultimele exponate au fost dăruite în anul 1962. Pe lângă toate lucrările şi obiectele pe care le-a donat, Krikor Zambaccian a cedat statului şi drepturile sale de proprietate asupra casei în care a locuit şi care a fost folosită şi ca spaţiu de expunere a colecţiilor sale. Casa a fost construită pe baza planurilor arhitectului C.D. Galin şi deschisă amatorilor de artă câte o zi pe săptămână, începând din anul 1942. În vederea măririi spaţiului de expunere a obiectelor de artă, Krikor a efectuat ample lucrări de reamenajare în anul 1957.
 
Colecţia lui Krikor Zambaccian este constituită din obiecte de artă românească de o calitate excepţională, reprezentând o importantă şi valoroasă istorie a picturii româneşti. Ea cuprinde capodopere de netăgăduit ale maeştrilor din secolul al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, cum au fost Luchian (Lăutul, Scară cu flori, Tufănele în ulcică), Theodor Aman (Autoportret), Ion Andreescu (Iarna la Barbizon), Nicolae Grigorescu (Intrare în pădurea Fontainbleau, Peisaj din Bretagne, Portret de femeie).
 
Perioada interbelică este reprezentată în colecţie prin capodopere semnate de către Theodor Pallady (Natură statică cu mănuşă neagră), Nicolae Tonitza (Katiuşa lipoveanca, Nina în verde), Gheorghe Petraşcu (Autoportret cu beretă roşie, Natură statică, Portretul lui Zambaccian), Camil Ressu, Iosif Iser, Nicolae Dărăscu.
 
Ca mecena al epocii sale, Krikor H. Zambaccian descoperea şi lansa pictori şi sculptori, dădea comenzi speciale artiştilor aflaţi la începutul carierei şi achiziţiona cele mai valoroase opere create de aceştia, precum Alexandru Padina, Ion Ţuculescu, Corneliu Baba, Alexandru Ciucurencu, Horia Damian. Sculpturile existente ca exponate în colecţia sa erau create de Brâncuşi (Cap de copil), Miliţa Petraşcu, Dimitrie Paciurea (Bust de femeie), Cornel Medrea şi Oscar Han (Arcaşul).
 
În anul 2008, casa-muzeu a lui K. Zambaccian a intrat într-un proces de renovare şi consolidare şi o mare parte dintre lucrări au fost restaurate. Astăzi, pe lângă lucrările de artă românească sunt expuse şi pânze ale şcolii franceze reprezentate de către Corot, Alfred Sisley, Delacroix, Renoir, Paul Cézanne, Henri Matisse, Picasso, Maurice Utrillo, Pierre Bonnard, Albert Marquet, Pissarro.
 

„Omagiul meu recunoscător“

 
Muzeul Zambaccian a fost inaugurat în anul 1947 şi Krikor Zambaccian a fost decorat de către regele Mihai. În cartea sa „Însemnările unui amator de artă“ face, la final, o declaraţie de donaţie, după cum urmează:
 
„La începutul anului 1947, în luna martie, m-am hotărât să dăruiesc colecţia mea de artă românească... E în dragostea aceasta a formelor şi a culorilor ceva care depăşeşte pe cea a simţurilor singure, ceva care purifică şi ne poartă spre seninătate. Am ajuns să înţeleg înţelepciunea celor vechi, prin liniile Partenonului. (...) Am dăruit poporului colecţia mea de artă, deoarece şi talentele pe care le-am întrunit sunt ale poporului, ele fac mândria lui, altfel aş fi trădat şi poporul şi pe artiştii cărora le-am cules rodul. Pe pragul unei lumi noi, aduc acestui popor, izvor nesecat de energii şi elanuri, în mijlocul căruia am văzut lumina zilei, omagiul meu recunoscător pentru ideile generoase pe care mi le-a inspirat“.
 
Sursa text: ro.wikipedia.org/wiki/Krikor_H._Zambaccian
 
Sursa foto: „Reprezentanţi ai Dobrogei în ştiinţa şi cultura românească“, de Constanţa Călinescu
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeșteDobrogea Istoria învățământului dobrogean merită o nouă monografie. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

24 Feb 2018 490

#citeşteDobrogea Scriitorul dobrogean Ovidiu Dunăreanu, la ceas aniversar

21 Feb 2018 600

#citeşteDobrogea 177 de ani de la naşterea lui Mihail Suţu, corifeul ştiinţei numismatice

15 Feb 2018 515

#citeșteDobrogea 107 ani de la nașterea scriitorului dobrogean Pericle Martinescu

11 Feb 2018 554

#citeşteDobrogea 101 ani de la naşterea patriarhului baletului constănţean, Oleg Danovski

09 Feb 2018 790

#citeşteDobrogea George Enescu, în concert la Constanţa, acum 102 ani

08 Feb 2018 1370

#citeşteDobrogea 122 de ani de la naşterea lui Vasile Canarache, ctitor a numeroase edificii dobrogene

