Ziua Dobrogei

#citeşteDobrogea „Cetăţenii dobrogeni sunt obiectul unei foarte ciudate anomalii politice.“ Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

Odată cu promulgarea Constituţiei Dobrogei, la 9 martie 1880, sunt puse pe baze deosebite atât poziţia cetăţenească a locuitorilor dobrogeni, cât şi diferitele instituţii ale provinciei, după cum scrie I.N. Roman, în lucrarea „Dobrogea şi drepturile politice ale locuitorilor ei“.
 

Astfel, prin art. 3 al Constituţiei, se declară cetăţeni români:​ „toţi locuitorii din Dobrogea, cari, în ziua de 11 aprilie 1877 erau cetăţeni otomani“.

În continuare, I.N. Roman explică:Dar aceşti cetăţeni români nu sunt cetăţeni egali în drepturi cu cetăţenii români din stânga Dunării. Ei sunt un fel de colonişti, pe care Regatul îşi permite luxul de a-i ţine în coasta sa răsăriteană, în condiţii de inferioritate cetăţenească şi politică. Ei sunt cetăţeni... dobrogeni. În această calitate, cetăţenii dobrogeni sunt obiectul unei foarte ciudate anomalii politice“.

 
La vremea respectivă, erau lipsiţi de dreptul de a avea reprezentanţi în Parlamentul ţării. De asemenea, nu aveau dreptul de a dobândi proprietăţi imobiliare rurale în România de-a stânga Dunării.
 
Nici în Dobrogea se pare că nu aveau cine ştie ce drepturi. Spre exemplu, membrii Consiliului Judeţean nu se alegeau ca în ţară, de către alegători, ci de către delegaţii consiliilor comunale din judeţ, doi din partea fiecărei comune urbane. Guvernul are dreptul de a numi patru membri în Consiliul Judeţean Tulcea şi doi în cel de Constanţa. Preşedintele Consiliului se numeşte de către Guvern.
 
O altă excepţie este aceea că în Dobrogea nu există Curte cu juraţi, „instruirea şi judecarea pricinelor criminale fiind date în competenţa Curţii de Apel din Galaţi, prin art. 2 al legii din 30 martie 1886, modificată la 1 aprilie 1894“. Iar un avocat nu poate profesa în Dobrogea dacă nu va obţine autorizaţie de la Ministerul de Justiţie, care, „cu încuviinţarea Consiliului de Miniştri, o va putea refuza, fără a arăta motivele“.
 
Mai multe detalii regimul excepţional al cetățenilor Dobrogei, puteţi citi în lucrarea istorică Dobrogea și drepturile politice ale locuitorilor ei, disponibilă în format electronic.

 
Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.  
 

DREPTURI DE AUTOR

 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#citesteDobrogea Centenarul veteran de război Radu Popa - „Treceau gloanțele pe lângă mine și pe lângă cal” (galerie foto)

16 Mar 2019 979

#citeșteDobrogea Monografia comunei Valu lui Traian. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

16 Oct 2018 1241

#citeșteDobrogea 137 de ani de la nașterea poetului dobrogean Panait Cerna

25 Sep 2018 1321

#citeşteDobrogea Cernavodă - Bogazchioi, aşezarea de la revărsarea Dunării (I) (galerie foto)

05 Sep 2018 2779

#citeșteDobrogea 146 de ani de la nașterea creatorului școlii geologice românești, Gheorghe Munteanu Murgoci

20 Jul 2018 1178

#citeșteDobrogea 152 de ani de la nașterea unui dobrogean rarisim - Ioan N. Roman. „Dobrogea îi va fi pe veci recunoscătoare“ (Nicolae Iorga)

20 Jul 2018 1268

#citesteDobrogea Scriitorul dobrogean Octavian Georgescu sărbătoreşte 81 de ani

23 May 2018 884

#citesteDobrogea #memoriateatruluiconstantean Spectacolul inaugural al Teatrului de Stat - „O scrisoare pierdută“, de I. L. Caragiale (1951)

22 May 2018 1377

#CitesteDobrogea #memoriateatruluiconstantean Istoria preschimbării fostului Teatru de Stat în actualul Teatru Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski"

21 May 2018 1465

#citesteDobrogea #memoriateatruluiconstantean „Omul care aduce… hazul”, autor Jean Badea. În curând, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

19 May 2018 1574

#citesteDobrogea 164 de ani de la naşterea marelui român Ioan Neniţescu, prefect de Dobrogea

11 Apr 2018 1822

Jurnal de Centenar, cu universitarul Daniel Citirigă, la TVR1 „Dobrogea, împărțită și sub dublă ocupație”

07 Apr 2018 1882

#citeşteDobrogea 106 ani de la înfiinţarea Asociaţiei Învăţătorilor din judeţul Constanţa. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

29 Mar 2018 1353

#citeșteDobrogea La Constanța existau patru farmacii, „ceea ce era enorm pentru minuscula populație a orașului“. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

28 Mar 2018 1917

#citeşteDobrogea Consecinţele fatale ale regimului excepţional din Dobrogea. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

27 Mar 2018 2046