#citeşteDobrogea Anomalia cea mare a regimului excepţional din Dobrogea. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

Lucrarea „Dobrogea şi drepturile politice ale locuitorilor ei“, aparţinând lui I.N. Roman, a apărut în anul 1905, la trei ani distanţă de momentul de la 14 decembrie 1908, când Majestatea Sa Regele Carol I anunţa abrogarea regimului excepţional care a cârmuit Dobrogea de la 14 noiembrie 1878 şi până la 1908, motiv pentru care autorul insistă asupra efectelor pe care acest regim le-a avut asupra dobrogenilor.
 
Recent, expuneam patru dintre aceste efecte, dar un altul este tratat într-un capitol separat şi se referă la degradarea civică a locuitorilor provinciei, atât a celor veniţi în Dobrogea din România propriu-zisă, cât şi a dobrogenilor autohtoni.
 
Românul din România propriu-zisă „era un cetăţean întreg, înainte de a fi făcut acest pas; va deveni un om cu o situaţie precară, după ce l-a făcut (...)

Odată trecut în Dobrogea, nu va mai lua parte la alegerile pentru Cameră şi Senat, dacă nu va avea moşii sau imobile în vreun judeţ al ţării şi nu va fi luat măsuri să figureze printre alegătorii acelui judeţ; la comună nu va avea dreptul să voteze, chiar titrat fiind, dacă nu va întruni condiţiunile de cenz cerute de legea organică a provinciei; la judeţ iarăşi nu va putea vota, dacă nu va avea norocul de a fi numit primar sau măcar odăiaş la vreo comună rurală din Dobrogea.

Mai mult, el nu se va putea stabili în Dobrogea, decât în virtutea unei speciale autorizaţii, care îi poate fi refuzată!“
 
Cât despre dobrogenii autohtoni, sub turci aveau toate libertăţile, inclusiv egalitatea de drepturi cu ceilalţi cetăţeni ai Imperiului Otoman.
Nu importă în ce consistau acele drepturi; chestia e că un supus din Stambul al Sultanului era egal îndreptăţit cu unul din Kustendge, şi între un musulman şi un creştin nu se făcea, în viaţa cetăţenească, nici o deosebire“.
 
Mai multe detalii despre regimul excepţional din Dobrogea, sunt prezentate de către I.N. Roman, în lucrarea istorică Dobrogea și drepturile politice ale locuitorilor ei, disponibilă integral în format electronic.

Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.  
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE Incendiu în localitatea Băltăgești, județul Constanța

17 Apr 2024 426

Știri Constanța Incendiu în toiul nopții în stațiunea Mamaia! Panică în rândul a zeci de persoane, printre care și copii (FOTO+VIDEO)

15 Apr 2024 1846

Mașină în flăcări, pe A4, spre Ovidiu, județul Constanța (FOTO+VIDEO)

14 Apr 2024 1499

Intervenție a pompierilor ISU Dobrogea la Catedrala Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

10 Apr 2024 2481

Știri Constanța Accident rutier pe strada Cerealelor din localitatea Tuzla

09 Apr 2024 658

Pieton rănit într-un accident rutier pe bulevardul Aurel Vlaicu din Constanța

09 Apr 2024 678

Incendiu în Constanța! Pompierii intervin în cartierul Energia

03 Apr 2024 891

Știri Constanța azi Arde acoperișul unei case din Bărăganu!

03 Apr 2024 617

Intervenție de urgență pe strada Orizontului din municipiul Constanța! Ce s-a întâmplat

02 Apr 2024 730

UPDATE. Pompierii intervin în cartierul Faleză Nord din Constanța! Arde un apartament (FOTO+VIDEO)

16 Mar 2024 1869

UPDATE Incendiu pe DN22 Constanța-Tulcea! Un autoturism, cuprins de flăcări la Lumina

15 Mar 2024 929

Accident rutier pe Șoseaua Mangaliei din Constanța

14 Mar 2024 1042

Știri Constanța UPDATE. Pompierii intervin la o locuință din Medgidia!

07 Mar 2024 952

UPDATE Explozie în zona Academiei ”Gheorghe Hagi” din Ovidiu, județul Constanța

29 Feb 2024 6595

UPDATE Accident rutier în localitatea Cumpăna, județul Constanța. O persoană, rănită

29 Feb 2024 820