06 Feb 2018 558

#citeşte Dobrogea 124 de ani de la naşterea marelui pictor dobrogean Lucian Grigorescu

02 Feb 2018 554

#citeşteDobrogea 112 ani de la naşterea sculptorului dobrogean Boris Caragea

11 Jan 2018 523

Rezistăm prin cultură ZIUA de Constanța lansează, în variantă digitală și print, cartea lui Jean Badea - „Dulcea povară - Schițe de portret din lumea teatrelor constănțene”

28 Nov 2017 2013

#sărbătoreşteDobrogea Mesajul lui Aledin Amet -Subsecretar de stat - Departamentul pentru Relaţii Interetnice

25 Nov 2017 890

#sărbătoreşteDobrogea ZIUA de Constanța recunoaște valoarea. Zece personalități vor primi, post-mortem, „Meritul dobrogean“

22 Nov 2017 1054

Excelenţa Sa Paul Brummell, ambasadorul Regatului Marii Britanii şi Irlandei de Nord în România „Prezenţa mea la Constanţa nu este întâmplătoare“ (video)

20 Nov 2017 1889

Evenimentul "Identitate Culturală în Dobrogea", la Galeria de Artă Virgil Coman

17 Nov 2017 536

Conf. univ. dr. Constanţa Călinescu - „Pentru mine, Dobrogea, Constanţa, este acasă. Nu doresc să schimb cerul de aici pe niciun alt orizont“

16 Nov 2017 1743

#sărbătoreşteDobrogea Mesajul lui Gheorghe Hagi, cel mai bun jucător din istoria fotbalului românesc, cetăţean de onoare al Constanţei

14 Nov 2017 1281

#scrieDobrogea Colonelul Ştefan Fălcoianu, cel care a cercetat la pas Dobrogea, marcându-i hotarele

08 Nov 2017 1810

#scrieDobrogea „Cheia mântuirii noastre este drumul Dunării spre Marea largă deschisă tuturor.“ Mihail Kogălniceanu și Dobrogea românească (galerie foto)

30 Oct 2017 1564

Colaborare ZIUA de Constanţa Istoricul Lavinia Dumitraşcu vă invită să descoperiţi Dobrogea după momentul Unirii cu Ţara (document)

15 Sep 2017 1585

Portrete. Oameni care au făcut istorie culturală în Dobrogea Artistul plastic Ion Nicodim (galerie foto)

10 Jul 2017 4433

Constanţa de odinioară Studenţii erau în grija administraţiei locale! Dar în alte timpuri! (galerie foto)

16 May 2017 5217

Expoziţie-eveniment şi masă rotundă la Biblioteca Judeţeană Constanţa - „Între munte şi mare. Transhumanţa mocanilor în Dobrogea“

27 Apr 2017 3783

ZIUA de Constanța îl omagiază pe academicianul Marian-Traian Gomoiu, la împlinirea a opt decenii de viață

14 Aug 2016 3673

O nouă monografie a Dobrogei Dr. Doina Păuleanu - "Încercăm să redăm parfumul unei epoci" (galerie foto)

11 Dec 2015 1893

Comunicat UDTR

08 Dec 2015 765

Un cercetător în relaţiile turco-ruse şi turco-ucrainiene, oaspete de seamă la evenimentul „Dobrogea şi turcii crimeeni”

07 Mar 2014 1363

Conferință internațională la Universitatea „Ovidius”

05 Mar 2014 1339

Conferință internațională la Universitatea „Ovidius” „Personalități turce marcante de la origini până în prezent. Seria a II-a - Dobrogea şi turcii crimeeni”

04 Mar 2014 733

Litoral TV Ziua Republicii Turcia a fost sărbătorită și la Constanța

30 Oct 2013 2054

Personalităţile marcate ale Dobrogei Grigore Antipa - cercetător împătimit al Mării Negre

10 Nov 2012 1272

Elevii colegiului economic Mangalia au stat de vorbă cu personalităţi culturale Dobrogene

19 Oct 2012 1361

Personalităţi culturale dobrogene la Muzeul Callatis

19 Oct 2012 985

Personalităţile marcante ale DobrogeiJean Bart, scriitorul care a încetăţenit în literatură viaţa maritimă şi fluvială

12 Oct 2012 4320

Personalităţile marcate ale DobrogeiIon Bănescu - profesor, istoric, jurist, avocat şi primar al Constanţei

05 Oct 2012 1068

Personalităţile marcate ale Dobrogei Mihail Coiciu - primar, prefect şi preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa

17 Sep 2012 2580

Expoziţie de artă (video)

19 May 2011 1218

Cuget LiberLiliana Lazia, directorul Bibliotecii Judeţene, s-a stins din viaţă

01 Apr 2011 814

Lucrari dedicate personalitatii prof. univ. dr. Adrian Radulescu, primul rector al Universitatii „Ovidius”

22 Mar 2010 973

UDTR organizeaza simpozion de Ziua Turciei

24 Oct 2009 960