#citeşteDobrogea Câştigarea Dobrogei, o despăgubire preţioasă. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

O adevărată lecţie de istorie într-un amplu capitol din volumul colectiv „Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieaţă românească” este dedicat „Răsboiului pentru independenţă şi anexarea Dobrogei”, aparţinând lui G.D. Petrescu, directorul de la acea vreme al Școlii normale de băieţi din Constanţa.
 
Faptele sunt tratate în contextul evenimentelor mondiale, autorul aducând în discuţie chiar lipsa de pregătire a românilor pentru ideea de independenţă. „Însuşi Ștefan, cât a fost de mare, a trebuit să renunţe la ideea de independenţă, sfătuind, la moarte pe fiul său, Bogdan să se pună sub protecţia puterii otomane. (...) Și cu toate acestea, aceea care a grăbit realizarea independenţei noastre a fost însăşi puterea suzerană, Turcia”. 
 
Trecând în revistă cele mai importante momente care au construit pas cu pas independenţa, spre final, prof. Petrescu scrie: „Dacă pierderea Basarabiei, redată de Marile puteri Moldovei în congresul de la Paris era dureroasă din punct de vedere naţional, câştigarea Dobrogei, cu ţărmul mării şi cu portul Constanţa, era o despăgubire preţioasă din punct de vedere economic şi politic; cei de-atunci nu puteau bănui foloasele ce aveau mai târziu să rezulte pentru economia naţională. De altfel, avem drepturi asupra Dobrogei, pentru că mii de ani strămoşii noştri au trăit şi nu au părăsit acest pământ. (...) Avem drepturi asupra acestui pământ pentru că odinioară cetăţile ce stăpânesc Dobrogea: Silistra la Sud şi Chilia la Nord, fuseseră ale noastre, şi pentru că în momentul anexării erau pe malul drept al Dunării sate româneşti înfloritoare, stând ca dovadă că, şi din punct de vedere geografic, pământul dobrogean nu este decât o continuare a Munteniei, după cum şi apele Siretului, Ialomiţei şi Argeşului o mărturisesc prin cursurile lor”.
 
Pentru pasionaţii de istorie, capitolul, în integralitatea sa, dar pe care l-am redus la câteva afirmaţii, poate constitui o nouă demonstraţie a zbuciumatei noastre deveniri şi a jocurilor politice care se urzeau pentru împărţirea lumii şi de aceea vă invităm să-l parcurgeţi aici:
 
Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.  

DREPTURI DE AUTOR

a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Candidatul USR la Primăria Mangalia, Semiran Abdurefi – „Oamenii din Mangalia trebuie să aibă curaj, să își urmeze visul”

10 Apr 2024 591

In memoriam Florian Anastasiu, arheologul prezent în județul Constanța, participant la săpăturile de la Histria și Capidava

08 Apr 2024 517

Istoria Dobrogei Portretul unui erou - Horia Agarici, aviator militar de elită în al Doilea Război Mondial

05 Apr 2024 3360

Primăria orașului Năvodari anunță publicul interesat s-a luat decizia supunerii procedurii de adoptare fără aviz de mediu

29 Feb 2024 484

Istoria Dobrogei Actorul Constantin Gheorghe Dimitriu Codru, directorul celei mai mari expoziții a provinciei

26 Feb 2024 5394

Istoria Dobrogei – Bibliografie – Memnon (sec. II) – „Despre Heracleia”

16 Dec 2023 2183

#Dobrogea145 Delia Roxana Cornea, discurs manifest pentru salvarea Palatului Regal al Reginei Maria din Mamaia

04 Dec 2023 11424

Originară din Tulcea Scriitoarea Silvia Zabarcencu împlinește 74 de ani

30 Nov 2023 965

Discursul lui Mihai Grecu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța, la vernisajul expoziției Dobrogea 145

29 Nov 2023 12395

#citeșteDobrogea 23 noiembrie 1878, o zi de sărbătoare pentru dobrogeni

28 Nov 2023 1964

#Dobrogea145 Expoziție despre cetățile antice la Palatul Parlamentului. Cetatea Noviodunum

27 Nov 2023 19645

#Dobrogea145 Expoziție despre cetățile antice la Palatul Parlamentului. Cetatea Argamum

27 Nov 2023 3366

#Dobrogea 145 Prof. univ. dr. Florin Anghel - Patrimoniul istoric dobrogean are nevoie de viziune, de proiecte și de realizări

27 Nov 2023 1738

#Dobrogea145 Expoziție despre cetățile antice la Palatul Parlamentului. Cetatea (L)Ibida (GALERIE FOTO)

26 Nov 2023 1394

#Dobrogea145 Expoziție despre cetățile antice la Palatul Parlamentului. Cetatea Halmyris (GALERIE FOTO)

26 Nov 2023 1360