Ziua Dobrogei

#citeşteDobrogea Anomalia cea mare a regimului excepţional din Dobrogea. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

Lucrarea „Dobrogea şi drepturile politice ale locuitorilor ei“, aparţinând lui I.N. Roman, a apărut în anul 1905, la trei ani distanţă de momentul de la 14 decembrie 1908, când Majestatea Sa Regele Carol I anunţa abrogarea regimului excepţional care a cârmuit Dobrogea de la 14 noiembrie 1878 şi până la 1908, motiv pentru care autorul insistă asupra efectelor pe care acest regim le-a avut asupra dobrogenilor.
 
Recent, expuneam patru dintre aceste efecte, dar un altul este tratat într-un capitol separat şi se referă la degradarea civică a locuitorilor provinciei, atât a celor veniţi în Dobrogea din România propriu-zisă, cât şi a dobrogenilor autohtoni.
 
Românul din România propriu-zisă „era un cetăţean întreg, înainte de a fi făcut acest pas; va deveni un om cu o situaţie precară, după ce l-a făcut (...)

Odată trecut în Dobrogea, nu va mai lua parte la alegerile pentru Cameră şi Senat, dacă nu va avea moşii sau imobile în vreun judeţ al ţării şi nu va fi luat măsuri să figureze printre alegătorii acelui judeţ; la comună nu va avea dreptul să voteze, chiar titrat fiind, dacă nu va întruni condiţiunile de cenz cerute de legea organică a provinciei; la judeţ iarăşi nu va putea vota, dacă nu va avea norocul de a fi numit primar sau măcar odăiaş la vreo comună rurală din Dobrogea.

Mai mult, el nu se va putea stabili în Dobrogea, decât în virtutea unei speciale autorizaţii, care îi poate fi refuzată!“
 
Cât despre dobrogenii autohtoni, sub turci aveau toate libertăţile, inclusiv egalitatea de drepturi cu ceilalţi cetăţeni ai Imperiului Otoman.
Nu importă în ce consistau acele drepturi; chestia e că un supus din Stambul al Sultanului era egal îndreptăţit cu unul din Kustendge, şi între un musulman şi un creştin nu se făcea, în viaţa cetăţenească, nici o deosebire“.
 
Mai multe detalii despre regimul excepţional din Dobrogea, sunt prezentate de către I.N. Roman, în lucrarea istorică Dobrogea și drepturile politice ale locuitorilor ei, disponibilă integral în format electronic.

Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.  
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citeşteDobrogea Rolul educativ al teatrului, din perspectiva Ninei Cassian. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

15 Apr 2019 491

#citeşteDobrogea Teatrul Dramatic din Constanţa, la 25 de ani de la înfiinţare. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

11 Apr 2019 528

#citeşteDobrogea „Ce cantitate de cultură şi de ce calitate se răspândeşte în timpul verii pe litoral“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

08 Apr 2019 551

#citeșteDobrogea „Cel mai drag nepot” îl evocă pe Constantin N. Sarry Corespondență din Canada - „Îl am în mintea și în sufletul meu pe unchiul Cociu pentru totdeauna!”, declară George Sarry (galerie foto)

03 Apr 2019 1068

#citeșteDobrogea "Mulți oameni au migrat de la oraș către zona rurală în plina ascensiune" Lucrări din Biblioteca virtuală ZIUA de Constanța

30 Mar 2019 666

#citeşteDobrogea Născuţi de Ziua Mondială a Teatrului. La mulţi ani, Nina Udrescu, Clara Ghiuvelechian, Octavian Axente! Lucrări din Biblioteca virtuală ZIUA de Constanţa

27 Mar 2019 607

#citeșteDobrogea Destine de savanți dobrogeni. Cristache V. Oprea, de la ajutor de chelner la docent în științe agronomice

23 Mar 2019 592

#citeșteDobrogea Conf. dr. Marin Vlada - „Prof. univ. dr. Garabet Kümbetlian, un pionier al liceelor industriale și un călăuzitor pentru tinerii cercetători“ (galerie foto+document)

23 Mar 2019 771

#citeșteDobrogea Corneliu Marinescu, un matematician pasionat de istoria Dobrogei

20 Mar 2019 722

#sărbătoreșteDobrogea Dobrogea 140 de ani. "Etniile împreună pentru Dobrogea!" - O campanie de presă, în premieră, marca ZIUA de Constanța (document)

15 Mar 2019 223

Adrian V. Rădulescu - Ctitorul ZIUA de Constanța cinstește memorabila personalitate a reputatului istoric (document)

15 Mar 2019 208

#citeșteDobrogea La mulți ani, domnule profesor Ion Faiter! Coautorul dicționarelor de personalități dobrogene împlinește 83 de ani

15 Mar 2019 1012

#citeşteDobrogea In Memoriam Alexandru Pesamosca, la 89 de ani de la naştere. Şi-a dorit să vadă lumea, ca ofiţer pe vas, dar a trăit într-o cămăruţă de spital (audio)

14 Mar 2019 870

#citeșteDobrogea La mulți ani, Lică Gherghilescu! Fondatorul Teatrului pentru Copii și Tineret împlinește 58 de ani (galerie foto)

07 Mar 2019 701

#citeșteDobrogea Secretarul literar-artistic Jean Badea aniversează 83 de ani. Jumătate i-a dedicat teatrului constănțean

02 Mar 2019 732