#citesteDobrogea Centenarul veteran de război Radu Popa - „Treceau gloanțele pe lângă mine și pe lângă cal” (galerie foto)


Când în martie 1939, la vârsta de 20 ani, Radu Popa începea stagiul militar, cu certitudine nu spera că peste opt decenii va ajunge să povestească despre acel cal alb de pe care transmitea confraților săi soldați poziția inamicului german.

Din aprilie 1942 și până în decembrie 1944 a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial, făcând parte din Regimentul 20 Artilerie, arma transmisiuni, fiind lăsat la vatră cu grad de sergent.

„Am fost fericit că am avut calul meu alb, iar cu aparatura în spate, transmiteam «Inamicul se află la distanța de... Și sunt mulți, câtă frunză și iarbă...». Am luptat pe frontul din Odessa și treceau gloanțele pe lângă mine și pe lângă cal, dar am avut noroc să nu ne nimerească niciunul. Dar am avut colegi pe care i-a nimerit, săracii, și nu mai sunt. Așa a fost să fie!”.


Născut pe 17 martie 1919, în localitatea Unirea (fost Șocarici, județul Ialomița), într-o familie cu opt frați, după terminarea războiului, avea să ajungă la Constanța chemat de fratele mai mare, angajat deja la CFR ca mecanic de locomotivă. Radu Popa terminase acasă ucenicia ca lăcătuș mecanic, iar la Constanța fratele l-a ajutat să se angajeze tot la CFR. A stat cu chirie undeva pe strada Cuza Vodă (fosta Gară), ca mai apoi, prin 1953, să primească loc de casă în cartierul Coiciu, pe str. Crinului, unde au crescut cei trei copii (doi băieți și o fată), nepoți și strănepoți.

Ieri, băieții săi povesteau pentru ZIUA de Constanța că tatăl lor a muncit cel mai mult ca sudor autogen și electric (cu poanson) pe marile șantiere ale Constanței, începând cu zona industrială, unde a sudat schelele tuturor fabricilor ridicate în anii 70 acolo: de ulei, pâine, mobilă, Integrata, mai apoi venind la șantierul de la Midia Năvodari. A ieșit la pensie la vârsta de 62 de ani și, din pasiune pentru sudură, a creat, cu migală, împreună cu fiul său mai mic, Constantin Popa (cu care locuiește) gardul casei sale, care este unic în peisajul constănțean (vedeți galeria foto).

În semn de apreciere pentru faptele sale, ministrul Apărării Naționale, Gabriel-Beniamin Leș, i-a transmis o felicitare: „Stimate domnule Radu Popa, aniversarea celor 100 de ani de viață este un prilej deosebit de onorant și plăcut pentru a vă transmite cele mai calde urări de sănătate, viață lungă și bucurii alături de cei dragi.

Vă asigurăm de întreaga noastră stimă și prețuire, pe măsura faptelor dumneavoastră de arme de care ați dat dovadă, fiind un exemplu demn de urmat pentru generațiile următoare. La mulți ani!”.

Ieri, în avanpremiera aniversării de duminică, 17 martie, viceamiral Petre I. Zamfir, veteran de război submarinist și președinte al Asociației Naționale a Veteranilor de Război, filiala Constanța, împreună cu cdor (r) dr. Ioan Damaschin (din partea Cultului Eroilor) au oferit centenarului sărbătorit o diplomă aniversară și o plachetă dedicată Centenarului Unirii (1918-2018).
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Anunț de ultimă oră. Pensiile militare vor crește de la anul. Iată proiectul aflat în dezbatere publică (document)

31 Oct 2019 24847

Ordin al ministrului. S-a schimbat legea privind încadrarea în condiţii deosebite şi speciale specifice personalului militar

24 Apr 2019 26913

Președintele Consiliului Județean Constanța s-a întâlnit cu Ministrul Apărării Naționale. Ce teme au fost analizate

16 Apr 2019 1732

Ministrul Apărării Mihai Fifor a demisionat. Ce funcţie a primit. Dragnea şi Dăncilă despre fostul ministru. Declaraţia lui Fifor

20 Nov 2018 2339

Gabriel Leș, ministrul Apărării Naționale, despre legea adoptată în Senat și corelația funcție-nivel de salarizare în sistemul național de apărare

25 May 2017 18898

Ministrul Apărării, Gabriel Leș, la TVR, despre rachete, elicoptere, transportoare și salariile militarilor (video)

01 May 2017 16743

Ordinul ministrului Apărării privind plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătorești de acordarea unor drepturi de natură salarială

29 Apr 2017 66768

Solicitare de audienţă la ministrul Apărării Liga Militarilor Profesionişti vrea să discute cu Beniamin Les. Vezi cine li se alătură

15 Mar 2017 8865

Interviu online cu Dan Albu, preşedintele Ligii Militarilor Profesionişti Legea salarizării şi Statutul cadrelor militare ar rezolva principalele probleme ale Corpului SGP

10 Feb 2017 23194

Ministrul Apărării, întâlnire importantă cu ambasadorul SUA, Hans Klemm

27 Jan 2017 2290

Ce spune ministrul Apărării Naționale în urma accidentului din județul Constanța

25 Jan 2017 3990

MApN „Prioritatea noastră de bază este reprezentată de creșterea capacității operaționale a Armatei României”

25 Jan 2017 2231

Gabriel-Beniamin Leș, propus ministru al Apărării Naționale, este senator

03 Jan 2017 2553

MApN organizează „licitaţie restrânsă“. Fregatele „Regele Ferdinand“ şi „Regina Maria“ vor fi modernizate (document)

17 Mar 2016 3642

Numiri la vârful ministerelor Apărării şi Transporturilor

21 Oct 2015 3576