#citeșteDobrogea „Acea cu totul aparte cântare a osiilor dobrogene“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

Răsfoind număr cu număr revista „Analele Dobrogei” (serie veche), publicație a Societății Culturale Dobrogene, pentru a o oferi în integralitatea ei, mai departe, cititorilor, am regăsit o istorisire a lui Alexandru Lascarov-Moldovanu. Această scriere este intitulată „Prin Dobrogea”. Articolul poate fi parcurs începând cu pagina 257/237 și poate fi citit accesând Biblioteca Virtuală, aici.
 

 
Autorul ne vorbește despre satele dobrogene pe care le-a colindat, despre frumusețea zonei și despre gospodăriile tulcene. „Plecăm. Urcând spre culmea de unde se vede până la mari depărtări ținutul dobrogean al lacurilor și al dealurilor pierdute în șesul constănțean. Căruța dobrogeană, în vremea aceasta, a mers neoprit, cântându-ne ca un ison al drumeției, acea cu totul aparte cântare a osiilor dobrogene”.
 
Alexandru Lascarov-Moldovanu s-a născut în data de 5 aprilie 1885, la Tecuci, în județul Galați, și a murit în 18 aprilie 1971 la București. A fost jurist, avocat, prozator și publicist român.
 
Urmează Gimnaziul din Tecuci, iar studiile liceale la Liceul „Gheorghe Roșca Codreanu” din Bârlad. În 1906 obține licența în drept, la Universitatea din București. Alexandru Lascarov-Moldovanu s-a numărat printre cei care au întemeiat primele biblioteci publice din Tecuci și Focșani. Acesta a lucrat la Fundația culturală „Principele Carol”. A colaborat furnizând articole, nuvele, povestiri, fabule, satire, amintiri, în general pe teme moral-educative la „Ramuri”, „Flacăra”, „Adevărul literar și artistic”, „Biruința”, „Universul literar”.
 
Eugen Lovinescu a clasificat literatura lui  Alexandru Lascarov–Moldovanu ca fiind una sămănătoristă întârziată. „Cu răgazuri și lungimi de om care are înaintea sa eternitatea, cu sfătoșenie moldoveană, lipsită de nerv și concentrare, cu poezie exterioară a naturii, cu sentimentalism față de toate nimicurile, cu fărâme mici de fapte în cadre mari, cu duioșie continuă și cu umor aproximativ, cu o atmosferă mătăsoasă lipsită de noutate. Toate acestea se scurg în pânza domoală a unei povestiri somnolente și duioase”.
 
Întorcându-ne la articolul lui Lascarov-Moldovanu din „Analele Dobrogei”, redăm următorul pasaj: „Vremea-i scurtă și noi trebue să mai batem pământul dobrogean, - de aceea mergem pe drumuri cucuiate pe tăpșane înalte, de unde în zarea prăfuită vedem patul de argint al Dunărei, și cădem în alt sat românesc. În vale, jos, ca o jucărie ciudată, departe, stă ismailul basarabean, coborât în încețoșare ca într-un somn – iar în dreapta se întinde, ca un ținut de poveste, «Împărăția Stufului» din Deltă. Un necuprins verde-gălbui, tăiat prin mijloc și pe lături de spadele de oțel ale brațelor Dunării. Iar peste toate, căzând lumina solară, într-o prăfuire de aur… Nesfârșit, lumină, ceață și nu știu ce vrajă ca de poveste de pe alte tărâmuri”.  

Puteţi accesa varianta integrală a anului IX, volumul II, (1928-1934) al Analelor Dobrogei AICI.
 

DREPTURI DE AUTOR

a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANŢA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANŢA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.


b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.


Cotidianul ZIUA de Constanţa şi-a depăşit statutul publicistic, angajându-se într-un amplu demers de restituire a istoriei Dobrogei şi a personalităţilor sale marcante. În Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa, puteţi să descărcaţi în format electronic revista „Analele Dobrogei“ - serie veche, izvor de aur pentru cunoaşterea istoriei locale
 
Citește și:
 
#AdrianV.Rădulescu În deschiderea Pontica 51, ZIUA de Constanța lansează varianta digitală a volumului „Istoria Dobrogei“ și a revistei „Analele Dobrogei“ - serie veche (document)
 
#citeşteDobrogea „O faptă culturală neobişnuită”. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Istoria Dobrogei - Bibliografie Dionisiu (sec. I î. H.) - „Antichități romane”

22 Sep 2023 2645

Alexandru Lascarov – Moldovanu, autorul unui text elogios la adresa Dobrogei

05 Aug 2023 1020

Ștefan Bezdechi, filologul pentru care viața și opera poetului latin Ovidiu au reprezentat miezul muncii sale

24 Apr 2023 1124

75 de ani de la decesul lui Dragoș Protopopescu. Poeziile din „Analele Dobrogei” se numără printre operele sale

11 Apr 2023 1250

#DobrogeaDigitală Mihai Eminescu, „obsesiune constantă a mării”

15 Jun 2022 2997

#DobrogeaDigitală „Eminescu, inspiratul mării”

24 Jan 2022 2774

DobrogeaDigitală Dobrogea „nu are samăn în Europa”

05 Jan 2022 2916

#DobrogeaDigitală Doctorul îndrăgostit, în luptă cu lupii

30 Dec 2021 2851

#DobrogeaDigitală „Dobrogea este partea cea mai de preţ a patrimoniului românesc”

27 Nov 2021 18143

#DobrogeaDigitală Magia Dobrogei – „nu știu ce vrajă ca de poveste de pe alte tărâmuri”

17 Nov 2021 2492

#DobrogeaDigitală Nicolae Iorga, „cel dintâiu șef de guvern, care se interesează de monumentele antice ale Dobrogei”

12 Nov 2021 1957

#DobrogeaDigitală Dunărea, acest „rege al fluviilor europene”

27 Oct 2021 1982

#DobrogeaDigitală Amintiri despre Panait Cerna, cel care „a cântat măreţia vieţii şi farmecul iubirii”

25 Oct 2021 3163

#DobrogeaDigitală „Suprema contribuție a unei provincii la literatura întregului neam este artistul creator“

13 Oct 2021 2418

#DobrogeaDigitală Vasile Pârvan, „un constructor lucid al povestei adevărate a neamului său”

09 Oct 2021 2974