Ziua Dobrogei

#citeșteDobrogea 77 de ani de la nașterea prof. univ. Anton Beziris, expert în transport maritim


Profesorul universitar Anton Beziris s-a născut la Constanța, pe 2 martie 1941, și s-a stins din viață în iunie 2008. Absolvent al Institutului de Marină Constanța, Secția Marină Comercială, în 1963, universitarul Beziris a urmat specializarea în Tehnologii moderne de transport maritim la Erasmus University din Rotterdam. A urmat un curs de informatică organizat de UNESCO la Facultatea de Matematică a Universității din București; în cadrul Merchant Marine Training Centre, toate programele IMO, impuse de Convenția STCW 1978; cursul „Transportul maritim al produselor chimice“, realizat de aceeași Organizație Maritimă Internațională - Haga.
 
Desfășoară activitate pe navele flotei maritime comerciale - compania de navigație NAVROM (de la ofițer 3 maritim la comandant de cursă lungă), iar din 1973 ocupă funcții didactice - lector, conferențiar, profesor universitar.
 
Între 1984 și 1986 reprezintă flota română în Marea Britanie (Londra), ocupându-se cu probleme litigioase ale transportului maritim; acoperă conferințele din cadrul IMO. Ocupă funcțiile de director general al Căpităniei Portului Constanța (1990-1991) și prorector al Universității Maritime Constanța.
 
Iată cum descrie corpul profesoral din anii '80 actualul președinte al Ligii Navale Române, Laurențiu Mironescu: „La Facultatea de Navigație, cel puțin, intrau la clasă oameni cu stagiu pe mare, ofițeri foști detașați prin flotă, nea Costică, sau Lombo, sau Gibonu’… sau chiar comandanți civili, profesioniști și cu portofoliu… Anton Beziris, Nicolae Romulus Moise, fost director al NAVROM, Gelu Bamboi, un om extraordinar de serios și competent… cu toții aveau ce spune, erau proaspăt coborâți de pe vapoare, aveau experiență și aduceau o boare de aer de mare care prevestea că sfârșitul școlii și al milităriei nu mai e așa departe“.
 
Anton Beziris a elaborat 52 de studii susținute cu ocazia unor sesiuni de comunicări științifice. Membru în Comisia superioară de atestări diplome, în Consiliul Tehnic al Registrului Naval Român, vicepreședinte al Societății române de drept maritim. Înființează și conduce Societatea de Expertiză în Transportul Maritim. Participă (1992-2000) la edițiile „Shipbuilding and Ships in the Eastern Mediterranean during the 18 and 19 centuries“ cu sesiuni anuale ținute în Grecia, Italia, Malta ș.a. Dintre cele opt volume de specialitate maritimă tipărite, unele au fost reeditate.
 
Sursă text: „Dicționar de personalități dobrogene“, volumul I
 
Sursă foto: blog Laurențiu Mironescu
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.