#citeşteDobrogea „Averea publică se consideră de multe ori pradă publică.“ Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

Ieri povesteam despre „relele“ identificate de inspectorul-şef Ioan Georgescu în învăţământul dobrogean între anii 1878 şi 1919. Şi dacă o parte au fost descrise deja, am vrea să vă oferim un fragment ce pare să explice de ce, din moşi-strămoşi, nu am reuşit să clădim noi, românii, frumosul.
 
„Obişnuiţi să primească şcoala ca o pomană din partea Statului, pentru întreţinerea căreia - ca şi altor instituţii publice de altfel - ei contribuie prea puţin, averea publică se consideră de multe ori pradă publică; oricine se poate atinge de ea nepedepsit. Cât de departe suntem de lumea anglo-saxonă şi americană, unde există un adevărat cult pentru avutul public! La noi copiii şi chiar oamenii mari se simt măguliţi dacă îşi scrijelează numele pe băncile sau pe pereţii claselor - la englezi şi la americani dacă pot ajuta cu vreo donaţiune instituţia de luminile căreia s-au împărtăşit! De o parte duhul barbariei distrugătoare, de alta spiritul civilizaţiei creatoare.
 
Aşa se face că, şi în contactul cu celelalte popoare, noi ne alegem de obicei păgubaşi. Nemţii şi bulgarii sunt mai buni gospodari, mai economi şi mai prevăzători, iar grecii, armenii şi evreii mai buni negustori decât noi. Chiar când trăim împreună cu fraţi de aceeaşi rasă latină ca şi noi, cum e cazul cu italienii din Greci, judeţul Tulcea, împrumutăm de la ei ce e rău, nu ce e bine. În loc să învăţăm de la ei meşteşugul pietrăritului şi să ne facem şi noi mineri pricepuţi, învăţăm chefurile şi orgiile monstre, care încep de sâmbătă şi ţin până luni sau marţi. Şi ar fi încă multe de zis în această ordine de idei, mai ales când ai în vedere o provincie întreagă, cum e cazul nostru”. 
 
Şi pentru că ieri pomeneam de butada „istoria se repetă“, în acelaşi registru al „relelor“ din învăţământul acelei perioade, autorul povesteşte oroarea de lucru manual şi, în genere, de munca brută a dobrogenilor. „Când învăţătorul din Ţepeş Vodă a început să lucreze grădina şcoalei cu copiii, toţi părinţii au venit să protesteze zicând că ei şi-au trimis copiii să înveţe carte, dar nu i-au băgat slugi. A trebuit să stăruiască mult învăţătorul şi să le arate cu legea în mână îndatorirea ce are de a îngriji şi de grădină, şi mai ales să dea el cel dintâiu exemplul bun, pentru a crea o altă mentalitate publică în sat“. Vi se pare că s-ar fi schimbat ceva?
 
Întregul capitol îl puteţi găsi AICI.

Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea Petru Vulcan inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.  

DREPTURI DE AUTOR

a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.

b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Candidatul USR la Primăria Mangalia, Semiran Abdurefi – „Oamenii din Mangalia trebuie să aibă curaj, să își urmeze visul”

10 Apr 2024 611

In memoriam Florian Anastasiu, arheologul prezent în județul Constanța, participant la săpăturile de la Histria și Capidava

08 Apr 2024 525

Istoria Dobrogei Portretul unui erou - Horia Agarici, aviator militar de elită în al Doilea Război Mondial

05 Apr 2024 3827

Primăria orașului Năvodari anunță publicul interesat s-a luat decizia supunerii procedurii de adoptare fără aviz de mediu

29 Feb 2024 488

Istoria Dobrogei Actorul Constantin Gheorghe Dimitriu Codru, directorul celei mai mari expoziții a provinciei

26 Feb 2024 5398

Istoria Dobrogei – Bibliografie – Memnon (sec. II) – „Despre Heracleia”

16 Dec 2023 2187

#Dobrogea145 Delia Roxana Cornea, discurs manifest pentru salvarea Palatului Regal al Reginei Maria din Mamaia

04 Dec 2023 11444

Originară din Tulcea Scriitoarea Silvia Zabarcencu împlinește 74 de ani

30 Nov 2023 968

Discursul lui Mihai Grecu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța, la vernisajul expoziției Dobrogea 145

29 Nov 2023 12404

#citeșteDobrogea 23 noiembrie 1878, o zi de sărbătoare pentru dobrogeni

28 Nov 2023 1969

#Dobrogea145 Expoziție despre cetățile antice la Palatul Parlamentului. Cetatea Noviodunum

27 Nov 2023 19657

#Dobrogea145 Expoziție despre cetățile antice la Palatul Parlamentului. Cetatea Argamum

27 Nov 2023 3382

#Dobrogea 145 Prof. univ. dr. Florin Anghel - Patrimoniul istoric dobrogean are nevoie de viziune, de proiecte și de realizări

27 Nov 2023 1741

#Dobrogea145 Expoziție despre cetățile antice la Palatul Parlamentului. Cetatea (L)Ibida (GALERIE FOTO)

26 Nov 2023 1399

#Dobrogea145 Expoziție despre cetățile antice la Palatul Parlamentului. Cetatea Halmyris (GALERIE FOTO)

26 Nov 2023 1366